در یکی از روستاهای حومه آلماتی صد نفر بازداشت شدند که بر اساس اطلاعات اولیه شماری از شهروندان کشورهای همسایه قزاقستان در میان آنها هستند.

به گزارش جماران به نقل از روسیا الیوم، شهر«آلماتی» بزرگترین شهر قزاقستان امروز صبح شنبه شاهد تبادل آتش میان نیروهای امنیتی و افراد مسلح بود این در حالی است که این شهر شاهد حضور گسترده نیروهای امنیتی و ادامه عملیات مبارزه با تروریسم است.

به گفته رسانه های قزاقستانی این درگیری مسلحانه در مرکز آلماتی رخ داده است.

این رسانه ها تصریح کردند که ساکنان شهر به مشخص کردن مکان حضور افراد مشکوک به پلیس می کنند زیرا افراد مسلح در میدان ها و پارک ها مخفی شده اند.

برخی منابع در وزارت کشور قزاقستان نیز گفتند که بیش از 4هزار و 266 نفر بازداشت شدند.

این منابع افزودند که در یکی از روستاهای حومه آلماتی صد نفر بازداشت شدند که بر اساس اطلاعات اولیه شماری از شهروندان کشورهای همسایه قزاقستان در میان آنها هستند.

در همین حال، نیروهای امنیتی قزاقستان در منطقه«زامبیل» مخفیگاه اسلحه پیدا کردند و مقادیر زیادی مسلسل و کلت را ضبط کردند.

 

 

مدت زمان حضور نیروهای حافظ صلح اعلام شد

رئیس جمهور قزاقستان: نیروهای حافظ صلح سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO) تا زمانی که وضعیت در کشور تثبیت شود، در این کشور خواهند ماند.

 قاسم ژومارت توکایف، رئیس جمهور قزاقستان در صفحه توئیتر خود نوشت: نیروهای حافظ صلح سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO) تا زمانی که وضعیت در کشور تثبیت شود، در این کشور خواهند ماند.

وی در ادامه نوشت: نیروهای حافظ صلح به عنوان بخشی از نیروهای چند ملیتی کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی مستقر شده اند و برای مدت کوتاهی تا تثبیت وضعیت در قزاقستان باقی خواهند ماند.

تصمیم مقامات قزاقستان برای مشارکت نیروهای حافظ صلح CSTO برای ثبات در این جمهوری در 5 ژانویه مشخص شد. اولین هیات نیروهای روسی در 6 ژانویه وارد آلماتی شدند. گروهی نیز از بلاروس و ارمنستان اعزام شدند.

 قاسم ژومارت توکایف، رئیس جمهور قزاقستان همچنین در جدیدترین سخنان درباره اعتراض ها اظهار داشت: آلماتی حداقل شش موج از حملات تروریستی را دیده است.

به گفته توکایف، جنایتکاران "بسیار خوب آموزش دیده و سازماندهی شده" هستند، آنها از یک مرکز واحد فرماندهی می شوند.

وی همچنین تاکید کرد که مقامات پس از جنایاتی که تروریست ها مرتکب شده اند، با آنها مذاکره نمی کنند.

توکایف در توییتر نوشت: "بعضی از آنها قزاقستانی صحبت نمی کردند. حداقل شش موج حمله تروریستی در آلماتی رخ داده است که در مجموع به 20000 حمله می رسد".

پیش از این، توکایف در سخنرانی خود خطاب به ملت خاطرنشان کرد که "افراد خارجی" محرکان ناآرامی ها بودند.

 

کشته شدن پدر هیپ هاپ قزاقستان در آلماتی

ساکن بیتایف، کارگردان و نوازنده مشهور قزاقستانی به دست غارتگران در آلماتی کشته شد.

«دانیار عادیلبکف» دوست "ساکن بیتایف"، کارگردان و نوازنده مشهور قزاقستانی در حساب فیس‌بوک خود علام داشت که این هنرمند توسط غارتگران در جریان شورش‌ها در آلماتی کشته شده است.

به گفته عادیلبکف، قتل این رپر معروف در 7ام ژانویه، زمانی که وی تلاش می‌کرد خود را از رادیکال‌هایی که در صدد بردن ماشین وی بودند، پنهان کند، رخ داده است. وی در فیس‌بوک خود نوشت: جمعیت آمد تا پشت سر آنها و شروع به باز کردن درب خودرو کردند. آنها داخل ماشین گاز دادند اما غارتگران شروع به تیراندازی کردند. یک گلوله ریه "ساکن" را سوراخ کرد.

وی اعلام داشت که والدین این رپر هنوز نتوانستند جسد او را به خانه منتقل کنند زیرا که در شهر پلیس کافی برای ثبت مرگ وی وجود ندارد و تمام نیروهای امنیتی درگیر سرکوب اعتراضات هستند.

 

اعلام عزای عمومی در قزاقستان برای کشته شدگان ناآرامی ها

توکایف رئیس جمهور قزاقستان 10 ژانویه را برای قربانیان ناآرامی ها عزای ملی اعلام کرد.

بریک اوالی، دبیر مطبوعاتی رئیس دولت قزاقستان گفت: قاسم ژومارت توکایف، رئیس جمهور قزاقستان، دوشنبه 10 ژانویه را در رابطه با قربانیان حوادث اخیر در این کشور، روز عزای ملی اعلام کرد.

بریک اوالی در صفحه فیسبوک خود نوشت: "قاسم ژومارت توکایف، رئیس جمهور قزاقستان، در رابطه با تلفات انسانی متعدد در نتیجه حوادث تلخ در تعدادی از مناطق کشور، تصمیم گرفت 10 ژانویه 2022 را روز عزای ملی اعلام کند".

 

ابلیازوف رهبری اعتراضات در قزاقستان را بر عهده گرفت

مختار ابلیازوف، رئیس سابق بانک توران عالم در قزاقستان خود را به عنوان رهبر اعتراضات معرفی کرد.

 مختار ابلیازوف بانکدار سابق در قزاقستان روز جمعه در مصاحبه با رویترز گفت که خود را رهبر اعتراضات در قزاقستان می داند.

ابلیازوف خاطرنشان کرد که "روزانه معترضان در آلماتی از او می پرسند که چگونه باید عمل کند." او همچنین اعلام کرد که اگر اعتراض به میزان مناسب برسد، برای ریاست "دولت موقت" به قزاقستان بازخواهد گشت.

این بانکدار سابق که در پاریس مصاحبه خود را انجام داده است، همچنین افزود که برای هماهنگی اعتراضات از کشورهای غربی بودجه دریافت نکرده است.

در عین حال، ابلیازوف از کشورهای غربی خواست تا در آنچه در قزاقستان اتفاق می‌افتد مداخله کنند تا از نزدیکی این جمهوری با روسیه جلوگیری کنند.

گفتنی است، پرونده های جنایی علیه ابلیازوف در فدراسیون روسیه، قزاقستان و اوکراین منتشر شده است. او به جرایم متعددی از جمله کلاهبرداری، جعل، سوء استفاده از قدرت متهم شد. در سال 2009 در قزاقستان پرونده ای علیه وی تشکیل شد و پس از آن بانکدار از کشور فرار کرد و در لیست بین المللی تحت تعقیب اینترپل قرار گرفت.

 

موافقت آمریکا با خروج کارکنان کنسولگری اش از آلماتی

به دلیل اعتراضات در قزاقستان، وزارت خارجه آمریکا به درخواست بخشی از کارمندان سرکنسولگری در آلما آتا اجازه خروج داد.

 وزارت خارجه آمریکا به برخی از کارکنان و همه اعضای خانواده کارکنان آمریکایی سرکنسولگری آمریکا در آلماتی اجازه خروج داد و همچنین توصیه کرد که هموطنان از سفر به قزاقستان به دلیل ناآرامی ها و اعتراضات خودداری کنند.

در این گزارش آمده است که ناآرامی های سراسری در قزاقستان که از 2 ژانویه آغاز شد، منجر به تخریب گسترده زیرساخت ها و ساختمان های دولتی در آلماتی، "بازداشت، زخمی شدن و/یا مرگ تعداد قابل توجهی از معترضان و نیروهای امنیتی" شد.

در این بیانیه آمده است: "وزارت امور خارجه قزاقستان به درخواست کارمندان دولت آمریکا - کارمندان سرکنسولگری در آلما آتی و اعضای خانواده همه کارمندان دولت آمریکا - کارمندان سرکنسولگری در آلماتی، امکان خروج از این کشور را می دهد"

پیش از این، سرکنسولگری پذیرش بازدیدکنندگان در سفارت و یا برای دریافت ویزا را متوقف کرد". سفارت ایالات متحده در نورسلطان پایتخت که در آن درگیری ها کمتر است، با محدودیت های کمتری به فعالیت خود ادامه می دهد.

در این بیانیه آمده است: وزارت امور خارجه به شهروندان آمریکایی توصیه می کند به دلیل کووید-19 و ناآرامی های داخلی از سفر به قزاقستان خودداری کنند.

دیپلمات ها نسبت به ادامه تهدید "تظاهرات، اعتراضات و اعتصابات" هشدار می دهند. وزارت امور خارجه آمریکا افزود: "چنین رویدادهایی می توانند به سرعت و بدون اطلاع قبلی توسعه پیدا کنند و ارتباطات حمل و نقل، ارتباطات و سایر خدمات را مختل کنند. این اعتراضات پتانسیل تبدیل شدن به خشونت را دارند."

 

اعتراضها تاکنون حدود 200 میلیون دلار خسارت برجای گذاشته

میزان تقریبی خسارات وارده حدود 200 میلیون دلار می باشد، که بیشترین میزان خسارت مربوط به منطقه آلماتی بوده است.

به گزارش منابع خبری، میزان خسارات ناشی از ناآرامی های اخیر در قزاقستان در حال حاضر حدود 200 میلیون دلار برآورد شده است. پرتال خبری Informburo.kz به نقل از اتاق ملی کارآفرینان می نویسد که تا ساعت 21 هفتم ژانویه به وقت محلی قزاقستان در اثر اغتشاشات و تظاهرات های اخیر در نه منطقه این کشور 848 مجموعه تجاری و 1021 واحد مربوطه آسیب دیده اند. میزان تقریبی خسارات وارده حدود 200 میلیون دلار می باشد، که بیشترین میزان خسارت مربوط به منطقه آلماتی بوده است.

لازم به ذکر است که در روزهای آغازین سال جدید میلادی، سال 2022، ساکنان برخی شهرهای مانگیستائو در غرب قزاقستان علیه افزایش دوبرابری قیمت گاز مایع (ال پی جی) به خیابان آها آمدند و دست به اعتراض زدند. این اعتراضات به دیگر شهرهای قزاقستان نیز کشیده شد. صبح پنجم ژانویه قاسم جومارت توکایف استعفای دولت را پذیرفت، و دولت را به دلیل وضعیت موجود و ناآرامی ها مقصر دانست. پیشتر، سازمان پیمان امنیت جمعی اعلام کرد، برای برقراری ثبات در قزاقستان نیروهای حافظ صلح برای مدت زمان محدود به این کشور اعزام شده اند.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.