گروه طالبان پاکسازی نژادی در افغانستان از ولایت پنجشیر کلید زد.

به گزارش جماران به نقل از نووستی، «علی نزاری» سخنگوی جبهه مقاومت ملی افغانستان اعلام کرد که گروه طالبان هزاران نفر را از ولایت پنجشیر اخراج کرده است.

نزاری تأکید کرد که عناصر گروه طالبان اقدام به پاکسازی نژادی در منطقه کرده است.

وی در توئیتی نوشت:«جهان همچنان ناظر اوضاع است و آن چه رخ می دهد را نادیده می گیرد».

سخنگوی جبهه مقاومت ملی افغانستان از جامعه جهانی خواست که در حوادث جاری در منطقه پنجشیر دخالت کند.

بعد از اشغال کابل و دیگر مناطق افغانستان توسط طالبان ولایت پنجشیر در شمال شرق کابل برای طالبان دردسر ایجاد و همچنان ایجاد می کند.درگیری در این منطقه کوهستانی همچنان ادامه دارد.

در همین حال، مقاومت در برابر گروه طالبان در افغانستان که به تازگی قدرت را در این کشور به دست گرفته و سرکوب مردم این کشور و محدودیت ها و ممنوعیت ها در بسیاری از حوزه ها از جمله فرهنگ و ورزش را آغاز کرد، همچنان ادامه دارد.

روز گذشته سخنگوی جبهه مقاومت افغانستان در مصاحبه با CNN اعلام کرد که مقاومت در پنجشیر افغانستان 60-65 درصد از خاک این ولایت را کنترل می کند.

وی افزود: "همه مواضع استراتژیک در پنجشیر تحت کنترل ما است. ما از جاده اصلی یک عقب نشینی تاکتیکی را انجام داده ایم."

به گفته نظری، طالبان  در نبردها با نیروهای مقاومت متحمل تلفات سنگینی شدند. وی همچنین اطمینان داد که در آینده نزدیک پنجشیر "به طور کامل" از وجود طالبان پاک خواهد شد.

در اواسط ماه اوت طالبان در شرایط خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان همه شهرهای مهم و گذرگاه های مرزی این کشور را تصرف و پایان جنگ بیست ساله در افغانستان را اعلام کردند.

6 سپتامبر جنبش رادیکال طالبان  اعلام کرد که پنجشیر آخرین ولایت از 34 ولایت افغانستان است که تحت کنترل آنها درآمده اما مقاومت این گزارش را رد کرد.

در همین حال،وزارت داخله طالبان با انتشار اطلاعیه‌ای انجام تظاهرات را «تحت هر نام و عنوانی» ممنوع خواند و اعلام کرد در صورت تخلف در این زمینه «مسئولیت هر حادثه‌ای بر عهدهٔ متخلفان خواهد بود».

گروه طالبان در اطلاعیه‌‌ای که شامگاه چهارشنبه منتشر کرد با اعلام آن‌که «شماری از مردم کابل و برخی ولایات با تظاهرات روزهای اخیر «برای چندمین روز متوالی امنیت را به هم می‌زنند و زندگی عادی را مختل می‌کنند» تصریح کرد که «اعتراضات باید قانونی باشد» و نیازمند «مجوز وزارت دادگستری» است.

وزارت داخله طالبان در ادامه متذکر شده است: «تا زمانی که تمام مراحل قانونی در این مورد به پایان نرسیده هیچ کس نباید اعتراضات برپا کرده و موجب نگرانی شهروندان شود.» و همچنین هشدار داد‌ که «متخلفان با اقدامات قانونی شدید مواجه خواهند شد.»

 

هشدار سازمان ملل

آژانس توسعه ملل متحد می‌گوید افغانستان در آستانه «فقر همه‌گیر» قرار دارد و این خطر می‌تواند به یک واقعیت تبدیل شود مگر اینکه تلاشی فوری برای تقویت این کشور و اقتصاد آنها صورت پذیرد.

در بیانیه‌ای که از سوی این سازمان منتشر شده همچنین آمده است تصرف افغانستان از سوی طالبان ۲۰ سال پیشرفت اقتصادی را در معرض خطر قرار داده است. آژانس توسعه سازمان ملل چهار سناریو را برای آینده افغانستان پیش‌بینی کرده که بر اساس آن تولید ناخالص داخلی این کشور به تناسب شدت بحران و چگونگی آن در سال مالی بعدی که از ژوئن ۲۰۲۲ شروع می‌شود بین ۳.۶ تا ۱۳.۲ درصد کاهش خواهد یافت. این در حالیست که تولید ناخالص داخلی در این کشور پیش از سقوط دولت رشد ۴ درصدی را تجربه کرده بود.

«کانی واگناراجا» مدیر آژانس توسعه ملل متحد در آسیا و اقیانوسیه روز پنجشنبه ۹ سپتامبر در یک نشست خبری با ارزیابی گزاش ۲۸ صفحه‌ای خود در این خصوص گفت: «افغانستان تا اواسط سال آینده تقریبا با خطر قطعی فقر همه‌گیر رو به رو خواهد بود. ۹۷ تا ۹۸ درصد نرخ فقر در انتظار این کشور است و این یک واقعیت است.»

واگناراجا در ادامه با اشاره به اینکه در حال حاضر نرخ فقر در افغانستان ۷۲ درصد است به پیشرفت‌ها و توسعه‌هایی که در ۲۰ سال اخیر و پس از سقوط طالبان در افغانستان اتفاق افتاده اشاره کرد و افزود: «درآمد سرانه در دو دهه اخیر بیش از دو برابر شده است، امید به زندگی حدود ۹ سال افزایش یافته است. سالهای تحصیل از ۶ به ۱۰ سال رسیده و همچنین زنان به شکل گسترده‌ای وارد دانشگاه‌ها شده‌اند اما تمام این دست‌آوردها با خطر نابودی رو‌به‌رو هستند.»

او همچنین می‌گوید اکنون یک فاجعه انسانی ناشی از عوامل گسترده‌ای چون بی‌ثباتی سیاسی، انسداد دارایی‌های خارجی، سقوط سیستم مالی عمومی و درهم شکستن بانک‌های محلی و همچنین تاثیر گسترده همه‌گیری بیماری کووید-۱۹ در انتظار این کشور است.

هنوز تردیدهای جدی در خصوص آینده افغانستان و مدل حکمرانی طالبان در این کشور وجود دارد. هرچند عموم تحلیل‌ها آینده خوش‌بینانه‌ای را از افغانستان به تصویر نمی‌کشد.

«جفری دلوریتس» معاون سفیر ایالات متحده در سازمان ملل روز پنشجنبه در جلسه شورای امنیت با اشاره به اینکه ایالات متحده پیامی برای طالبان دارد افزود: «اگر طالبان به تمام تعهدات خود عمل کند، ثبات بیشتری را در این کشور و منطقه ایجاد کند و از دست‌آوردهای ۲۰ سال گذشته محافظت نماید ما با آنها کار خواهیم کرد.»

با این حال بسیاری تردید دارند که طالبان چنین مواردی را مد نظر قرار دهد. دلوریتس همچنین می‌گوید: «استانداردهایی که جامعه بین‌المللی تعیین کرده روشن است و شامل تسهیل عبور و مرور ایمن افغان‌ها و اتباع خارجی که مایل به ترک افغانستان هستند و همچنین رعایت تعهدات این کشور تحت قوانین بین‌المللی بشردوستانه از جمله استانداردهای مربوط به حفاظت از غیرنظامیان است که باید از سوی طالبان مورد توجه قرار گیرد.»

این مقام آمریکایی در ادامه با تاکید بر اینکه واشنگتن با دقت تمام این موارد را بررسی می‌کند، افزود: «ما نظاره‌گر هستیم تا ببینیم آیا این استانداردها برآورده شده است یا خیر. در حال حاضر افغانستان بیش از هر زمان دیگری به سازمان ملل متحد و نمایندگی سیاسی این نهاد بین‌المللی در این کشور نیاز دارد. ایالات متحده نیز همچنان متعهد به مردم افغانستان است و به عنوان بزرگ‌ترین کمک‌کننده بشردوستانه این کشور به شرکای خود در این زمینه کمک‌رسانی می‌کند.»

دلوریتس همچنین می‌گوید با کاهش حضور دیپلماتیک آمریکا در افغانستان حالا سازمان ملل نقشی حیاتی و مهمی را بر عهده دارد و نه تنها باید در هماهنگی کمک‌ها بلکه در جلوگیری از نقض حقوق بشر و پاسخگو کردن طالبان در قبال نقض‌های رخ داده، حقوق کودکان و غیر نظامیان هم مسئولیتی مهم بر عهده دارد.

همزمان با انتشار این گزارش، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد خواستار گفت‌وگوی ملی برای جلوگیری از بروز دوباره جنگ داخلی در افغانستان شد.

از سوی دیگر،«غلام اسحاق‌زی» نماینده افغانستان در سازمان ملل متحد شامگاه پنجشنبه از شورای امنیت سازمان ملل متحد خواست تا تحریم‌ها علیه طالبان را تشدید کند. وی طالبان را به سبعیت و ارتکاب احتمالی جنایات جنگی در پنجشیر متهم کرد.

با وجود اعلام اعضای کابینه طالبان، نماینده افغانستان در سازمان ملل متحد فردی است که از سوی دولت اشرف غنی به این مقام منصوب شده بود.

آقای اسحاق‌زی که در جریان جلسه شورای امنیت درباره افغانستان صحبت می‌کرد از سازمان ملل خواست تا طالبان را به‌عنوان حاکمان جدید به رسمیت نشناسد و تحریم‌های موجود علیه اعضای کابینه طالبان، به‌ویژه ممنوعیت سفر آن‌ها را تشدید کند.

با وجود وعده طالبان به برپایی دولت «همه‌شمول» اعلام اسامی هیات دولت از سوی این گروه با واکنش منفی بسیاری از کشورها و سازمان‌های بین‌المللی از جمله ملل متحد و اتحادیه اروپا شده است.

نماینده افغانستان در سازمان ملل گفت: «تظاهرات اخیر در کابل پیامی قوی به طالبان داد و آن اینکه مردم افغانستان نظام استبدادی تحمیل شده را نمی‌پذیرند.»

پس از سقوط سریع و بدون مقاومت کابل، علاوه بر رویارویی نظامی در پنجشیر، بسیاری از شهرهای افغانستان صحنه اعتراض به طالبان، به‌ویژه از سوی زنان بوده است. هفته گذشته شمار قابل توجهی از شهروندان کابل با شعار مرگ بر استبداد و مرگ بر پاکستان در خیابان‌های پایتخت راهپیمایی کردند.

غلام اسحاق‌زی طالبان را به وحشیگری و احتمالا ارتکاب جنایات جنگی در جریان تصرف پنجشیر متهم کرد.

ولایت کوچک پنجشیر در پی بی‌نتیجه ماندن گفت‌وگوها میان احمد مسعود و طالبان، سرانجام سه‌شنبه هفته گذاشته به دست نیروهای نظامی امارت اسلامی افتاد.

با وجود درخواست تشدید تحریم‌ها علیه طالبان، آقای اسحاق‌زی از طرح ادامه و تقویت کمک‌های بشردوستانه به افغانستان حمایت کرد. سازمان ملل متحد نسبت به شرایط وخیم اقتصاد متلاشی افغانستان در آستانه فصل زمستان هشدار داده است.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.