نیروهای امنیتی میانمار معترضان این کشور به کودتا را در شهرهای مختلف به گلوله بسته و 18 نفر را کشتند.
به گزارش جماران، سازمان ملل اعلام کرد که در درگیری های امروز میان معترضان و نیروهای امنیتی میانمار 18 نفر کشته شدند.امروز خونین ترین روز در میانمار از زمان کودتای ارتش و سرنگونی دولت مدنی این کشور در اول فوریه به شمار می رود.
سازمان ملل تأکید کرد که در جریان تیراندازی نیروهای امنیتی میانمار به سمت مردم معترض در شهرهای « یانگون، داوی،ماندالای،مییک،باگو و بوکوکو» 18 نفر کشته و 30 نفر نیز زخمی شدند.
هزاران نفر از مخالفان دولت کودتا در روز یکشنبه ۲۸ فوریه (۱۰ اسفند) همچون روزهای گذشته در یانگون، بزرگترین شهر میانمار و چند شهر دیگر این کشور دست به راهپیمایی زده و خواستار آزادی «آنگ سان سوچی» رهبر حزب اتحادیه ملی برای دموکراسی شدند. اما پلیس با گلولههای واقعی به روی آنها آتش گشود.
دفتر سازمان ملل در میانمار اعلام کرد: «در سرتاسر روز (یکشنبه) در چندین شهر، پلیس و ارتش در برابر راهپیمایی آرام تظاهرکنندگان وارد عمل شده و دست به سرکوب مرگباری زد که بر اثر آن، بر پایه اطلاعات موثق به دست آمده، ۱۸ نفر کشته و ۳۰ نفر دیگر زخمی شدند.»
در چندین محله در یانگون، پایتخت پیشین میانمار، نیروهای پلیس با پشتیبانی یگانهایی از ارتش برای متفرق ساختن جمعیت از فشنگهای جنگی و نارنجکهای صوتی و گاز اشکآور استفاده کردند.
مردم چندین نفر از زخمیها را روی زمین کشیده و برده بودند، به طوری که رد خون آنها روی زمین مانده بود. یک مقام بیمارستانی که نخواست نامش فاش شود به خبرگزاری رویترز گفت یک نفر از زخمیها که تیر به سینهاش خورده بود، در بیمارستان جان باخته است. یک مقام سازمان ملل که نام او نیز فاش نشده گفت که دفتر این نهاد بینالمللی در میانمار خبر کشته شدن دست کم ۵ نفر در روز یکشنبه در یانگون را تأیید میکند.
«راوینا شامداسانی» سخنگوی کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل گفت: «ما سرکوب خشن تظاهرات در میانمار را شدیدا محکوم و نظامیان را به توقف استفاده از زور علیه اعتراض مسالمتآمیز راهپیمایان فرامیخوانیم.»
پلیس در شهر ساحلی داوی در جنوب میانمار نیز علیه راهپیمایان دست به اسلحه برد. منابع محلی گفتهاند که بر اثر تیراندازی پلیس علیه معترضان در این شهر، دست کم سه نفر جان خود را از دست داده و دهها نفر نیز زخمی شدهاند.
یک مأمور داوطلب امداد و نجات به نام «پیائه زاو هین» به خبرگزاری فرانسه گفته است که کشتهشدگان این درگیری با تیر واقعی و زخمیها با گلولههای پلاستیکی هدف قرار گرفته بودند. او که ظهر یکشنبه سخن میگفت همچنین افزود ممکن است که تعداد قربانیان بیشتر شود زیرا هنوز زخمی به بیمارستان آورده میشود.
رسانههای محلی و برخی سازمانهای مردمنهاد همچنین از کشته شدن دو نفر از راهپیمایان در شهر «باگو» خبر داده و گفتهاند که در شهر «ماندالی» واقع در مرکز کشور نیز یکی از معترضان مجروح شده و حال او وخیم است.
وضعیت درگیریها و سرکوب پلیس در میانمار در روز یکشنبه به قدری نگرانکننده بود که «چارلز مائونگ بو» کاردینال مسیحیان کاتولیک این کشور در توییتر نوشت: «میانمار به صحنه جنگ بدل شده است.»
از ابتدای ماه جاری که ارتش میانمار از طریق کودتا قدرت را دست گرفت و آنگ سان سوچی و چند مقام سیاسی دیگر را به زندان افکند، این کشور تا به امروز صحنههای اعتراضهای گسترده علیه کودتاچیان بوده است.
مقامات میانمار از ابتدای اعتراضات رفته رفته بر میزان فشار و سرکوب معترضان افزودند و در روزهای اخیر برای متفرق کردن آنان به پرتاب گاز اشکآور، گلولههای پلاستیکی و ماشین آبپاش متوسل شده بودند. اخیرا چندین تن از نیروهای لباسشخصی نیز با چاقو در خیابان به مخالفان دولت کودتا حمله کردند.
روز شنبه درگیری در چهارراه میاینیگون شهر یانگون شدت گرفته و پلیس به سمت معترضان گلولههای پلاستیکی شلیک کرد.
مأموران پلیس ضد شورش فقط در روز ۲۷ فوریه (۹ اسفند)، صدها تن از معترضان در یانگون، بزرگترین شهر میانمار را بازداشت کردند. در حاشیه راهپیمایی این روز، برخی از جوانان معترض با روشهای ابتکاری برای خود سپر و ماسک درست کردند تا بتواند در برابر شلیک گاز اشکآور و گلولههای پلاستیکی پلیس از خود محافظت کنند.
پیش از این ژنرال «مین اونگ هلاینگ» رهبر شورای نظامی در میانمار گفت که حداقل زور برای برخورد با اعتراض ها مورد استفاده قرار می گیرد، این در حالی است که پیش از این 5 معترض به دست کودتاچیان کشته شدند و یک پلیس نیز در جریان اعتراض ها کشته شد.
در مرکز شهر رانگون، پیش از آنکه تظاهرکنندگان حرکت خود را آغاز کنند، پلیس به شکل وحشیانهای وارد عمل شد و تلاش کرد مردم را متفرق کند. امی کیاو، یک آموزگار ۲۹ ساله دبستان به خبرگزاری فرانسه گفته است که پیش از شروع تظاهرات و به محض این که به آنجا رسیده، پلیس بدون هشدار شروع به تیراندازی کرده است. برخی از همکاران او زخمی و گروهی در خانههای اطراف پناه گرفتهاند.
به گزارش روزنامه محلی "مدیا ۷۴" در شهر میتکینا، واقع در منتهیالیه رودخانه ایراوادی یک روزنامهنگار هنگامی که میخواست از تظاهرات گزارش دهد، توسط نیروهای پلیس مورد ضرب و شتم قرار گرفت و بازداشت شد. گزارشگر دیگری نیز در شهر پیای (مرکز میانمار) در حالی که داشت اخبار اعتراضات را پوشش میداد، هدف اصابت گلوله پلاستیکی قرار گرفت. اخبار و فیلمهای منتشر شده از ماندالای، دومین شهر بزرگ میانمار نیز نشان میدهد که افسران پلیس از خودروهای آبپاش علیه تظاهرکنندگان استفاده میکنند.
در انتخابات دموکراتیکی که در ماه نوامبر سال گذشته میلادی برگزار شد، حزب متبوع آنگ سان سوچی به پیروزی رسید، اما ارتش به بهانه تخلف و تقلب در انتخابات، دست به کودتا زد.