معترضان به کودتای اخیر نظامیان در میانمار در نهمین روز اعتراضات ضدکودتا به خیابان ها آمدند. گزارش هایی مبنی بر قطعی سراسری اینترنت و اعزام خودروهای زرهی به شهرهای مختلف این کشور منتشر شده است.
به گزارش جماران به نقل از خبرگزاری رویترز، هزاران نفر از معترضان به کودتای اخیر نظامیان در میانمار در نهمین روز اعتراضات ضدکودتا به خیابان ها آمدند. این در حالی است که گزارش هایی مبنی بر قطعی سراسری اینترنت و اعزام نیروهای ارتش و خودروهای زرهی به شهرهای مختلف این کشور منتشر شده و نگرانی ها از سرکوب شدید معترضان به کودتای اخیر در این کشور بالا گرفته است.
با وجود قطعی اینترنت در آخر هفته گذشته و دستگیری صدها نفر از مخالفان کودتا، اعتراضات سراسری در میانمار ادامه یافته و روز یکشنبه نیز معترضان برای نهمین روز متوالی به خیابان ها آمدند.
روز یکشنبه خودروهای نظامی برای اولین بار بعد از کودتای روز 1 فوریه در خیابان های «یانگون» بزرگ ترین شهر این کشور دیده شده اند. همزمان ده ها هزار نفر با تجمع در شهرهای بزرگ میانمار برای نهمین روز متوالی به کودتا در این کشور اعتراض کردند.
در شهر «داویی» واقع در جنوب میانمار، گزارش ها حاکی است که هفت افسر پلیس به صف مخالفان پیوستند.
نیروهای امنیتی برای مقابله با معترضان در شهر «میتکیانا» واقع در ایالت شمالی «کاچین»، به پرتاب گاز اشک آور و شلیک گلوله مبادرت کرده اند. مشخص نیست که گلوله لاستیکی یا جنگی بوده باشد. گفته می شود که مردم معترض در پی مطلع شدن از احتمال قطع برق شهر توسط نیروهای دولتی، به سمت نیروگاه برق این شهر رفته اند.
نیروهای ارتش و خودروهای زرهی به نیروگاه های برق در شهرهای مختلف این کشور اعزام شده اند تا با اعتراضات احتمالی این چنینی مقابله کنند.
گروه «نت بلاکس» یک سازمان غیردولتی که فعالیت های اینترنتی را تجزیه و تحلیل می کند و ترافیک اینترنت را زیر نظر دارد، اعلام کرد که «خاموشی اطلاعاتی به دستور دولت میانمار» تقریبا این کشور را به طور کامل از مدار اینترنت خارج کرده است.
به گفته سازمان های غیردولتی، در این کشور از ساعت 1:00 قطع اتصال تقریباً کامل اینترنت ثبت شده است، پس از محاصره اطلاعات به دستور مقامات، دسترسی به شبکه به 14 درصد از سطح معمول کاهش یافته است.
قطعی اینترنت پس از آن اجرا شد که کاربران در شبکه های اجتماعی تصاویری از نقل و انتقال گسترده نیروهای نظامی را منتشر کردند.
رسانه های میانمار از بازداشت دستکم 5 روزنامه نگار خبر داده و تصاویر شماری از زخمی ها را منتشر کرده اند.
همزمان سفرای آمریکا، اتحادیه اروپا و انگلیس در میانمار در یک بیانیه ای مشترک از نیروهای امنیتی خواستند که از آسیب زدن به مردم غیرنظامی اجتناب کنند. آنها گفتند: «ما از نیروهای امنیتی می خواهیم که از خشونت علیه تظاهرکنندگان، که معترض به سرنگونی دولت قانونی خود هستند، خودداری کنند.»
سفارت آمریکا در میانمار نیز روز یکشنبه از شهروندان خود در میانمار خواسته است که از محل سکونت خود خارج نشوند. این سفارتخانه همچنین به شهروندان آمریکایی توصیه کرده بین ساعت های 20 تا 4 صبح که قانون منع تردد در جریان است، هر جا هستند بمانند.
از طرف دیگر، «توماس اندروز» گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در توئیتی نوشت که «به نظر می رسد ژنرال ها به مردم میانمار اعلان جنگ داده اند! حملات شبانه، تعداد بازداشت ها در حال افزایش است، محرومیت های بیشتر و بیشتر از حقوق، قطع ارتباط اینترنتی، ستون های نظامی در حال ورود به شهرک ها هستند. این صحبت از ناامیدی است. توجه: شما پاسخگو خواهید بود!»
دبیرکل سازمان ملل متحد نیز با نگران کننده خواندن وضعیت میانمار، خواستار دسترسی فوری نماینده ویژه خود به این کشور برای دیدار و تهیه ارزیابی دست اول از شرایط آنجا شد.
«استفان دوجاریک» سخنگوی «آنتونیو گوترش» در بیانیه ای مطبوعاتی افزود: دبیرکل عمیقا درباره وضعیت در میانمار شامل افزایش استفاده از زور و گزارش های مربوط به اعزام خودروهای جنگی بیشتر در اغلب شهرها نگران است.
وی ادامه داد: گوترش از ارتش و پلیس میانمار می خواهد که اطمینان دهند حق اجتماع مسالمت آمیز به طور کامل محترم شمرده می شود و راهپیمایی کنندگان مورد انتقامجویی قرار نمی گیرند. گزارش ادامه خشونت، ارعاب و آزار و اذیت توسط کارکنان امنیتی پذیرفتنی نیست.
سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد اضافه کرد: تداوم دستگیری مقامات سیاسی، مقامات حکومتی، فعالان جامعه مدنی و نمایندگان رسانه ها، همچنین محدودسازی اینترنت و خدمات ارتباطی عمیقا نگران کننده هستند. آنها در اطمینان یافتن از حق آزادی بیان که شامل دسترسی به اطلاعات است، نباید مختل شوند.
دوجاریک اظهار کرد: دبیرکل بار دیگر از به طور جمعی و دو جانبه از کشورهای عضو می خواهد از نفوذ خود برای محافظت از حقوق بشر و آزادیهای بنیادین مردم میانمار بهره گیرند.
وی با بیان اینکه دبیرکل بر تداوم حمایت سازمان ملل متحد از مردم میانمار در پیگیری دموکراسی، صلح، حقوق بشر و حاکمیت قانون تاکید دارد، گفت: گوترش از مقامات ارتش می خواهد فوری به خانم «کریستین شرانر بورگنر» نماینده ویژه این سازمان اجازه دهند تا از میانمار بازدید، و ارزیابی دست اول از وضعیت آنجا تهیه کند.
اعتراضات گسترده در میانمار از زمانی شروع شد که ارتش در کودتایی کنترل این کشور را در اول ماه فوریه (13 بهمن) در اختیار گرفت.
ارتش این کشور روز گذشته اعلام کرد که حکم جلب برای هفت فعال مخالف صادر شده است؛ اتهام آنها «برهم زدن آرامش» بود؛ اتهامی که کمتر در میانمار مورد استفاده قرار گرفته است.
یکی از دستگیرشدگان «مین کو ناینگ» از رهبران جنبش دانشجویی در قیام ناموفق 1988 علیه رهبر نظامی وقت است.
او با انتشار ویدئویی در شبکه های اجتماعی حمله شبانه به تظاهرات کنندگان و دستگیری ها را محکوم کرده بود .
با دستگیری «آنگ سان سوچی» رهبر حزب حاکم اتحادیه ملی دموکراسی و دیگر رهبران این حزب در اول فوریه، ارتش میانمار در اطلاعیه ای وضعیت اضطراری اعلام کرد و اداره کشور را در دست گرفت؛ حالا ارتش کنترل کشور را به مدت یک سال در دست دارد.
حزب اتحادیه ملی دموکراسی به رهبری خانم سوچی در آبان ماه توانسته بود با کسب 83 درصد از آرا در انتخابات پارلمانی به پیروزی برسد.
بیشتر نمایندگان و کارمندان حزب (حزب ملی دموکراسی) بازداشت شده در صبح اول فوریه در 3 تا 5 فوریه آزاد شدند، اما رهبران دولت حزب ملی برای دموکراسی از جمله رئیس جمهور مخلوع میانمار و رهبر حزب ملی دموکراسی، مشاور دولتی آنگ سان سوچی، در حبس خانگی باقی مانده اند.