ایالات متحده در سالهای اخیر سیستمهای دفاع هوایی خود را از منطقه خارج کرده و گشت زنی نیروی دریایی خود در منطقه خلیج فارس را کاهش داده است. به گفته مقامات پنتاگون عقب نشینی ها در شرایطی که ایالات متحده برای جلوگیری از رویارویی های آینده با چین و روسیه آماده می شود، یک ضرورت است. اما این گام ها عملا منجر به بی اعتمادی متحدان آمریکا در خلیج فارس به این کشور و تعهد واشنگتن به امنیت آنها شده است.
به گزارش جماران به نقل از المانیتور، ایالات متحده حتی پس از اعلام وزارت خارجه امارات در روز چهارشنبه مبنی بر اینکه این کشور قصد دارد از مشارکت در یک ائتلاف چند ملیتی امنیتی دریایی به رهبری نیروی دریایی آمریکا در منطقه خلیج فارس خارج شود ، اعلامیه ای مبنی بر این تصمیم دریافت نکرده بود.
وزارت خارجه امارات روز چهارشنبه اعلام کرد که این کشور به مشارکت خود در این ائتلاف چندجانبه از نیروهای دریایی کشورهای مختلف پایان داده است. وزارت امور خارجه امارات در بیانیهای اعلام کرد: در نتیجه ارزیابی مداوم ما از همکاری امنیتی مؤثر با همه شرکا، دو ماه پیش، امارات از ادامه مشارکت خود در این ائتلاف سرباز زد. امارات متحده عربی همچنان متعهد به تضمین مسئولانه ایمنی دریانوردی در دریاهای خود، مطابق با قوانین بینالمللی است.
این ائتلاف دریایی متشکل از ۳۸ کشور است که واشنگتن هدف از آن را تضمین امنیت و مبارزه با تروریسم و دزدی دریایی در مناطق دریای سرخ و خلیج فارس که از مهمترین مسیرهای کشتیرانی در جهان هستند، توصیف کرده است. مقر اصلی این ائتلاف دریایی در بحرین و نزدیک ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا و فرماندهی مرکزی ایالات متحده قرار دارد.
گروهی از کارکنان نظامی اماراتی دو ماه پیش مقر ائتلاف در بحرین را در حالی ترک کردند که مقامات آمریکایی در گفت و گو با المانیتور از آن به عنوان یک چرخش ظاهراً معمول یاد کردند. به گفته این منابع در آن زمان، غیبت امارات متحده عربی غیر عادی نبود.
علاوه بر این، ایالات متحده هیچ اطلاعیه رسمی از ابوظبی در مورد هرگونه طرحی برای توقف مشارکت در ائتلاف دریافت نکرده است. سخنگوی ناوگان پنجم نیروی دریایی ایالات متحده به المانیتور گفت که امارات به طور رسمی از مجموعه امنیت دریایی خارج نشده و با توجه به سطح مشارکت آنها به عنوان یک شریک، ما این را به شرکای خود واگذار می کنیم تا در این مورد صحبت کنند.
آمریکایی ها ادعا می کنند که هدف این ائتلاف جلوگیری از قاچاق اسلحه و مواد مخدر، دزدی دریایی و حملات به کشتی های تجاری است. همکاری نظامی بین امارات و ایالات متحده در هفته های اخیر خارج از چارچوب ائتلاف ادامه یافته است. هفته گذشته، یک ناوشکن نیروی دریایی ایالات متحده یک رزمایش عبوری را با یک کشتی نیروی دریایی امارات در خلیج عمان انجام داد.
اعلامیه وزارت خارجه ممکن است با درخواست های دائمی ابوظبی برای تضمین های امنیتی از واشنگتن مرتبط باشد، موضوعی که مجددا در کنگره مورد بررسی قرار گرفته است. به نظر میرسد که بیانیه مطبوعاتی ابوظبی در روز چهارشنبه به مقاله روز سهشنبه وال استریت ژورنال اشاره دارد که در آن گزارش شده بود که مقامات اماراتی از اینکه ایالات متحده مانع توقیف اخیر دو کشتی نفتکش غیر نظامی توسط ایران نشده است، ناراضی هستند، یکی از آنها در حین عبور از دو بندر امارات توقیف شد.
در این اطلاعیه آمده است: «امارات متحده عربی توصیف نادرست گزارشهای مطبوعاتی اخیر در مورد گفتگوهای ایالات متحده و امارات در مورد امنیت دریایی را رد کرده است.
مقامات اماراتی گهگاه برای نشان دادن نارضایتی نسبت به آنچه که تلاشهای ناکافی ارتش آمریکا برای تضمین امنیت امارات میدانند،به اظهار نظرهای علنی دست می زنند . دولت بایدن در واکنش به توقیف اخیر دو نفتکش تجاری توسط ایران در اوایل ماه جاری از افزایش گشت زنی های متحدان در داخل و اطراف تنگه هرمز خبر داد.
وال استریت ژورنال روز سه شنبه گزارش داد که مقامات اماراتی به ویژه نگران توقیف یک نفتکش با پرچم پاناما بودند که در روز 3 مه از بندر ابوظبی به سمت فجیره حرکت می کرد. امارات متحده عربی بسیاری از شهرت بین المللی خود را به عنوان پناهگاه امن برای تجارت و سرمایه گذاری در منطقه ای پرآشوب در خطر افتاده می بیند.
در ژانویه 2022، رگبار پهپادهای مسلح سه غیرنظامی را در نزدیکی ابوظبی کشت. این حمله که مسئولیت آن را نیروهای حوثی یمن بر عهده گرفتند، اولین حمله شناخته شده به خاک این کشور توسط نیروهای نیابتی یکی از کشورهای منطقه بود. مقامات آمریکایی گفته اند که مقامات اماراتی این حمله را توهین بزرگی شبیه به حملات 11 سپتامبر به ایالات متحده توصیف کرده اند.
ایالات متحده در سالهای اخیر سیستمهای دفاع هوایی خود را از منطقه خارج کرده و گشت زنی نیروی دریایی خود در منطقه خلیج فارس را کاهش داده است. به گفته مقامات پنتاگون عقب نشینی ها در شرایطی که ایالات متحده برای جلوگیری از رویارویی های آینده با چین و روسیه آماده می شود، یک ضرورت است. اما این گام ها عملا منجر به بی اعتمادی متحدان آمریکا در خلیج فارس به این کشور و تعهد واشنگتن به امنیت آنها شده است.
مقامات پنتاگون همچنان ارتش های منطقه را تشویق می کنند تا با حمایت ایالات متحده توانایی های خود را در سایه تمرین های آموزشی مشترک افزایش دهند. مقامات اماراتی و سعودی هر دو به دنبال تضمین های امنیتی رسمی از واشنگتن بوده اند، اما تاکنون هیچ نتیجه ای نداشته است.
کریس مورفی (D-NJ) رئیس پانل خاورمیانه کمیته روابط خارجی سنا، روز چهارشنبه از باربارا لیف، مقام ارشد منطقهای وزارت امور خارجه در مورد علاقه گزارش شده ریاض به تضمینهای امنیتی ایالات متحده سوال کرد ، لیف در پاسخ گفت: «ما مراقب تعهدات خود به سایر کشورها در قالب معاهده یا موارد دیگر هستیم.»