دولت قزاقستان میگوید اعتراضات این کشور توسط «گروههای مسلح وابسته به خارج» به خشونت کشیده شده است.
به گزارش جماران به نقل از رویترز، دولت قزاقستان از کشته شدن ۲۲۵ نفر در اعتراضات اخیر این کشور خبر داد و اعلام کرد «۱۹ نفر از این افراد نیروهای امنیتی و بقیه تروریست» بودند.
دولت قزاقستان میگوید اعتراضات این کشور توسط «گروههای مسلح وابسته به خارج» به خشونت کشیده شده است.
اعتراضات با افزایش دو برابری قیمت گاز مایع در کشور آغاز شد، اما به سرعت به خشونت کشیده شد و ساختمانهای دولتی اشغال و به آتش کشیده شد؛ موضوعی که منجر به درخواست کمک دولت و ورود هزاران نیروی نظامی «سازمان پیمان امنیت جمعی» به رهبری روسیه به کشور شد.
قاسم جومارت توقایف، رئیسجمهور قزاقستان، طی سه روز گذشته وضعیت اضطراری در ۸ منطقه از ۱۷ منطقه کشور را لغو کرد.
وی همچنین با «حمله بیسابقه» به نورسلطان نظربایف، رهبر سابق قزاقستان و رئیس کمیته امنیتی کشور، که در جریان ناآرامیها از این مقام برکنار شد، گفت که سیاستهای نظربایف در برخوردار شدن مردم عادی قزاقستان از ثروتهای کشور شکست خورد.
روز شنبه دو تن از اعضای خانواده نظربایف نیز از پستهای خود در شرکتهای انرژی کشور کنار گذاشته شدند.
سرقت 41 جسد از سردخانه ها
جنایتکاران 41 جسد را از سردخانه ها در جریان شورش در آلماتی قزاقستان دزدیدند.
کنات تایمردنوف، رئیس اداره پلیس شهر گفت که در روزهای شورش در آلما آتا، جنایتکاران هفت حمله به سردخانه های شهر انجام دادند و از آنجا بیش از 40 جسد را ربودند.
او می گوید: "کشته ها را نگذاشتند، مجروحان را با خود بردند، این روزها هفت حمله به سردخانه ها انجام شد که در آن 41 جسد از کشته شدگان به سرقت رفته است.
اعتراضات گسترده در قزاقستان در اولین روزهای سال 2022 آغاز شد - ساکنان شهرهای ژانائوزن و آکتائو در غرب این کشور با افزایش دو برابری قیمت گاز مایع مخالفت کردند. بعدها، اعتراضات به شهرهای دیگر، از جمله آلماتی، پایتخت قدیمی و بزرگترین شهر جمهوری گسترش یافت: غارت در آنجا آغاز شد، ستیزه جویان به مؤسسات دولتی حمله کردند، سلاح ها را بردند. در پاسخ، مقامات تا 19 ژانویه در سراسر کشور وضعیت فوق العاده اعلام کردند و عملیات ضد تروریستی را آغاز کردند. طبق گزارش سازمان ملل، در جریان اعتراضات در قزاقستان، حدود 1000 نفر زخمی شدند. به گفته وزارت امور کشور قزاقستان، 17 مقام امنیتی قزاقستان کشته و بیش از 1.3 هزار نفر زخمی شدند.
صبح روز 5 ژانویه، قاسم ژومارت توکایف، رئیس جمهور قزاقستان، دولت را برکنار کرد و ریاست شورای امنیت را بر عهده گرفت. توکایف در اولین نشست شورای امنیت تحت رهبری خود، وضعیت قزاقستان را تضعیف کننده یکپارچگی کشور توصیف کرد و گفت که از سازمان پیمان امنیت جمعی "برای غلبه بر تهدید تروریستی" درخواست کمک کرده است. شورای امنیت جمعی سازمان پیمان امنیت جمعی تصمیم به اعزام نیروهای حافظ صلح جمعی به قزاقستان برای عادی سازی اوضاع در این کشور گرفت. در 7 ژانویه، توکایف گفت که تروریست ها، از جمله کسانی که از خارج وارد شده بودند، به مقاومت خود ادامه دادند و قول داد کسانی را که اسلحه خود را زمین نمی گذارند نابود کند. علاوه بر این، رئیس جمهور خاطرنشان کرد که تمام خواسته های شهروندان که در قالب های مسالمت آمیز بیان شده است، شنیده شد.
روز پنجشنبه، 13 ژانویه، پایان موفقیت آمیز مأموریت CSTO اعلام شد، اکنون نیروهای حافظ صلح از قزاقستان باز می گردند.