روسیه شب گذشته و امروز صبح کی یف و دیگر مناطق اوکراین را آماج حملات موشکی و هوایی خود کرد.
به گزارش جماران به نقل از الجزیره،صبح امروز دوشنبه روسیه حمله هوایی و موشکی بزرگی به کی یف پایتخت اوکراین و دیگر مناطق این کشور انجام داد و در این حملات از موشک های بالستیک «اسکندر» و «کروز» استفاده کرد.
وزارت دفاع روسیه با صدور بیانیه ای اعلام کرد که شب گذشته فرودگاه های اوکراین را بمباران و موشک باران کرده است و همه اهداف را نابود کرده است.
در این بیانیه بدون اشاره به اهداف و مراکزی که مورد حمله قرار گرفته اند آمده است که همه اهداف مشخص شده نابود شدند.
در ادامه این بیانیه آمده است که مراکز فرماندهی، مراکز راداری و تجهیزات هوایی و تأسیسات نظامی و انبارهای مهمات و تسلیحات ارتش اوکراین منهدم شده است.
روسیه از ابتدای ماه جاری میلادی حملات خود به کی یف را تشدید کرد و تقریبا همه حملات خود را شبانه انجام داده است.
شهردار کی یف نیز تأکید کرد که همه اهداف هوایی روسیه با موفقیت توسط سامانه دفاع هوایی اوکراین بر فراز پایتخت منهدم شدند.
در تحولی دیگر، در اذعانی بی سابقه مسئولان منطقه «خمیلنیتسکی» در غرب اوکراین اذعان کردند که یک پایگاه نظامی طی شب گذشته در معرض حمله روسیه قرار گرفت و این مرکز شامل انبارهای مهمات و فرودگاه هواپیماهای نظامی می شود.
این مسئولان تأکید کردند که در اثر این حمله آتش سوزی در انبارهای سوخت رخ داد و تجهیزات نظامی و باند فرود هواپیماها آسیب دید.
برخی منابع گفتند که 5هواپیما از خدمت خارج شدند و کارهای ترمیم باند فرود آغاز شده است.
این از جمله معدود دفعاتی از زمان آغاز حمله نظامی روسیه به اوکراین است که دولت این کشور تلفات نظامی خود را اعلام می کند.
از سوی دیگر، «والری زالوژنی» فرمانده کل ارتش اوکراین اعلام کرد که شب گذشته اشغالگران با شلیک 40 موشک کروز از هواپیماهایی بر فراز دریای خزر و فرستادن 35 پهپاد از شمال و جنوب به مراکز نظامی و زیرساخت های اوکراین حمله کردند.
زالوژنی تأکید کرد که ارتش اوکراین 11 موشک اسکندر را امروز نیز سرنگون کرد. وی تأکید کرد که روسیه 11 موشک اسکندر به سمت کی یف شلیک کرد که همه آنها منهدم شدند.
مسئولان نظامی شهر تأکید کردند که بیش از 40 هدف هوایی طی شب گذشته منهدم شد.
این شانزدهمین حمله به کی یف از آغاز ماه جاری به شمار می رود.
امیدهای فراموششده مقاومت در برابر روسیه؛ پهپادهای بیرقدار چه شدند؟
پهپادهای بیرقدار، محصول صنایع نظامی ترکیه، زمانی امید اوکراین برای مقاومت در برابر روسیه به شمار میرفتند حالا اما به ندرت میتوان خبری از آنها شنید. تحلیلگران نظامی اکنون توضیح میدهند که چه اتفاقی برای آنها افتاده است.
در ماههای اولیه تهاجم نظامی روسیه به اوکراین، هواپیماهای بدون سرنشین بیرقدار تیبی۲ ترکیه به عنوان ناجی کییف و نسلی از جنگافزارها که آینده را رقم خواهند زد، مورد ستایش قرار میگرفتند.
گزارشها و ویدئوهای متعددی از استفاده اوکراین از این تسلیحات برای حمله به تانکها، زرهپوشها و قایقهای گشتی روسی منتشر میشد. محبوبیت این پهپادها حتی به دنیای هنر نیز راه یافت و الهامبخش یک آهنگ فولکلور پرطرفدار قرار گرفت.
با این حال، کمی بیش از یک سال بعد، ناوگان این پهپادها که زمانی بسیار ارزشمند به حساب میآمدند اکنون تقریباً به طور کامل سرنگون شده است و به گفته یک کارشناس آن دسته پهپادهای معدودی که در اختیار ارتش اوکراین باقی ماندهاند تنها به انجام ماموریتهای شناسایی بسنده میکنند.
ساموئل بندت، تحلیلگر و متخصص سیستمهای نظامی بدون سرنشین و روباتیک در مرکز آنالیزهای دریایی بریتانیا، میگوید: «ارزیابی کلی درباره پهپادهایی مانند بیرقدار این است که آنها در نبود سیستمهای دفاعی پیشرفته هوایی و جنگ الکترونیکی که در برابر آنها قرار گرفتهاند، به خوبی کار میکنند.»
او اضافه کرد: «با این حال این پهپاد بهعنوان یک پهپاد نسبتاً کند و ویژه پرواز در ارتفاع پایین، میتواند به هدفی برای طیف وسیعی از سامانههای پدافند هوایی که به خوبی سازماندهی شدهاند تبدیل شود. ما چنین چیزی را در لیبی و در منطقه کوهستانی قرهباغ مشاهده کردیم.»
در حالی که روسیه در ماههای ابتدایی جنگ در برابر حملات پهپادهای اوکراینی آسیبپذیر بود، به زودی برای بهبود توانایی جنگ الکترونیک خود دست به کار شد و از آن زمان تاکنون بسیاری از پهپادهای اوکراینی را با موفقیت سرنگون کرده است.
آقای بندت میگوید: «وقتی ارتش روسیه دست به کار شد، توانست بسیاری از بیرقدارها را منهدم کند.»
اوکراین سال گذشته اعلام کرد که از زمان آغاز تهاجم روسیه، ۵۰ پهپاد بیرقدار دریافت کرده، اما تا پایان سال ۲۰۲۲ تعداد زیادی از آنها از میدان جنگ ناپدید شدهاند. سپهبد آندری دمین، فرمانده نیروی دفاع هوایی روسیه، پیشتر مدعی شده بود که نیروهای روسی «بیش از ۱۰۰ پهپاد» اوکراین را در ماه آوریل منهدم کردهاند.
آقای بنت میگوید که اکنون اوکراین عمدتاً از پهپادهای بیرقدار باقیمانده برای اهداف اطلاعاتی، نظارتی و شناسایی استفاده میکند تا برای حمله. به گفته او، «نیروهای اوکراینی از اپتیک و حسگرهای پیشرفته این پهپادها برای هدایت سایر پهپادها جهت انجام حملات بهره میبرند و از این طریق آنها را دور از برد سامانههای هوایی و جنگ الکترونیک روسیه نگه میدارند.»
موسسه سلطنتی مطالعات دفاعی و امنیتی بریتانیا، پیشتر در یک گزارش با بیان اینکه روسیه در خط مقدم جنگ پهپادی قرار دارد گفته بود که جنگ الکترونیک «بخشی حیاتی» از تاکتیکهای نظامی روسیه به شمار میرود و در وارد آوردن خسارات عمده به ناوگان پهپادهای اوکراینی نقش قابل توجهی ایفا کرده است.
تحلیلگران نظامی در موسسه سلطنتی «روسی» (RUSI) میگویند پس از عملکرد «فاجعهبار» ارتش روسیه در ابتدای تهاجم، این نیرو علیرغم برخورداری از روحیهای ضعیف خود را در جبهه جنگ پیدا کرده است و هرچند اوکراین همچنان ابتکار عمل را در دست دارد، با استفاده مؤثر از زرههای سنگین و حملات نیروی هوایی توانسته است خود را با شرایط تطبیق دهد.
این در شرایطی است که در جنگ هواپیماهای بدون سرنشین، اکنون روسیه با استفاده از پهپادهای مختلف دست بالا را پیدا کرده و روزانه حملات متعددی را به شهرهای اوکراین انجام میدهد.
دولت اوکراین و آژانسهای اطلاعاتی غربی مدعی اند که مسکو از پاییز سال گذشته شروع به استفاده از پهپادهای شاهد-۱۳۶ ساخت ایران در درگیریهای اوکراین کرده است.
این پهپادها، که طول بالی به اندازه ۲.۵ متر دارند و روسیه آن را ژرانیوم-۲ نیز مینامد، دارای مواد منفجره در یک کلاهک بر روی دماغه خود هستند و برای پرسه زدن بر روی یک هدف تا زمانی که دستور حمله به آن داده شود طراحی شدهاند.
تحلیلگران صنایع نظامی و دفاعی میگویند از آنجا که این پهپادها نسبتا ارزان هستند (هر کدام با قیمتی حدودا معادل ۲۰ هزار دلار) روسیه از آنها به جای موشکهای کروز برای حملات هوایی استفاده میکند.
مسکو برای اولین بار در ۱۳ سپتامبر سال گذشته از پهپادها برای حمله به اهداف نظامی در منطقه خارکف در شرق کشور استفاده کرد. از آن زمان بدین سو اهداف نظامی و غیرنظامی در شهرهای مختلف اوکراین از جمله کییف، اودسا و میکولایف هدف حملات پهپادی قرار گرفتهاند.
روسیه در زمستان اغلب نیروگاهها و تاسیسات زیربنایی را با کمک آنها هدف قرار داده است تا ساکنان اوکراین را از برق و گرمایش محروم کند.
پیشتر اداره نظامی کییف اعلام کرده بود که روسیه تنها در ماه مه پانزده حمله هوایی به این شهر ترتیب داده است. بنابر اعلام مقامات اوکراینی در این حملات ترکیبی از پهپادها و موشکهای کروز استفاده شده است، هر چند نیروهای پدافندی پایتخت توانستهاند اکثر پهپادها را سرنگون کنند.