برای نخستین بار در تاریخ تانزانیا یک زن رئیس جمهور این کشور شد.
به گزارش جماران به نقل از رویترز، سخنگوی دولت تانزانیا گفت که «سامیه حسن صلوحی» معاون رئیس جمهور درگذشته این کشور امروز جمعه به عنوان رئیس جمهور سوگند یاد کرد. انتصاب صلوحی به عنوان نخستین رئیس جمهور زن تانزانیا یک اتفاق نادر و تاریخی در این کشور واقع در شرق آفریقا به شمار می رود.
سامیه حسن صلوحی نخستین رئیسجمهور زن در طول تاریخ تانزانیا است که به مدت 4 سال ریاست جمهوری این کشور را بر عهده گرفته است.
سامیه حسن صلوحی، معاون رئیس جمهور تانزانیا طبق بند 37 قانون اساسی بهدلیل درگذشت «جان پومبه مگوفولی» رئیسجمهور این کشور به سمت وی منصوب شد.
صلوحی بدین ترتیب نخستین رئیسجمهور زن در طول تاریخ تانزانیا به شمار می رود که به مدت 4 سال دیگر این وظیفه را بر عهده گرفته است.
طبق بند 37 قانون اساسی تانزانیا، در صورتی که مقام ریاست جمهوری به هر دلیلی از جمله مرگ خالی باشد، معاون رئیسجمهور جایگزین این میشود و در غیاب او نیز رئیس مجلس این مسئولیت را بر عهده میگیرد.
خانم حسن امروز جمعه ۱۹ مارس در دارالسلام، بزرگترین شهر کشور تانزانیا و در حالی که قرآن در دست داشت سوگند یاد کرد و به عنوان رئیس جمهوری جدید این کشور معرفی شد. او که زنی مسلمان است با حجاب در این مراسم حضور داشت.
پیش از این،«حسن عباسی» سخنگوی دولت تانزانیا در توئیتی نوشت:صبح امروز جمعه معاون 61 ساله رئیس جمهور ساعت ده به وقت محلی به عنوان رئیس جمهور این کشور سوگند یاد می کند.
در همین حال، مخالفان در تانزانیا روز گذشته-پنجشنبه- خواستار آن شدند که معاون رئیس جمهور به منظور جلوگیری از خلأ قانونی به سرعت سوگند یاد کند.
این در حالی است که دو روز پیش رئیس جمهوری تانزانیا پس از حدود ۲۰ روز غیبت و در حالی که شایعاتی در خصوص ابتلای او به ویروس کرونا منتشر شده بود در سن ۶۱ سالگی درگذشت.
علت درگذشت جان مگو فولی، رئیس جمهوری کشور آفریقایی تانزانیا حمله قلبی اعلام شده است، این در حالیست که پیشتر گمانهها حاکی از این بود که او به ویروس کرونا مبتلا شده است. آقای ماگافولی اعتقادی به بیماری کووید-۱۹ و لزوم رعایت پروتکلهای بهداشتی نداشت.
او بارها از شهروندان کشورش خواسته بود تا ماسک نزنند. او گفته بود که صرفا با دعا و بخورهای گیاهی میتوان از پس این بیماری برآمد.
مگو فولی از ۲۷ فوریه در ملاعام ظاهر نشده بود و همین موضوع گمانهها در خصوص احتمال ابتلای او به ویروس کرونا را افزایش داده بود. با این حال مقامهای دولت تانزانیا روز ۱۲ مارس آلودگی آقای رئیس جمهوری به کووید-۱۹ را شایعه دانستند و تاکید کردند بررسی علائمی چون تب و بیماری آنفولانزا برای رئیس جمهوری طبیعی است و مردم به شایعاتی که از خارج منتشر میشود توجه نکنند.
این سیاستمدار آفریقایی هرگز ماسک نمیزد و به مردم کشورش هم توصیه میکرد از ماسک استفاده نکنند. او حتی برای ماههای شیوع ویروس کرونا در تانزانیا را منکر میشد و مدعی بود که با دعای مردم کرونا راهی به این کشور نخواهد یافت.
اواسط ماه فوریه معاون پیشین رئیس جمهوری تانزانیا هم به دلیل آنچه از سوی مقامهای دولتی «بیماری ریوی» عنوان شد فوت کرده بود. این در حالیست که همان زمان رسانههای آفریقای جنوبی اعلام کردند که معاون آقای مگو فولی به دلیل ابتلا به ویروس کرونا جان باخته است.
۲۷ فوریه آخرین باری بود که آقای مگو فولی در انظار عمومی ظاهر شد و بسیاری معتقدند رئیس جمهوری تانزانیا هم همچون معاون پیشینش به بیماری کووید-۱۹ مبتلا شده است. او بالاخره بعد از درگذشت معاونش از شهروندان کشورش خواست از ماسک استفاده کنند. او در عین حال تاکید کرد مردم فقط از ماسکهای تولید تانزانیا استفاده کنند چرا که ماسکهای تولید کشورهای خارجی میتواند خطرات بیشتری برای مردم به همراه داشته باشد.
دولت تانزانیا آمار ابتلا به ویروس کرونا را اعلام نمیکرد و ماهها از آخرین به روز رسانی در این رابطه در این کشور میگذشت. سازمان جهانی بهداشت بارها وضعیت شیوع ویروس کرونا در تانزانیا را «وخیم و نگران کننده» خوانده بود و از دولت آقای مگوفولی خواسته بود اقدامی جدی برای کنترل این بیماری خطرناک در دستور کار قرار دهد.
مگو فولی به دلیل سیاستهای استبدادی خود عموما به «بولدوزر» معروف بود و جامعه جهانی همواره از شیوه حکومتداری و نحوه برخورد دولت او با مخالفان انتقاد میکرد.
در بیانیهای که دولت تانزانیا منتشر کرده آمده است که رئیس جمهوری پس از یک دهه درگیری با بیماری قلبی به دلیل سکته، جان خود را از دست داده است.
در پی در گذشت رئیس جمهور تانزانیا، سامیه حسن صلوحی، معاون رئیس جمهور، دو هفته عزای عمومی در کشور اعلام کرد. طبق قانون اساسی تانزانیا خانم حسن به عنوان معاون رئیس جمهوری سوگند یاد میکند و به جای مگو فولی تا پایان دوره ۵ ساله که از سال ۲۰۲۰ آغاز شده است اداره کشور را عهده دار خواهد بود.
سامیه حسن صلوحی کیست؟
سامیه در 27 ژانویه سال 1960 در منطقه زنگبار که از دولت تقریبا خودمختار برخوردار است و 99 درصد از جمعیت آن مسلمان هستند به دنیا آمد.
وی از سال 2015 تا کنون معاون رئیس جمهور تانزانیا بوده است. وی وزیر دولت در دفتر معاون رئیس جمهور بود و به نمایندگی از کشورش در بسیاری از نشست های بین المللی شرکت کرد.
صلوحی نماینده تانزانیا در همه نشست های سازمان ملل، اتحادیه آفریق و نیز جمعیت های توسعه ای جنوب آفریقا،مجموعه شرق آفریقا که خارج از تانزانیا برگزار می شود،بوده است.
از سال 2000 وارد سیاست شد و برای نخستین بار به عنوان عضو مجلس نمایندگان در زنگبار انتخاب شد.
وی توسط «امانی عبید کرومی»رئیس جمهور وقت زنگبار به عنوان وزیر انتخاب شد.
در سال 2010 پس از پیروزی قاطع به عنوان عضو مجمع ملی انتخاب شد و در سال 2014 به شورای وزیران راه یافت. در همان سال به عنوان رئیس سازمان تدوین قانون اساسی جدید در کشور انتخاب شد.
مگوفولی وی را در سال 2015 و قبل از برگزاری انتخابات عمومی به عنوان معاون رئیس جمهور انتخاب کرد و در سال 2020 بار دیگر به این مقام منصوب شد.
سامیه حسن صلوحی با «حافظ امیر» که یک مسئول بازنشسته در بخش کشاورزی است ازدواج کرده است و سه دختر دارد که مشهورترین آنها «موانو حافظ امیر» است که تنها فرد در خانواده است که راه مادرش را در سیاست ادامه داد.