دولت بلغارستان به اشتباه خود به تعلل در انجام واکسیناسیون اذعان کرد.
به گزارش جماران به نقل از روسیا الیوم، «استویچکو کاتساروف» وزیر موقت بهداشت بلغارستان گفت که اشتباه دولت سابق در طرح واکسیناسیون باعث شد که 10 هزار شهروند این کشور جان خود را از دست بدهند و در صورتی که این اشتباهات رخ نمی داد که این ده هزار نفر اکنون زنده بودند.
کاتساروف در پارلمان گفت که اشتباه نخست توسط دولت سابق این بود که اولویت را به واکسن«آسترازنکا» داد و سه واکسن دیگر که آژانس دارویی اروپا تأیید کرده بود را نادیده گرفت امری که باعث کمبود تعداد دوزهای در درسترس در بلغارستان در اوایل سال جاری شد.
به گفته کاتساروف اشتباه دوم دولت سابق این بود که افراد مسن را در اولویت واکسیناسیون قرار نداد و این به مثابه«قربانی کردن نسل قدیم » بود زیرا که 80 درصد از قربانیان ویروس کرونا در بلغارستان افرادی بودند که عمر آنها بالای 60 سال است.
وزیر بهداشت موقت بلغارستان گفت: ما جوانان و افراد توانمند را در پنج ماه اول واکسینه کردیم و اقشار آسیب پذیرتر را به حال خود رها کردیم و این وضعیت تا اواخر ماه می تغییر نکرد.
وی در ادامه گفت: این مسائل باعث مرگ نزدیک به 10 هزار نفر مرتبط با موج کرونا در ماه های مارس و آوریل شد و اگر ما افراد مسن را در اولویت قرار می دادیم می توانستیم جان بسیاری از آنها را با واکسن نجات دهیم.
شایان ذکر است، تعداد افراد مبتلا به کرونا در بلغارستان به بیش از 424 هزار مورد و تعداد فوتی ها نیز بیش از 18 هزار مورد رسیده است. تا کنون نیز بیش از دو میلیون دوز واکسن در این کشور تزریق شده است.
پس از واکسن هم ماسک بزنید
آیا بعد از این همه توصیه به انجام واکسیناسیون و امید به گشایشهای قابل انتظار پس از دریافت دوزهای واکسن باز هم باید به ماسک زدن توصیه شویم؟
آسوشیتدپرس در گزارشی ضمن طرح این سوال به توصیه مجدد مسئولان بهداشتی ایالات متحده، کشور تولید کننده یکی از موثرترین واکسنهای کرونا، برای ماسک زدن در مکانهای بسته پرداخته است.
این توصیه اما تنها به کشور ایالات متحده منحصر نمیشود؛ مقامات اروپایی نیز همچنان به شهروندان خود توصیه میکنند که برغم دریافت واکسن برای جلوگیری از انتشار ویروسهای جهشیافته اغلب توصیههای بهداشتی از جمله ماسک زدن در مکانهای بسته را همچنان رعایت کنند.
مرکز کنترل و پیشگیری بیماریها در ایالات متحده طی هفته جاری با انتشار دستورالعملهای جدید و بازنگری شده به شهروندان توصیه کرد که برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا در مکانهای بسته از ماسک استفاده کنند.
این توصیه در حالی مطرح شده که مرکز کنترل و پیشگیری بیماریها دو ماه پیش با نرمتر کردن توصیههای قبلی در خصوص استفاده از ماسک اعلام کرده بود که افراد دریافت کننده دو دوز واکسن نیازی به پوشاندن صورت در مکانهای عمومی سربسته ندارند.
سازمان یاد شده همچنین پس از آن اعلام کرده بود که بزرگسالان و نوجوانان واکسینه شده دیگر نیازی به ماسک زدن در اردوهای تابستانی و مدارس ندارند.
چه چیزی تغییر کرده است؟
مسئولان مرکز کنترل و پیشگیری بیماریها در آمریکا میگویند افرادی که به صورت کامل واکسینه شدهاند اگر در جایی زندگی میکنند که ابتلا به ویروس رو به افزایش است باید دوباره ماسک زدن در محیطهای داخلی را آغاز کنند.
این شرایط طبق گزارش آسوشیتدپرس در اغلب نقاط ایالات متحده و یا دست کم در بیش از ۶۰ درصد از آن جریان دارد.
در بخش دیگری از توصیههای مرکز کنترل و پیشگیری بیماریهای آمریکا تاکید شده است که معلمان و دانشآموزان باید در سال تحصیلی جدید ماسک به صورت داشته باشند حتی اگر شیوع ویروس در منطقه زندگی آنها رو به افزایش نباشد.
مرکز کنترل و پیشگیری بیماریهای آمریکا نخستین نهادی نبود که خواستار استفاده مجدد از ماسک در محیطهای داخلی شده است.
مسئولان شهری در برخی مناطق که موارد افزایش بیماری کووید در آن گزارش شده نیز با بخشنامههایی استفاده از ماسک در مکانها سربسته را بار دیگر الزامی کردند.
چرا این تغییر رویکرد صورت گرفت؟
مرکز کنترل و پیشگیری بیماریها دلیل عمده این تغییر رویکرد را همهگیری ویروس جهش یافته دلتا عنوان کرده است.
این سویه سبب افزایش موارد ابتلا به بیماری کووید۱۹ در اغلب کشورهای جهان شده و در ایالات متحده آمریکا نیز هم اکنون منشا بیش از هشتاد درصد موارد ابتلا را تشکیل میدهد.
مقامات بهداشتی آمریکا میگویند پس از مطلع شدن از دادههای جدید در خصوص شیوع این ویروس جهش یافته مجبور به تغییر رویکرد در قبال استفاده از ماسک شدهاند.
به گزارش یورونیوز، با این حال اکثریت قریب به اتفاق موارد جدید ابتلا در ایالات متحده در بین افراد واکسینه نشده به ثبت رسیده است. بر اساس گزارشهای رسیده، افراد واکسینه شده در برخی موارد نادر به کووید مبتلا میشوند اما نقش واکسن در این میان کاستن از شدت عوارض بیماری است.
دکتر روشل والنسکی، مدیر مرکز کنترل و پیشگیری بیماریها در ایالات متحده میگوید پیش از این افراد واکسینه شدهای که به عفونتهای ویروسی جدید مبتلا میشدند ناقل سطح نازلی از ویروس بودند و احتمال اینکه ویروس را به دیگران منتقل کنند بسیار پایین بود؛ اما دادههای جدید نشان میدهند که این مورد در خصصوص ویروس دلتا صدق نمیکند.
به گفته این متخصص علوم پزشکی افراد واکسینه شده بر اساس دادههای جدید از پتانسیل انتقال ویروس به دیگران برخوردارند.
چه چیزی تغییر نکرده است؟
توصیهها برای افرادی که واکسن کووید۱۹ را دریافت نکردهاند تقریبا همان همیشگی است: زدن ماسک در محیطهای داخلی و سربسته؛ تقریبا در همه جا.
دیگر اینه همه، صرف نظر از واکسیناسیون یا مکانی که در آن زندگی میکنند یاید هنگام حضور در فرودگاه، ایستگاههای قطار یا هنگام سوار شدن در اتوبوس، قطار یا سایر وسائل حمل و نقل عمومی ماسک به صورت بزنند.
بیمارستانها، فروشگاهها و شرکتها تجاری نیز از جمله مکانهایی است که ممکن است برای ورود از شما بخواهند که ماسک به صورت داشته باشید.
مناطق «داغ» کجاست؟
راهنمای جدید ارائه شده در خصوص مناطق داغ جدید یا شهرهایی که افزایش موارد به ابتلا در آنها زیاد و قابل توجه بوده بیشتر معطوف به مناطق جنوب و جنوب غربی ایالات متحده معطوف میشود.
آرکانزاس، لوئیزیانا و فلوریدا از جمله ایالتهایی هستند که اغلب مناطق آنها با افزایش موارد ابتلا همراه بوده است. این وضعیت در ایالتهای آلاباما، می سی سی پی و میسوری نیز گزارش شده است.
ثبت رکورد مبتلایان به کرونا در توکیو همزمان با بازی های المپیک
شمار مبتلایان به ویروس کرونا در توکیو روز چهارشنبه به رکورد تازهٔ ۳ هزار و ۱۷۷ مورد در یک شبانهروز رسید و به این ترتیب شمار کل متبلاشدگان به کووید۱۹ در پایتخت ژاپن از آغاز همهگیری تا کنون به ۲۰۶/۷۴۵ نفر بالغ شد.
بیشترین شمار ابتلا به ویروس کرونا در میزبان این دورهٔ بازیهای المپیک طی یک شبانهروز پیش از این ۲ هزار و ۸۴۸ مورد بود. این در حالی است که دیگر استانهای ژاپن نیز اخیرا شاهد رشد چشمگیر ابتلا به کووید۱۹ بودهاند.
کاتو کاتسونوبو، معاون رسانهای کابینه ژاپن ضمن اعلام این که کشورش «تا کنون شاهد چنین شیوع گستردهای از ویروس کرونا نبوده» است و افزود:«اقدامات احتیاطی و محدودیت آمدوشد در استانهای توکیو، اوکیناوا، شیبا، کاناگاوا در نظر گرفته شده، اما اینها مانع از شیوع سریع گونهٔ دلتا نشده است.»
مسئولان شهری توکیو، برای چهارمین بار از آغاز همهگیری کرونا، در این شهر وضعیت اضطراری اعلام کردهاند، وضعیتی که چند روز پیش از آغاز بازیهای المپیک اعلام شده است. تا کنون بیش از ۸۹۳ هزار تن در ژاپن به کووید۱۹ متبلا شدهاند و از این میان بیش از ۱۵۱۰۰ تن جان باختهاند.
مسابقات المپیک ۲۰۲۰ توکیو با وجود نگرانیهای مردمی از انتشار بیشتر ویروس کرونا جمعهٔ گذشته در توکیو آغاز شد.
کشوری که اَبَر تکثیرکننده ویروس کرونا خواهد شد
گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در خصوص خطر تبدیل میانمار به یک اَبَرتکثیرکننده کووید ۱۹ خبر داد.
به گزارش اسپوتنیک، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در زمینه حقوق بشر در میانمار تام اندریوس به روزنامه گاردین گفت: میانمار ممکن است به کشوری تبدیل شود که از آن ویروس کووید ۱۹ بدون کنترل به همه منطقه گسترش پیدا کرده و کانون های متعدد توزیع ویروس ایجاد نماید.
وی بیان داشت: « میانمار به ابرتکثیر کننده ویروس کووید۱۹ با انواع سویه های آن از حمله دلتا و سویه های بسیار خطرناک، کشنده در حال ظهور تبدیل می شود. این امر بسیار بسیار خطرناک است.»
به گفته ی این کارشناس، تعداد دقیق مبتلایان و فوت شدگان از کووید ۱۹ در میانمار مشخص نیست. وی یادآوری کرد که این کشور با کشورهایی که تقریبا یک سوم جمعیت کره زمین را دارند، همسایه است.
اندریوس خاطر نشان کرد: « این یک حقیقت است که کووید ۱۹ به ملیت، مرزها، ایدئولوژی و احزاب سیاسی توجهی ندارد. این ویروس قاتل است که هیچ تبعیضی قائل نیست.»
فراگیر شدن استفاده از گذرنامه سلامت در اروپا
استفاده از «گذرنامه سلامت» که دسترسی به مکانهای عمومی پرخطر را برای افراد واکسینه شده یا دارای آزمایش منفی کرونا فراهم میکند پس از رواج در دانمارک و فرانسه در حال گسترش در سراسر اتحادیه اروپاست؛ چنان که در تازهترین اقدام، ایتالیا از برداشته شدن گامهای اجرایی نهایی برای به کارگیری آن خبر داده است.
دانمارک از جمله نخستین کشورهای عضو اتحادیه اروپا بود که از بهار گذشته استفاده از گذرنامه سلامت را اجرایی کرد. استفاده از گذرنامه سلامت همچنان در دانمارک برای حضور در برخی امکان از جمله آرایشگاهها یا سالنهای ورزشی اجباری است. اما با عبور نرخ پوشش واکسیناسیون از ۷۱ درصد جمعیت این کشور، از روز یکشنبه آینده الزام ارائه آن برای ورود به موزهها، سینماها و تئاترها لغو شده و از ابتدای سپتامبر نیز حضور در بارها و رستورانهای این کشور نیز بدون در اختیار داشتن گذرنامه سلامت ممکن خواهد شد.
در مجارستان نیز برای تماشای حضوری رویدادهای ورزشی و اجراهای موسیقی و همچنین مشارکت در تمام گردهماییهای بالای ۵۰۰ نفر نیاز به ارائه مجوز مصونیت است که پس از تزریق دُز نخست واکسن کرونا صادر میشود.
در اتریش، در اختیار داشتن «گذرنامه سبز» از ابتدای ژوئیه برای ورود به رستورانها و مکانهای فرهنگی الزامی شده است. همچنین در لوکزامبورگ نیز داخل شدن به فروشگاهها بدون ارائه گذرنامه سلامت ممکن نیست.
پرتغال هم اقامت در هتلها و یا حضور در باشگاههای ورزشی را منوط به داشتن گذرنامه سلامت کرده است. در این کشور البته نشستن در فضای داخلی رستورانها در مناطق پرخطر و در طول تعطیلات آخر هفته نیز نیازمند در اختیار داشتن گذرنامه سلامت است.
فرانسه هم از ۲۱ ژوئیه ارائه گذرنامه سلامت را برای حضور در مکانهای تفریحی و فرهنگی که بیش از ۵۰ نفر در آنها گرد هم میآیند، اجباری کرده است. از ابتدای ماه اوت نیز ارائه گذرنامه سلامت در فرانسه برای ورود به کافی شاپ، نمایشگاه، هواپیما، قطار و مراکز درمانی الزامی خواهد شد.
در ایرلند هم به همراه داشتن کارت سلامت در حال حاضر فقط برای حضور در داخل رستورانها و میخانهها الزامی است. در اسپانیا و آلمان نیز هنوز استفاده از گذرنامه سلامت سراسری نشده و از آن تنها در مناطق پرخطر از نظر شدت شیوع ویروس کرونا استفاده میشود.
ایتالیا هم اعلام کرده که از ۶ اوت بررسی «گذرنامه سبز» را برای صدور مجوز دسترسی مردم این کشور به مکانهای سربسته مانند بارها و رستورانها، استخرها، سالنهای ورزشی، زمینهای ورزشی، موزهها، سینماها، تئاترها، پارکهای تفریحی آغاز خواهد کرد. البته گذرنامه سبز در ایتالیا بر خلاف سایر کشورهای اتحادیه اروپا و تنها مشابه مجارستان پس از تزریق دُز نخست واکسن صادر خواهد شد.
آمریکا بیشترین تعداد مبتلایان را در هفته گذشته در جهان ثبت کرد
سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد ظرف یک هفتهٔ گذشته ایالات متحده در میان دیگر کشورهای جهان بیشترین شمار مبتلایان به کووید ۱۹ را داشته است.
برزیل، اندونزی، بریتانیا و هند چهار کشور بعدی بودند که بیشترین موارد ابتلا به ویروس کرونا را ثبت کردند.
شمار آمریکاییهای مبتلا به ویروس کرونا در هفتهٔ گذشته به ۵۰ هزار و ۳۲ هزار نفر رسید که نسبت به همین رقم در هفته پیش از آن ۱۳۱ درصد افزایش داشت.
این در حالی است که هفتهٔ گذشته شمار کلی مبتلایان به ویروس کرونا در جهان ۳.۸ میلیون نفر بود که نسبت به هفتهٔ پیش از آن ۸ درصد افزایش یافته است. اما شمار تلفات ناشی از همهگیری کووید۱۹ ظرف یک هفته نیز رشد چشمگیری داشت و با ۲۱ درصد رشد نسبت به هفتهٔ پیش از آن، به بیش از ۶۹ هزار تن رسید.
میانگین جهانی شمار مبتلایان به کووید نیز در همین مدت از ۴۹ هزار تن به ۵۴ هزار تن در هفته رسید. به گزارش سازمان جهانی بهداشت رشد شمار مبتلایان عمدتا به قاره آمریکا و نیز مناطق غربی اقیانوس آرام مربوط میشود.
سر رسیدن گونهٔ دلتای ویروس کرونا و همچنین کند شدن روند واکسیناسیون در ایالات متحده از دلایل افزایش شمار مبتلایان عنوان شده است. طبق اعلام سازمان بهداشت آمریکا تنها ۴۹/۲ درصد از کل جمعیت ایالات متحده بهطور کامل واکسینه شدهاند و این میزان بسیار کمتر از شمار مورد نیاز برای ایجاد ایمنی تودهای برای جمعیت است.
اختلاف پاریس و لندن بر سر قرنطینه
پاریس روز پنجشنبه با خشم نسبت به تصمیم اخیر مقامات بریتانیایی برای به قرنطینه فرستادن مسافران ورودی از فرانسه واکنش نشان داد و آن را «تبعیضآمیز» خواند.
الیزه در این خصوص تصریح کرد: «برداشتن محدودیت قرنطینه برای مسافران کاملا واکسینه شده از مبدا ایالات متحده و کشورهای عضو اتحادیه اروپا به استثنای فرانسه تصمیمی «تبعیض آمیز» و «غیرقابل درک» است.
کلِمان بایون، وزیر امور اروپایی فرانسه که با شبکه خبری ال سِ ای گفتگو میکرد مستثنی قلمداد کردن مسافران ورودی از کشورش از سوی بریتانیا برای برداشتن محدودیتهای قرنطینه را از نظر علمی «کاملا بی اساس» خواند و گفت: «فکر میکنم این یک تصمیم تبعیضآمیز علیه فرانسویها باشد، زیرا همه اروپاییها حتی آنهایی که از کشورهای دارای وضعیت همهگیری به مراتب دشوارتر وارد بریتانیا میشوند تحت قرنطینه قرار ندارند و یا دیگر نخواهند گرفت.»
وی افزود: «این تصمیم از نظر بهداشتی بسیار سختگیرانه و کاملا غیرقابل درک است.»
وزیر امور اروپایی کابینه دولت امانوئل ماکرون در ادامه یادآور شد: «اگر درست فهمیده باشم دلیل اتخاذ این تصمیم شیوع سویه بتا یا همان گونه جهشیافته آفریقای جنوبی است که در فرانسه تنها کمتر از ۵ درصد بیماری کووید به آن مبتلا هستند حال ابتلا به این ویروس بخش عمدهای از بیماران در جزایر فراساحلی فرانسه را تشکیل میدهد که درصد بسیار کمی از مسافران به سوی بریتانیا را تشکیل میدهند.»
این سخنان در حالی ایراد شده که مقامات بریتانیایی روز چهارشنبه دستورالعمل قبلی مبنی بر قرنطینه ۱۰ روزه مسافران ورودی به این کشور از ایالات متحده آمریکا و کشورهای عضو اتحادیه اروپا به شرط واکسینه شدن کامل با محصولات دارویی مورد تایید لندن را به طور کلی لغو کرده بودند.
اما مسئله جنجالبرانگیز این است که بخشنامه یاد شده کشور فرانسه را شامل نمیشود و دستورالعمل قبلی از دید مقامات بریتانیایی با لحاظ کردن نگرانیهای مرتبط با سویه دلتا همچنان برای مسافران ورودی از فرانسه به بریتانیا لازمالاجرا است.
حال آنکه فرانسه نام بریتانیا را در فهرست نارنجیِ کشورها از حیث میزان ابتلا به ویروس قرار داده و این بدان معنی است که مسافران ورودی از بریتانیا به فرانسه به شرط واکسینه شدن نیازی به رفتن به قرنطینه ندارند.
هر دو کشور فرانسه و بریتانیا روز چهارشنبه بیش از ۲۷ هزار مورد جدید ابتلا به بیماری کووید۱۹ را شناسایی و ثبت کردند.
بریتانیا در حالی از برداشتن قرنطینه به روی مسافران واکسینه شده ورودی از فرانسه چشم پوشی کرده که در هفته گذشته ۷۱ هزار مورد ابتلا بیشتر از همسایه آن سوی مانش خود بیمار کرونایی را ثبت کرده بود.
در یک دوره هفت روزه پیش از هفته گذشته نیز بریتانیا از ثبت حدود ۳۳۳ هزار مورد جدید ابتلا به ویروس خبر داده بود حال آنکه در همین دوره زمانی شمار مبتلایان در فرانسه از ۸۲ هزار نفر فراتر نرفت.
فرانسه تاکنون حدود ۷۳ درصد جمعیت بزرگسال خود را دست کم با یک دوز واکسینه کرده و ۶۲ درصد افراد ۱۸ سال به بالا در این کشور نیز موفق به دریافت دوزهای کامل واکسن کووید شدهاند.
در بریتانیا اما وضعیت کمی بهتر است؛ ۸۸ درصد جمعیت بزرگسال این کشور تاکنون دست کم یک دوز واکسن را دریافت کردهاند و ۷۱.۱ درصد از شهروندان بریتانیایی نیز به صورت کامل واکسینه شدهاند.