پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران -تهران

گزاشی درباره سفر ولیعهد عربستان به مسقط؛

بن سلمان در عمان به دنبال چیست؟

نزدیکی عربستان به عمان در حالی رخ می‌دهد که محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی در تلاش است تا با دولت‌هایی که رویکرد متفاوت با این کشور در خصوص ایران دارند، روابطی استراتژیک برقرار کند.

به گزارش جماران، روابط عربستان سعودی و عمان در طول چندین دهه گذشته دچار رکود بوده و حتی در برخی از موارد دستخوش وضعیت هشدار آمیزی می‌شد، گسترش اخیر روابط میان عربستان سعودی و عمان محدود به توسعه همکاری‌های اقتصادی نیست، عمده‌ترین تفاوت مشهود بین سیاست خارجی ریاض و مسقط، رویکرد دو کشور در قبال ایران است، اما چنین به نظر می‌رسد که آغاز مذاکرات ریاض و تهران، اقدامی است که با سیاست عمان که همواره خواستار گفت‌وگو با تهران است، همسویی دارد، روندی که حتی پس از برکناری یوسف بن علوی که به مدت ۲۳ سال در راس دستگاه دیپلماسی عمان بود، تغییر نکرد.

نزدیکی عربستان به عمان در حالی رخ می‌دهد که محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی در تلاش است تا با دولت‌هایی که رویکرد متفاوت با این کشور در خصوص ایران دارند، روابطی استراتژیک برقرار کند. در این راستا عربستان سعودی روابط نزدیک‌تری با عراق و قطر برقرار کرده است.

چالش‌های اقتصادی و مالی پیش روی پادشاهی عمان اهمیت روابط اقتصادی با کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس را دوچندان کرده است؛ چراکه نیاز عمان به جذب سرمایه‌گذاری خارجی، تقویت بخش خصوصی برای ایجاد مشاغل، حل معضلات مالی، دریافت وام، تقویت همکاری اقتصادی با کشورهای حوزه خلیج‌فارس مانند عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی را برای دستیابی به ثبات بااهمیت می‌سازد.

عمان که با تکیه بر بخش گردشگری در تلاش برای تنوع بخشیدن به اقتصادش است، به دلیل پیامدهای ناشی از محدودیت‌های اِعمال شده برای جلوگیری از گسترش انتشار بیماری کرونا و کاهش قیمت نفت در سال گذشته، با رکود اقتصادی مواجه شده است. بدین ترتیب، تولید ناخالص داخلی عمان در سال ۲۰۲۰، ۶.۴ درصد کاهش یافته، در حالی‌که بر اساس گزارش صندوق بین‌المللی پول، بدهی‌های دولت عمان به ۸۱ درصد تولید ناخالص داخلی رسیده است، حال آن‌که این رقم در سال ۲۰۱۹، برابر با ۶۰ درصد بوده است.

به گزارش رسانه های عمانی روابط عمان و عربستان بر اساس اصول ثابتی استوار است که در طول تاریخ دو کشور گسترش یافته و با احترام متقابل و همکاری سازنده همراه است که موجب تحکیم و توسعه روابط آنها مى شود.کشورهای حاشیه خلیج فارس دارای روابط ویژه ای هستند که ناشی از تاریخ مشترک و نزدیکی جغرافیایی است، مرزهای مشترک و تعامل اجتماعی بزرگ بین مردمان منطقه، از جمله این اشتراکات است، از زمان تأسیس شورای همکاری خلیج فارس در سال 1981، دیدارهای بین رهبران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس برای تقویت بیشتر این مؤلفه ها در میان کشورها و مردم آنها بوده است. 

به گزارش این رسانه ها روابط عمان و عربستان سعودی با توجه به ویژگی‌های روابط دو کشور همواره مورد توجه قرار گرفته است. و تأثیر تقویت همکاری ها، هماهنگی تلاش ها و وحدت بین آنها در سطح محلی، ناظر روابط عمان و عربستان سعودی در سطح منطقه است، رشد این روابط را با احترام کامل و قدردانی متقابل بین دو طرف و تمایل جدی مشترک بین آنها برای تلاش برای توسعه روابط در همه زمینه‌ها را مى توان دید. تحکیم همکاری های موجود بین مسقط و ریاض و تبادل نظر در مورد بسیاری از مسائل و موضوعات محلی مربوط به دو کشور و رسیدگی به مسائل منطقه ای مشترک از مسائل قابل بحث بین ریاض و مسقط است.

امروز روابط عمان و عربستان در حال ورود به مرحله جدیدی از توسعه بین دو کشور است.و این یک نقطه عطف تاریخی در روابط دوجانبه بین دو کشور است و دوران جدیدی از نزدیکی بین عمان و عربستان سعودی را مى گشاید و منجر به امضای توافقنامه ها و یادداشت های تفاهم زیادی بین دو طرف مى شود که سطح و ماهیت روابط بین آنها را تقویت خواهد کرد.

این دیداری است که همانطور که همه اشاره کردند، نه تنها در سطح محافل رسمی و مردمی دو کشور، بلکه حتی در سطح کل منطقه مورد توجه زیادی قرار گرفته است و پیامدهای زیادی برای آینده کشورهای خلیج فارس و مردمان آنها دارد.

این دیدار با توجه به گرایش قوی دو کشور همسایه به سمت توسعه پایدار متنوع انجام می شود، بنابراین انتظار می رود که جنبه اقتصادی یکی از مهم ترین بحث ها باشد، زیرا سلطنت عمان چشم انداز بلندپروازانه "عمان 2040" را دارد. و ولیعهد سعودی هم دارای بلندپروازی‌های چشم‌انداز «پادشاهی 2030» است،اگرچه این بازدید عمق روابط تاریخی متمایز بین سلطان نشین و پادشاهی عربستان سعودی را تأیید می کند، اما تاریخی تلقی می شود. زیرا نه تنها از نظر اقتصادی، بلکه در تمامی سطوح روابط را به افق های وسیع تر و خوشایندتر سوق خواهد داد.این سفر جهشی کیفی به همراه خواهد داشت و مرحله جدیدی، را ایجاد خواهد کرد که بر دو کشور و کشورهای جهان تاثیر خواهد داشت. دو کشور با دو چشم انداز مختلف:عربستان 2030 و عمان 2040.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.