در چند روز گذشته خیابانهای پایتخت فرانسه شاهد اعتراضات خیابانی گسترده توامان با انباشت چند صد تن زباله بوده است.
به گزارش جماران به نقل از روسیا الیوم، «ماریا زاخاروا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه در طعنه ای به رئیس جمهور فرانسه در پی آشوب معترضان به قانون بازنشستگی گفت که کی امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه برای حفظ دموکراسی به شهروندان اسلحه می دهد؟
زاخاروا در کانال رسمی خود تلگرام درباره پیامدهای خشونت ها در خیابان های پاریس و آتش زدن خودروها سخن گفت و این پرسش را مطرح کرد که: ببینیم که کی ماکرون برای حفظ دموکراسی و حاکمیت کشور به شهروندان فرانسوی اسلحه می دهد؟
پاریس تا کنون به اوکراین 6توپخانه هاوتزر، ، سامانه دفاعی کروتال، 18 عراده توپ از نوع سزار،سامانه دفاع هوایی دوش پرتاب از نوع«میسترال»، توپخانه های ضد تانک«میلانو» ، نزدیک به 60 نفربر زره پوش ، مین های ضد تانگ و سلاح های مختلف به اوکراین داده است.
در تحولی دیگر، دفتر ریاست جمهوری فرانسه و دولت بریتانیا صبح جمعه سفر رسمی پادشاه بریتانیا به فرانسه را به تعویق انداختند. هنوز مشخص نیست که این سفر به چه تاریخی موکول خواهد شد. با این حال سفر چارلز سوم و همسرش به آلمان همچنان بر قوت خود باقی است و این زوج سلطنتی قرار است روز چهارشنبه وارد برلین شوند.
در چند روز گذشته خیابانهای پایتخت فرانسه شاهد اعتراضات خیابانی گسترده توامان با انباشت چند صد تن زباله بوده است. پارلمان کشور در بزنگاه سختی قرار دارد و امانوئل ماکرون تلاش میکند دومین دوره ریاست جمهوری خود را به سلامت از این چالش سیاسی به پایان ببرد.
در آنسوی کانال مانش یا به قول بریتانیاییها کانال انگلیس، پادشاه جدید در حال آماده شدن برای مراسم تاجگذاری خود در تاریخ ششم ماه مه (۱۶ اردیبهشت) است ولی قصد داشت تا قبل از آن روز، اولین دیدار رسمی برون مرزی خود را به فرانسه و آلمان داشته باشد.
در همین حال، ساختمان شهرداری بوردو در جنوب غرب فرانسه، شهری که قرار بود پادشاه چارلز کنسولگری بریتانیا را در آنجا افتتاح کند، در اعتراضات عصر پنجشنبه به آتش کشیده شد.
قرار بود پادشاه بریتانیا به همراه همسرش ملکه کامیلا روز یکشنبه وارد پاریس شوند و بعد از آن به بوردو سفر کنند.
علت هرج و مرج در شهرهای مختلف فرانسه به تصمیم ماکرون برای افزایش سن بازنشستگی مربوط است و ربطی به خصومت مردم با چارلز سوم و سلطنت در بریتانیا ندارد. ولی قرار هم نبود ماهها برنامهریزی برای سفر پادشاه بریتانیا به فرانسه به این سادگی تغییر کند؛ چرا که پس از پنج سال سردی روابط، دیدار اخیر ماکرون و ریشی سوناک به عنوان «لحظه اتحاد مجدد» بین دو همسایه تلقی شده بود و پادشاه چارلز قصد داشت این گرمی روابط را به اوج برساند.
متعاقب توافق مهم تجاری در دوران پسابرگزیت (خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا)، همکاری در جنگ اوکراین و آغاز نخستوزیری ریشی سوناک؛ روابط پاریس-لندن نیز رفته رفته رو به گرمی نهاد. این درحالی است که دو کشور سالهاست بر سر برگزیت با یکدیگر چالش داشتند و حضور بوریس جانسون نیز بر این تنشها میافزود.
جو حسن نیت حول روابط بریتانیا و فرانسه ممکن است در بین مردم پاریس احساس نشود. در روزهای اخیر ماکرون متهم به نادیده گرفتن نقش پارلمان و زیر پا گذاشتن دموکراسی شده است و گویی همچون یک «پادشاه بلندپایه» عمل میکند.
شاید در شرایط فعلی، برگزاری رژه در پاریس و ناهار خوردن با پادشاه بریتانیا در کاخ ورسای کمک چندانی به بهبود وجهه ماکرون نمیکرد. برای نمونه، یکی از مراسمی که برای استقبال از پادشاه بریتانیا در نظر گرفته شده بود، رژه در خیابان شانزه لیزه پاریس با ۱۴۰ سواره نظام بود. حال آنکه بیم آن می رفت که معترضان از این فرصت استفاده کرده و رژه را مختل کنند.
مسلم است که ائتلاف چپ افراطی موسوم به «اتحادیه نوین اکولوژیک و اجتماعی خلق / NUPES» نیز از این دیدار خرسند نبود. ساندرین روسو، نماینده حزب سبزها در پارلمان فرانسه که خواستار لغو این دیدار شده بود گفته بود «باورکردنی نیست، قرار است امانوئل ماکرون پادشاه جمهوریخواه [فرانسه]، از چارلز سوم استقبال کند! آن هم وقتی که مردم برای اعتراض در خیابانها هستند.»
در چند روز گذشته، چپ افراطی فرانسه فراخوانهای تظاهرات خود را در میدان کنکورد پاریس، یعنی همان میدانی که لویی شانزدهم در آن سر بریده شد (بوسیله گیوتین)، داده است. به گزارش سرمقاله لوموند این اقدام «با هدف احیای انگیزههای مردمی شاهکشی» صورت گرفته است.
بنا بر اعلامیه نخستوزیری بریتانیا، به تعویق افتادن سفر پادشاه چارلز سوم به فرانسه پس از درخواست رئیس جمهوری فرانسه از دولت بریتانیا برای به تعویق انداختن این سفر، با رضایت طرفین اتخاذ شد.