بحران افغانستان تا کنون دو وزیر خارجه اروپایی را ساقط کرده است.
به گزارش جماران،«سیخرید کاخ» وزیر خارجه هلند روز پنجشنبه به دلیل نحوه مدیریت خروج اتباع این کشور و گروهی از افغانها از افغانستان مجبور به کنارهگیری از سمتش شد.
استعفای سیخرید کاخ به دنبال تصویب قطعنامهای علیه او در مجلس نمایندگان هلند بر سر تخلیه اتباع هلندی و افغان از افغانستان صورت گرفت. نمایندگان مجلس هلند در این قطعنامه به طور رسمی از مدیریت پرونده خروج از افغانستان انتقاد کردهاند.
وزیر خارجه هلند بلافاصله پس رای مجلس به این قطعنامه در برابر نمایندگان گفت: «مجلس بر این باور است که دولت غیرمسئولانه عمل کرده است. من به عنوان وزیری که مسئول نهایی بودم چارهای جز پذیرش پیامدهای چنین قضاوتی ندارم.»
وی افزود: «برداشت من از دموکراسی و سنت دولتمان این است که وقتی [مجلس نمایندگان] از سیاست یک وزیر انتقاد میکند، او باید کنارهگیری کند. به همین دلیل من استعفای خودم از وزارت خارجه را به اعلیحضرت [پادشاه ویلم الکساندر] تقدیم میکنم.»
سیخرید کاخ چهارشنبه شب در جریان بحثهای مجلس نمایندگان پذیرفت که واکنش کُند دولت به هشدارها درباره شرایط افغانستان احتمالا باعث شده است تا شماری از افغانها امکان خروج به موقع از افغانستان را پیدا نکنند. کارکنان محلی سفارت هلند در کابل و مترجمانی که سابقه همکاری با نظامیان هلند را دارند از جمله این افراد هستند.
سیخرید کاخ در حالی از عضویت در دولت موقت هلند کنارهگیری کرد که مذاکرات بین احزاب این کشور بر سر تشکیل دولت ائتلافی در جریان است.
وزیر خارجه هلند دومین وزیر خارجه یک کشور اروپایی است که به طور مستقیم یا غیرمستقیم به دلیل تحولات افغانستان سمت خود را از دست میدهد. بوریس جانسون، نخستوزیر انگلیس روز چهارشنبه دومینیک راب، وزیر خارجه دولتش را که در جریان رویدادهای افغانستان با انتقادهای زیادی روبرو شده بود از سمتش کنار گذاشت. دومینیک راب اکنون به عنوان وزیر دادگستری در کابینه بوریس جانسون مشغول به کار شده است.
از سوی دیگر،با وجود اینکه ۲۰ نماینده پارلمان اتحادیه اروپا در پیش نویس قطعنامه خود خواستار دعوت از احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی افغانستان شده بودند اما در قطعنامه نهایی این بخش حذف شد با این حال دفتر ریاست هیات پارلمان اروپا در روابط با افغانستان به یورونیوز گفت که آقای مسعود به این هیات دعوت میشود.
دفتر «پتراس اوشتراویچوس» نماینده اهل لیتوانی پارلمان اروپا که ریاست هیات روابط با افغانستان را نیز برعهده دارد به یورونیوز گفت که قطعنامه مصوب امروز متنی درباره آقای مسعود ندارد. این در حالی است که در پیشنویس قطعنامه که به امضای ۲۰ نفر از اعضای پارلمان از جمله آقای اوشتراویچوس رسیده بود، از اتحادیه اروپا خواسته شده بود تا احمد مسعود را به جلسهای در شورا و پارلمان اروپا دعوت کنند.
دفتر آقای اوشتراویچوس تصریح کرد که نخستین دعوت از آقای مسعود به پارلمان اروپا از طرف هیات این پارلمان برای روابط افغانستان انجام میشود و او برای شرکت در جلسه هیات دعوت میشود.
دفتر این نماینده پارلمان اروپا تاکید کرد که دلیل این دعوت شنیدن نظر وی درباره وضعیت افغانستان است. وی آقای مسعود را بخش مهمی از سیاست افغانستان توصیف کرد.
پارلمان اروپا روز گذشته قطعنامهای را با ۵۳۶ رای موافق، ۹۶ رای مخالف و ۵۰ رای ممتنع به تصویب رساند که از اتحادیه اروپا و کشورهای عضو میخواهد تا برای سهولت در خارج کردن شهروندان اتحادیه اروپا و افغانهای در معرض خطر به ویژه از طریق ایجاد کریدور ایمن همکاری کنند.
در بند ۲۰ پیشنویس قطعنامه پیشنهادی اعضای پارلمان اروپا از کمیسیون و بخش سیاست خارجی این نهاد خواسته بودند که وضعیت دره پنجشیر افغانستان پیگیری کنند. با این حال در قطعنامه نهایی نیز این بند حذف شد.