ناظران غرق ناو جنگی «موسکووا» متعلق به روسیه را ضربه بزرگی به نیروی دریایی این کشور در دریای سیاه ارزیابی کرده‌اند.

به گزارش جماران، اوکراین اعلام کرد که یک ناو جنگی روسیه را با موشک ساخت داخل هدف قرار داده و غرق کرده است.

روسیه اما دلیل غرق شدن این ناو جنگی که مهمترین ناو روسیه در دریای سیاه به شمار می رود را انفجار درون آن اعلام کرد.

انهدام و غرق شدن این کشتی که «موسکوا» نام دارد هر چه باشد ضربه بدی به روسیه به شمار می رود. اگر این مساله مورد تأکید قرار گیرد که اوکراین آن را در یک حمله موشکی غرق کرده است این حمله مهمترین و بارزترین حمله دریایی از ابتدای قرن تا کنون به شمار می رود.

وزارت دفاع روسیه اعلام کرده است که درباره آتش سوزی داخل کشتی که منجر به غرق شدن آن شده است تحقیقات انجام می دهد. 

آمریکا اما اعلام کرده است که اطلاعات کافی برای مشخص شدن این که موسکوا با موشک مورد اصابت قرار گرفته است یا نه در اختیار ندارد.

با وجود این، «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا گفت که شیوه ای که این اتفاق افتاد ضربه بزرگی به روسیه به شمار می رود.

این در حالی است که نیروهای روسیه در پی متحمل شدن تلفات سنگین و ناکامی در اشغال کی یف پایتخت اوکراین از شمال اوکراین عقب نشینی کرده و اوکراین و همپیمانان غربی اش می گویند که روسیه نیروهای خود را دوباره سازماندهی کرده تا حمله جدیدی را به منطقه«دونباس» انجام دهد.

یکی از دلایل اصلی حمله نظامی روسیه به اوکراین تلاش کی یف برای پیوستن به پیمان ناتو است اما این حمله باعث شد که فنلاند که مرزهای طولانی به روسیه دارد و سوئد که نزدیک به روسیه است به فکر پیوستن به این پیمان نظامی به رهبری آمریکا بیفتند.

جنگ در اوکراین در حالی وارد پنجاه و یکمین روز خود شده است که شدت درگیری‌‌ها در شرق این کشور افزایش یافته و نیروهای ارتش روسیه تلاش می‌کنند ناحیه دونباس را به تصرف کامل خود درآورند.

همزمان ناظران غرق ناو جنگی «موسکووا» متعلق به روسیه را ضربه بزرگی به نیروی دریایی این کشور در دریای سیاه ارزیابی کرده‌اند. اوکراین پیش از این ادعا کرده بود که ناو موسکووا را هدف حمله موشکی قرار داده است، اما روسیه ضمن رد این ادعا دلیل آتش گرفتن ناو را «انفجار در انبار مهمات» اعلام کرده بود.

در همین حال جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا ابراز امیدواری کرده است که بتواند به زودی از کی‌یف دیدار کند. فرانسه نیز گفته است سفارت خود را در روزهای پیش‌رو بار دیگر به پایتخت اوکراین منتقل خواهد کرد.

 

تحولات جدید

 

جسد ۹۰۰ غیرنظامی در نزدیکی کی‌یف پیدا شد

آندری نبیتوف، رئیس پلیس منطقه‌ای کی‌یف می‌گوید پس از عقب‌نشینی نیروهای روسیه بیش از ۹۰۰ جسد غیرنظامیان در حومه کی‌یف کشف شده است. او همچنین ادامه داد که این اجساد در خیابان‌ها رها و برخی از آنها نیز به صورت موقت دفن شده بودند. 

نبیتوف در ادامه توضیح داد که بر اساس بررسی‌های پلیس مشخص شده که ۹۵ درصد این افراد بر اثر جراحات گلوله جان خود را از دست داده‌اند. 

سازمان ملل: مردم در ماریوپل تا سرحد مرگ گرسنگی می‌کشند

رئیس برنامه جهانی غذای سازمان ملل متحد گفته است که مردم در شهر بندری ماریوپل اوکراین، که در محاصره نیروهای روسی قرار دارد، در حال مرگ بر اثر گرسنگی هستند و این بحران انسانی در صورت ادامه یافتن ظرف هفته‌ها و ماه‌های آینده بدتر نیز خواهد شد.

دیوید بیزلی گفت که نهاد تحت مسئولیتش در تلاش است تا مواد غذایی را به مناطقی برساند که در آن‌ها درگیری‌های زیادی وجود دارد، با این حال به گفته وی پیچیدگی‌های زیادی از جمله «کمبود دسترسی به مناطق» و «نبود نیروی انسانی و سوخت» وجود دارد.

آقای بیزلی گفت: «ما مردم ماریوپل و دیگر افرادی را که نمی‌توانیم به آن‌ها دسترسی پیدا کنیم، رها نخواهیم کرد. اما این یک وضعیت ویرانگر است: مردم از گرسنگی می‌میرند.»

 

روسیه 18 دیپلمات اتحادیه اروپا را «عنصر نامطلوب» اعلام کرد

وزارت امور خارجه روسیه 18 دیپلمات نمایندگی اتحادیه اروپا در این کشور را «عنصر نامطلوب» اعلام کرد.

وزارت امور خارجه روسیه با انتشار بیانیه‌ای، 18 دیپلمات نمایندگی اتحادیه اروپا در این کشور را «عنصر نامطلوب» اعلام کرد.

در بیانیه فوق با یادآوری اینکه 19 پرسنل روسیه در نمایندگی دائمی اتحادیه اروپا و سازمان اروپایی انرژی اتمی در 5 آوریل «عنصر نامطلوب» اعلام شده‌اند، آمده است:

«مارکوس ادرر، نماینده اتحادیه اروپا در روسیه به وزارت امور خارجه احضار و یادداشت اعتراضی مسکو به تصمیم بی‌اساس این نهاد درباره دیپلمات‌های روسی به او تحویل داده شد. همچنین تاکید شد که اتحادیه اروپا در شکست ساختار گفت‌‌وگو و همکاری دوجانبه که طی ده‌ها سال ایجاد شد، مسئول است».

این وزارتخانه در بیانیه خود با تاکید بر لزوم رعایت قرارداد وین درباره روابط سیاسی تصریح کرد که 18 دیپلمات اتحادیه اروپا باید در اسرع‌وقت خاک روسیه را ترک کنند.

 

روسیه: پیوستن فنلاند و سوئد به ناتو «عواقب» خواهد داشت

وزارت خارجه روسیه روز جمعه هشدار داد که عضویت سوئد و فنلاند در ناتو برای این کشورها و همچنین امنیت اروپا «عواقب» خواهد داشت.

ماریا زاخارووا، سخنگوی این وزارتخانه، در بیانیه‌ای گفت این کشورها «باید عواقب چنین اقدامی را برای روابط دوجانبه با ما و همچنین برای کل ساختار امنیتی اروپا درک کنند.»

اظهارات خانم زاخارووا پس از آن بیان می‌شود که دیمیتری مدودف، رئیس جمهور سابق روسیه، تهدید کرده بود در صورت پیوستن دو کشور به ائتلاف نظامی، مسکو نیروهای نظامی خود را افزایش خواهد داد.

فنلاند و سوئد پیشتر اعلام کرده‌اند که قصد دارند «هرچه سریع‌تر» پیوستن به پیمان دفاعی آتلانتیک شمالی (ناتو) را در دستور کار قرار دهند.

 

پارلمان اوکراین اقدامات روسیه در این کشور را «نسل‌کشی» اعلام کرد

پارلمان اوکراین روز پنجشنبه با تصویب قطعنامه‌ای، اقدامات ارتش روسیه در این کشور را «نسل‌کشی» اعلام کرد.

۳۶۳ نماینده از ۴۵۰ نماینده پارلمان اوکراین به متن این طرح رای مثبت دادند.

در این قطعنامه آمده است: «اقدامات نیروهای مسلح روسیه تنها یک جرم تجاوز نیست، بلکه نابودی سیستماتیک و ادامه‌دار مردم اوکراین، از میان بردن هویت آن‌ها و سلب حق تعیین سرنوشت و پیشرفت مستقل آن‌ها به شمار می‌رود.»

قطعنامه پارلمان اوکراین از دولت‌های خارجی، پارلمان‌ها و نهادهای بین‌المللی همچون سازمان ملل خواسته است تا حمله نظامی روسیه را به عنوان «نسل‌کشی» به رسمیت بشناسند.

 

روسیه: حملات موشکی به کی‌یف را تشدید خواهیم کرد

مسکو روز جمعه اعلام کرد که قصد دارد حملات موشکی خود را به کی‌یف افزایش دهد. مسکو این تصمیم را پاسخی به حملات نیروهای نظامی اوکراین در داخل خاک خود عنوان کرده است.

روسیه اعلام کرده است در چارچوب تصمیم جدید «یک کارخانه ساخت موشک زمین به هوا» را در نزدیکی پایتخت اوکراین بمباران کرده و حدود ۳۰ «مزدور لهستانی» را کشته است.

 

روسیه اوکراین را به انجام عملیات هوائی در داخل خاک خود متهم کرد

مقامات روسیه می‌گویند نیروهای اوکراینی یک سری حملات فرامرزی هوائی را در منطقه بریانسک روسیه، در نزدیکی مرز اوکراین، انجام داده‌اند.

یک کمیته تحقیق روسیه مدعی شده است که دو هلیکوپتر نظامی اوکراینی روز پنجشنبه با ورود به حریم هوایی روسیه و در حالی که در ارتفاع پایین حرکت می‌کردند، دستکم شش ساختمان را در روستای کلیمووو در حدود ۱۱ کیلومتری عمق خاک روسیه هدف حمله قرار دادند.

مقام‌های اوکراینی تا کنون درباره این ادعاها اظهارنظر نکرده‌اند.

 

اوکراین: بیش از ۶۵۰۰ مورد جنایت جنگی از سربازان روسی ثبت شده است

دفتر دادستانی اوکراین اعلام کرد که در مجموع ۶ هزار و ۶۷۳ مورد جنایات جنگی توسط سربازان روسی در اوکراین ثبت شده است و این موارد در دست بررسی هستند.

بنابر اعلام این نهاد، مرگ ۱۹۸ کودک بخشی از این جنایات جنگی محسوب می‌شود.

 

فرانسه ماشین آتش‌نشانی، آمبولانس و اقلام ضروری به اوکراین می‌فرستد

امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، در حساب توییتر رسمی خود نوشت پاریس در حمایت از اوکراین ۲۴ ماشین آتش‌نشانی و آمبولانس و همچنین ۵۰ تن اقلام ضروری به این کشور ارسال می‌کند.

این دومین محموله امدادرسانی فرانسه به اوکراین طی ماه جاری است.

 

زلنسکی: خرید نفت و گاز روسیه تجارت با خون مردم اوکراین است

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، کشورهای اروپایی را متهم کرد که با ادامه خرید نفت و گاز از روسیه در حقیقت «پول در خون مردم اوکراین» می‌زنند. وی دراین باره گفت: «ما نمی‌توانیم درک کنیم که چطور می‌توانید از خون پول دربیاورید؟»

رئیس‌جمهور اوکراین، آلمان و مجارستان را متهم کرد که مانع از وضع تحریم‌های شدیدتر انرژی اتحادیه اروپا علیه روسیه شده‌اند. انتظار می‌رود روسیه امسال بیش از ۳۲۰ میلیارد دلار از فروش نفت و گاز به اروپا به دست آورد.

آقای زلنسکی به بی‌بی‌سی گفت: «بعضی از دوستان و شرکای ما می‌دانند که اکنون زمان متفاوتی است. اینجا دیگر مسئله تجارت و پول نیست، بلکه مسئله بقا است.»

وی درباره ارسال تسلیحات توسط کشورهای غربی نیز گفت: «ایالات متحده، بریتانیا و شماری از کشورهای اروپایی در این زمینه به ما کمک می‌کنند. اما ما نیازمند تسلیحات بیشتری هستیم.»

آقای زلنسکی همچنین با ابراز نگرانی از وضعیت شهر بندری ماریوپل گفت گمان می‌کند از زمان شروع محاصره این شهر توسط نیروهای روسی تا کنون هزاران تن کشته شده باشند. او اضافه کرد جنایاتی که روسیه در ماریوپل و بوچا مرتکب شده امکان موفقیت مذاکرات صلح را کاهش داده است.

 

چرا استفاده از واژه «نسل‌کشی» در جنگ اوکراین اهمیت پیدا کرده است

استفاده جو بایدن، رئیس‌ جمهوری آمریکا از واژه «نسل‌کشی» علیه ارتش روسیه به دلیل آنچه در جنگ اوکراین روی داده، طی روزهای گذشته بحث‌های زیادی را برانگیخت.

نسل‌کشی به عملیات هدفمند برای قتل‌عام گروهی خاص گفته می‌شود. استفاده از این واژه برای توصیف کشتار در یکی از کشورهای جهان می‌تواند تبعاتی به دنبال داشته باشد. توصیف وقایع روی داده در جنگ اوکراین به عنوان «نسل‌کشی» نه تنها می‌تواند فشارها را برای واکنش به این رویدادها افزایش دهد بلکه حتی می‌تواند کشورها را ملزم به تعقیب و محاکمه عاملان و آمران کند.

نسل کشی یکی از معدود جرائمی است که تعقیب و مجازات عاملان آن الزام بین المللی دارد، به این معنی که اگر چنین جنایتی در هر جای دنیا اتفاق بیفتد، تمام کشورها موظفند که عاملان آن را تحت تعقیب قضایی قرار دهند.

پیشگیری و مجازات جنایت نسل کشی یک قاعده آمره بین المللی است و جنبه عرفی دارد. با این وجود مجمع عمومی سازمان ملل متحد پس از جنگ جهانی دوم معاهده‌ای درباره «نسل‌کشی» به تصویب رساند که در نهایت به امضای آمریکا و بیش از ۱۵۰ کشور جهان رسید.

هدف از تصویب این معاهده جلوگیری از تکرار «نسل‌کشی» در سطح جهان بود. طراحان این معاهده تلاش کردند که کشورهای جهان دیگر تنها به محکومیت رویدادهایی که «نسل‌کشی» محسوب می‌شوند اکتفا نکنند و در عمل تعقیب قضایی عاملان «نسل‌کشی» امکان‌پذیر شود.

اجازه خواهیم داد که وکلای بین‌المللی تعیین کنند که چنین چیزی [نسل‌کشی] محسوب می‌شود یا نه اما من به نظرم کاملا اینگونه می‌رسد.

 

موضع دیگر رهبران غربی چیست؟

رئیس‌جمهوری ایالات متحده در سخنان روز سه‌شنبه خود همتای روسی خود را متهم کرد که تلاش می‌کند «حتی تصور اوکراینی بودن را نیز نابود کند.»

دیگر رهبران جهان به استثنای جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا تاکنون حاضر نشده‌اند مانند جو بایدن از عبارت «نسل‌کشی» استفاده کنند. بوریس جانسون، نخست‌وزیر بریتانیا گفته است که عملکرد روسیه در اوکراین «به نظر نمی‌رسد با نسل‌کشی فاصله داشته باشد». با این حال لندن به طور رسمی از عبارت «نسل‌کشی» برای توصیف رویدادهای اوکراین استفاده نکرده است.

دولت بریتانیا مانند امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه تاکید کرده است که تنها دادگاه می‌تواند تعیین کند آنچه روی داده است «نسل‌کشی» محسوب می‌شود یا خیر. این در حالی است که جو بایدن گفته است که شخصا به این نتیجه رسیده است که آنچه در اوکراین روی می‌دهد «نسل‌کشی» است اما این روایت رسمی واشنگتن از حوادث نیست.

رئیس‌جمهوری ایالات متحده اظهار داشت: «اجازه خواهیم داد که وکلای بین‌المللی تعیین کنند که چنین چیزی [نسل‌کشی] محسوب می‌شود یا نه اما من به نظرم کاملا اینگونه می‌رسد.»

 

مصداق‌های نسل‌کشی چیست؟

در «کنوانسیون پیشگیری و مجازات جنایت نسل‌کشی» چنین جنایتی به تلاش برای نابودی بخشی یا کل یک گروه ملی، قومی، نژادی یا مذهبی اطلاق شده است. کشتار دسته‌جمعی، عقیم‌سازی اجباری، اذیت و آزارهایی که منجر به آسیب جدی و رنج روانی می‌شود و جدا کردن کودکان از والدین از جمله مصداق‌های «نسل‌کشی» است.

ارتش روسیه به طور گسترده به نقض حقوق غیرنظامیان اوکراینی از جمله کشتار دسته‌جمعی متهم شده است. بوهدان ویتویتسکی، دادستان فدرال سابق آمریکا و مشاور ویژه پیشین دادستانی کل اوکراین بر این باور است که موضوع اصلی در «نسل‌کشی» نیت است. وی در همین راستا بر لزوم تمرکز بر روی سخنان ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه تاکید می‌کند.

رئیس‌جمهوری روسیه بارها وجود کشوری مستقل به نام اوکراین یا ملتی مستقل به نام ملت اوکراین را زیر سوال برده است. ولادیمیر پوتین در همین راستا به دوره‌ای اشاره می‌کند که اوکراین بخشی از امپراتوری روسیه یا اتحاد جماهیر شوروی سابق بود.

او سال گذشته در مقاله‌ای تحت عنوان «در باب اتحاد تاریخی روس‌ها و اوکراینی‌ها» نوشته بود که مرز کنونی بین روسیه و اوکراین «مصیبت و تراژدی مشترک» است. رئیس‌جمهوری روسیه مانند رسانه‌های کشورش رهبران اوکراین را «نازی» و «معتاد» می‌خواند.

ولادیمیر پوتین عملیات نظامی کشورش در اوکراین را نیز «پاک‌سازی نازی‌ها» می‌داند.

 

آیا نسل‌کشی منحصر به کشتار دسته‌جمعی است؟

گیسو نیا، وکیل مدافع حقوق بشر که سابقه کار بر روی پرونده‌های جنایت جنگی در دیوان کیفری بین المللی را دارد درباره ادعای وقوع «نسل‌کشی» در اوکراین به دو گزارش اشاره می‌کند. یکی از این گزارش‌ها درباره انتقال هزاران کودک اوکراینی به روسیه است. گزارش دیگر نیز مربوط به ادعای دولت اوکراین می‌شود که گفته است سربازان روسیه در بوچا ۲۵ زن و دختر اسیر را تهدید به «چنان تجاوزی کرده بودند که دیگر نتوانند هرگز کودکی اوکراینی به دنیا بیاورند.»

به گفته این وکیل مدافع حقوق بشر تصور عمومی درباره «نسل‌کشی» این است که باید کشتار دسته‌جمعی روی داده باشد اما «نسل‌کشی» لزوما با چنین کشتاری همراه نیست.

 

پس لرزه های حمله روسیه به اوکراین به چین رسید

 

غول نفتی چین برای قطع فعالیت‌های خود در بریتانیا، کانادا و ایالات متحده آماده می‌شود. خبرگزاری رویترز می‌گوید این تصمیم در پی نگرانی پکن از احتمال تحریم و مسدود شدن دارایی‌هایش در این کشورها بدلیل مواضع چین در مورد حمله روسیه به اوکراین، اتخاذ شده است. این در حالیست که تولیدات شرکت ملی نفت فلات قاره چین (CNOOC) در این سه کشور تنها در سال گذشته به مرز ۲۲۰ هزار بشکه در روز رسیده بود.

مواضع پکن در «حمایت» از کرملین و عدم محکوم کردن تجاوز نظامی روسیه به اوکراین در حالی بر روابط این کشور با دنیای غرب سایه افکنده که از قبل هم این رابطه بین منافع تجاری و دغدغه‌های حقوق بشری در نوسان بود.

ایالات متحده آمریکا هفته گذشته چین را تهدید کرده بود در صورت کمک به مسکو برای دور زدن تحریم‌های غرب، باید منتظر عواقب آن باشد. روز گذشته هم وزیر خزانه داری آمریکا با اتخاذ موضعی مشابه، همراه شدن پکن با تحریم‌های کشورهای غربی علیه مسکو را خواستار شد.

از سرمایه‌گذاری این شرکت دولتی چین در بریتانیا، کانادا و آمریکا بیش از ده سال نمی‌گذرد. سینوک ۱۵ میلیارد دلار از نکسن کانادا را هم در اختیار دارد، مزیتی که چین را به قله تولیدکنندگان در سطح دنیا رساند.

این دارایی ۱۵ میلیارد دلاری که شامل سهام در تاسیسات دریای شمال، خلیج مکزیک و پروژه‌های نفتی کاناداست روزانه به تولید حدود ۲۲۰ هزار بشکه نفت منجر می‌شود.

رویترز ماه گذشته گزارش داده بود که سینوک از طریق بانک آو آمریکا مهیای فروش سهام خود در دریای شمال شده است.

همزمان سینوک بواسطه بالارفتن قیمت نفت و گاز در پی حمله روسیه به اوکراین منفعت زیادی کسب کرده و امیدوار است با توجه به اینکه کشورهای غربی به دنبال گسترش تولیدات داخلی و یافتن جایگزینی برای انرژی وارداتی از روسیه هستند، مشتریان بیشتری پیدا کند.

شرکت نفتی سینوک البته بتازگی از توقف پروژه‌های خود در روسیه هم خبر داده و مذاکرات برای سرمایه‌گذاری در بخش پتروشیمی و گاز روسیه را متوقف کرده بود.

این در حالیست که آرامکو، غول نفتی عربستان هم بتازگی از آمادگی و تمایل خود برای افزایش همکاری‌های مشترک با چین و بویژه با شرکت سینوک خبر داده است.

سینوک در عین حال پروژه‌های بلندپروازانه‌ای را در آمریکای لاتین و آفریقا دنبال می‌کند. از برزیل، گینه و اوگاندا بعنوان اولویت‌های این شرکت چینی نام برده می شود.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.