گفتگوی اختصاصی پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران -تهران

در گفت و گو با جماران؛

محبعلی: تحولات لبنان، تابعی از تفاهمات، رقابت های داخلی، منطقه ای و بین المللی است/ عربستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس علاقه ای به موفقیت دولت میقاتی ندارند

مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت امور خارجه به جماران گفت: مشکلات امروز لبنان به نوعی محصول تحولات و اتفاقاتی است که در خاورمیانه رخ می دهد. مسائل فلسطین، سوریه، لبنان و مناسبات میان ایران و عربستان همگی رابطه ای متقابل با هم دارند.

یک تحلیلگر مسائل بین الملل درباره تحولات لبنان و آینده این کشور به جماران گفت: مسأله دادگاه حریری، انفجار بیروت و اینکه آیا حزب الله می تواند خارج از دولت یک نیروی نظامی باشد و آتش به اختیار عمل کند، از جمله موضوعات مهمی هستند که فراروی تحولات لبنان قرار دارد. بسیاری از کشورهای عربی از جمله عربستان، کمک های خود به لبنان را منوط به حل و فصل این مسائل کرده اند.

قاسم محبعلی در گفت و گو با جماران، گفت: لبنان به نوعی «جهان عرب کوچک» است و دعواهای منطقه ای در آنجا هم دیده می شود. در واقع طوایف لبنانی دارای متحدین منطقه ای و فرامنطقه ای هستند. از مسیحی ها، اهل سنت، دروزی ها و علوی ها، همگی هم با جهان عرب در ارتباطند و هم کشورهای صاحب قدرت در منطقه. از این رو، تحولات لبنان، تابعی از تفاهمات، رقابت های داخلی، منطقه ای و بین المللی است. 

وی افزود: امروز رقابت های منطقه ای مشابه آنچه میان ایران و عربستان برقرار است، در لبنان هم وجود دارد و کشورهای دیگر نظیر سوریه، عراق و همچنین آمریکا و اسرائیل، لبنان را تحت تاثیر خود قرار داده اند. البته باید گفت که وضعیت داخلی لبنان نیز چندان مناسب نیست.

عربستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس علاقه ای به موفقیت دولت میقاتی ندارند

این تحلیلگر مسائل بین الملل ادامه داد: اگرچه آقای نجیب میقاتی فردی نسبتا میانه رو است، اما به دلیل اینکه در ابتدای کار با مشکلاتی روبه رو شد و مساله رابطه اش با عربستان مطرح شد، تحت فشار شدیدی قرار گرفته است. می دانیم که قرار است ظرف چند ماه آینده انتخاباتی در لبنان برگزار شود و همین رقابت ها را در آنجا شدت می بخشد. به نظر نمی رسد کشورهای عربی نظیر عربستان و برخی امیرنشین های حاشیه خلیج فارس، علاقه ای به موفقیت دولت نجیب میقاتی در این مدت داشته باشند.

محبعلی گفت: عربستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس تمایلی به توفیق مجدد اتحاد ۱۴ مارس متشکل از حزب الله لبنان و میشل عون(مسیحی های مارونی) ندارند. لذا آنها در این مدت تلاش می کنند دولت نجیب میقاتی به توفیق نرسد و ممکن است ادامه این وضعیت باعث شود که دولت بعدی نیز در عمل توفیق چندانی نداشته باشد. 

مسأله مقاومت به مسائل داخلی لبنان و تحولات خاورمیانه گره خورده است

مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت امور خارجه اظهار داشت: مسأله مقاومت نیز به مسائل داخلی لبنان و تحولات خاورمیانه گره خورده است. پوشیده نیست که حزب الله و أمل در عین اینکه در دولت مشارکت دارند، دچار مشکلاتی با ساختار دولت هستند. مسأله دادگاه حریری، انفجار بیروت و اینکه آیا حزب الله می تواند خارج از دولت یک نیروی نظامی باشد و آتش به اختیار عمل کند، از جمله موضوعات مهمی هستند که فراروی تحولات لبنان قرار دارد. بسیاری از کشورهای عربی از جمله عربستان، کمک های خود به لبنان را منوط به حل و فصل این مسائل کرده اند و کشورهای غربی نظیر آمریکا و اروپا نیز همین سیاست را دنبال می کنند. بنابراین همانطور که اشاره کردم تا وقتی این معضلات حل و فصل نشود، نگرانی ها نسبت به آینده پابرجا خواهند بود.

وی با اشاره به نقش مذاکرات ایران و عربستان در تحولات لبنان بیان کرد: چندان به نظر نمی رسد که ۴ دور مذاکرات میان این دو کشور به نتایجی عملی رسیده بود. این مذاکرات به چند مسأله مربوط است. مهم ترین آنها مسأله یمن است و رابطه ایران و عربستان را تحت تاثیر خود قرار داده است. تا وقتی نگرانی های امنیتی عربستان در خصوص نفوذ گروه های شیعه در یمن برطرف نشود، بعید به نظر می رسد که مذاکراتش با ایران به نتیجه برسد. با این حساب، رابطه عربستان و لبنان نیز رابطه ای بی ثبات و متشنجی خواهد بود.

مشکلات امروز لبنان محصول تحولات خاورمیانه است

محبعلی گفت: مشکلات امروز لبنان به نوعی محصول تحولات و اتفاقاتی است که در خاورمیانه رخ می دهد. مسائل فلسطین، سوریه، لبنان و مناسبات میان ایران و عربستان همگی رابطه ای متقابل با هم دارند. اگر وضعیت سوریه همین امروز حل و فصل شود و مشکلی که میان دولت و مخالفینش وجود دارد رفع شود، آثار مثبتی روی لبنان می گذارد و همین طور بالعکس.

او در پایان گفت: لبنان کشور کوچکی است و اقتصاد کوچکی دارد. از این رو، کشورهای دیگر از آن تاثیر کمی می گیرند و این لبنان است که از تحولات سایر کشورها تاثیر می پذیرد. اگر قدرت های منطقه را در ایران، عربستان، اسرائیل، مصر و ترکیه محصور کنیم، به نوعی وضعیت لبنان تحت تاثیر مناسبات میان این کشورها است. و اگر آرامشی در آنجا برقرار شود حاصل بهبود مناسبات میان همین بازیگران منطقه ای است.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.