نمایندگان پارلمان اروپا روز چهارشنبه متنی را به تصوب رساندند که در آن دولت روسیه به عنوان حامی و «ترویج دهنده تروریسم» در جنگ اوکراین معرفی شده است.
به گزارش جماران به نقل از اسپوتنیک، ماریا زاخاووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه پس از تصویب قطعنامه پارلمان اروپا درباره شناسایی روسیه به عنوان "دولت حامی تروریسم" اظهار داشت پیشنهاد می کنم پارلمان اروپا را به عنوان حامی حماقت بشناسیم.
زاخارووا در کانال تلگرامی خود نوشت: پارلمان اروپا قطعنامه ای را تصویب کرد که روسیه را به عنوان "حامی تروریسم" می شناسد. من پیشنهاد می کنم پارلمان اروپا را به عنوان حامی حماقت بشناسیم.
نمایندگان پارلمان اروپا روز چهارشنبه متنی را به تصوب رساندند که در آن دولت روسیه به عنوان حامی و «ترویج دهنده تروریسم» در جنگ اوکراین معرفی شده است.
پارلمان اروپا ضمن محکوم کردن چنین رویکردی در این متن از۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا میخواهد اقدامی مشابه را در محکومیت «ترویج تروریسم از سوی روسیه» در کشورهای خود انجام دهند.
نمایندگان پارلمان اروپا در این متن که با ۴۹۴ رای موافق در برابر ۵۸ رای مخالف و ۴۴ رای ممتنع به تصویب رسید، روسیه را به عنوان «مروج تروریسم» و کشوری که «از ابزارهای تروریستی در جنگ با اوکراین استفاده میکند»، توصیف کردند.
پس از درخواستهای مکرر ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین از جامعه بینالملل برای «تروریستی» قلمداد کردن دولت تحت رهبری ولادیمیر پوتین در روسیه، پارلمان اروپا به رغم نبود چارچوب قانونی مناسب در اتحادیه (بر خلاف آنچه در ایالات متحده در جریان است) در نهایت روز چهارشنبه گامی عمدتا نمادین را در این جهت برداشت.
در پی تصویب این متن، رئیس جمهور اوکراین بلافاصله از تصمیم اعضای پارلمان اروپا استقبال کرد و با انتشار پیامی در توییتر نوشت: «روسیه باید در همه سطوح منزوی شود و پاسخگو باشد تا به سیاست دیرینه خود در زمینه اعمال تروریسم در اوکراین و سراسر جهان پایان دهد.»
این درخواست ولودیمیر زلنسکی پیشتر به ویژه در پارلمانهای استونی، لیتوانی و لتونی و همچنین در مجمع پارلمانی شورای اروپا بازتاب پیدا کرده بود.
مجمع پارلمانی شورای اروپا که یک نهاد حقوق بشری است ماه اکتبر گذشته از ۴۶ کشور عضو این نهاد اروپایی خواسته بود که رژیم روسیه را «تروریست» معرفی کنند.
این در حالیست که دولت جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا تاکنون از به کار بردن این صفت برای دولت روسیه خودداری کرده است.
در متنی که روز چهارشنبه به تصویب نمایندگان پارلمان اروپا رسید از اتحادیه اروپا و کشورهای عضو خواسته شده که بواسطه یک «چارچوب قانونی اروپایی» امکان اتخاذ مجموعهای از اقدامات محدودکننده سنگین علیه «کشورهای حامی تروریسم» را فراهم کنند؛ راهکاری که میتواند روابط اتحادیه اروپا را با کشورهای یاد شده محدودتر کند.
اتحادیه اروپا از زمان تهاجم نظامی روسیه به خاک اوکراین در ۲۴ فوریه گذشته تاکنون تحریمهای اقتصادی شدیدی را علیه مسکو اعمال کرده است؛ رهبران اروپایی در این زمینه تاکنون هشت بسته تحریمی را به اجرا گذاشتهاند.
در مجموع، یکهزار و ۲۴۱ فرد، از جمله ولادیمیر پوتین و سرگئی لاوروف، رئیس جمهوری و وزیر امور خارجه روسیه، اعضای دوما و الیگارشهایی مانند رومن آبراموویچ، میخائیل فریدمن یا پتر آون - به همراه ۱۱۸ نهاد، سازمان یا تشکل نزدیک به دولت روسیه در حال حاضر تحت تحریمهایی قرار دارند که علاوه بر مسدود شدن داراییها، ممنوعیت برای ورود به اتحادیه اروپا را نیز در برگرفته است.
هشتمین بسته تحریمی اتحادیه اروپا علیه روسیه
دولت سوئیس روز چهارشنبه اعلام کرد که با تحریم های بیشتر علیه روسیه در راستای هشتمین بسته تحریمی اتحادیه اروپا علیه مسکو به دلیل حمله به اوکراین موافقت کرده است.
به نقل از خبرگزاری رویترز، دولت سوئیس تاکید کرد که این تدابیر قرار است اواخر روز چهارشنبه اجرایی شود.
سوئیس پیشتر با اعلام اجرای کامل بسته ششم تحریمهای اتحادیه اروپا علیه روسیه تا سال ۲۰۲۳ به طور رسمی به تحریمهای این اتحادیه علیه روسیه پیوست.
علاوه بر تحریم نفتی، سوئیس شرکتهای این کشور را از ارائه خدمات حسابرسی و مشاوره به شرکتهای روسی منع کرده و آنها را از تبلیغات محصولات سوئیسی در رسانههای دولت روسیه مثل راشاتودی و اسپوتنیک منع کرده است.
هشتمین بسته تحریم های اتحادیه اروپا علیه روسیه از روز پنجشنبه ششم اکتبر لازمالاجرا و آغاز شد. در این بسته، تحریمها و محدودیتهای تجاری جدیدی علیه روسیه اعمال شده و بر فهرست توقیف داراییها و ممنوعیت سفر مقامات روس افزوده شده است.
اتحادیه اروپا جدیدترین و هشتمین دور تحریمها علیه روسیه را در واکنش به الحاق چهار استان اشغالی اوکراین توسط مسکو به خاک روسیه، اعمال میکند.
در هشتمین بسته تحریمی اتحادیه اروپا علیه روسیه که با هدف افزایش فشار بر اقتصاد و تضعیف توانایی نظامی این کشور تنظیم شده است، در کنار اقدامهای اقتصادی، محدودیتهایی علیه افراد و همچنین ایجاد مبنائی برای اعمال سقف قیمتی بر صادرات نفت روسیه وجود دارد.
در چارچوب هشتمین بسته تحریمی اتحادیه اروپا، از دسامبر ۲۰۲۲ انتقال نفت خام روسیه به کشورهای ثالث از طریق دریا، ارائه خدمات فنی و تأمین مالی این کار ممنوع خواهد بود. همچنین از فوریه ۲۰۲۳ انتقال تمام فرآوردههای نفتی روسیه به کشورهای ثالث و ارائه خدمات فوق ممنوع خواهد بود.
بر اساس تحریمها و محدودیتهای جدید، معافیتی موسوم به «قیمت حداکثری» برای انتقال نفت و محصولات نفتی روسیه اعمال خواهد شد. از همین رو اگر نفت روسیه به مبلغ کمتر از سقف تعیین شده به فروش برسد، برای انتقال آن خدمات مختلفی ارائه خواهد شد.
تحریمهای جدید همچنین ممنوعیت واردات کالاها از جمله محصولات فولادی، سنگها و فلزات گرانبها، پلاستیک، منسوجات، چرم، سرامیک و سیگار از روسیه به کشورهای عضو اتحادیه اروپا را گسترش داده است.
محدودیتهای صادراتی اضافی علیه مسکو، بخش دیگری از این بسته جدید تحریمی اتحادیه اروپا را تشکیل میدهند که هدفش «کاهش دسترسی روسیه به موارد نظامی، صنعتی و فناوری» است.
بنا به هشتمین بسته تحریمی اتحادیه اروپا علیه روسیه، افرادی که تحریمهای این اتحادیه علیه مسکو را نقض کنند یا روند دور زدن آن را تسهیل کنند، تحریم خواهند شد.