اردوغان برای تهدید یونان از عبارتی آشنا استفاده کرد.
به گزارش جماران به نقل از العالم، رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه روز شنبه لفاظیهای خود علیه یونان را افزایش داد و در قالب یک تهدید آشنا و جالب گفت: «یک شب ناگهان سراغتان میآییم.»
اردوغان پیشتر از این عبارت برای اشاره به عملیات نظامی در سوریه و عراق علیه شبهنظامیان کرد که ترکیه آنها را تهدیدی وجودی میداند، استفاده کرده بود. او چندین بار این تهدید را عملی کرد.
اردوغان در یک جشنواره فناوری هوایی در سامسون که در آن ترکیه نمونه اولیه یک جت جنگنده بدون سرنشین را به نمایش گذاشت، در میان تنش های سیاسی و نظامی، از یونانِ همسایه به تندی انتقاد کرد.
ترکیه یونان را به استفاده از سامانه های موشکی اس-300 ساخت روسیه در کرت برای رهگیری جت های ترکیه در ماه اوت متهم کرده است. آنکارا همچنین گفته است که جنگندههای اف-16 یونان با رهگیری جتهای ترکیه در طول ماموریت ناتو بر فراز مدیترانه شرقی، آنها را مورد آزار و اذیت قرار دادهاند. ترکیه در حال ارسال شکایات در این خصوص به ناتو است. آتن همچنین ترکیه را به نقض حریم هوایی خود متهم کرده است.
اگرچه ترکیه و یونان عضو ناتو هستند، آنها چندین دهه است که بر سر مجموعه ای از مسائل، از جمله ادعاهای ارضی در دریای اژه و اختلاف نظر بر سر حریم هوایی آن منطقه دچار اصطکاک شده اند. این اختلافات، آنها را در نیم قرن گذشته سه بار به آستانه جنگ کشانده است.
ترکیه مدعی است یونان با نظامی کردن جزایر در دریای اژه، توافقات بین المللی را نقض می کند.
اردوغان روز شنبه در این خصوص گفت: «اشغال جزایر ما از سوی شما، ما را محدود نمی کند. وقتی زمانش برسد، ما هر کاری را که لازم باشد انجام خواهیم داد. همانطور که می گوییم، ممکن است یک شب ناگهان به زودی به سراغتان بیاییم.»
وی افزود: «به تاریخ نگاه کنید - اگر جلوتر بروید، بهای آن سنگین می شود.»
اردوغان با اشاره به شکست سخت نیروهای یونان در شهر غربی ازمیر توسط ارتش ترکیه در سال 1922 گفت: «ما یک جمله خطاب به یونان داریم: ازمیر را فراموش نکنید.»
اردوغان و کیریاکوس میتسوتاکیس، نخست وزیر یونان، در ماه مارس در استانبول گفتگوهای نادری داشتند و با یکدیگر ناهار صرف کردند. اما این روند مثبت اندکی پس از آن از میان رفت. در ماه مه، اردوغان پس از سفر نخست وزیر یونان به واشینگتن گفت که دیگر با میتسوتاکیس صحبت نخواهد کرد، آن هم در زمانی که یونان برای دستیابی به جت های جنگنده رادارگریز F-35 تلاش می کرد. ترکیه نیز می کوشد ناوگان F-16 خود را ارتقا دهد.
اردوغان در ماه جولای گفت ترکیه علاقه ای به جنگ با یونان ندارد اما افزود این کشور باید از نقض حریم هوایی ترکیه دست بردارد.
آتن هواپیماهای ترکیه را به پرواز بر فراز جزایر یونانی نزدیک به مرز ترکیه متهم میکند و اختلاف بین دو همسایه منجر به گشتزنیهای مکرر شده است.
آنکارا نیز حضور نیروهای یونان در این جزایر را برخلاف معاهدات صلح امضا شده پس از جنگ جهانی اول و دوم میداند و آن را محکوم میکند.
مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه در ماه ژوئن گفت که اگر آتن به اعزام نیرو به جزایر ادامه دهد آنکارا حاکمیت یونان را به چالش خواهد کشید.
آقای اردوغان پس از متهم کردن کیریاکوس میتسوتاکیس، نخست وزیر یونان به رهبری کارزاری علیه فروش تسلیحات آمریکایی به ترکیه، گفتوگوها با این کشور را قطع کرد.
واشنگتن در سال ۲۰۱۹ آنکارا را بهدلیل خرید سامانه موشکی دفاع هوایی اس-۴۰۰ روسیه تحریم کرد.
این خرید باعث شد تا ایالات متحده، ترکیه را از برنامه فروش هواپیماهای جنگنده اف-۳۵ که آنکارا مشتری اصلی آن بود حذف کند.
منابع وزارت دفاع ترکیه میگویند که یونان نیز سامانه دفاع هوایی روسیه را خریداری کرده است. آنها کشورهای غربی را به داشتن خط مشی دوسویه متهم میکنند.
آتن نیز خواهان تجهیزات نظامی آمریکایی بهمنظور تقویت نیروی هوایی خود است و درخواست رسمی خرید اف-۳۵ آمریکا را در ماه ژوئن گذشته ارائه کرده است.