عربستان سعودی یکی از 141 کشوری بود که هفته گذشته به نفع قطعنامه غیر ملزم رای داد که خواستار خروج نیروهای روسی از اراضی اوکراین شد.
به گزارش جماران، روزنامه رأی الیوم در گزارشی نوشت: تقریبا یک هفته پیش «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا به کی یف پایتخت اوکراین رفت و با به چالش کشیدن روسیه در این شهر گردش کرد و تلاش کرد خودش را نشان دهد. بعد از او «فیصل بن فرحان» وزیر خارجه عربستان به شکل«غیرمنتظره» به کی یف سفر کرد و با «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین دیدار کرد. در چنین احوالی این پرسش پیش می آید که آیا ریاض با این سفر جا پای واشنگتن گذاشته است؟ چرا در چنین زمانی این کار را کرد؟ چه اهدافی پشت این سفر وجود دارد که عربستان به دنبال رسیدن به آنهاست؟
پاسخ برای ناظران نه بله است و نه نه قطعی است زیرا عربستان سعودی از ابتدای بحران اوکراین و روسیه بی طرفی را انتخاب کرد و در برخی مواقع با انتخاب روسیه و مخالفت با خواست واشنگتن برای افزایش تولید نفت، به سمت تنش زایی و شکستن توازن پیش رفت اما اکنون ریاض به کی یف بازگشته تا توازن ایجاد کند و کمک نسبتا زیاد و قابل توجهی به ارزش بیش از 400میلیون دلار به اوکراین ارائه کرد،ولی این کار را بعد از ورود جنگ اوکراین به دومین سال خود انجام داده است.
مسکو که روابطش با عربستان به شکل تصاعدی بهبود پیدا کرده است از سفر وزیر خارجه عربستان به کی یف قدردان نخواهد بود به ویژه این اقدام توسط شاهزاده فیصل بن فرحان و اولین مسئول سعودی و عربی برای نخستین بار از سی سال پیش تا کنون صورت می گیرد. با وجود این در شکل خود متعادل باقی مانده است و به سطح سفر شاهزاده«محمد بن سلمان» ولیعهد و حاکم کنونی عربستان و اظهار حمایت کشورش از کی یف نرسیده است. همچنین ریاض از حمایت از توافقنامه اوپک پلاس به رغم فشارها دست نکشیده است. این سفر به رغم اعلام آن به روس ها از قبل برای روسیه غیرمنتظره نبود زیرا روسیه از کسانی که وارد اوکراین می شوند و از آن خارج می شوند به دلیل هماهنگی نظامی و حمله نکردن به کی یف در زمان انجام این دیدارها و سفرها اطلاع دارد. خود بایدن رئیس جمهور آمریکا قبل از سفرش به کی یف این سفر را به اطلاع روس ها رسانده بود.
برای کشورهایی مانند مصر و اردن و دیگر کشورها که به کمک های مالی عربستان وابسته هستند و بی تردید روسیه در میان آنها نیست، این پرسش پیش می آید که آنها که کشورهای«برادر» هستند توسط عربستان نادیده گرفته می شوند و اگر کمکی دریافت کنند نیز مشروط است در حالی که ریاض به اوکراین کمک هایی به ارزش 400 میلیون دلار به شکل کمک های انسانی و نفتی تقدیم می کند؛ کمک های که همانطور که بن فرحان گفت در ماه اکتبر مجوز آنها صادر شده بود. پاسخ به این پرسش ها این است که مسکو با ارائه کمک های انسانی به اوکراین در سایه مخالفت با کمک نفتی، مخالف نیست. از سوی دیگر سفر وزیر خارجه عربستان سعودی به اوکراین قابل درک است زیرا این کشور سلاح هایی به اوکراین نمی دهد که معادلات را در جنگ تغییر دهد. برخلاف مسافران اروپایی و تانک های شان که به کی یف می دهند.
همچنین عامل انسانی در فصل زمستان بسیار مهم است و عربستان می داند که چگونه این پول ها را به عنوان کمک در اوکراین هزینه کند به گونه ای که شرط هایی که دارد محقق شود. در همین زمینه «محمد الجدعان» وزیر دارایی عربستان تأکید کرده است که دوران کمک های بدون شرط تغییر کرده است.
شایان ذکر است که عربستان سعودی یکی از 141 کشوری بود که هفته گذشته به نفع قطعنامه غیر ملزم رای داد که خواستار خروج نیروهای روسی از اراضی اوکراین شد. و پس از آن نیز بن فرحان به کی یف سفر کرد که نیازمند هر گونه حمایتی است که از این کشور می شود. حالا سئوالاتی در ذهن مسئولان روس درباره موضع گیری عربستان پیش می آید. هر چند در همه احوال قطعنامه غیرملزم است. با وجود این عربستان پیش از این در عملیات تبادل اسیران میان روسیه و اوکراین نقش بازی کرد و این یعنی سفر فیصل بن فرحان به اوکراین در چارچوب همین هدف صورت گرفته است تا نقش کشورش به عنوان میانجیگر تقویت شود.
روزنامه های غربی سفر وزیر عربستانی به کی یف را سفر صلح توصیف کردند و تا زمان نوشتن این سطرها مسکو موضع گیری قابل ذکری ابراز نکرده است.همچنین تشکر مسئولان اوکراینی از عربستان و سفر حمایتگر بن فرحان طبیعی است و به رغم آن که کی یف توقع بیشتری از ریاض دارد اما چنین تشکری قابل پیش بینی است. نکته مهم تر این است که بن فرحان نه فقط به عنوان اولین مسئول عربستانی که به عنوان اولین مسئول عرب است که از زمان آغاز حمله روسیه به اوکراین به کی یف سفر می کند.برخی در صحنه گردش بن فرحان در کی یف پایتخت اوکراین به رغم جنگ و محاصره درنگ کردند امری که باعث می شود عرب ها و عربستان به نمایندگی از آنها به عنوان بازیگر بین المللی در بحرانی جهانی نگریسته شود که ممکن است به سطح جنگ جهانی برسد. همچنین باعث می شود که تحلیلگران به این باور برسند که عربستان با داشتن سلاح های نفت و پول می تواند بر موازنه ها تأثیر بگذارد و شاید هم نقش میانجیگر مورد قبول و بی طرف برای همگان برای پایان دادن به جنگی ایفا کند که وارد دومین سال خود شد.
در هر حال شاهزاده فیصل بن فرحان وزیر خارجه عربستان با قطار ریاست جمهوری که او را به لهستان منتقل کرد کی یف را ترک کرد دقیقا همانطور که جو بایدن رئیس جمهور آمریکا با همان قطار به سمت ورشو رفته بود.بن فرحان 400میلیون دلار به عنوان کمک های انسانی به اوکراین داد و بایدن 500میلیون دلار کمک نظامی جدید به اوکراین داد.