جنگ انرژی میان اروپا و روسیه در پی حمله نظامی روسیه به اوکراین این روزها به اوج خود رسیده است.
به گزارش جماران، جنگ انرژی میان اروپا و روسیه در پی حمله نظامی روسیه به اوکراین این روزها به اوج خود رسیده است.
پس از آن که روسیه به بهانه های مختلف شیر گاز را به روی اروپا باز و بسته کرد بهای گاز در اروپا امروز به رقم کم سابقه ای از ماه مارس تا کنون رسید.
بهای گاز امروز در اروپا به 2200 دلار در هر هزار مترمکعب رسید.
این در حالی است که پیش از این بهای گاز به 2100 دلار در هر هزار مترمکعب رسیده بود.
این برای نخستین بار از هشتم ماه مارس گذشته تا کنون است که بهای گاز به این قیمت می رسد.
بهای گاز از ابتدای امروز سه شنبه بیش از 13 درصد افزایش یافت.
افزایش بهای گاز در پی به وجود آمدن اختلالاتی در خط لوله انتقال گاز «سیل شمالی1» روسیه به اروپا رخ داده است.
از زمان وقوع جنگ اوکراین و اعمال تحریم های گسترده اروپایی ها و آمریکا علیه روسیه، مسکو شیر گاز صادراتی به اروپا را مرتب باز و بسته کرده است و این امر منجر به افزایش بهای گاز در اروپا شده است.
جنگ انرژی اروپا و روسیه
طرح موسوم به «صرفهجویی در گاز برای زمستانی امن» روز سهشنبه (۲۶ ژوئیه/ ۴ مرداد) در جلسه فوقالعاده وزیران انرژی کشورهای عضو اتحادیه اروپا تصویب شد.
فرانس تیمرمن، نایب رئیس کمیسیون اروپا و کادری سیمون، کمیسر انرژی به نمایندگی از کمیسیون اروپا این طرح را در جلسه فوق العاده وزیران انرژی کشورهای عضو اتحادیه اروپا ارائه کردند.
این طرح که پیشتر در ۲۰ ژوئیه از سوی کمیسیون اروپا ارائه شده بود، دربرگیرنده راهکارهایی برای کاهش ۱۵ درصدی مصرف گاز اعضای اتحادیه اروپا تا بهار آینده است که پس از بازبینی و اجماع در مورد آنها به تصویب کشورهای عضو اتحادیه اروپا رسید.
همانطور که انتظار میرفت، وزرای انرژی اتحادیه طی این نشست، پیشنهاد ارائه شده از سوی کمیسیون را به طور یکپارچه اما با وضع معافیتهای لازم به تصویب رساندند.
این طرح ضمن درخواست از کشورهای عضو برای کاهش داوطلبانه ۱۵ درصدی مصرف گاز، اجازه اتخاذ راهکارهای جایگزین و استثنا قائل شدن در شرایط ویژه را در صورت نیاز به کشورها میدهد تا هر کشور بنا به نیاز و شرایط خود آمادگی لازم را برای رویارویی با قطع احتمالی گاز وارداتی از روسیه به دستآورد.
ژوزف سیکلا، وزیر صنایع و بازرگانی جمهوری چک که کشورش ریاست دورهای شورای اتحادیه اروپا را به عهده دارد، در سخنان آغازین خود در این اجلاس گفت: « زمستان در راه است. ما نمیدانیم چقدر سخت خواهد بود اما آنچه مسلم است این است که پوتین به جنگ کثیف خود و سوء استفاده از انرژی برای تهدید و فشار ادامه خواهد داد و ما باید آمادگی لازم را برای رویارویی با آن داشته باشیم. ما باید اقدامات لازم را برای مراقبت از صنایع و خانوارها در اولویت برنامههای خود داشته باشیم.»
او سپس با تاکید بر غیرقابل اعتماد بودن گفت: «حمله اخیر روسیه به بندر اودسا درست یک روز بعد از توافق به ایجاد کریدوری برای صادرات غلات بیانگر غیرقابل اعتماد بودن روسیه است. دیروز هم گازپروم دوباره از کاهش میزان صادرات خبر داد که باعث افزایش قیمت گاز شد. اینها خود دلایل کافی برای ضرورت کاهش در مصرف است.»
وزیر صنایع و بازرگانی جمهوری چک تصریح کرد: «ما باید سرنوشت خود را در دست خودمان داشته باشیم. اگر ما از عهده این کاهش بربیاییم تمام اروپا از آن سود خواهد برد. جمهوری چک به عنوان ریاست دورهای شورای اروپا به طور کامل از طرح پیشنهادی کمیسیون حمایت میکند. اتحاد و همبستگی بهترین سلاح ما مقابل پوتین است و من مطمئن هستم در انتهای اجلاس امروز ما این همبستگی و یکپاچگی را در حد کمال به نمایش خواهیم گذاشت.»
او افزود: «استثناهایی که ما در این طرح قائل شدیم به دلایلی فنی است. برای مثال کشور ایسلند در انزوای جغرافیایی است و به شبکه انتقال اروپا متصل نیست. برخی کشورها برای دستیابی به سطح ذخیره ۸۰ درصدی نیازمند ایجاد زیرساختهای زمانبری هستند و برخی مثل جمهوری چک خیلی زودتر از موعد این به سقف ذخیره ۸۰ درصدی رسیدهاند.»
وزیر صنایع و بازرگانی جمهوری چک در ادامه این نشست گفت: «ما از مجارستان انتظار همکاری تمام وکمال را داریم. همچنین استثناء قائل شدنها نباید دلیلی برای باز ماندن کشورها از دستیابی به هدف کاهش ۱۵ درصدی منجر شود.»
پس از تصویب این طرح آقای سیکلا گفت: «همبستگی اروپا در تصویب این طرح به طور شفاف و واضح نشان داد که اعضای اتحادیه با عزمی راسخ مقابل تلاش روسیه برای ایجاد تفرقه میان ما ایستادهاند. تصویب این طرح در زمانی کوتاه و مثال زدنی تقویت کننده سیاستهای یکپارچه ما در حوزه امنیت انرژی است. صرفه جویی و ذخیره گاز باعث میشود تا برای زمستان آینده آمادهتر باشیم؛ زمستانی ارزانتر و راحتتر برای شهروندان و صاحبان صنایع در اروپا.»
طی این توافق اعضای اتحادیه متعهد شدند تا مصرف گاز خود را با تمهیدات لازم و همسو با سیاستهای داخلی خود تا ۱۵ درصد کاهش دهند. این کاهش در محدوده زمانی یکم ماه اوت (مرداد) تا ۳۱ ماه مارس (اردیبهشت)، از تابستان امسال تا بهار سال آینده، صورت خواهد گرفت.
بر اساس این توافق کشورهای عضو طبق شرایط زیر میتوانند درخواست معافیت از سقف صرفهجویی را در صورت اجباری شدن آن ارائه کنند:
کشورهایی که متصل به شبکه گاز اروپا نیستند نظیر ایسلند، کشورهای که شبکه توزیع برق آنها هماهنگ با شبکه برق اروپا نیست و به طور چشمگیری از گاز برای تولید برق استفاده میکنند.
کشورهایی که اتصال خط لوله محدودی به دیگر کشورها دارند و میتوانند اثبات کنند که سیستم اتصال و صادرات گاز، پایانهها و سامانه گاز مایعشان در خدمت بازانتقال گاز به دیگر اعضاست.
کشورهای که از سطح ذخیره ۸۰ درصدی گذر کردهاند نیز میتوانند درخواست معافیت کنند. این در خواست تنها در صورتی است که صنایع حساس این کشورها به میزان قابل توجهی وابسته به گاز باشد و یا میزان مصرف آنها در سال گذشته ۸ درصد نسبت به سالهای پیش افزایش داشته باشد.
طرح تصویبی این اجازه را به کمیسیون اتحادیه اروپا میدهد تا در صورت نیاز «زنگ هشدار اتحادیه در رابطه با امنیت توزیع انرژی» را به صدا درآورد، زنگ خطری که پس از به صدا در آمدنش کاهش مصرف اجباری خواهد شد.
طرح تصویبی روز سهشنبه طی روزهای آتی ابلاغ و اجرایی خواهد شد.
وزرای انرژی اتحادیه اروپا در نشست روز سهشنبه که وزیر انرژی اوکراین نیز به آن دعوت شده بود، گذشته از گفتگو در مورد طرح پیشنهادی کمیسیون اروپا به بررسی اجمالی شرایط بازار انرژی که متاثر از حمله روسیه به اوکراین است و نیز همکاری کشورهای عضو و کییف در زمینه انرژی پرداختند.
مناطق جنوبی اوکراین هدف بمباران گسترده ارتش روسیه قرار گرفت
مقامات اوکراینی روز سهشنبه از بمباران گسترده مناطق جنوبی این کشور به ویژه چند روستای ساحلی در نزدیکی اودسا و نیز بندر میکولائیف توسط ارتش روسیه خبر دادند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین با انتشار ویدئویی در شبکههای اجتماعی از منازل مسکونی ویران شده در زاتوکا، یک تفرجگاه ساحلی دریای سیاه در نزدیکی اودسا نوشت: «صبح است. یک روستای معمولی در زاتوکا. مردم در حال استراحت و زندگی بودند. هیچ پایگاه یا نیروی نظامی در اینجا نبود. تروریست های روس فقط قصد شلیک داشتند.»
این دور از حملات روسیه در حالی با شدتی بیش از گذشته انجام شده است که مسکو و کرملین هفته گذشته تحت میانجیگیری ترکیه و سازمان ملل توافقنامهای برای رفع موانع موجود بر سر صادرات غلات اوکراین از طریق سه بندر واقع در منطقه اودسا امضا کرده بودند.
به گزارش یورونیوز، فرماندهی ارتش اوکراین در جبهه جنوب نیز روز سهشنبه حملات موشکی گسترده ارتش روسیه به مناطق جنوبی این کشور با استفاده از هواپیماهایی که از سمت دریای سیاه عملیات خود را آغاز کرده بودند را مورد تایید قرار داد.
در بیانیه ارتش آمده است که بنا به اطلاعات اولیه ساختمان های مسکونی در روستاها و شهرک های ساحلی نزدیک به بنادر اودسا و میکولائیف هدف حملات گسترده قرار گرفته است.
ارتش اوکراین همچنین ضمن اشاره به اینکه حملات روز سهشنبه تلفاتی به همراه نداشته یادآور شده که زیرساختهای بندر میکولائیف از جمله اهداف این حملات بوده است.
فرماندار منطقه میکولائیف ویتالی با انتشار تصاویری ویدئویی از انفجارهای متعدد و دود سیاه ناشی از حملات گسترده ارتش روسیه در تلگرام نوشت: «بر اساس اطلاعات اولیه، یک تأسیسات زیرساختی حیاتی و یک شرکت خودروسازی در این حملات که تلفات جانی نداشته مورد اصابت قرار گرفته است.»
به گفته همین منبع، مناطق حومه شهر و تاسیسات زیربنایی بندر میکولائیف نیز در این دور از حملات هدف قرار گرفته است.
ادامه حملات در جبهه شرق
از سوی دیگر مسئولان و فرماندهان نظامی در شرق اوکراین اعلام کردند که طی حملات بیست و چهار ساعت گذشته ارتش روسیه دست کم سه غیرنظامی در منطقه دونتسک جان خود را از دست دادند.
فرماندار دونتسک در مصاحبه با تلویزیون ملی اوکراین گفت: «تقریبا هیچ منطقهای در دونتسک از حملات ارتش روسیه در امان نمانده و مناطق تورتسک، آودیئیفکا، ماریینکا و کراسنوهوریفکا طی شبانه روز دوشنبه تا سه شنبه هدف حملات نظامیان روس قرار گرفتند.»
به گفته سرهی هایدایی، فرماندار نظامی منطقه لوهانسک که تقریباً به طور کامل توسط روس ها اشغال شده، نیروهای اوکراینی چهار حمله روسیه را طی ۲۴ ساعت گذشته دفع کردهاند.
روسیه از ایستگاه فضایی بینالمللی خارج میشود
رئیس آژانس فضایی مسکو روز سهشنبه ۲۶ ژوئیه (۴ مرداد) در جریان دیدار با ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه اعلام کرد این کشور تصمیم گرفته است «پس از سال ۲۰۲۴» از ایستگاه فضایی بینالمللی خارج شود.
یوری بوریسوف که در اواسط ماه جاری به عنوان رئیس سازمان فضایی روسیه، «روسکوسموس»، منصوب شده است گفت: «ما به تمام تعهدات خود در قبال شرکایمان عمل خواهیم کرد، اما تصمیم برای ترک این ایستگاه پس از سال ۲۰۲۴ گرفته شده است.»
رئیس آژانس فضایی روسیه افزود این کشور قصد دارد تا آن زمان «یک ایستگاه روسی» در مدار زمین احداث کند و آن را «اولویت» اصلی برنامه فضایی این کشور خواند.
سازمان فضایی آمریکا در واکنش گفته است تا کنون «اعلامی رسمی» از روسیه مبنی بر خروج از ایستگاه فضایی بین المللی دریافت نکرده است.
روسیه و ایالات متحده از سال ۱۹۹۸ در کنار یکدیگر در ایستگاه فضایی بینالمللی مشغول همکاری بودهاند، با این حال در ماههای اخیر و در پی مداخله نظامی مسکو در اوکراین و وضع چندین دور تحریمهای بیسابقه علیه روسیه توسط غرب، تنشها بین کرملین و غرب بالا گرفته است.
اکتشافات فضایی یکی از معدود حوزههایی بود که در آن همکاری میان روسیه و ایالات متحده علیرغم وجود تنشها بر سر اوکراین وجود داشت. آقای بوریسوف گفت صنعت فضایی اکنون در «وضعیت دشواری» قرار دارد.
پرتاب نخستین ماهواره به مدار در سال ۱۹۵۸ و فرستادن اولین انسان به فضا در سال ۱۹۶۱ از جمله دستاوردهای کلیدی برنامه فضایی شوروی به شمار می رود. با این حال کارشناسان میگویند آژانس فضایی روسیه سایهای کمرنگ از آن دوران را حفظ کرده و در سالهای اخیر متحمل مجموعهای از شکستها از جمله رسواییهای مالی و از دست دادن تعدادی از ماهوارهها و فضاپیماها شده است.
تنشها زمانی میان سازمانهای فضایی روسیه و آمریکا اوج گرفت که جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده اعلام کرد تحریمها علیه مسکو به خاطر جنگ بر ضد اوکراین، برنامه فضایی این کشور را هم شامل میشود. در واکنش رئیس سازمان فضایی روسیه ضمن تهدیدی تلویحی گفته بود روسیه میتواند همکاری با آمریکا را در ایستگاه فضایی بینالمللی متوقف کند؛ امری که «سقوط آن به داخل خاک آمریکا یا اروپا را در پی خواهد داشت».
پیشتر دیمیتری روگوزین، رئیس سابق آژانس فضایی روسیه، در مصاحبهای با تلویزیون دولتی روسیه گفته بود تصمیم به ترک ایستگاه فضایی بینالمللی «قبلا گرفته شده است». وی در اوایل ماه آوریل با انتقاد از تحریمهای اقتصادی غرب علیه روسیه تهدید کرده بود که «روسکوسموس» همکاری خود با ناسا و آژانس فضایی اروپا را نیز متوقف خواهد کرد.
کتی لودرز، مدیر بخش ماموریت فضایی ناسا، گفته بود ناسا در حال بررسی راههایی برای نگهداشتن ایستگاه فضایی بینالمللی در مدار بدون کمک روسیه است.
بر اساس گزارشها ناسا قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ به ماموریت خود در ایستگاه فضایی ادامه دهد.