با ابتلای ترامپ به کرونا درست یک ماه مانده به انتخابات، سرنوشت این انتخابات زیر سوال رفته است.
به گزارش جماران، درست یک ماه مانده به انتخابات سوم نوامبر ریاست جمهوری آمریکا، «دونالد ترامپ» رئیس جمهور کنونی این کشور از مثبت شدن نتیجه تست کووید 19 برای خود و همسرش خبر داد. ترامپ در توییتی ابراز امیدواری کرد که «همه با هم از این (بحران) عبور می کنیم»، اما دوران قرنطینه، می تواند روی مناظره انتخاباتی دوم که برای 13 روز دیگر برنامه ریزی شده و حتی سرنوشت انتخابات آمریکا تاثیرگذار باشد.
ابتلای دونالد ترامپ و همسرش «ملانیا» که در پی ابتلای خانوم «هوپ هیکس» دستیار ترامپ و مدیر ارتباطات راهبردی کاخ سفید اتفاق افتاد، از هم اکنون گمانه زنی ها در مورد احتمال به تعویق افتادن انتخابات را افزایش داده، هرچند که در قانون اساسی آمریکا چنین مکانیسمی پیش بینی نشده است. با توجه به اینکه پست ریاست جمهوری آمریکا نمی تواند بیش از چهار سال در اختیار یک نفر بماند و در صورت برگزار نشدن انتخابات، باید رئیس جمهور موقت تعیین شود، حدس و گمان های قبلی درباره گزینه های احتمالی دوباره مطرح شده است.
یکی دو ماه قبل هم گزینه های پیش رو در صورت تاخیر در انتخابات مطرح شد و آن زمانی بود که دونالد ترامپ در اواخر ماه ژوئیه، این موضوع را مطرح کرد. او با اشاره به همه گیری ویروس کرونا گفته بود: «آیا بهتر نیست که انتخابات ریاست جمهوری آینده به تعویق بیافتد تا مردم بتوانند به درستی و با اطمینان رای دهند؟»
واکنش های منفی به این پیشنهاد، موجب شد که ترامپ اظهاراتش را تعدیل کند و بگوید که «در پی تعویق و تغییر تاریخ برگزاری انتخابات» نیست، اما در عین حال خواهان «انتخابات تقلبی» هم نیست.
اما آیا رئیس جمهور آمریکا می تواند انتخابات را به تعویق بیاندازد؟ پاسخ قانون اساسی آمریکا به این پرسش منفی است. قانون اساسی این کشور با صراحت می گوید که کنگره و نه رئیس جمهور، زمان انتخابات مربوط به رهبری کشور را تعیین می کند.
در حال حاضر اکثریت مجلس نمایندگان آمریکا در اختیار دموکرات هاست و موافقت آنها با تغییر زمان انتخابات دور از ذهن بهنظر می رسد. تغییر زمان انتخابات هم کمک چندانی به دونالد ترامپ نمی کند. چون بر اساس قانون اساسی، حداکثر تاریخ حضور رئیس جمهور و معاونش در کاخ سفید، 20 ژانویه است.
دونالد ترامپ همواره به «اختیارات اضطراری» و فرمان های خاص ریاست جمهوری تکیه می کند اما در این خصوص، قانون اساسی آمریکا اختیارات را به کنگره تفویض کرده و دخالت رئیس جمهور غیرقانونی تلقی می شود.
از سوی دیگر، نمایندگان کنونی مجلس نمایندگان آمریکا نمی توانند در این خصوص تصمیم گیری کنند چون دوره چهار ساله نمایندگی آنها در تاریخ سوم ژانویه 2021، یعنی پیش از پایان دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ پایان می یابد. بنابراین، جانشینی موقت «نانسی پلوسی» رئیس دموکرات کنگره آمریکا منتفی است.
تصمیم گیری مجلس سنا هم به دلیل پایان دوره 35 نماینده و از اکثریت افتادن حزب جمهوری خواه، با پیچیدگی هایی روبرو می شود.
مجالس آمریکا این امکان را هم دارند فردی خارج از همکاران خود را به عنوان رئیس جمهور موقت انتخاب کنند که می تواند هر شهروند آمریکایی بالاتر از 35 سال باشد. یکی از گزینه های این احتمال، «جو بایدن» رقیب دموکرات دونالد ترامپ است.
به این ترتیب، با بررسی گزینه های احتمالی به نظر می رسد که تعویق انتخابات به نفع دونالد ترامپ نیست. مگر اینکه او و همکارانش طرح پیش بینی نشده ای در نظر داشته باشند.
درحالی که سیاستمداران برجسته متعددی در جهان به کووید 19 مبتلا شده اند، هیچ یک از آنها همچون دونالد ترامپ با چنین شرایط حساسی در آستانه انتخابات مواجه نبودند.
زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نخستین سه شنبه ماه نوامبر در هر چهار سال است.