ترکیه با لایحه پیشنهادی ریاست جمهوری برای اعزام نیروی نظامی به جمهوری آذربایجان موافقت کرد.
به گزارش جماران به نقل از خبرگزاری آناتولی، پارلمان ترکیه با درخواست رجب طیب اردوغان رئیس جمهور این کشور برای اعزام نیرو به جمهوری آذربایجان موافقت کرد.
اعضای پارلمان ترکیه از احزاب مختلف به جز حزب دموکراتیک خلق، به پیشنهاد دولت برای استقرار نیروهای نظامی حفظ صلح در قره باغ به مدت یک سال، رای موافق دادند.
«احد آندیجان» نماینده مجلس از حزب نیک در سخنرانی بررسی لایحه مذکور گفت: پیروزی آذربایجان در قره باغ، رویای ارمنستان را با شکست مواجه کرد.
وی ضمن تاکید بر ارسال پهپادهای ترکیه به پایگاه های دیده بانی، کنترل و تحلیل آن از سوی سربازان تُرک، تصریح کرد: تحت این شرایط پایگاه های دیده بانی می توانند کاربردی داشته باشند.
«اسماعیل اوزدمیر» نماینده مجلس از حزب حرکت ملی ترکیه نیز خاطرنشان کرد: آذربایجان پیروزی تاریخی و آبرومندی به نام خود ثبت کرد که در خور و شایسته ترک ها بود.
وی افزود: روسیه، براساس توافق آذربایجان و ارمنستان برای کنترل اجرای آتش بس در منطقه در سرزمین های آزاد شده جمهوری آذربایجان یک مرکز مشترک راه اندازی کرد، ترکیه به خواسته آذربایجان در این مرکز به صورت مشترک با روسیه حضور خواهد یافت.
این نماینده مجلس تاکید کرد: سربازان تُرک که به درخواست آذربایجان به منطقه اعزام می شوند، با اجرای تعهداتشان همانند دو فرزند یک مادر سرنوشت مشترک مان را بیش از پیش به یکدیگر پیوند خواهند زد.
رجب طیب اردوغان روز دوشنبه در چارچوب اطمینان از آتش بس امضا شده بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان طرحی را برای اعزام نیرو به باکو به پارلمان ارائه داد. خبرگزاری جمهوری آذربایجان نیز تصمیم اعزام نیروهای ترکیه به این کشور را گامی ضروری برای تامین منافع ملی و قومی دو کشور بیان کرد.
توافق نامه همکاری امنیتی بین جمهوری آذربایجان و ترکیه در روز 25 فوریه سال جاری میلادی در هشتمین جلسه شورای همکاری استراتژیک عالی رتبه با حضور روسای جمهور دو کشور در باکو امضا شده بود.
به ابتکار روسیه، بامداد 10 نوامبر (20 آبان) سندی برای تحقق آتش بس کامل و رفع تمام خصومت ها در منطقه درگیری قره باغ به امضای «الهام علی اف» رئیس جمهور جمهوری آذربایجان، «نیکول پاشینیان» نخست وزیر جمهوری ارمنستان و «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه رسید. وظیفه نظارت بر روند آتش بس بین دو طرف را نیروهای صلحبان ارتش روسیه به عهده دارند.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین، فرمان رئیس جمهور ترکیه درباره اعزام نیروی نظامی به آذربایجان را یک مسئله داخلی نامید و گفت: یک مرکز نظارت بر آتش بس در خاک این جمهوری وجود دارد و نظامیان ترکیه می توانند به آنجا اعزام شوند.
البته بر سر محل استقرار نیروها هنوز اختلاف وجود دارد. پیگیری های اردوغان و دو بار تماس تلفنی وی با پوتین نتیجه نسبی داده و قرار است در خاک جمهوری آذربایجان، یک مرکز نظامی نظارتی مشترک برای نظامیان روسی و ترکی ایجاد شود. اما مساله این است که ترکیه به ماندن در آذربایجان راضی نیست و می خواهد نیروهای خود را به مناطق آزاد شده نیز بفرستد و در مراکز حساس قره باغ حضور داشته باشد.