اتحادیه اروپا دولت بلاروس را به انتقال پناهجویان خاورمیانه با هدف ایجاد بحران در مرز با کشورهای عضو اتحادیه اروپا (لیتوانی، لتونی و لهستان) متهم میکند.
به گزارش جماران، «اورزولا فن درلاین» رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا همزمان با تلاش هزاران پناهجو برای عبور از مرز بلاروس با این اتحادیه و ورود به خاک لهستان از کشورهای عضو اتحادیه خواست تا تحریمهای جدیدی را علیه مینسک به اجرا بگذارند.
رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا استفاده از پناهجویان به عنوان «ابزاری برای دستیابی به هدف سیاسی» را «غیرقابل قبول» توصیف کرد. وی افزود که بروکسل علاوه بر بررسی وضع تحریمهای جدید علیه مینسک، راههای تحریم شرکتهای هواپیمایی کشورهای ثالث که پناهجویان را به بلاروس منتقل میکنند مدنظر قرار خواهد داد.
اتحادیه اروپا دولت «الکساندر لوکاشنکو» رئیسجمهوری بلاروس را به انتقال پناهجویان خاورمیانه با هدف ایجاد بحران در مرز با کشورهای عضو اتحادیه اروپا (لیتوانی، لتونی و لهستان) متهم میکند. مینسک این اتهام را رد میکند.
وزیر دفاع لهستان روز دوشنبه گفت که ارتش و نیروهای وزارت کشور موفق شدهاند تا با اولین تلاش پناهجویان در مرز با بلاروس برای ورود دستهجمعی به خاک لهستان مقابله کنند. سخنگوی دولت این کشور تعداد پناهجویانی را که در مرز تجمع کردهاند بین سه تا چهار هزار نفر اعلام کرد.
ورشو همچنین افراد مرتبط با سرویس مخفی دولت بلاروس را به نقشآفرینی در تلاش برای ورود غیرقانونی پناهجویان به داخل خاک لهستان متهم کرد.
آمریکا نیز در واکنش به بحران در مرز بلاروس و لهستان روز دوشنبه «سوءاستفاده سیاسی» از افراد آسیبپذیر از سوی حکومت بلاروس را محکوم کرد. ناتو هم استفاده دولت الکساندر لوکاشنکو از پناهجویان را «غیرقابل پذیرش» خواند و خواستار احترام به «حقوق بینالملل» شد.
از سوی دیگر «هورست زیهوفر» وزیر کشور آلمان از اتحادیه اروپا خواست تا برای رسیدگی با وضعیت کنونی «جبههای متحد» شکل دهد. وی تاکید کرد که ورشو و برلین به تنهایی قادر به رویارویی با شرایط به وجود آمده نیستند.
به گزارش یورونیوز، «سوتلانا تیخانووسکایا» رهبر مخالفان دولت بلاروس نیز در واکنش به حوادث روز دوشنبه در مرز کشورش با لهستان خواستار برگزاری جلسه شورای امنیت سازمان ملل متحد برای بررسی این موضوع شده است.
تنش در مرز لهستان و بلاروس از اواخر ماه اوت (اوایل شهریور) بر سر تلاشهای پناهجویان برای عبور از مرز افزایش یافته است. یکی از رسانههای لهستان گزارش داده است که در این مدت دستکم ۱۰ پناهجو در منطقه مرزی کشته شدهاند. بنا به همین گزارش هفت نفر از این پناهجویان در خاک لهستان جان خود را از دست دادند.
ورشو با اعلام وضعیت اضطراری در منطقه مرزی با بلاروس از حضور رسانهها در محل جلوگیری میکند. هزاران سرباز ارتش لهستان نیز در مرز با بلاروس مستقر شدهاند.
استقرار هزاران نیروی لهستانی در مرز با بلاروس
ورشو برای مقابله با سیل پناهجویانی است که می خواهند در ادامه مسیر مهاجرت به اروپای غربی، از خاک لهستان عبور کنند.
ماچی وونسیک معاون وزارت کشور لهستان، از استقرار ۱۲ هزار نیروی نظامی، چهار هزار گارد مرزی، هزار و ۵۰۰ پلیس از جمله ۲۵۰ نیروی واحد مبارزه با تروریسم در مرز مشترک با بلاروس خبر داد.
این راهکار جدید ورشو برای مقابله با سیل پناهجویانی است که می خواهند در ادامه مسیر مهاجرت به اروپای غربی، از خاک لهستان عبور کنند.
دیروز دوشنبه، صدها تن از این پناهجویان تلاش کردند تا با عبور از حصارهای مرزی در منطقه "کوزنیکا" از بلاروس خارج شوند و راه خود را به سوی غرب اروپا ادامه دهند. در مقابل، نیروهای ارتش لهستان با اسپری گاز اشک آور آنها را متفرق کردند.
کمیسیون اروپا و دولت ورشو مدعی هستند که موج مهاجرت به تحریک دولت مینسک و به عنوان یکی از ابزارهای جنگ ترکیبی استفاده می شود تا واکنشی باشد به تحریمهای اتحادیه اروپا علیه بلاروس. این درحالی است که بلاروس چنین ادعایی را رد میکند.
لهستان در مواجهه با سیل مهاجران، حالت اضطراری اعلام کرده و قرار است مرز مشترک با بلاروس را دیوارکشی کند.
علاوه بر این، پارلمان لهستان مصوبهای را تائید کرده که به گفته فعالان حقوق بشر به منزله نقض قوانین بین المللی در قبال پناهجویان است. گزارشها حاکی از آن است که سیل مهاجرت به شرق آلمان هم موجب نگرانی در گارد مرزی این کشور شده است.