حمایت علنی روسیه از طالبان با وجود آن که هنوز تکلیف حکومت آینده افغانستان مشخص نیست، همچنان دارد و سفیر این کشور در کابل هر روز از آنها تعریف و تمجید می کند.

به گزارش جماران به نقل از روسیا الیوم،«دیمتری ژیرنوف» سفیر روسیه در افغانستان وضعیت امنیتی در کابل پایتخت افغانستان را سه روز پس از ورود افراد مسلح گروه طالبان به شهر مثبت ارزیابی کرد.

ژیرنوف در سخنانی تلویزیونی گفت که عناصر طالبان در زمینه اوضاع امنیتی در شهر کابل«امتحان نخست را خوب پس دادند».

وی گفت که این نخستین بار از زمان رسیدن اش به کابل در ماه می سال 2020 است که سه روز پیاپی هیچ گونه صدای تیراندازی نمی شنود.

سفیر روسیه در ادامه با حمله به دولت سابق افغانستان تصریح کرد:در سایه ریاست اشرف غنی بر افغانستان شهر کابل هر روز شاهد چهار تا پنج حادثه بود و حملات تروریستی و انفجارها و دیگر حوادث رخ می داد. در اوایل ماه دسامبر گذشته یکی از خودروهای دیپلمات های روسیه با یک مین برخورد کرد که تروریست ها آن را کار گذاشته بودند. اما از وقتی طالبان آمدند همه چیز از همان شب نخست به پایان رسید. می توان گفت که آنها امتحان نخست را با موفقیت پشت سر گذاشتند.

سخنان سفیر روسیه درباره آرامش در کابل و متوقف شدن حملات و انفجارها پس از روی کار آمدن طالبان در حالی زده می شود که بیشتر این حملات و انفجارها را خود طالبان انجام می دادند.

پیش از این سفیر روسیه در افغانستان دیدگاهش درباره ساعت های نخست بعد از اشغال کابل توسط طالبان را بیان کرد و اشاره کرد که شهر در آرامش و امن و امان به سر می برد.

سفیر روسیه در اظهاراتی مطبوعاتی در روز دوشنبه گفت: عناصری از طالبان تا بن دندان مسلح به سراغ ما آمدند و در اطراف سفارتخانه مستقر شدند تا هیچ دیوانه ای به آن نفوذ نکند.

وی افزود: زندگی در شهر کابل به حالت عادی برگشته است.مدرسه ها حتی مدرسه های دختران فعالیت خود را از سر گرفتند. غرب تلاش کرد ما را از هواداران طالبان بترساند و بگوید که آنها زنان را می خورند. زنان را نخوردند بلکه مدارسی برای دختران افتتاح کردند.

سفیر روسیه در کابل تأکید کرد که قصد دارد در سراسر شهر به همراه عناصر طالبان گردش کند تا خودش همه چیز را با چشمانش از نزدیک ببیند.

به گفته سفیر روسیه شهر به شکل غیرعادی آرام است و هیچ انفجار یا تیراندازی یا چیزی از این قبیل وجود ندارد.

سفیر روسیه در کابل در سخنانی جداگانه نیز تصریح کرد که عناصر طالبان  به عنوان«صاحبان» و نه «اشغالگران» وارد کابل شدند و افرادی از این گروه در زمان ورود به شهر سجده کردند و بر زمین شهر بوسه زدند. 

وی افزود: اشغالگران از این کارها نمی کنند بلکه اقدام به غارت و سرقت می کنند ولی اکنون چنین چیزی رخ نداده است و امیداریم که این وضعیت بعدا هم ادامه پیدا کند.

از سوی دیگر، در حالی که بسیاری از کشورها در تلاش هستند تا سفارتخانه‌هایشان در کابل را خالی کرده و کارکنان خود را از افغانستان خارج کنند اما روسیه همچنان پابرجا باقی مانده است و به نظر می‌رسد از مدت‌ها پیش خود را برای ورود طالبان به کابل آماده کرده بود.

طبق گزارش خبرگزاری فرانسه علیرغم اینکه این گروه تندرو، ریشه‌های خود را در جنگ علیه شوروی در دهه ۱۹۸۰ می‌داند اما دیدگاه روسیه درباره این گروه اکنون «واقع‌گرایانه» است.

بیانیه وزارت خارجه روسیه در روز دوشنبه تا حدودی این دیدگاه را نشان می‌دهد جاییکه اعلام کرد، وضعیت در کابل «در حال تثبیت» است و مدعی شد طالبان «بازگرداندن نظم عمومی» را آغاز کرده‌اند.

دیمیتری ژیرنوف، سفیر روسیه در کابل گفت که طالبان از پیش از این حفاظت از سفارت کشورش را آغاز کرده است و به مسکو اطمینان داده‌اند که ساختمان در امنیت خواهد بود.

حتی یک مو از سردیپلمات‌های روس کم نمی‌شود

او تاکید کرد که شبه‌نظامیان به روس‌ها اطمینان داده‌اند که «حتی یک مو از سر دیپلمات‌های آن‌ها کم نمی‌شود.»

این گردش روسیه، تضادی آشکار با آخرین باری دارد که طالبان در افغانستان در سال ۱۹۹۲ به قدرت رسیدند زمانی که مسکو تلاش کرد سفارت خود را از زیر آتش، پس از فاجعه ده‌ساله جنگ تخلیه کند.

سه دهه بعد، کرملین با میزبانی مذاکرات در مسکو در چند نوبت، اعتبار بین‌المللی طالبان را افزایش داد.

تحلیلگران می‌گویند هدف از این مذاکرات جلوگیری از ورود درگیری‌های به کشورهای همسایه و افزایش تروریسم در همسایگان آسیای مرکزی است جایی که روسیه در این مکان‌ها پایگاه‌های نظامی دارد.

نیکولای بوردیوژا، دبیر سابق سازمان پیمان امنیت جمعی به رهبری مسکو به خبرگزاری فرانسه گفت: «اگر می‌خواهیم صلح در آسیای مرکزی برقرار شود باید با طالبان مذاکره کنیم.» وی از اینکه سفارت روسیه همچنان در افغانستان فعال است تقدیر کرد.

طالبان به چندین کشور آسیای میانه اطمینان داده است که برنامه‌ای در ارتباط با آن‌ها ندارد گرچه این کشورها پیش از این، از تلاش‌های جنگی واشنگتن در افغانستان حمایت لجستیکی کرده بودند.

ژیرنوف، سفیر روسیه نیز تایید کرد که طالبان به مسکو در این زمینه اطمینان داده است.

وی گفت که روسیه می‌خواهد افغانستان با «همه کشورهای جهان» روابط صلح آمیز داشته باشد و «طالبان پیش از این به ما قول داده بود.»

روسیه در به رسمیت شناختن طالبان عجله ندارد

در عین حال وزارت خارجه روسیه تاکید کرده است که عجله‌ای در ایجاد روابط نزدیک با دولت طالبان نخواهد داشت و گفت قبل از تصمیم‌گیری در به رسمیت شناختن این گروه، رفتارهای آن‌ها را زیر نظر خواهد داشت.

از سوی دیگر همزمان با پیشروی طالبان در افغانستان در تابستان امسال، روسیه رزمایش‌های خود را با ازبکستان و تاجیکستان که دو متحدش هستند، در مرز افغانستان به نمایش گذاشت.

آرکادی دوبنوف، کارشناس آسیای مرکزی می‌گوید مسکو اکنون به‌دنبال تقویت حضور نظامی خود در منطقه است.

وی در گفت‌وگو با خبرگزاری فرانسه اضافه می‌کند: «با اندازه‌های مختلف، این کشورها موظف خواهند بود تا مسکو را بپذیرند اما هیچ‌کدام نمی‌خواهند حاکمیت خود را با امنیت عوض کنند.»

وی تاکید می‌کند که سه همسایه افغانستان در آسیای میانه یعنی ازبکستان، تاجیکستان و ترکمنستان رویکردهای متفاوتی نسبت به این مناقشه دارند.

ازبکستان و ترکمنستان مذاکراتی در سطح بالا با طالبان داشته‌اند و احتمالا حکومت طالبان را به رسمیت می‌شناسند در حالیکه تاجیکستان با طالبان درگیر نشده است.

گفت‌وگوی روسیه با طالبان ثمره چندین سال تلاش در جلب توجه این گروه است.

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در ماه ژوئیه طالبان را «نیرویی قدرتمند» توصیف کرد و دولت افغانستان را به ایجاد مانع در پیشرفت مذاکرات متهم کرد.

ضمیر کابلوف، فرستاده کرملین در افغانستان روز دوشنبه به یک رسانه محلی گفت: «بی دلیل نبوده است که ما در هفت سال گذشته با جنبش طالبان ارتباط برقرار کردیم.»

این رابطه با توجه به اینکه ریشه طالبان در جنبش مجاهدین ضد شوروی از دهه ۱۹۸۰ بر می‌گردد بسیار مورد توجه قرار گرفته است.

اما الکساندر باونوف از مرکز کارنگی مسکو می‌گوید روسیه اکنون معتقد است که طالبان از آخرین باری که در قدرت بود و در دهه ۱۹۹۰ به القاعده پناه داد، تغییر کرده است.

وی به خبرگزاری فرانسه گفت: «مسکو این نسخه از مجاهدین را دشمن خود نمی‌داند.»

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.