قضیه کاملا روشن است: آمریکا متقاعد شده است که این کشور و چین درگیر یک دوئل برای سلطه جهانی هستند. و هیچ کدام حاضر به عقب نشینی نیستند.
به گزارش جماران، خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی نوشت: جو بایدن قول داد که به سرعت برای بازنگری و ترمیم روابط آمریکا با سایر کشورهای جهان به سرعت اقدام کند، اما یک کشور بزرگ هنوز نتیجه این تلاش ادعایی آمریکا برای بهبود روابط را ندیده است: چین.
بایدن از ایران تا روسیه، و از اروپا تا آمریکای لاتین تلاش کرده است تا تنش هایی را که در طول چهار سال ریاست جمهوری دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا افزایش یافته است، کاهش دهد. با این حال، هیچ اقدامی در قبال چین انجام نشده است.
گرچه بایدن حملات کلامی و تقریباً اعلامیه های روزانه تحریم های جدید علیه چین را که در دوره ترامپ به امری عادی تبدیل شده بود را متوقف کرده است، اما هنوز در مورد اقدامات ترامپ علیه پکن عقب نشینی نکرده است.
این تداوم خصومت گرچه شدت کمتری دارد اما با پیامدهای عمیقی همراه است. چین و آمریکا دو اقتصاد بزرگ جهان و دو عامل اصلی انتشار گازهای گلخانه ای در جهان هستند. اختلاف آنها تلاش های جهانی برای مقابله با تغییرات آب و هوایی و بهبودی از تأثیر ویرانگر بیماری همه گیر ویروس کرونا را پیچیده می کند.
ریشه این مواضع تند بایدن را باید در رقابت برای دستیابی به رتبه قدرت جهانی یافت، اما این موضع گیری همچنین نتیجه مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری سال 2020 است که در آن ترامپ و متحدانش بارها و بارها سعی کردند بایدن را به ویژه در خصوص مسئله همه گیری ویروس کرونا نسبت به چین مهربان و دوستانه نشان دهند. همچنین اشتیاق کمی از سوی نمایندگان مجلس در هر دو حزب برای کاهش فشار بر چین وجود دارد.
بنابراین بایدن و «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه اش در اولین ماه ریاست جمهوری بسیاری از مهمترین اقدامات دولت ترامپ را برای هدف قرار دادن چین تأیید کرده اند: از جمله تاکید بر مساله مسلمانان اویغور و سایر اقلیت ها در منطقه سین کیانگ غربی و استفاده از عنوان نسل کشی و رد صریح تقریباً همه ادعاهای دریایی چین در دریای چین جنوبی.
دولت جدید همچنین برای کاهش تعرفه های دولت ترامپ، محدودیت دیپلمات های چینی، روزنامه نگاران و دانشگاهیان در آمریکا یا انتقاد از سیاست های چین در قبال تبت، تایوان و هنگ کنگ اقدام نکرده است.
دولت جدید همچنین منتقد تلاش های پکن برای افزایش نفوذ جهانی خود از طریق فناوری ارتباطات از راه دور، رسانه های اجتماعی و مبادلات آموزشی و فرهنگی بسیار مهم است.
«ویلیام برنز» کاندیدای بایدن برای ریاست سازمان سیا در جلسه استماع روز چهارشنبه در مورد نگرانی های خود درباره بسیاری از این موضوعات صریح بود. و «لیندا توماس-گرینفیلد» سفیر تازه تأیید شده ایالات متحده در سازمان ملل، با اشاره به ناراحتی خود از وضعیت امور، متعهد شد که در تلاش برای مقابله با تلاش های چین برای اعمال فشار بیش از حد به سایر کشورها در سازمان ملل متحد است.
قضیه کاملا روشن است: آمریکا متقاعد شده است که این کشور و چین درگیر یک دوئل برای سلطه جهانی هستند. و هیچ کدام حاضر به عقب نشینی نیستند.
چین بارها ابراز امیدواری کرده که بایدن اوضاع را عوض کند. «وانگ یی»، دیپلمات ارشد چین خواستار آن شد که دولت بایدن محدودیت های تجارت و ارتباطات بین مردم را لغو کند و مداخله بی دلیل در تایوان، هنگ کنگ، سین کیانگ و تبت را متوقف کند. وانگ از ایالات متحده خواست تا جلوی لکه دار کردن شهرت حزب کمونیست حاکم چین را بگیرد.
وی عنوان کرد: ما امیدواریم که سیاست گذاران آمریکایی همگام با زمان پیش روند، روند جهان را به وضوح ببینند، تعصبات را کنار بگذارند و از سو ظن های بیجا دست بردارند.
اما شعارهای ضد چین کاهش نیافته است. مقامات ارشد دولت بایدن متعهد شده اند که از قدرت آمریکا برای مهار آنچه که بسیاری از دموکرات ها و جمهوری خواهان تهدیدهای رو به رشد چین علیه منافع و ارزش های ایالات متحده در آسیا و اقیانوسیه و فراتر از آن می دانند، استفاده کنند.
آنها بارها و بارها از چین به عنوان یک رقیب یا دشمن استراتژیک یاد کرده اند، نه یک شریک یا یک دوست بالقوه، و همچنین اعتقاد خود را مبنی بر اینکه «آمریکا باید» بر چین «برتری» یابد، اثبات کرده اند.
برنز در جلسه استماع خود در سنا گفت: «در صحنه بین المللی حاضر که بیش از پیش پیچیده و رقابتی شده، رویکرد غارتگرانه دولت چین بزرگترین چالش ژئوپولتیک آمریکا است.»
ویلیام برنز سپس افزود: «پشت سر نهادن چین در دهه های آینده برای امنیت ملی آمریکا اهمیّت حیّاتی دارد و رسیدن به چنین مقصودی نیازمند راهبردی درازمدت، روشن و مبتنی بر حمایت دو حزب دموکرات و جمهوری خواه، اصلاحات درونی و اطلاعات مطمئن است.»
اگر چه ویلیام برنز بر ضرورت همکاری واشنگتن و پکن در زمینه های تغییرات اقلیمی یا عدم تکثیر سلاح های هسته ای تأکید کرد، اما، او هشدار داد که «چین به طور روشمند توانمندی های خود را در زمینه سرقت علمی تقویت، مردم خود را سرکوب و کشورهای همسایه را تهدید می کند.»
در حقیقت بایدن به آهستگی به سمت اتحاد مجدد بالقوه با چین پیش می رود زیرا او می خواهد موقعیت داخلی خود را تقویت کند و روشن کند که ایالات متحده قربانی شکارچیان چینی نیست.
«دنی راسل» که در زمان دولت اوباما دستیار وزیر خارجه در امور آسیا بود و اکنون معاون رئیس انستیتوی سیاست جامعه آسیا است، گفت: «آنها خود را از ابتلا به سندرم طبیعی یک دولت جدید که با چین مشکلش حل می شود، منع می کنند.»
راسل گفت که بایدن «پیام هایی را ارسال می کند که نشان می دهد او نسبت به چین ملایم نیست.»