سناتورهای آمریکایی در اندیشه تحریم‌های گسترده‌ای علیه مقامات ارشد دولتی و نظامی روسیه، از جمله ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری و همچنین موسسات مالی کلیدی این کشور هستند.

به گزارش جماران، دموکرات‌های مجلس سنای آمریکا روز چهارشنبه از لایحه‌ای رونمایی کردند که بر اساس آن در صورت حمله روسیه به اوکراین، تحریم‌های گسترده‌ای علیه مقامات ارشد دولتی و نظامی روسیه، از جمله ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری و همچنین موسسات مالی کلیدی این کشور اعمال خواهد شد.

لایحه پیشنهادی سناتورها که حمایت کاخ سفید را دارد، شامل مقرراتی برای کمک به تقویت امنیت اوکراین است و ایالات متحده را تشویق می‌کند تا «تمام اقدامات موجود و مناسب را در نظر بگیرد» تا از اجرایی نشدن خط لوله گاز «نورد استریم ۲» روسیه به آلمان اطمینان حاصل کند. سناتور رابرت منندز، رئیس دموکرات کمیته روابط خارجی سنا که این لایحه را رونمایی کرد، در بیانیه‌ای گفت: «این قانون کاملاً روشن می‌کند که سنای ایالات متحده در مقابل تهدیدهای کرملین مبنی بر حمله به اوکراین بی‌کار نخواهد نشست.»

روسیه حدود یکصد هزار نیرو در نزدیکی مرز اوکراین مستقر کرده و همین مسئله نگرانی‌ها از احتمال وقوع یک حمله نظامی به اوکراین را تشدید کرده است.

لایحه مجلس سنا، همچنین در صورت اجرا، دسترسی بانک‌های روسیه به سیستم‌های بین‌المللی نقل و انتقالات بانکی از جمله سوئیفت را مسدود خواهد کرد. سخنگوی آقای منندز می‌گوید که بیش از بیست دموکرات، از جمله چاک شومر، رهبر اکثریت، از این لایحه حمایت می‌کنند.

در همین راستا، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید گفت، اگر روسیه به تهاجم روسیه ادامه دهد، این لایحه، هزینه‌های سنگینی را برای اقتصاد روسیه به همراه خواهد داشت.

لایحه منندز نظر مساعد بسیاری از دموکرات‌هایی را که از اجرایی نشدن خط لوله گاز نورد استریم ۲ حمایت می‌کنند، جلب خواهد کرد. این خط لوله با دور زدن اوکراین باعث کاهش درآمد کی‌یف از انتقال گاز می‌شود. جو بایدن هم پیشتر این خط لوله را «یک توافق بد برای اروپا» خوانده بود و تاکید کرده بود که اجرایی شدن آن باعث افزایش نفوذ روسیه خواهد شد. با این حال دولت آمریکا سال گذشته و در پی ترمیم روابط با آلمان تصمیم گرفت شرکت مالک این خط لوله را از تحریم معاف کند.

به گزارش یورونیوز، یک مقام ارشد دولت بایدن روز چهارشنبه در این خصوص تاکید کرد که آلمان می‌تواند با تهدید به توقف این پروژه بر روسیه یک اهرم فشار وارد کند. این خط لوله که توسط شرکت گاز دولتی روسیه گازپروم حمایت می‌شود، سوخت را برای آلمان و همچنین سایر کشورهای اروپایی تامین می‌کند. با این حال آلمان اجرایی شدن این خط لوله را بر اساس منافع ملی خود ضروری می‌داند.

در همین راستا، جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز چهارشنبه، تاکید کرد که اروپا و آمریکا در گفتگو با یکدیگر باید با گفتگو با یکدیگر به یک نقش واحد در قبال روسیه دست یابند. این دیپلمات اسپانیایی همچنین تاکید کرد: «ما باید نقش خود را ثابت کنیم و به صورت مشخص از این تصمیمات اجرایی خود حمایت کنیم. به این معنا که باید در مورد اقداماتی که قصد انجام آنها را داریم صحبت کنیم، نه صرفا در خصوص گام‌هایی که به انجام آنها می‌اندیشیم.»

آقای بورل همچنین در پاسخ به پیشنهادات و درخواست‌های روسیه برای حل و فصل بن‌بست بر سر اوکراین تاکید کرد که «ایده‌های مسکو در تضاد با اصول معماری امنیتی اروپا به شمار می‌رود.»

وی همزمان روسیه را متهم کرد و گفت که مسکو در صورت برآورده نشدن خواسته‌هایش سیاست «تهدید آشکار» نظامی را در پیش گرفته است.

وندی شرمن، معاون وزیر امور خارجه ایالات متحده هم به روسیه هشدار داد که باید بین دیپلماسی یا رویایی با غرب، یکی را انتخاب کند. خانم شرمن پس از مذاکرات بین ناتو و روسیه که با هدف کاهش تنش‌ها بر سر مسئله اوکراین برگزار می‌شود این اظهارات را مطرح کرد. این دیپلمات آمریکایی بار دیگر تاکید کرد که ایالات متحده و سایر اعضای ناتو هرگز با وتوی پذیرش عضویت اوکراین در ناتو موافقت نخواهند کرد و اشاره کرد که این ائتلاف نظامی سیاست درهای باز دارد.

روسیه همواره پیوستن اوکراین به ناتو را به عنوان یک خط قرمز برای خود تعریف کرده است، این در حالیست که کی‌یف مشتاق است به این پیمان بپیوندد. اوکراین بر این باور است در صورت پیوستن این کشور به ناتو، تهدیدهای دائمی روسیه از سر این کشور برداشته خواهد شد.

در تحولی دیگر، سازمان امنیت و همکاری اروپا، روز پنجشنبه ۱۳ ژانویه در وین تشکیل جلسه خواهد داد تا روسیه، ایالات متحده و متحدان اروپایی آن را به سمت گفت و گو برای خنثی کردن بحران فزاینده در مرز اوکراین سوق دهد.

اما مسکو اصرار دارد که استقرار نیروهای نظامی روس در مرز اوکراین پاسخ به چیزی است که کرملین آن‌را «حضور فزاینده ناتو در حوزه نفوذ روسیه‌» می‌نامد.

روسیه همواره نسبت به گسترش رو به شرق ناتو ابراز نارضایتی کرده است و حالا زمزمه‌ها در خصوص احتمال پیوستن اوکراین به این پیمان نظامی، بیش از گذشته حساسیت این کشور را بر انگیخته است.

این نشست در حالی برگزار می‌شود که در طول مذاکرات این هفته در ژنو و بروکسل، آمریکا و روسیه بار دیگر نشان دادند که اختلافات عمیق و بنیادی با یکدیگر بر سر مسائل فیمابین دارند.

در همین حال ایالات متحده، پیشتر پیش‌بینی کرده که احتمال نمی‌دهد هیچ پیشرفتی در مذاکرات روز پنجشنبه سازمان امنیت و همکاری اروپا حاصل شود. مایکل کارپنتر، سفیر ایالات متحده در این سازمان در این خصوص گفت: «فکر نمی‌کنم در این هفته هیچ نتیجه مشخصی حاصل شود. هدف اصلی ما در اصل برقراری گفت و گو است. چالش این است که تعیین کنیم که در چند ماه یا حتی سال آینده به چه شکل می‌توان در خصوص موضوعات مورد اختلاف به صورت عمیق‌تر گفتگو کرد.»

روسیه در ماه‌های اخیر حدود ۱۰۰ هزار سرباز در مرز با اوکراین مستقر کرده که همین مسئله بر نگرانی‌ها از بروز درگیری و حمله نظامی روسیه به اوکراین افزوده است.

نخستین نشست سال جاری سازمان امنیت و همکاری اروپا، امروز پنجشنبه و با حضور تمامی ۵۷ کشور عضو در پایتخت اتریش برگزار می‌شود. گفتگوهای این دور به دلیل پیچیدگی شرایط در شرق اوکراین با دشواری‌های بیشتری رو به رو است. به ویژه که از سال ۲۰۱۴ این سازمان مسئول اطمینان یابی از رعایت توافقات صلح در این منطقه بوده است.

روسیه بارها تاکید کرده که پیوستن احتمالی اوکراین به ناتو خط قرمز این کشور خواهد بود؛ این در حالیست که کی‌یف به تلاش‌های خود برای پیوستن به این پیمان نظامی افزوده است.

هرچند کشورهای اروپایی و همچنین ایالات متحده به روسیه هشدار داده‌اند که هرگونه اقدام نظامی مسکو علیه اوکراین می‌تواند عواقب سنگینی برای روسیه به همراه داشته باشد، با این حال بسیاری از ناظران بر این باورند با توجه به آرایش نظامی روسیه، وقوع یک عملیات برای تصرف بخش‌هایی دیگر از خاک اوکراین چندان دور از ذهن به نظر نمی‌رسد.

این موضوع باعث افزایش نگرانی ناتو را نیز به همراه داشته است. ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو نیز روز چهارشنبه با تاکید بر اینکه نگرانی از وقوع یک درگیری در اوکراین کاملا واقعی است، از روسیه خواست تنش‌ها را در این منطقه کاهش دهد.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

کلمات کلیدی روسیه و آمریکا

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.