کرونا بار دیگر در اروپا شیوع پیدا کرده و تعداد مبتلایان افزایش پیدا کرد.
به گزارش جماران، بخش اروپای سازمان جهانی بهداشت امروز پنجشنبه اول ژوئیه اعلام کرد شیوع ویروس کرونا پس از ۱۰ هفته متوالی کاهش در اروپا از هفته پیش بار دیگر افزایش یافته است. دلیل اصلی این تغییر روند، گسترش شیوع گونه دلتا است.
«هانس کلوگ» مدیر بخش اروپای سازمان جهانی بهداشت در کنفرانس هفتگی این نهاد گفت: «اگر هوشیار و با برنامه نباشیم، شاهد موج جدید شیوع ویروس کرونا در اروپا خواهیم بود.»
آقای کلوگ همچنین خواستار پیگیری جدیتر وضعیت تماشاگران رقابتهای فوتبال جام ملتهای اروپا در شهرهای برگزار کننده بازیهای پیش رو، یعنی لندن، باکو و سنت پترزبورگ شد و گفت نباید به نظارت در استادیومها بسنده کرد.
سازمان جهانی بهداشت میگوید در هفته گذاشته و برای نخستین بار پس از ۱۰ هفته، شمار مبتلایان به بیماری کووید در ۵۳ کشور اروپایی ۱۰ درصد افزایش یافته است. علاوه بر شیوع گونه مسریتر دلتا، کاهش محدودیتها، از سرگیری سفر، برگزاری اجتماعات و دورهمیها بدون توجه به فاصلهگذاری اجتماعی، از دیگر عوامل آهنگ افزایش ویروس کرونا به شمار میرود.
مدیر بخش اروپای سازمان جهانی بهداشت گفت: «بنا به پیشبینی مرکز جلوگیری و کنترل بیماریهای اروپا، گونه دلتا تا ماه اوت، گونه اصلی شیوع بیماری کووید-۱۹ در این منطقه خواهد بود.»
این در حالی است که تا ماه اوت و همزمان با تعطیلات تابستانی، محدودیتها بیش از همه کاهش مییابد و روند واکسیناسیون هم هنوز به مرحله ایجاد ایمنی کامل نرسیده است. آقای گلوک یادآوری کرد که در آغاز ماه ژوئیه، هنوز ۶۳ درصد شهروندان اروپایی هنوز دُز اول واکسن را هم دریافت نکرده اند.
گونه دلتا ۴۰ تا ۶۰ درصد بیش از گونه آلفا (بریتانیایی) واگیر دارد. پژوهشهای آزمایشگاهی و اجتماعی نشانگر آن است که تنها یک دُز واکسن، مقاومت بسیار کمی در برابر این گونه ایجاد میکند.
دفتر اروپایی سازمان جهانی بهداشت میگوید در صورت ادامه وضعیت کنونی، موج چهارم ویروس کرونا تا پیش از فصل پاییز اروپا را فرا خواهد گرفت.
در همین حال، وزارت بهداشت انگلیس نیز اعلام کرد که بیشترین آمار تلفات روزانه کرونا را از پنج ما تا کنون ثبت کرده است.
بر اساس آمار وزارت بهداشت انگلیس امروز پنجشنبه 27 هزار و 989 مبتلا به کرونا طی بیست و چهار ساعت گذشته ثبت شده است این در حالی است که روز گذشته 26 هزار و 68 مبتلا به کرونا ثبت شده است. این بالاترین تعداد ثبت شده مبتلا به کرونا در یک روز از 25 ژانویه تا کنون به شمار می رود.
طی 24 ساعت گذشته همچنین 22 مورد فوتی در اثر کرونا ثبت شده است این در حالی است که روز گذشته 14 مورد فوتی ثبت شده بود.
در انگلیس تا کنون 44.8 میلیون نفر دوز نخست واکسن کرونا را دریافت کرده اند و بیش از 33 میلیون نفر نیز هر دو دوز خود را دریافت کرده اند.
این در حالی است که ارائه گواهینامه بهداشتی کووید هنگام تردد در میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا در حالی از روز پنجشنبه اجرایی شد که افزایش گونه جهش یافته دلتا از ویروس کرونا همچنان بسیاری از کشورهای اروپایی را تهدید میکند.
این گذرنامه بهداشتی به دو شکل کاغذی و دیجیتال در اختیار مسافران قرار میگیرد و حاوی یک کد QR با ویژگیهای امنیتی پیشرفته است که نشان میدهد صاحب آن با یکی از محصولات دارویی مورد تایید اتحادیه اروپا واکسینه شده، به تازگی از ابتلا به کووید شفا یافته و یا نتیجه تازهترین آزمایش کرونای وی منفی است.
بر اساس قوانین اتحادیه اروپا، دارندگان این گواهینامه هنگام سفر بین ۲۷ کشور عضو و چهار کشور دیگر اروپایی ایسلند، نروژ، سوئیس و لیختن اشتاین که به این برنامه پیوستهاند دیگر نیازی به قرنطینه شدن یا انجام تستهای متعدد و مکمل را نخواهند داشت.
کلیه کشورهای یاد شده ملزم هستند داشتن گواهینامه مسافرتی کووید را که سبب یکپارچکی مقررات بهداشتی برای مسافران ورودی می شود را از روز پنجشنبه اول ماه ژوئیه به مدت دوازده ماه اجرایی کنند.
«دیدیه ریندرز» کمیسر عدالت اتحادیه اروپا در گفتگو با فرانس۲۴ اعلام کرد که انتظار دارد کلیه کشورهای عضو اتحادیه اروپا از روز پنجشنبه به صورت هماهنگ اجرای این طرح را آغاز کنند.
گفته میشود که ایرلند تنها کشور عضو اتحادیه اروپا است که به دلیل تبعات حملات سایبری ماه مه به نهادها و سازمانهای بهداشتی ممکن است با تاخیر چنین طرحی را به اجرا بگذارد.
اتحادیه اروپا همچنین در حال مذاکره با برخی کشورهای ثالث از جمله انگلیس و ایالات متحده است تا احتمال همکاری دو جانبه در زمینه شناسایی متقابل دادههای بهداشتی و اجرای مشترک این طرح را مورد بررسی قرار دهد.
بیست و یک کشور عضو اتحادیه اروپا از جمله فرانسه، اسپانیا، ایتالیا، یونان و کرواسی که مقصد نهایی اغلب گردشگران اروپایی و حتی غیر اروپایی به شمار میروند پیشتر روز چهارشنبه آمادگی خود را برای اجرایی کردن این طرح اعلام کرده بودند.
کمیسر عدالت اتحادیه اروپا میگوید: «ما نه تنها به موجب قانون آزادی تردد استفاده از چنین ابزاری را به کشورهای عضو توصیه میکنیم بلکه از کشورها میخواهیم از این امکان در سطح ملی نیز برای اهداف دیگر نظیر برپایی کنسرتها، برگزاری فستیوالها، بازگشایی سالنهای سینما، تئاتر و رستورانها استفاده کنند.»
تلاش اتحادیه اروپا برای احیای مجدد صنعت توریسم و تسهیل در سفرهای خارجی در فصل تابستان در حالی با اجرایی شدن گذرنامه مسافرتی کووید تکمیل میشود که نگرانیها در خصوص افزایش موارد ابتلا به ویروسهای جهشیافته در اروپا تقویت شده است.
دلتا، تازهترین نوع جهش یافته ویروس کرونا که پیشتر در هند و اکنون در انگلیس، عضو سابق اتحادیه اروپا، رو به ازدیاد گذاشته اگر شرایطی بحرانی در کشورهای عضو ایجاد کند میتواند «ترمزی اضطراری» برای اجرای طرح گذرنامه مسافرتی اروپا محسوب شود.
برغم تاکید بر اجرای هماهنگ طرح گواهینامه مسافرتی کووید آلمان پیشتر برخی محدودیتها را برای آن ایجاد کرد.