اتحادیه اروپا فهرست کشورهایی که شهروندان آنها اجازه ورود به این اتحادیه را دارند به روز کرد.
به گزارش جماران به نقل از روسیا الیوم، شورای وزارتی اروپا به کشورهای عضو اتحادیه اروپا سفارش کرد که محدودیت های سفر شهروندان شمار بیشتری از کشورهای جهان از جمله سه کشور عربی قطر،اردن و عربستان را بردارند.
این سفارش در چارچوب به روز رسانی فهرست مربوط به محدودیت های سفر اعمال شده بر شهروندان کشورهای مختلف جهان در پی شیوع کرونا صورت گرفته است.
بر اساس فهرست جدید اروپا شهروندان کشورهای ارمنستان،آذربایجان، بوسنی و هرزگوین، برونئی، قطر، کانادا، مولداوی، مقدونیه و عربستان سعودی بعد از تحولات مثبت اوضاع کرونا در این کشورها، اجازه دارند به اروپا سفر کنند.
شورای اروپا همچنین سفارش کرد محدویت های سفر شهروندان کوزوو نیز برداشته شود.
سفارش اروپا شامل چندین معیار می شود از جمله اوضاع کلی شیوع کرونا و توان اشخاص برای درمان و انتقال آنها به کشورهای شان در صورت ابتلا یا شیوع زیاد کرونا می شود.
عبور قربانیان کرونا در از مرز400هزار نفر
از سوی دیگر، مقامات وزارت بهداشت هند روز جمعه ۲ ژوئیه (۱۱ تیر) اعلام کردند شمار قربانیان کرونا در این کشور از عدد ۴۰۰ هزار نفر عبور کرده است.
به این ترتیب هند پس از ایالات متحده آمریکا و برزیل سومین کشوری در جهان است که تعداد تلفاتش در جریان همهگیری کرونا از مرز ۴۰۰ هزار تن میگذرد. این در حالی است که کارشناسان تعداد واقعی کشتهشدگان در هند را بیش از یک میلیون نفر برآورد میکنند.
هند در ماههای آوریل و مه موج شدیدی از کرونا را تجربه کرد، با این حال از آن زمان تعداد مبتلایان روزانه رو به کاهش گذاشته و دولت شماری از محدودیتهای وضع شده را برداشته است.
مقامات دهلی میگویند دولت قصد دارد تا پایان سال جاری ۱.۱ میلیارد بزرگسال را واکسینه کند و هماکنون نیز به طور متوسط روزانه حدود ۴ میلیون نفر در این کشور دوز اول واکسن را دریافت میکنند. با این حال منتقدان به کندی روند واکسیناسیون معترض هستند و میگویند این واقعیت که تا کنون تنها حدود ۵ درصد دو دوز واکسن را دریافت کردهاند، راضیکننده نیست.
روسیه تزریق دوز تقویتی واکسن را در دستور کار قرار داد
همزمان مسئولان بهداشتی روسیه روز پنجشنبه اعلام کردند طرح تزریق دوز تقویتی واکسن کرونا را برای افرادی که بیش از شش ماه از مصونیتشان میگذرد، آغاز کردهاند.
«سرگئی سوبیانین» شهردار مسکو، با اعلام اینکه خود این دوز تقویتی را دریافت کرده است گفت: «با توجه به وضعیت دشوار همهگیری، پزشکان توصیه میکنند شش ماه پس از واکسیناسیون یا ابتلا یک دوز تقویتی دیگر تزریق شود. برای همین از شما خواهش میکنم که فرصت را از دست ندهید. این امر به ویژه به خاطر شیوع نوع دلتای ویروس که تهاجمیتر است، اهمیت بیشتری دارد.»
مسئولین وزارت بهداشت روسیه میگویند طبق روال دو دوز اول با واکسن «اسپوتنیک ۵» انجام شده و تزریق دوز سوم با واکسن «اسپوتنیک لایت» صورت میگیرد.
تاتیانا گولیکووا، معاون نخست وزیر روسیه، گفت مطالعات تازه نشان میدهد مصونیت در کسانی که از ویروس بهبود یافتهاند به طور متوسط برای شش ماه ادامه دارد اما این مصونیت پس از ۹ تا ۱۲ ماه به تدریج کاهش مییابد. روسیه از پنجشنبه گذشته روزانه بیش از ۲۰ هزار مبتلای جدید را گزارش کرده که دو برابر میانگین ماه گذشته است.
مقامات روسی علت این امر را شیوع نوع دلتا و دلتا پلاس ویروس، سهلانگاری افراد در رعایت نکات بهداشتی و وجود تردید نسبت به تزریق واکسن در میان عموم میدانند.
سازمان جهانی بهداشت روز پنجشنبه هشدار داد اروپا تا پایان ماه اوت به طور عمده درگیر نوع دلتای ویروس کرونا خواهد شد.
میزان مسری بودن نوع دلتای ویروس کرونا، مشهور به نوع انگلیسی، بیش از دیگر انواع ویروس کرونا است و هماکنون عامل شدتگیری همهگیری در شماری از کشورها از جمله در بریتانیا محسوب میشود.
دکتر هانس کلوگه، مدیر بخش اروپایی سازمان جهانی بهداشت، در این باره گفت که موارد کووید-۱۹ برای اولین بار در ۱۰ هفته گذشته در منطقه اروپا و همینطور برخی از کشورهای آسیای میانه در حال افزایش بوده است.
آقای کلوگه که در یک کنفرانس مطبوعاتی شرکت کرده بود گفت: «هفته گذشته تعداد موارد ابتلا در اروپا ۱۰ درصد افزایش یافته است که این مسئله ناشی از افزایش ارتباطات، مسافرتها، اجتماعات و کاهش محدودیتهای اجتماعی است.»
وی با بیان اینکه نوع دلتا در حال پیشی گرفتن از سایر موارد در منطقه است، افزود: «تا ماه اوت این نوع بیماری به عنوان نوع غالب همهگیری در اروپا درخواهد آمد، این در حالی است که چشماندازی برای واکسینه شدن کامل مردم اروپا در این تاریخ وجود ندارد. چرا که ۶۳ درصد مردم هنوز منتظر دریافت اولین دوز واکسن هستند.»
هرچند واکسنهای فعلی به نوع دلتای ویروس کرونا مقاوم هستند، با این حال این واکسنها زمانی کارآیی خواهند داشت که هر دو دوز آنها تزریق شده باشد. از این رو مقامات کشورهای اروپایی شهروندان را بیش از پیش به نهایی کردن فرایند واکسیناسیون تشویق میکنند.
مقام ارشد سازمان جهانی بهداشت گفت تا زمانی که ویروس در گردش است، انواع مختلف آن ظهور خواهد کرد و به همین علت باید از فرصت کنونی برای واکسیناسیون حداکثر استفاده را به عمل آورد.
دکتر کاترین اسمالوود، مسئول برنامه اضطراری سازمان جهانی بهداشت، در این خصوص گفت ما انتظار داریم با رسیدن فصل پاییز تعداد مبتلایان رو به افزایش بگذارد، با این حال اگر تعداد زیادی در اروپا دوز دوم خود را دریافت نکرده باشند ممکن است قبل از رسیدن پاییز شاهد زیاد شدن مبتلایان باشیم.
در همین حال آژانس کنترل بیماریهای اتحادیه اروپا تخمین زده است که تا ماه اوت، نوع دلتای ویروس کرونا میتواند حدود ۹۰ درصد موارد ابتلا در اروپا را شامل شود.
این نهاد با این حال گفته است که دو دوز واکسن در برابر انواع مختلف ویروس، از جمله دلتا، مقاوم است.
تاریخچه کرونا به 20 هزار سال پیش بر می گردد
محققان شواهدی را یافتهاند که نشان میدهد ویروس کرونا در حدود ۲۰ هزار سال پیش باعث شیوع یک همهگیری در آسیای شرقی شده و به اندازهای ویرانگر بوده که توانسته یک اثر تکاملی در ژنوم انسانها باقی بگذارد.
بررسی انجام شده بر روی هزار ژنوم مختلف از ۲۶ جمعیت محلی در نقاط مختلف جهان نشان داده است که ویروس کرونا حدود ۲۰ هزار سال پیش در مناطقی همچون چین، مغولستان، کره شمالی، کره جنوبی، تایوان و ژاپن شیوع داشته است. روند این بیماری در این ناحیه از جهان باستان از ۲۵ هزار سال قبل آغاز شده و حدود پنج هزار سال ادامه داشته که سرانجام از بین رفته است.
پژوهشگران معمولا برای شناخت ویروس روی ژنوم ویروس، همخانوادههای آنان یا زنجیره تکاملیشان تحقیق میکنند. در این مطالعه اما دانشمندان به جای ژنوم ویروس کرونا، بر اثری که این ویروس بر روی ژنوم انسانی از خود بجا گذاشته است تحقیق کردهاند.
محققان در واقع در این مطالعه از این اصل علمی استفاده کردهاند که پس از حمله ویروس، به مرور زمان بدن انسان در ژنوم خود تغییراتی میدهد تا بتواند در برابر عفونتهای ویروسی مقاومت کند. همین مطلب برای ویروسها نیز وجود دارد و ممکن است در بدن انسان دچار جهش شوند تا بتوانند بر میزبان غلبه کنند. تمام این تغییرات ردی از خود به جا میگذارند.
دانشمندان میگویند با مطالعه کد ژنتیکی بیش از ۲۵۰۰ انسان از ۲۶ جمعیت مختلف، ۴۲ ژن در بدن انسان را شناسایی کردهاند که در واکنش به همهگیری دنیای باستان شکل گرفتهاند. کریل الکساندروف، استاد فناوری ژنشناسی در دانشگاه آریزونا، میگوید این ژنهای انسان مدرن حاوی اطلاعات مربوط به چگونگی تکامل بشر است و دسترسی به اطلاعات دهها هزار سال قبل را ممکن میکند.
دیوید انارد، زیستشناس تکاملی در دانشگاه آریزونا، در این باره گفت: «این باید ما را نگران کند چرا که آنچه اکنون در جریان است ممکن است نسلها و نسلها ادامه داشته باشد.»
پژوهشگران میگویند اگر ویروس کرونای جدید به زودی از طریق واکسیناسیون کنترل نشود، امکان دارد بیماری نسلی به نسل دیگر منتقل شده و حضور دراز مدت آن پیامدهای ناگواری برای بشر به همراه داشته باشد.
نتایج تحقیق تازه در نشریه علمی Current Biology منتشر شده است.
واکسن ترکیبی
کمیسیون واکسیناسیون آلمان (ستیکو) روز پنجشنبه به شهروندان و ساکنان این کشور توصیه کرد تا برای کسب مصونیت بیشتر در برابر گونه دلتا، از ترکیب واکسن آسترازنکا و یک واکسن حامل آرانای پیام رسان (فایزر و مدرنا) استفاده کنند.
به این ترتیب به کسانی که دُز اول واکسن آسترازنکا را تزریق کردهاند، توصیه میشود که برای دومین تزریق، واکسن فایزر یا مدرنا تزریق کنند.
این کمیسیون دولت آلمان با صدور بیانیهای اعلام کرد: «پاسخ دستگاه ایمنی بدن پس از تزریق دو نوع واکسن به روشنی بالاتر از تزریق دو دُز واکسن آسترازنکا است.» به علاوه «تزریق واکسن دوم باید ۴ هفته پس از تزریق آسترازنکا و فارغ از سن فرد دریافت کننده انجام شود.» این در حالی است ک فاصله تزریق بین دو واکسن آسترازنکا بین ۹ تا ۱۲ هفته است.
این توصیه بهویژه پس از انتشار نتیجه یک پژوهش در انگلیس انجام میشود که براساس آن فردی که دو دُز واکسن را دریافت کرده قاعدتا در برابر گونه دلتا مصون است. براساس همین پژوهش، مصونیت ناشی از تزریق یک دُز به شدت در برابر این گونه به شدت مسری، بسیار کمتر است.
کمیسیون واکسیناسیون دولت آلمان اعلام کرد از این پس دولت آنگلا مرکل مسئول پذیرش یا رد این توصیه علمی است.
ینس اشپان، وزیر بهداشت آلمان روز پنجشنبه هشدار داد که در ماه ژوئیه که تازه آغاز شده است، ویروس دلتا مسئول ۷۰ تا ۸۰ درصد ابتلا به کووید-۱۹ خواهد بود. وی بار دیگر از شهروندان این کشور خواست تا واکسن بزنند.
تقریبا شش ماه پس از آغاز کارزار واکسیناسیون در آلمان ۵۵ درصد جمعیت این کشور، یعنی بیش از ۴۶ میلیون نفر دستکم یک دُز واکسن کرونا دریافت کرده اند. تقریبا ۳۷/۷ درصد هر دو واکسن را زده اند.