اوضاع به گونه ای پیش می رود که به نظر می رسد غربی ها به عمد می خواهند یک جنگ در اوکراین رخ دهد تا روسیه را درگیر جنگی فرسایشی کنند.
به گزارش جماران، اوکراین و روسیه این روزها مقصد رهبران جهان به ویژه رهبران کشورهای غربی شده اند.
رهبران غربی از یک سو در حال تلاش برای جلوگیری وقوع یک جنگ تمام عیار در شرق اروپا و به طور خاص در اوکراین هستند، جایی که 100 هزار نیروی روسی در آن سوی مرزها آماده دستور حمله هستند تا اوکراین را مورد هجوم قرار دهند و از سوی دیگر، همین رهبران غربی تا جایی که در توان دارند نیرو و تسلیحات به اوکراین می فرستند تا این کشور بتواند در برابر حمله بزرگ روسیه از خود دفاع کند.
اوضاع به گونه ای پیش می رود که به نظر می رسد غربی ها به عمد می خواهند یک جنگ در اوکراین رخ دهد تا روسیه را درگیر جنگی فرسایشی کنند. جنگی که اکنون نیاز به جرقه ای کوچک دارد تا آتش آن بخش بزرگی از شرق اروپا را طعمه خود کند.
در چنین احوالی، رئیس جمهوری آمریکا به روسیه هشدار داد در صورتی که مسکو به اوکراین حمله کند، دیگر خط لوله انتقال گاز نورد استریم ۲ وجود نخواهد داشت.
جو بایدن که این اظهارات را روز دوشنبه ۷ فوریه در دیدار با با اولاف شولتس، صدر اعظم آلمان به زبان میآورد همچنین ادامه داد که واشنگتن و برلین در مورد تحریمهایی که قرار است علیه مسکو اعمال شود کاملا با یکدیگر متحد و هماهنگ هستند.
اظهارات آقای بایدن در خصوص خط لوله نورد استریم ۲ که گاز را از روسیه به آلمان و کشورهای اروپایی میرساند، یکی از موضوعات مهم برای برلین به شمار میرود و در سالهای اخیر با وجود انتقادها و فشارهایی که از سوی ایالات متحده به آلمان وارد شده، این کشور حاضر به لغو اجرای این قرارداد انتقال گاز نشده است.
صدراعظم آلمان که برای نخستین بار در این مقام به واشنگتن سفر کرده در دیدار با رئیس جمهوری آمریکا در خصوص موضوعات متنوعی از جمله تنشهای میان روسیه و اوکراین گفتگو کردند.
در نشست خبری که رهبران دو کشور در کاخ سفید برگزار کردند، بایدن و شولتس بر لزوم اتخاذ تمهیدات بازدارنده در برابر اقدامات تهاجمی و تجاوزگرایانه روسیه به اوکراین تاکید کردند.
رئیس جمهوری آمریکا همچنین در بخشی از اظهارات خود تاکید کرد در صورتی که روسیه به اوکراین حمله کند، یک واکنش یکپارچه از سوی ناتو در انتظار این کشور خواهد بود. جو بایدن همچنین در ادامه به مسکو هشدار داد: «تهاجم روسیه به اوکراین به معنای پایان پروژه خط لوله گاز نورداستریم ۲ خواهد بود.»
رئیس جمهوری آمریکا در ادامه و در پاسخ به پرسش خبرنگاری دیگر که از او در خصوص تعریف «تهاجم» پرسیده بود، گفت: «اگر تانکها و سربازان روسیه از مرز اوکراین عبور کنند، دیگر نورد استریم ۲ وجود نخواهد داشت.»
کشورهای غربی نگرانند تجمع دهها هزار نیروی روس در مرز اوکراین برنامهریزی برای یک حمله از سوی مسکو به اوکراین باشد. روسیه البته همواره این اتهام را رد کرده و تاکید میکند قصدی برای حمله به اوکراین ندارد. با این حال تجمع چند ماهه صد هزار نیروی روسی در مرز با اوکراین بر نگرانیهای در خصوص نیت واقعی کرملین افزوده است.
جو بایدن همچنین در بخش دیگری از این نشست خبری، آلمان را یکی مهمترین متحدان آمریکا خواند و افزود: «برلین متحد قابل اعتماد واشنگتن است و هیچ تردیدی در این خصوص وجود ندارد.»
شولتس در اظهاراتی پیش از دیدار با بایدن در جمع خبرنگاران گفته بود اگر روسیه به اوکراین حمله کند، غرب به سرعت، قاطعانه و همصدا با متحدانش در این خصوص عمل خواهد کرد.
در هفتههای اخیر و با افزایش تنشها میان روسیه و اوکراین آقای شولتس با انتقادات گستردهای در سطح جهان و همچنین در داخل آلمان رو به رو شده است و میزان محبوبیت او در این کشور ۱۷ درصد کاهش یافته است.
آلمان که از گاز روسیه برای تامین نیمی از نیازهای خود استفاده میکند، راهاندازی خط لوله نورد استریم ۲ را دستکم تا نیمه دوم سال ۲۰۲۲ به تعویق انداخته اما همچنان از لغو این پروژه که تقریبا تکمیل شده، خودداری کرده است.
شاید به همین دلیل بود که آقای شولتس در برابر پرسش خبرنگاری که از او از عدم پاسخ صریح به لغو این پروژه و نام نبردن از عبارت « نورد استریم ۲» در سخنانش پرسید، به پاسخی غیرمستقیم و کلی بسنده کرد و گفت که کشورش با آمریکا هماهنگ است و هر تصمیمی که گرفته شود به طور مشترک اتخاذ خواهد شد.
از سوی دیگر، امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه که برای دیدار با همتای روس خود به مسکو سفر کرده در آغاز گفتگو با ولادیمیر پوتین نسبت به آغاز روند تنشزدایی بر سر بحران اوکراین ابراز امیدواری کرد.
آقای ماکرون در این خصوص تصریح کرد: گفتگو (با رئیس جمهوری روسیه) میتواند آغازگر روند تنش زدایی باشد که ما باید به سمت آن حرکت کنیم.»
وی افزود: قصد دارد برای اجتناب از وقوع جنگ و شکل دهی به عناصری چون «اعتماد، ثبات و دیده شدن» برای همه طرفها تلاش کند.
رئیس جمهوری فرانسه همچنین گفت که اعتقاد دارد وضعیت کنونی در اروپا بحرانی است و این شرایط ایجاب میکند که بسیار مسئولانه عمل کنیم.
وی با تمجید از گفتگوهای انجام شده با روسیه در سال ۲۰۱۹، تکرار چنین اقداماتی را ضروری دانست و تاکید کرد که گفتگو تنها راهی است که میتواند به ایجاد امنیت و ثبات برای قاره اروپا کمک کند.
ولادیمیر پوتین نیز در این دیدار از تلاشهای فرانسه در جهت یافتن راه حلی برای بحران اوکراین و آنچه وی حل مسئله امنیت در اروپا خواند، استقبال کرد.
وی همچنین یادآور شد که اعتقاد دارد روسیه و فرانسه «نگرانیهای مشترکی در خصوص امنیت در اروپا دارند.»
این ملاقات حوالی ساعت ۱۸ و سی دقیقه بعد از ظهر در مسکو آغاز شد و بر اساس تصاویری که تلویزیون دولتی روسیه منتشر کرد رهبران دو کشور با قرار گرفتن در دو سوی میز سفید طویلی در کاخ کرملین به گفتگو با یکدیگر پرداختند.
گفته میشود این میز طویل در کرملین که ولادیمیر پوتین در دیدارهای خارجی پشت آن مینشیند برای کاستن از احتمال ابتلا به بیماری همهگیر کووید تهیه شده و مورد استفاده قرار میگیرد.
رهبران فرانسه و روسیه پس از دیداری که به گفته پوتین بیش از ۵ ساعت طول کشید در کنفرانسی مطبوعاتی در برابر دوربین ها حاضر شدند.
امانوئل ماکرون گفت که به همتای روس خود پیشنهاد داده است که «ضمانتهای امنیتی ملموس» برای همه کشورهای درگیر در بحران اوکراین ایجاد کند.
رئیس جمهور فرانسه بدون اشاره به جزئیات پیشنهادات خود افزود که پوتین از آمادگیاش برای پایبندی به این «منطق» و تمایلش برای حفظ ثبات و تمامیت ارضی اوکراین اطمینان داده است.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه در این کنفرانس مطبوعاتی گفت که برخی از ایدههای امانوئل ماکرون، همتای فرانسویاش برای خنثی کردن بحران روسیه و غرب بر سر اوکراین، پس از گفتگویی که بیش از پنج ساعت طول کشید، میتوانند به پیشبرد راه حل کمک کرده و پایههای پیشرفت مشترک را پیریزی کنند.
پوتین افزود که برخی از ایدههای ماکرون در ارتباط با موضوع «امنیت» واقعگرایانه بوده است و وی بار دیگر و پس از دیدار ماکرون با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین در کییف، با همتای فرانسویاش گفتگو خواهد کرد.
رئیس جمهوری روسیه برغم مثبت خواندن دیدارش با ماکرون گفت که «شاید هنوز پرداختن به ایدهها و پیشنهادات زود باشد اما فکر میکنم که کاملا امکانپدیر است که این ایدهها بستری برای گامهای مشترک آتی ما باشند.»
ولادیمیر پوتین در این نشست خبری اطمینان داد که وی آماده است برای دستیابی به مصالحه و جلوگیری از تشدید تنش نظامی روسیه و غرب بر سر اوکراین، هر کاری را که لازم بود به انجام برساند.
وی با بیان این که نه او و نه آقای ماکرون خواهان جنگ روسیه و ناتو که «برندهای نخواهد داشت» نیستند، افزود: «ما به نوبه خود، هر کاری که لازم بود خواهیم کرد تا به مصالحههایی دست پیدا کنیم که همه را راضی کند».
سفر ماکرون به مسکو در بحبوحه افزایش تنش بین کشورهای غربیها و روسیه انجام میشود که به جمع آوری دهها هزار نیرو در مرز خود با اوکراین جهت آمادهسازی انجام یک تهاجم نظامی متهم شده است.
رئیس جمهور فرانسه اولین رهبر برجسته غربی است که از زمان تشدید تنشها در دسامبر با رئیس جمهور روسیه دیدار می کند. او روز سه شنبه برای گفتگو با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین به کییف سفر خواهد کرد.
آقای ماکرون پیش از سفر به مسکو به رسانهها گفته بود «به شکلی منطقی» نسبت به نتیجه دیدارش با ولادیمیر پوتین وگفتگوهایش با وی بر سر بحران اوکراین خوشبین است.
رئیس جمهوری فرانسه در توضیح گفتههای خود آورده بود که این به معنای رسیدن به یک دستاورد یا پیروزی کوتاه مدت در مذاکرات نیست بلکه مهم بازآفرینی اعتماد متقابل با ولادیمیر پوتین است.
امانوئل ماکرون همچنین یادآور شده بود که باید سعی کرد تا همه ابهامات میان دو طرف برطرف شود و شرایط لازم برای کاستن از اختلافات و رسیدن به یک نقطه همگرایی فراهم گردد.
وی با اشاره به جدی بودن بحران اوکراین و نیز استقرار حدود ۱۲۵ هزار سرباز در مرزهای روسیه و بلاروس با اوکراین تاکید کرده بود که باید شرایطی ایجاد شود تا بر اساس آن تنش زدایی در سطح نظامی ممکن شود.
در تحولی دیگر، آلمان و بریتانیا تصمیم گرفتهاند همزمان با اوجگیری تنشهای مرزی میان روسیه و اوکراین، نیروهای بیشتری را به کشورهای شرق اروپا و حوزه بالتیک بفرستند.
«بن والاس» و «کریستینه لامبرشت» به ترتیب وزاری دفاع بریتانیا و آلمان، روز دوشنبه ۷ فوریه به صورت جداگانه با اعلام این مطلب تاکید کردند که هر یک از این دو کشور ۳۵۰ سرباز دیگر به کشورهای شرق اروپا اعزام میکنند.
خانم لامبرشت گفت: «بوندسوهر [ارتش آلمان] ۳۵۰ سرباز دیگر را برای محلق شدن به گروه آماده رزمِ حاضر در لیتوانی میفرستد. با این کار ما بر سهم نیروهای خود در جناح شرقی ناتو و تقویت آن میافزایم.»
خانم لامبرشت همچنین تاکید کرد اضافه شدن ۳۵۰ سرباز آلمانی به ۵۰۰ نیروی نظامی این کشور در لیتوانی؛ کشوری که برلین عملیات ناتو را در آنجا رهبری میکند، یک پیام آشکار به متحدین این کشور ارسال میکند.
پیشتر اولاف شولتس، صدر اعظم آلمان اعلام کرده بود که این کشور آماده ارسال نیروهای کمکی به کشورهای حوزه بالتیک است.
در همین راستا، بن والاس هم تایید کرد که بریتانیا ۳۵۰ سرباز دیگر را به لهستان اعزام میکند. این کشور سال گذشته نیز ۱۰۰ نیروی نظامی به لهستان فرستاده بود تا در بحران مهاجرت در مرز با بلاروس از نیروهای لهستانی حمایت کنند.
وزرای دفاع دو کشور قدرتمند اروپایی میگویند اعزام این نیروها برای حمایت از کشورهای منطقه شرق ناتو گامی ضروری است.
بن والاس در نشست خبری با همتای لهستانی خود در خصوص اقدام لندن برای اعزام سربازان بیشتر به لهستان گفت: «ما با ارسال این تعداد سرباز پیامی قوی مبنی اینکه بریتانیا و لهستان در کنار هم ایستادهاند ارسال میکنیم و به همه اعلام میکنیم که دو کشور میتوانند با یکدیگر همکاری کنند.»
اقدامات کشورهای اروپایی همزمان با افزایش نگرانیها در خصوص احتمال حمله روسیه به اوکراین انجام میشود، گامهایی که احتمالا هدف از آنها منصرف کردن مسکو از حمله احتمالی به اوکراین است.
روسیه البته همواره هرگونه برنامه برای حمله به اوکراین را رد کرده و میگوید این غرب است که با فضاسازی رسانهای تلاش میکند روسیه را تحت فشار قرار دهد.
با این حال تجمع حدود یکصد تا یکصد و سی هزار نظامی روس در نزدیکی مرز اوکراین بر نگرانیها در خصوص نیت واقعی کرملین در این بحران افزوده است.
اقدامات دو کشور بریتانیا و آلمان در حالی انجام میشود که اخیرا ایالات متحده نیز حدود ۳ هزار نیروی کمکی را به اروپا فرستاده است. هرچند جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز یکشنبه ۶ فوریه تاکید کرد که اعزام این نیروها «برای شروع جنگ» علیه روسیه فرستاده نشده است.
در همین حال، «بوریس جانسون» نخست وزیر انگلیس اعلام کرد که این کشور امکان ارسال جنگنده های «تایفون» و کشتی های جنگی را به جنوب شرق اروپا برای حمایت از همپیمنانان در ناتو بررسی می کند.