کییف به شکلی محتاطانه به طرح صلح پیشنهادی چین روی خوش نشان داده و اعلام کرده است که آماده بررسی بخشهایی از این طرح است.
به گزارش جماران به نقل از یورونیوز، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین برای سفر به چین و دیدار با شی جین پینگ، شریک و متحد نزدیک ولادیمیر پوتین اعلام آمادگی کرد.
آقای زلنسکی در حالی قرار است با همتای چینی خود ملاقات کند که پکن روز جمعه از یک طرح پیشنهادی ۱۲ مادهای برای حل و فصل مناقشه جاری در اوکراین رونمایی کرد.
در این سند که همزمان با سالگرد تهاجم نظامی روسیه به اوکرین از سوی وزارت خارجه چین منتشر شد از دو طرف مناقشه خواسته شده است که ضمن توقف درگیریها و پرهیز از هرگونه توسل به استفاده از سلاح هستهای، مذاکرات صلح را از سر گیرند.
چین همچنین از هر دو کشور میخواهد «قوانین بینالمللی بشردوستانه را رعایت کنند و از حمله به غیرنظامیان یا ساختمانهای غیرنظامی بپرهیزند.»
این طرح پیشنهادی به رغم آنکه به دلیل محکوم نکردن تهاجم نظامی روسیه و در برنداشتن خواست اصلی کییف مبنی بر خروج کلیه نیروهای اشغالگر از خاک اوکراین با انتقادهایی از سوی ناتو، اتحادیه اروپا و ایالات متحده همراه شد اما در مجموع از سوی سازمان ملل متحد مورد استقبال قرار گرفت.
تردیدهای پیشین آمریکا و اروپا اما حتی قبل از پیشنهاد صلح ۱۲ مادهای پکن نشان میداد که در بسیاری از پایتختهای غربی، چین به عنوان یک میانجی بیطرف در مناقشهای که دهها هزار نفر کشته و میلیونها آواره به جا گذاشته، شناخته نمیشود.
با اینحال کییف به شکلی محتاطانه به طرح صلح پیشنهادی چین روی خوش نشان داده و اعلام کرده است که آماده بررسی بخشهایی از این طرح است.
ولودیمیر زلنسکی در همین راستا اعلام کرده که در نظر دارد به زودی با رئیس جمهوری چین ملاقات و در خصوص این طرح پیشنهادی با وی گفتگو کند.
رئیس جمهوری اوکراین، همکاری با پکن برای حل و فصل مناقشه را «ضروری» دانسته و گفته است که به نظر میآید در این طرح به تمامیت ارضی و آنچه به امنیت کشورش مربوط میشود احترام گذاشته شده است.
آقای زلنسکی جمعه شب در جریان کنفرانس خبری اعلام کرد که قصد دارد با شی جین پینگ، همتای چینی خود ملاقات کند.
وی در این خصوص تصریح کرد: «این تصمیم برای امنیت جهانی مهم خواهد بود. چین به تمامیت ارضی ما احترام می گذارد و باید هر آنچه که لازم است را انجام دهد تا اطمینان حاصل شود روسیه از خاک اوکراین خارج می شود.»
رئیس جمهوری اوکراین در ادامه ابراز امیدواری کرد که چین به روسیه تسلیحات ارسال نکند زیرا این موضوع از دید وی بسیار مهم است.»
تصویب دهمین بسته تحریمی در اتحادیه اروپا
گفتنی است که اتحادیه اروپا عصر جمعه همزمان با سالگرد تهاجم نظامی روسیه به اوکراین مجموعه جدیدی از تحریم ها را به منظور ضربه زدن به اقتصاد روسیه تصویب کرد.
دهمین بسته تحریمهای اتحادیه اروپا علیه روسیه شامل محدودیتهای سختگیرانهتر بر سر راه صادرات فناوری و کالاهای با کارکرد دوگانه و اقداماتی هدفمند برضد افراد و نهادهای حامی جنگ میشود.
ترغیب اوکراین
یک روزنامه آمریکایی گزارش داد که تروئیکای اروپایی در صدد است اوکراین را برای شروع مذاکرات صلح با روسیه در اواخر امسال ترغیب کند.
روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از مقامهای دولت این سه کشور اروپایی نوشت که آلمان، فرانسه و انگلیس روابط بین سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و اوکراین را به عنوان راهی برای ترغیب کییف برای شروع مذاکرات صلح با روسیه در اواخر امسال میدانند.
به نوشته این روزنامه، این درحالی است که برخی از شرکای غربی کییف نسبت به توانایی این کشور برای در اختیار گرفتن مجدد تمام سرزمین خود، تردید دارند.
بر اساس این گزارش، ریشی سوناک نخست وزیر انگلیس هفته گذشته طرحی برای یک توافق ارائه کرده تا به محض پایان جنگ به اوکراین دسترسی گستردهتری به مهمات، تسلیحات و تجهیزات نظامی پیشرفته بهمنظور دفاع از خود را بدهد.
سوناک گفته است که این طرح باید در برنامه کاری نشست سالانه ناتو در ژوئیه (تیر/ مرداد) امسال باشد.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا روز گذشته در نشست شورای امنیت با طرح اظهاراتی که بی میلی واشنگتن به پایان این مناقشه حکایت دارد، اعلام کرد: اعضای شورای امنیت برای اطمینان از عادلانه و بادوام بودن هرگونه صلح مسئولیت دارند. اعضای این شورا نباید فریب درخواست برای آتش بس موقت یا بدون قید و شرط را بخورند. روسیه برای فتح می جنگد. اما اوکراین برای بقا مبارزه می کند.
بلینکن گفت: ما این قدرت و مسئولیت را داریم که دنیایی امن برای نسل های آینده بسازیم. ما نمی توانیم اجازه دهیم یک کشور آن را نابود کند.
وزیر خارجه دولت جو بایدن در حالیکه کشورش همچنان به ارسال سلاح به اوکراین ادامه می دهد، ادعا کرد: آمریکا مدتهاست که حتی قبل از این جنگ اعلام کرده که برای مشارکت در هر گونه تلاش دیپلماتیک معنادار برای توقف تهاجم روسیه به اوکراین آماده است.
وزیر خارجه آمریکا افزود: روسیه از هرگونه توقف در نبرد برای تحکیم کنترل بر مناطق تصرف شده به صورت غیرقانونی و تامین نیروها برای حملات بیشتر استفاده خواهد کرد.
ایالات متحده آمریکا در نخستین سالگرد جنگ اوکراین اعلام کرد که ۲ میلیارد دلار تجهیزات و تسلیحات نظامی جدید به کی یف برای آماده ساختن این کشور در نبرد با روسیه در فصل بحران اختصاص داده است.
لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، در مصاحبه ای با شبکه خبری «سیانان» گفت که در مورد ارائه جنگنده های اف-۱۶ به اوکراین اظهار نظر نمی کند اما انتظار دارد در مورد درگیری مذاکرات نهایی انجام شود.
رئیس پنتاگون گفت: به احتمال زیاد، این جنگ با نوعی مذاکره پایان خواهد یافت. پوتین فکر میکرد که دفاع اوکراین نابود خواهد شد، عزم آمریکا شکسته خواهد شد و جهان توجه نخواهد کرد. او اشتباه می کرد.