زلنسکی تصریح کرد که نیروهای ارتش اوکراین برخی مناطق را در شرق اوکراین از ارتش روسیه بازپس گرفته اند.
به گزارش جماران به نقل از رویترز، «ولودیمیر زلنسکی»رئیس جمهور اوکراین درباره «اخبار مسرت بخش» از منطقه «خارکییف» در شرق کی یف سخن گفت.
زلنسکی تصریح کرد که نیروهای ارتش اوکراین برخی مناطق را در شرق اوکراین از ارتش روسیه بازپس گرفته اند.
وی در سخنانی تلویزیونی از نیروهای توپخانه ای ارتش اوکراین به دلیل ضربات موفق به نیروهای روسی در جنوب اوکراین نیز تشکر کرد.
در روزهای اخیر اخباری مبنی بر پیشروی اوکراین در منطقه شرقی خارکییف منتشر شده بود اما دولت اوکراین در این باره سکوت کرده بود.
از سوی دیگر، برخی مسئولان آمریکایی گفتند که اوکراین در حال پیشروی آهسته اما موثر در مقابل نیروهای روسی است.
در همین حال، آمریکا روز چهارشنبه مسکو را متهم کرد که عملیات«پاکسازی» را در اوکراین انجام می دهد و اوکراینی ها را وادار به رفتن به مناطق تحت کنترل روسیه می کند و از روسیه خواست که این گونه اقدامات را متوقف کند.
در تحولی دیگر، ارتش اوکراین بالاخره مسئولیت سلسله انفجارها در پایگاه های نظامی روسیه در شبه جزیره کریمه را به عهده گرفت.
پس از حدود یک ماه ابهام درباره عامل سلسله انفجارهای بزرگ در پایگاه های نظامی روسیه در شبه جزیره کریمه یک مقام نظامی بلندپایه اوکراینی تأکید کرد که این انفجارها در نتیجه حملات ارتش این کشور بوده است.
درخواست روسیه برای برگزاری نشست شورای امنیت درباره اوکراین
نماینده روسیه در سازمان ملل خبر داد که مسکو برای بررسی مسئله ارسال تسلیحات توسط آمریکا و اروپاییها به اوکراین، خواستار برگزاری نشست اضطراری شورای امنیت شده است.
تداوم ارسال تسلیحات و تجهیزات نظامی کشورهای غربی به اوکراین برای شعلهورتر کردن جنگ با روسیه، مسکو را به درخواست برای نشست شورای امنیت واداشت.
«واسیلی نبنزیا» نماینده روسیه در سازمان ملل متحد بامداد پنجشنبه اعلام کرد که مسکو برای بررسی مسئله ارسال تسلیحات توسط آمریکا و اروپاییها به اوکراین، خواستار برگزاری نشست اضطراری شورای امنیت شده است.
به نوشته وبگاه «ریانووستی»، نبنزیا با انتقاد از اتهامزنی آمریکا به روسیه درباره راهاندازی سیستم غربالگری در شرق اوکراین برای دستگیری اوکراینیهای حامی رژیم کییف، توضیح داد: «نشست امروز که به درخواست ایالات متحده و آلبانی برگزار شد، پتانسیل این را داشت که به نقطه عطف جدیدی در کارزار دروغپراکنی اوکراین و حامیان غربی آن علیه کشور ما تبدیل شود».
بعد از او، «دیمیتری پولیانسکی» معاون نماندگی روسیه در سازمان ملل نیز گفت کشورهای غربی از اینکه مسکو خواستار برگزاری نشستی درباره کمکهای نظامی به اوکراین در روز پنجشنبه شده، خوشحال شدند.
نبنزیا پیش از این نیز ضمن رد ادعاها درباره خرید توپخانه از کره شمالی، گفت که مسکو حق دارد به دلیل جلوگیری غرب از ورود مواد غذایی این کشور به بازارهای جهانی، توافق صادرات غلات از اوکراین را فسخ کند.
این دیپلمات روس همچنین با بیان اینکه اهداف عملیات ویژه روسیه در منطقه دونباس با موفقیت حاصل میشود، اظهار داشت اگر رژیم کییف به توافقات مینسک عمل میکرد، نیازی به این عملیات نبود.
اتحادیه اروپا قصد دارد درآمد تولیدکنندگان انرژی و قیمت گاز روسیه را محدود کند
بروکسل روز چهارشنبه هفت سپتامبر (۱۶ شهریور) راههای خود را برای کاهش قبوض انرژی اروپاییها ارائه و پیشنهاد کرد که قیمت گاز وارداتی روسیه از سوی اتحادیه اروپا و درآمد تولیدکنندگان برق مبتنی بر انرژیهای هستهای و تجدیدپذیر را محدود کند و در عین حال سهمی از سود گاز و نفت را به خود اختصاص دهد.
اورزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا گفت که کشورهای اتحادیه اروپا باید سقف قیمتی برای گاز طبیعی روسیه تعیین کنند.
۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا با نزدیک شدن به فصل زمستان در حال مبارزه برای مهار بحران انرژی هستند که میتواند منجر به خاموشی، تعطیلی کارخانهها و رکود عمیق شود. روسیه در حال حاضر عرضه گاز به ۱۳ کشور اتحادیه اروپا را بهطور جزیی یا کامل کاهش داده است.
فن در لاین در جمع خبرنگاران در بروکسل گفت: «ما با وضعیت فوقالعادهای مواجه هستیم چرا که روسیه یک تامین کننده غیر قابل اعتماد است. از سوی دیگر روسیه فعالانه بازار گاز را دستکاری میکند.»
وی تاکید کرد که اروپا باید درآمدهای روسیه را که با آن جنگ در اوکراین را تامین مالی میکند کاهش دهد.
او از توصیه هرگونه سقف قیمتی خودداری کرد و گفت که باید روی این موضوع در جریان مذاکرات اضطراری روز جمعه میان وزرای انرژی اتحادیه اروپا توافق شود.
وی تصریح کرد که کمیسیون اروپا بهعنوان بازوی اجرایی اتحادیه مجموعهای از پیشنهادها را روی میز قرار میدهد تا وزرا درباره آن بحث کنند.
وی تاکید کرد که خانوادهها و مشاغل با قیمتهای نجومی و نوسانات شدید بازار مواجه هستند.
وی با ابراز تاسف گفت که برخی از تولیدکنندگان برق، «درآمدهای کلانی را دریافت میکنند که نشاندهنده هزینههای تولید آنها نیست.» وی تاکید کرد که اروپا تولیدکنندگان و توزیعکنندگان گاز و نفت که به دلیل افزایش جهانی قیمتها «سودها کلان» بهدست آوردهاند، مورد رصد قرار میدهد.
خشکسالی اروپا باعث افزایش تقاضای برق و محدود کردن تولید برق آبی شده است. روسیه نیز در این زمان در حال استفاده از قدرت انرژی خود است.
خانم فندرلاین گفت که اروپا در این راستا یک «مالیات همبستگی» برای شرکتهای سوخت فسیلی تعیین میکند. وی از کشورهای عضو خواست تا «این درآمدها را برای حمایت از خانوادههای آسیبپذیر و سرمایهگذاری در منابع انرژی پاک خانگی سرمایهگذاری کنند.»
او در این باره جزییات دیگری ارائه نکرد با این حال برخی از کشورها در حال حاضر مالیات بر سود بادآورده شرکتهای انرژی وضع کردهاند.
خط لوله گاز روسیه تا پیش از حمله پوتین به اوکراین در فوریه گذشته ۴۰ درصد از کل گاز وارداتی به اروپا را تشکیل میداد اما اکنون تنها ۹ درصد از گاز وارداتی به اروپا را به خود اختصاص میدهد. نروژ هم اکنون گاز بیشتری نسبت به روسیه به کشورهای اتحادیه اروپا میرساند.
کمیسیون بر این باور است که اتحادیه اروپا برای زمستان آمده است و میزان ذخیره گاز مشترک ۸۲ درصد است یعنی بسیار جلوتر از هدف ۸۰ درصدی که برای پایان اکتبر تعیین شده بود.
کارل نهامر، صدراعظم اتریش روز چهارشنبه سقف قیمت برق را برای این کشور پیشنهاد کرد که باید هزینههای یک خانوار متوسط سه نفره را حدود ۵۰۰ یورو در سال کاهش دهد.
آیا اروپا از گاز روسیه بینیاز می شود؟
اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا از کشورهای اتحادیه اروپا خواست تا با تعیین سقفی برای قیمت گاز روسیه موافقت کنند.
در حالیکه پوتین تلاش غرب برای قیمتگذاری گاز روسیه را احمقانه توصیف کرده، ولی فون در لاین خاطرنشان کرد که این اتحادیه قادر است واردات گاز روسیه را جبران کند.
به گزارش العالم، فون در لاین، امروز- چهارشنبه- در بیانیهای مطبوعاتی گفت که کشورهای اتحادیه اروپا منابعی جایگزین برای گاز روسیه را از کشورهایی مانند نروژ، الجزایر و ایالات متحده پیدا کردهاند.
وی افزود که کشورهای اتحادیه سرمایهگذاری عظیمی در منابع انرژی جایگزین دارند تا به بینیازی کامل از گاز روسیه دست یابند. ولی به دور از اظهارات سیاسی، آیا این امر عملا از دیدگاه صاحبنظران ممکن است؟
مشکلات فنی
کارشناسان انرژی بر این باورند که اظهارات سیاسی که حاکی از توانایی اروپا برای ارائه گزینههای جایگزین برای گاز روسیه است، واقعیت را منعکس نمیکند و نهایت کاری که اروپا میتواند انجام بدهد این است که با همکاری داخلی، نیازهای خود برای زمستان جاری را تامین کند. ولی شرطبندی بر روی راهحلهای دائمی و بینیازی از گاز، امری بسیار دشوار است.
کارشناسان به اظهارات برخی از متخصصان انرژی در خود اروپا استناد میکنند، به عنوان مثال «نیه باوتز» مدیرعامل شرکت گازنات و رئیس مرکز جهانی گاز، ماهها پیش یعنی قبل از اینکه روسیه پمپاژ گاز در «نورد استریم- ۱» را متوقف کند، در بیانیهای اعلام کرد: دلیل نقص فنی، اعتماد به تحریم کامل گاز روسیه تا قبل از زمستان امسال یک چالش بزرگ در روند پر کردن ذخایر زیرزمینی گاز در فرانسه، ایتالیا، بلژیک، آلمان و سایر کشورها خواهد بود. وی تصریح کرد: این امر مستلزم انعقاد قراردادهای بلندمدت جدید و سرمایهگذاریهای کلان در LNG در اروپا است و این امر 3 تا 4 سال طول خواهد کشید.
در مورد گزینههای جایگزین، نیه باوتز توضیح داد که شمال آفریقا، شرق دریای خزر و دریای شمال، که شامل خطوط لوله بالتیک است در حال ساخت هستند و این خطوط، نروژ را از طریق دانمارک به لهستان متصل میکنند. همچنین پس از کشف میادین گازی در دریای مدیترانه، پروژهای در مصر است. همچنین امکان افزایش واردات LNG وجود خواهد داشت، اما باید بنادر دریایی با قابلیت مایعسازی گاز (در دمای -163 درجه سانتیگراد) به منظور کاهش حجم آن و سپس گرم کردن آن در بدو ورود وجود داشته باشد. اما آلمان که 49 درصد گاز خود را از روسیه وارد می کند، چنین بندری ندارد.
کشورهای اروپایی سخت تلاش میکنند سرعت ذخیرهسازی گاز را بالا ببرند و در حال حاضر این رقم در برخی کشورها مانند فرانسه و آلمان به 80 درصد رسیده است، اما در برخی از کشورهای اروپای شرقی از 60 و 40 درصد فراتر نرفته است و عدد هدف، 95 درصد تا اوایل نوامبر است و حتی در صورتی که این امر، از طریق امضای قرارداد خرید گاز مایع از قطر و آمریکا و آغاز مذاکرات با آذربایجان و الجزایر تحقق یابد بحران انرژی در اروپا به طور کامل حل و فصل نخواهد شد و ممکن است تنها سه ماه بینیازی احساس شود که البته این امر بستگی به درجه سرمای زمستان و میزان صرفهجویی در گاز مصرفی دارد.
واضح است که راهحلها ممکن است فقط در کوتاهمدت قابل اجرا باشند، اما برای حل بحران انرژی اروپا در درازمدت، توسعه و استفاده از انرژی خورشیدی، بادی و هیدروژنی باید تسریع شود، اما بحران اروپا را نیز تا سالها و حتی پس از صرف یک تریلیون یورو حل نخواهد کرد.
پیامدهای دردناک اقتصادی
با کاهش قیمت یورو به پایینترین سطح خود از سال 2002، و کاهش ارزش پوند استرلین، اقتصاددانان میگویند که وضعیت در اروپا به سمت کاهش آشکار رشد اقتصادی پیش میرود.
آنها معتقدند که روند اجتنابناپذیری به سمت رکود وجود دارد، بهویژه با تمایل بانک مرکزی اروپا به افزایش نرخ بهره برای مقابله با تورم، که در اتحادیه اروپا به 9.2 و در بریتانیا به بیش از 10 درصد رسید و پیشبینی میشود با افزایش قیمت انرژی، به 20 درصد برسد.
بانک مرکزی اروپا روز پنجشنبه تشکیل جلسه میدهد و اقتصاددانان انتظار دارند که به دلیل نگرانیها در مورد توانایی اروپا برای تامین نیازهای انرژی خود در زمستان و کندی رشد، این بانک نرخ سپرده را 0.5 یا 0.75 درصد افزایش دهد.
بحران قطع گاز روسیه به اروپا از طریق نورد استریم-1، همچنین باعث نگرانی در مورد بحران انرژی آتی شد که میتواند ناآرامیهای اجتماعی گستردهای را ایجاد کند. پس از تصمیم روسیه، قیمت گاز در روز دوشنبه افزایش یافت و قراردادهای آتی گاز طبیعی در شمال غرب اروپا که منعکس کننده بهای سوخت است، بیش از 20 درصد افزایش یافت.
یورو پس از سقوط به 0.9883 دلار که پایینترین سطح از دسامبر 2002 است، امروز دوشنبه حدود ساعت 6:00 به وقت گرینویچ با 0.26 درصد کاهش به 0.9903 دلار رسید.
خلاصه آنکه نمیتوان از این واقعیت غافل شد که اقتصاد روسیه به دلیل تحریمهای غرب، ضربه سنگینی خورده است، و روسیه اکنون در مرحله تلاش برای مقاومت انحراف مسیر صادرات گازش به چین و شرق است و این امر نیازمند زیرساختهایی است. از سوی دیگر، همزمان با اخبار موثق مبنی بر افزایش بیسابقه انرژی برای صنایع و مصرف شهروندان و نگرانیها درباره توقف فعالیت صنایع و افزایش بیکاری، اروپا برای زمستانی سخت و بروز احتمالی اعتراضات بزرگ آماده میشود. لذا پیروزی نصیب کسانی خواهد شد که صبور باشند و اول فریاد نزنند.