واشنگتن پیشرفت مذاکرات پیش رو میان آمریکا و روسیه برای کاهش تنش میان دو کشور را به تصمیمات مسکو مرتبط دانسته است.
به گزارش جماران، روسیه همزمان با شروع نشست دوجانبه واشنگتن و مسکو در ژنو هشدار داد که مذاکرات در مورد بحران اوکراین ممکن است زودتر از زمان مقرر به پایان برسد.
مسکو همچنین روز یکشنبه ۹ ژانویه اعلام کرد که تحت فشار آمریکا امتیازی در مذاکرات نخواهد داد.
این در حالی است که واشنگتن پیشرفت مذاکرات پیش رو میان آمریکا و روسیه برای کاهش تنش میان دو کشور را به تصمیمات مسکو مرتبط دانسته است.
بنابراین موضع تند روز یکشنبه مسکو میتواند بر مذاکرات روز دوشنبه آمریکا و روسیه تأثیر بگذارد. آمریکا امیدوار است که در مذاکرات امروز دوشنبه در ژنو بتواند مانع حمله روسیه به اوکراین شود.
از بحران اوکراین به عنوان یکی از پرتنشترین موضوعات در روابط آمریکا و روسیه از زمان پایان جنگ سرد در سه دهه پیش، نام میبرند.
در هر حال خبرگزاری دولتی ریانووستی به نقل از سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه از احتمال پایان یافتن مذاکرات دوجانبه مسکو و واشنگتن پس از یک جلسه خبر داد.
ریابکوف که ریاست هیئت روسی در ژنو را بر عهده دارد، گفته است که آمریکایی ها نباید در این مورد توهم داشته باشند. او گفت: «طبیعاً تحت فشار یا در بحبوحه تهدیدهای مداوم شرکتکنندگان در مذاکرات، هیچ امتیازی نخواهیم داد.»
خبرگزاری اینترفاکس هم به نقل از ریابکوف اعلام کرد که مسکو به مذاکرات ژنو خوشبین نیست.
البته آمریکا هم ناامیدانه به این مذاکرات نگاه میکند. آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا پیشتر در گفتگو با سیانان گفته بود که فکر نمیکند شاهد پیشرفتی در مذاکرات ژنو باشد.
آمریکا و متحدانش در پاسخ به درخواست روسیه برای دریافت تضمینهای امنیتی از سوی کشورهای غربی، اعلام کردهاند که آماده هستند تا در مورد امکان محدود کردن رزمایشهای نظامی و استقرار موشکهای طرفین در منطقه گفتگو کنند.
بلینکن گفته بود که هر دو طرف پیشنهاداتی را روی میز خواهند گذاشت و سپس باید ببینند که آیا زمینههایی برای ادامه مذاکرات وجود دارد یا خیر.
بلینکن همچنین در گفتگو با ایبیسی نیوز گفت که پیشرفت واقعی در مذاکرات در زمانی که سربازان روسی در مرز اوکراین مستقر شدهاند، بسیار سخت است.
بر اساس اعلام وزارت خارجه آمریکا، وندی شرمن، معاون وزیر خارجه این کشور روز یکشنبه ۹ ژانویه در ژنو با ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه دیدار کرده است.
خانم شرمن به همتای روس خود در این دیدار گفته است که واشنگتن از پیشرفت واقعی از طریق دیپلماسی استقبال خواهد کرد.
آژانس روسی اینترفاکس هم به نقل ریابکوف خبر داد که او مذاکراتش با خانم شرمن را «پیچیده» ارزیابی کرده است.
خطوط قرمز
روسیه در ماه دسامبر سال گذشته میلادی از ارائه پیشنویس دو پیمان امنیتی برای محدود کردن نفوذ نظامی آمریکا و ناتو در کشورهای همسایهاش از جمله اوکراین خبر داده بود.
به گزارش یورونیوز، آمریکا و ناتو بخشهای زیادی از پیشنهادهای روسیه را با عنوان پیشنهادهای «غیرسازنده و غیرممکن» رد کرده اند.
بلینکن گفت که آمریکا تمایل ندارد تا درباره خروج برخی از نیروهای آمریکایی از شرق اروپا یا محدود کردن ناتو با روسیه گفتگو کند.
برخی تحلیلگران سیاسی با اشاره به سخنان تند و صریح ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه بر این نظرند که مسکو بعید است خواستههای خود را کنار بگذارد یا آنها را تعدیل کند.
پوتین گفته است که پس از اقدامهای پیدرپی ناتو، زمان آن فرا رسیده است که روسیه «خطوط قرمز» خود را تعیین و اطمینان حاصل کند که اوکراین به عضویت این سازمان در نخواهد آمد.
البته ناتو اعلام کرده که دلیلی برای نگرانی مسکو وجود ندارد زیرا هدف آنها دفاعی است.
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، اتحادیه اروپا و کشورهای عضو گروه هفت نیز به روسیه هشدار دادهاند که در صورت حمله نظامی به اوکراین با تحریمهای اقتصادی بیسابقهای مواجه خواهد شد.
روسیه همچنین قرار است علاوه بر مذاکرات ژنو، روز چهارشنبه با ناتو در بروکسل و روز پنجشنبه با سازمان امنیت و همکاری اروپا در وین مذاکره کند.
مذاکره ناتو و روسیه درباره اوکراین و امنیت اروپا در حالی قرار است روز چهارشنبه برگزار شود که خبرها از تشکیل کمیسیون ناتو-اوکراین دو روز پیش از شروع این نشست حکایت دارند.