در ماه‌های اخیر شواهد نشان داده که به مرور زمان میزان اثربخشی واکسن و مصونیتی که ایجاد می‌کند کاهش می‌یابد.

به گزارش جماران، تعداد کسانی که با وجود واکسینه بودن دوباره به کرونا مبتلا شده‌اند قابل توجه است اما نه به نسبت کل واکسینه شده‌ها. در آلمان تعداد این موارد اندکی افزایش یافته که یکی از علت‌های آن کاهش اثربخشی واکسن عنوان می‌شود.

  صف متقاضیان دریافت دوز سوم واکسن کرونا

در روزهای اخیر  در آلمان موارد جدید ابتلا به ویروس کرونا به شدت و میزان بی‌سابقه‌ای افزایش یافته و تعداد مبتلایان به بیماری کووید۱۹ طی یک روز از ۵۰ هزار نفر هم فراتر رفته است.

در میان موارد جدید ابتلا شهروندانی نیز هستند که پیشتر برای پیشگیری از مبتلا شدن به بیماری کووید۱۹ به طور کامل واکسینه شده‌اند.

با توجه به این وضعیت پرسش‌های زیادی درباره چرایی و چگونگی این مسئله مطرح می‌شود. "تاگس‌شاو"، وب‌سایت کانال یک تلویزیون آلمان شنبه ۱۳ نوامبر (۲۲ آبان) به بررسی این موضوع پرداخته و می‌کوشد به مهم‌ترین پرسش‌ها پاسخ دهد.

بیشترین ابتلا بین افراد بالای ۶۰ سال

بر پایه آمار انستیتو روبرت کخ در حال حاضر بیشترین موارد جدید ابتلا به کرونا و بستری شدن به خاطر آن در میان گروه سنی بالای ۶۰ سال مشاهده می‌شود.

در هفته میان روزهای چهارم تا دهم اکتبر از مجموع دو هزار و  ۵۳۵ مبتلای بستری شده، هزار و ۳۸۸ نفر بیش از ۶۰ سال سن داشته‌اند. این رقم هفته گذشته و با افزایش موارد ابتلا به  دو هزار و ۹۰۷ نفر از میان چهار هزار و ۴۰۷ مورد ابتلا رسید.

کارشناسان با استناد به آمار موجود بر این نظر هستند که اکنون گذار دو گروه بیشتر به بخش مراقبت‌های ویژه می‌افتد؛ یکی جوانان واکسینه نشده و دیگری افراد مسن با سیستم دفاعی تضعیف شده که هنوز دوز سوم واکسن را دریافت نکرده‌اند.

با افزایش شدید تعداد مبتلایان به کرونا در آلمان تعداد کسانی که با وجود واکسینه بودن مبتلا شده‌اند نیز افزایش می‌یابد. از آغاز کارزار واکسیناسیون در آلمان تا کنون ۱۵۷ هزار و ۱۸۸ مورد ابتلا به کرونا در میان افراد واکسینه شده ثبت شده است.

ابتلای سه دهم درصد واکسینه شده‌ها

به گزارش "تاگس‌شاو"، کریستیانه فالک، مدیر انجمن ایمنولوژی می‌گوید با در نظر گرفتن واکسینه بودن ۵۶ میلیون نفر در آلمان موارد مبتلا شدن افراد واکسینه شده سه دهم درصد بیشتر نیست.

او می‌افزاید، از میان تمام موارد این چنینی نیز تنها چهار درصد مبتلایان نیاز به بستری شدن داشته‌اند و در بقیه موارد روند ابتلا چنان خفیف بوده که فرد نیازی به اقامت در مراکز درمانی نداشته و این نشان دهنده میزان تاثیر واکسن است.

در تمام داده‌های مراحل کارآزمایی بالینی که شرکت‌های داروسازی برای دریافت مجوز به اداره‌های مربوط ارائه کرده‌اند، مواردی از ابتلا به کرونا در میان افراد واکسینه شده وجود دارد و میزان ایمنی ایجاد شده هیچ واکسنی ۱۰۰ درصد اعلام نشده است.

علت افزایش ابتلای افراد واکسینه شده

یکی از پرسش‌هایی که این روزها زیاد مطرح می‌شود به چرایی افزایش موارد ابتلا در میان واکسینه شده‌ها به نسبت قبل باز می‌گردد.

کاترین اوبراین، رئیس بخش ایمن‌سازی و واکسیناسیون سازمان بهداشت جهانی می‌گوید، یکی از علت‌های این روند عدم رعایت کامل دستورالمل‌های بهداشتی است. 

این کارشناس ایمونولوژی خاطر نشان می کند که وقتی ویروس سریع‌تر شیوع پیدا کند شهروندان نیز به شکل شدیدتری با آن در ارتباط قرار می‌گیرند و این موضوع شامل واکسینه شده‌ها هم می‌شود.

مدت زمان مصونیت

یک پرسش مهم دیگر در این زمینه به مدت زمان مصونیت پس از دریافت دو دوز واکسن مربوط می‌شود. در ماه‌های اخیر شواهد نشان داده که به مرور زمان میزان اثربخشی واکسن و مصونیتی که ایجاد می‌کند کاهش می‌یابد.

به گزارش "تاگس‌شاو" پژوهشی در  انگلیس نشان می‌دهد که هر چه از زمان واکسیناسیون کامل دورتر می‌شویم احتمال ابتلا به کرونا به‌رغم واکسینه بودن افزایش می‌یابد.

بر اساس این پژوهش میزان پادتن‌هایی که بدن با دریافت واکسن تولید می‌کند رفته رفته کاهش می‌یابد که البته به معنای بی‌دفاع ماندن کامل جسم در برابر ویروس کرونا نیست.

سیستم دفاعی بدن انسان شامل سلول‌های تدافعی هم هست که از طریق واکسیناسیون فعال می‌شوند. به همین دلیل به‌رغم کاهش چشمگیر پادتن‌ها، بنیه دفاعی بدن می‌تواند تقریبا خیلی سریع دوباره فعال شود.

اغلب تولید کنندگان واکسن کرونا تزریق دوز سوم یا دوز یادآوری واکسن را حدود شش ماه پس از واکسینه شدن کامل توصیه می‌کنند.

دوز سوم و بومی شدن ویروس

این کار در کشورهایی مانند اسپانیا به شکل گسترده‌ای در دستور کار قرار گرفته و در آلمان نیز آغاز شده است.

هنوز مدت زمان مصونیت پس از دریافت دوز سوم واکسن به‌طور دقیق مشخص نیست اما کشورهایی که به مرحله ایمنی جمعی رسیده باشند چرخه انتقال ویروس در آنها به شکل قابل ملاحظه‌ای متوقف می‌شود.

از نظر کارشناسان تنها هنگامی که ایمنی در برابر ابتلا به ویروس کرونا در میان شهروندان به گونه‌ای گسترش یافته باشد که موارد شیوع به صورت محدود و منطقه‌ای رخ دهد و نظام سلامت را به چالش نکشد، می‌توان از پایان پاندمی و ورود به مرحله "اندمی" یا بومی شدن ویروس سخن گفت.

واکسینه شدن، ابتلا و انتقال ویروس

ظاهرا برای برخی شهروندان این تصور وجود دارد که واکسینه شدن علیه بیماری کووید۱۹ به معنای ایمنی کامل بدن در برابر ابتلا به ویروس کروناست.

بر خلاف این تصور واکسیناسیون در وهله اول جلوی ابتلای شدید به بیماری کووید۱۹ را می‌گیرد و به معنای منتفی شدن کامل امکان ابتلا نیست. به همین دلیل ویروس می‌تواند از فرد واکسینه شده به دیگران سرایت کند.

مدیر انجمن ایمنولوژی آلمان می‌گوید، این احتمال وجود دارد که پادتن‌های دفاعی در بدن افراد واکسینه شده بی‌نقص عمل نکنند و ویروس بتواند به بدن آنها نفوذ کند.

در چنین حالتی دیگر سلول‌های دفاعی بدن می‌توانند بعد از مدت کمی فعال شوند و با ویروس مقابله کنند و به همین دلیل بیماری کووید۱۹ به طور معمول در میان افراد واکسینه شده کار را به بستری شدن در بخش مراقبت‌های ویژه نمی‌کشاند.

به گزارش خبرگزاری آلمان،«کاترین اوبراین» می‌گوید، خطر ابتلا به کرونا در بین افراد واکسینه شده یکسان نیست و افرادی که سیستم دفاعی ضعیفی دارند، مانند افراد پس از پیوند عضو یا در دوره معالجه سرطان، بیشتر در معرض خطر هستند.

این شامل افراد سالخورده نیز می‌شود زیرا سیستم دفاعی بدن آنها از انعطاف لازم برای فراگیری چگونگی مقابله با ویروس‌های ناشناخته بیماری‌زا برخوردار نیست.

مطابق برآورد انستیتو روبرت کخ افراد بالای ۶۰ سال در آلمان پس از واکسینه شدن کامل، در برابر بستری شدن در صورت ابتلا به کرونا تا حدود ۸۵ درصد و در برابر انتقال به بخش مراقبت‌های ویژه تا حدود ۹۰ درصد مصون هستند.

این برآورد بر مبنای بررسی آمار موارد ابتلا در میان افراد واکسینه شده در چهار هفته گذشته ارائه شده است.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.