بیانیه روز جمعه اولین اعتراف مسکو بود مبنی بر اینکه اوکراین با موفقیت بخش‌هایی از اطراف باخموت را باز پس گرفته است.

به گزارش جماران، یک مسئول نظامی اوکراینی اعلام کرد که نیروهای این کشور طی سه روز 17.3 کیلومتر مربع از اراضی شهر «باخموت» در شرق اوکراین را آزاد کردند. 

«سرگی چریواتی»سخنگوی گروه شرقی نیروهای اوکراینی در تلگرام نوشت: طی سه روز  ضد حمله، نیروهای اوکراینی موفق شدند که در منطقه باخموت17.3کیلومتر مربع از اراضی اشغالی را آزاد کنند.

وزارت دفاع روسیه گفته است که برخی از نیروهای این کشور «به مواضع دفاعی مفیدتر» در شمال غربی شهر باخموت در شرق اوکراینعقب نشینی کرده اند.

بیانیه روز جمعه اولین اعتراف مسکو بود مبنی بر اینکه اوکراین با موفقیت بخش‌هایی از اطراف باخموت را باز پس گرفته است. باخموت شهری کاملا ویران شده است که قبل از حمله روسیه حدود ۷۰ هزار نفر جمعیت داشت. روسیه بیش از ده ماه برای فتح این شهر تلاش کرد. 

بیانیه وزارت دفاع روسیه ساعاتی پس از آن صورت گرفت که کی‌یف اعلام کرد نیروهایش در این هفته حدود سه کیلومتر در اطراف باخموت پیشروی کرده‌اند. 

هانا مالیار، معاون وزیر دفاع اوکراین روز جمعه گفت: «دشمن متحمل تلفات انسانی زیادی شده است. مدافعان ما در باخموت دو کیلومتر پیشروی کرده‌اند. این هفته در باخموت حتی یک موقعیت را از دست نداده‌ایم.»

در همین حال، وزارت خارجه روسیه، بریتانیا را به دلیل تامین موشک‌های کروز دوربرد «استورم شادو» که کی‌یف می‌خواهد با آن شانس خود را در یک حمله متقابل افزایش دهد، محکوم کرد.

وزارت امور خارجه روسیه با انعکاس اظهارات کرملین روز پنجشنبه تصمیم لندن برای انتقال موشک‌های استورم شادو (سایه طوفان) به اوکراین را اقدامی خصمانه خواند که منجر به به تشدید تنش‌ می‌شود. مسکو همچنین گفته است که اقدام بریتانیا مستلزم «پاسخ کافی» از طرف روسیه خواهد بود. 

ولودیمیر زلسنکی اوایل این هفته گفته بود نیروهایش قبل از شروع یک ضدحمله بزرگ به زمان بیشتری نیاز دارند. او همچنین ادامه داده بود که نیروهای کی‌یف مواضع روسیه را «از چند جهت» عقب رانده‌اند. 

رییس جمهوری اوکراین در پیامی جداگانه در توییتر نوشت: «اوکراین در حال حاضر بسیار قوی‌تر از سال گذشته یا هر سال دیگرِ این جنگ، برای آزادی و استقلال کشورمان است.» زلنسکی گفت که با ریشی سوناک تماس تلفنی داشته و در آن بریتانیا برای تحویل موشک‌های استورم شادو و «کمک‌های نظامی دیگر» تشکر کرده است. او همچنین ادامه داد: «ما درباره همکاری‌های دفاعی بیشتر بحث کردیم.»

وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که این کشور موجی از حملات اوکراین را علیه مواضع خود در شرق اوکراین دفع کرده است. این وزارتخانه گفت که این حملات در سمت سولدار، شهری که مسکو در آغاز سال تصرف کرده بود، صورت گرفته است. 

در همین حال، یوگنی پریگوژین که رهبری گروه مزدور واگنر برای حمله در باخموت را برعهده داشت در یک پیام ویدئویی به شدت از رهبری نظامی روسیه به دلیل «ترک کردن» مواضع‌شان در نزدیکی این شهر انتقاد کرد.

پریگوژین در یک ویدئویی انتقادی به طور مشخص به سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه گفت: «هیچ عقب نشینی تاکتیکی‌ای وجود نداشت... آنچه اتفاق افتاد، فرار مستقیم یگان‌های وزارت دفاع از جناحین بود.» پریگوژین ادامه داد: «دروغ نگویید ... جناح‌های ما در حال از هم پاشیدن هستند ... همه اینها منجر به یک تراژدی بزرگ برای روسیه می‌شود.»

فرمانده گروه مزدور واگنر ضمن متهم کردن نیروهای روسی به فرار از مواضع خود در نزدیکی باخموت گفت که این یک شکست مفتضحانه است و نه سازماندهی دوباره نیروها.

او ادامه داد که اوکراین ارتفاعات استراتژیک را بازپس گرفته و به طور بالقوه گروه واگنر را در معرض خطر محاصره قرار داده است. 

وی تأکید کرد که دشمن(ارتش اوکراین) جاده چاسیف یار-باخموت را که نیروهای واگنر بسته بودند را به طور کامل آزاد کرد و اکنون دشمن می تواند از این جاده استفاده کند و بر بلندی های مشرف بر باخموت نیز سیطره پیدا کرد.

نبرد باخموت طولانی ترین و خونین ترین نبرد جنگ اوکراین از زمان لشکرکشی روسیه به این کشور در اواخر فوریه سال 2022 به شمار می رود.

اطلاعات اوکراین روز جمعه اعلام کرد که مشاجره علنی پریگوژین با رهبر ارتش روسیه «ترس آنها از مسئولیت شکست اجتناب ناپذیر ژئوپلیتیکی مسکو» را تایید می‌کند. 

گمانه‌زنی‌های شدیدی مبنی بر اینکه کی‌یف در شرف آغاز یک ضدحمله مهم است، وجود دارد. چندین وبلاگ نویس نظامی روسیه روز پنجشنبه ادعا کردند که اوکراین حمله مورد انتظار خود را با شکستن بخش‌هایی از خط مقدم آغاز کرده است. اما مقامات اوکراینی روز جمعه این گزارش‌ها را بی‌اهمیت جلوه دادند. 

به گفته تحلیلگران نظامی، حمله محلی اوکراین در باخموت نشان می‌دهد که کی‌یف در تلاش است نیروهای روسیه را در این شهر مهار کند.

 

آفریقای جنوبی اتهامات مطرح شده از سوی سفیر آمریکا را درباره ارسال سلاح به روسیه رد کرد

مقامات آفریقای جنوبی به اتهامات مطرح شده از سوی سفیر ایالات متحده در این کشور، مبنی بر اینکه یک کشتی روسی اواخر سال گذشته میلادی محموله‌هایی از سلاح را از یک پایگاه دریایی در نزدیکی کیپ‌تاون به روسیه منتقل کرده، پاسخ دادند.

پس از ابراز نگرانی دیپلمات‌های غربی از برگزاری مانورهای دریایی مشترک آفریقای جنوبی با روسیه و چین در سال جاری میلادی، اکنون ادعایی که از سوی روبن بریگیتی، سفیر ایالات متحده در آفریقای جنوبی مطرح شده، توجه‌ها را معطوف این کشور کرده است.

آقای بریگیتی روز پنج‌شنبه اعلام کرد که اطمینان دارد یک کشتی روسی در ماه دسامبر و با وجود تحریم‌های ایالات متحده، محموله‌هایی از تسلیحات را از پایگاه «سیمونز» حمل کرده است؛ اقدامی که با «موضع بی‌طرفی» پرتوریا در جنگ روسیه علیه اوکراین مطابقت ندارد.

داده‌های کشتیرانی سایت Refinitiv نیز نشان داد که کشتی «لیدی آر» (Lady R) پس از ترک آفریقای جنوبی، به سمت شمال و موزامبیک حرکت کرده و از ۷ تا ۱۱ ژانویه را در بندر «بیرا» واقع در کشور موزامبیک گذرانده است.

این کشتی سپس راهش را به سمت بندر سودان در دریای سرخ ادامه داده و درنهایت در ۱۶ فوریه به بندر «نووروسیسک» روسیه در دریای سیاه رسیده است.

یافته‌های خبرگزاری آسوشیتدپرس دربارۀ سوابق کشتی «لیدی آر» نیز حاکی از آن است که این کشتی با شرکتی مرتبط بوده است که پیش از این از سوی ایالات متحده به دلیل حمل سلاح برای دولت روسیه تحریم شده است.

واکنش آفریقای جنوبی

آفریقای جنوبی یکی از مهم‌ترین متحدان روسیه در قاره آفریقاست؛ با این وجود مقامات این کشور می‌گویند که در قبال جنگ اوکراین «بی‌طرف» هستند و تا کنون نیز از رای دادن به قطعنامه‌های سازمان ملل در موضوع این جنگ خودداری کرده‌اند.

تنها یک روز پس از طرح این ادعا، کرملین از گفتگوی تلفنی ولادیمیر پوتین با سیریل رامافوزا، رئیس‌جمهوری آفریقای جنوبی درباره جنگ اوکراین خبر داد.

دفتر سیریل رامافوزا نیز اعلام کرد که قرار است تحقیقاتی دربارۀ این اتهامات توسط یک قاضی بازنشسته انجام شود.

با این وجود روز جمعه، وزیر ارتباطات آفریقای جنوبی که ریاست کمیته ملی کنترل تسلیحات متعارف را برعهده دارد، اعلام کرد که دولتش در ماه دسامبر صدور هیچگونه محموله تسلیحاتی به روسیه را تایید نکرده است.

موندلی گونگوبله در جریان یک گفتگوی رادیویی گفت: «ما ارسال هیچ تسلیحاتی را به روسیه تأیید نکردیم... چنین چیزی از سوی ما نه تحریم و نه تأیید شده است.»

او در این باره که آیا «محمولۀ تایید نشده‌ای» نیز آفریقای جنوبی را ترک کرده است، سخنی نگفت.

در همین حال روبن بریگیتی نیز به وزارت خارجه آفریقای جنوبی احضار شد تا بر اساس بیانیه‌ای که از سوی این وزارتخانه منتشر شده، «نارضایتی کامل دولت از رفتار و اظهاراتش اعلام شود».

بیانیه وزارت خارجه آفریقای جنوبی همچنین اعلام می‌کند که آقای بریگیتی «اعتراف کرده که از خطوط قرمز عبور کرده و از دولت و مردم آفریقای جنوبی بدون قید و شرط عذرخواهی کرده است.»

وزارت خارجه آمریکا تا کنون هیچ واکنشی به این بیانیه نداشته است.

واشنگتن هشدار داده است که کشورهایی که در جریان جنگ اوکراین از روسیه حمایت می‌کنند، ممکن است از دسترسی به بازارهای ایالات متحده محروم شوند.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.