سوناک به رأیدهندگان وعده داد که برای "اصلاح اقتصاد، متحد کردن حزب و خدمت به کشور" تلاش خواهد کرد.
به گزارش جماران به نقل از خبرگزاری فرانسه، ریشی سوناک، وزیر دارایی پیشین انگلیس، روز یکشنبه (۲۳ اکتبر/ اول آبان) رسما نامزدی خود برای کسب مسند نخستوزیری را اعلام کرد. او با انتشار پیامی در صفحه شخصیاش در توییتر خطاب به شهروندان انگلیسی نوشت: «بریتانیا کشوری فوقالعاده است اما با یک بحران اقتصادی عمیق روبرو هستیم. به همین دلیل من به عنوان رهبر حزب محافظهکار و نخستوزیر بعدی بریتانیا اعلام آمادگی میکنم.»
سوناک به رأیدهندگان وعده داد که برای "اصلاح اقتصاد، متحد کردن حزب و خدمت به کشور" تلاش خواهد کرد.
ساعاتی پیش از اعلام نامزدی سوناک، رسانههای بریتانیایی گزارش دادهبودند او و بوریس جانسون، نخستوزیر پیشین این کشور که دو بخت اصلی جانشینی لیز تراس به شمار میروند، شامگاه شنبه (۲۲ اکتبر/ ۳۰ مهر) با یکدیگر دیدار و گفتوگو کردند. شبکه خبری بیبیسیجهانی و روزنامه "ساندیتایمز" با انتشار این خبر نوشتند محتوای این دیدار علنی نشده است.
با این حال رسانههای بریتانیایی بلافاصله پس از انتشار این خبر حدس زدند این دو سیاستمدار احتمالا به توافقی با یکدیگر رسیدهاند تا از این طریق از انشعاب در حزب محافظهکار جلوگیری کنند. روزنامه محافظهکار "ساندی تلگراف" نوشت سوناک میتواند نقشی را در کابینه آینده به جانسون پیشنهاد داده باشد.
جانسون تا کنون به طور رسمی تمایل خود را برای بدست گرفتن مجدد رهبری حزب محافظهکار و همچنین سکونت در خانه شماره ده خیابان "داونینگ" (محل اقامت نخستوزیر) ابراز نکرده است.
طبق برآورد رسانههای بریتانیایی سوناک میتواند در میان نمایندگان محافظهکار به اندازه لازم هوادار جمع کند. برای کسب نامزدی به حمایت دستکم ۱۰۰ نماینده پارلمان نیاز است.
مهلت قانونی برای ثبت نامزدی تا بعدازظهر دوشنبه (۲۴ اکتبر) است. حداکثر سه نفر نیز میتوانند نامزد شوند.
لیز تراس روز پنجشنبه (۲۰ اکتبر) از سمت خود کنارهگیری کرد. در پی این اقدام حزب محافظهکار اعلام کرد طی روندی فوری حداکثر تا روز جمعه (۲۸ اکتبر) مشخص خواهد شد در آینده چه کسی در رأس دولت بریتانیا قرار خواهد گرفت.
بوریس جانسون، نخستوزیر پیشین بریتانیا، که همراه با خانوادهاش در تعطیلات بسر میبرد، دو روز پس از استعفای تراس، به لندن بازگشت. یکی از منابع نزدیک به جانسون اظهار داشته او حمایت مورد نیاز از سوی صد نماینده را در اختیار دارد.
پنی موردانت، وزیر امور پارلمانی بریتانیا، پیشتر به طور رسمی نامزدی خود را برای کسب رهبری حزب اعلام کرده است. با این حال رسانهها بخت او را در مقایسه با دو رقیب دیگرش اندک ارزیابی میکنند.
این در حالی است که لیز تراس، پس از آنکه نتوانست با «بسته پیشنهاد اقتصادی»، برای ثبات مالی و خروج از بحران، اعتباری در پارلمان انگلیس کسب کند، پس از کمتر از ۴۵ روز از سمت نخست وزیری استعفا داد.
با این حال به دلیل اینکه حزب محافظه کار انگلیس اکثریت را در مجلس عوام در اختیار دارد، دیگر نیازی به برگزاری انتخابات سراسری نخواهد بود و بازهم «یک انتخاب میان حزبی» که قرار است در ۲۸ اکتبر صورت گیرد جانشین لیز تراس را مشخص خواهد کرد.
محافظه کاران دو سال دیگر، تا زمان انتخابات سراسری اکثریت کرسیها در مجلس عوام را در اختیار خواهند داشت. هرچند که تازه ترین نظرسنجی ها نشان می دهند که در صورت برگزاری انتخابات سراسری در حال حاضر، حزب کارگر با اختلاف ۲۰ درصد محافظه کاران را شکست می دهد.