انتشار بخش هایی از کتاب یک روزنامه نگار آمریکایی که با ترامپ درباره کرونا مصاحبه کرده باعث ریزش آرای رئیس جمهور جنجالی آمریکا شد.
به گزارش جماران به نقل از یاهونیوز، بر اساس آخرین نظرسنجی «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا 10 درصد از «جو بایدن» رقیب خود در انتخابات ریاست جمهوری آینده، عقب افتاده است.
بر اساس نظر سنجی که «یا هو نیوز» و موسسه«You Gov» انجام دادند میزان تأیید بایدن 49 درصد و میزان تأیید ترامپ در این نظر سنجی 39 درصد بوده است.
بایدن پیشی گرفتن اش از ترامپ را در مقایسه با نظرسنجی سابق که همین دو موسسه پس از برگزاری کنگره حزب جمهوری خواه آمریکا انجام دادند تقویت کرد. در آن زمان کاندیدای دموکرات ها از رئیس جمهور کنونی آمریکا 6 درصد جلوتر بود.
این در حالی است رسانه ها بخش هایی از کتاب«باب وودوارد» روزنامه نگار آمریکایی درباره ترامپ را منتشر کردند. در این کتاب ترامپ سخنانی جنجالی درباره دست کم گرفتن عمدی خطرات ویروس کرونا را به شکل علنی بیان می کند.
23 درصد از آمریکایی هایی که در این نظر سنجی شرکت کردند گفتند که انتشار سخنان ترامپ روی گزینه انتخابی شان تأثیر گذاشته است و باعث تغییر دیدگاه شان شده است. از میان آنها 15 درصد گفتند که در انتخابات سال 2016 به ترامپ رأی دادند.
یاهونیوز تأکید کرد که این نظر سنجی بین 9 تا 11 سپتامبر جاری انجام شده است و هزار و 577 شهروند را شامل شد و میزان خطای آن نزدیک به 3.3 درصد می رسد.
چهار روز پیش روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز نوشت: «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا می دانست که ویروس مرگبار کرونا واگیردار است اما این مساله را نادیده گرفت و به آمریکایی ها درباره کرونا دروغ گفت.
روزنامه نیویورک تایمز درباره واکنش به آن چه در کتاب جدید«باب وودوارد» روزنامه نگار کهنه کار این را نوشت. وودوارد در کتاب جدید خود فاش کرد که رئیس جمهور آمریکا در مصاحبه ای با او در هفتم فوریه اذعان کرد که ویروس کرونا می تواند از طریق هوا منتقل شود و این ویروس خطرناک است و مقابله با آن دشوار است.
ترامپ به این روزنامه نگار گفت:« این یک ویروس کشنده است...کافی است در هوا نفس بکشی و از این طریق منتقل می شود».
نیویورک تایمز نوشت:رئیس جمهور از خطر ویروس خبر داشت ولی این مساله باعث نشد که وی یک ماه بعد از آن گردهمایی انتخاباتی داخل سالن های سرپوشیده و در پنج شهر آمریکا با حضور هزاران هواداراش برگزار کند.
ترامپ هفته ها را این گونه سپری کرد که بگوید ویروس کرونا بدتر از آنفولانزای فصلی نیست. وی در اواخر ماه فوریه وعده داد که کرونا«ناپدید خواهد شد». در اوایل ماه مارس گفت:« دست به کار بزرگی برای مقابله با ویروس زده ایم».
این روزنامه آمریکایی این پرسش را مطرح کرد که دلیل دروغ گفتن ترامپ به آمریکایی ها چیست؟ چرا ترامپ در حالی که دولت چین را مسئول شیوع کرونا معرفی کرد درباره خطرات کرونا که چند روز بعد آن را یک بیماری واگیردار دانست، دروغ می گوید؟ ترامپ در پاسخ به پرسش وودوارد در این زمینه در 19 مارس گفت: «می خواستم همیشه آن را دست کم بگیرم» و«همچنان آن را دست کم می گیرم زیرا نمی خواهم حالتی از رعب و وحشت ایجاد کنم».
این فقط ترامپ نبود که ویروس کرونا را دست کم گرفت بلکه تعداد زیادی از هواداران و همپیمانان سیاسی اش تدابیر بهداشت عمومی که برای جلوگیری از شیوع کرونا اتخاذ شد را مورد انتقاد قرار دادند. نتیجه چنین وضعی شیوع سریع و گسترده کرونا و ابتلا و کشته شدن تعداد زیادی از آمریکایی ها شد؛ شیوع کرونا در آمریکا بیش از هر کشور دیگری در جهان مبتلا و قربانی در پی داشت. اگر تعداد مبتلایان در آمریکا به مانند کانادا اندکی بیش از صد هزار نفر بود امروز تعداد زیادی از آمریکایی ها زنده بودند.
نیویورک تایمز در ادامه نوشت: بزرگترین مسئول موارد ابتلا به کرونا رئیس جمهور آمریکاست. چرا مسئولان دولت که از اوضاع خبر داشتند در برابر هر دروغی که از زبان وی بیرون آمد یا در توئیت هایش منتشر شد سکوت اختیار کردند.
رئیس جمهور آمریکا بارها تلاش کرد که دهان دانشمندان و مسئولان بهداشتی که با او در ارزیابی بسیار خوش بینانه اش مخالفت می کنند را ببندد و در بیشتر مواقع آنها را برکنار و افرادی بی کفایت را جایگزین آنها کند. نیروی ماموریت های ویژه که دستورات درباره تست افرادی که عوارض کرونا داشتند، را مورد بازنگری قرار داد آن هم در حالی که «آنتونی فائوچی» پزشک و متخصص برجسته بیماری های عفونی در معرض یک عملیات جراحی قرار گرفته بود.
«اسکوت آتلاس» پزشک اعصاب که تخصصی در شیوع بیماری نداشت گفت که ماموریت توقف شیوع ویروس بر گردن دولت نیست این در حالی بود که مراکز کنترل بیماری و بیماری عفونی سکوت اختیار کرده بودند.
به باور این روزنامه آمریکایی شکست رئیس جمهور به عنوان رهبر آمریکا یکی از دلایلی است که باعث شد آمریکایی ها کشته های زیادی بدهند و بهای سنگین اقتصادی این شکست را بدهند. مسئولیت به گردن ترامپ است زیرا وی در آزمایش و پیگیری کسانی که با مبتلاها ارتباط داشتند تردید کرد و در برنامه ریزی و اجرای برنامه ای واضح و موفق در تأمین لباس های پیشگیرانه شکست خورد. همچنین وی مسئول است زیرا وی ماسک زدن و پایبندی به فاصله گذاری اجتماعی را دست کم گرفت.
ترامپ می دانست که ویروس کشنده است و از طریق هوا منتقل می شود و می دانست که میلیون ها انسان به این بیماری مبتلا می شوند و می میرند. فایل مصاحبه ضبط شده وودوارد فاش می کند که تیم ترامپ در انجام اقداماتی-حتی از پشت پرده- بر اساس اطلاعاتی که در آن زمان داشت، شکست خورد.
نیویورک تایمز در پایان نوشت: تا کنون در اثر شیوع ویروس کرونا در آمریکا نزدیک به 200هزار نفر جان خود را از دست دادند و صدها هزار نفر نیز از بیماری ای رنج می برند که فرایند بهبود از آن کند و دردناک است. همچنین میلیون ها نفر کار خود را از دست دادند و به تبع آن خانه های خود را نیز از دست می دهند. مدارس و آسایشگاه های سالمندان نیز با دشواری برای فعالیت رو به رو هستند و اما اقتصاد این کشور نیز دچار مشکلات اساسی شده است. «تصور کن تصویر چگونه می بود اگر رئیس جمهور در 7فوریه حرف راست را به مردم می گفت و با آرامش واکنش ملت آمریکا به شیوع ویروس را مدیریت می کرد و هر چه در توان داشت برای حمایت از ملت را به کار می گرفت».
فرضیه های جدید درباره برنده احتمالی انتخابات آمریکا
نتایج نظرسنجی ها 54 روز مانده به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، عمدتا نشانگر پیروزی «جو بایدن» کاندیدای حزب دموکرات بر «دونالد ترامپ» رئیس جمهور کنونی است.
وب سایت آمریکایی 538 با مقایسه و ترکیب نتایج نظرسنجی ها در مقیاس ملی و ایالتی می گوید جو بایدن 74 درصد شانس پیروزی دارد. این تحلیل در حالی انجام شده که نظرسنجی ها پس از کنوانسیون ملی حزب جمهوری خواه، شانس بیشتری برای پیروز ترامپ قائل شده اند.
با این همه تجربه انتخابات سال 2016 میلادی و نتایج نظرسنجی هایی که کلینتون را پیروز حتمی انتخابات می دانست، هنوز در خاطره ها زنده است. بسیاری از شهروندان آمریکا با یادآوری آن تجربه در موسسه های نظرسنجی و تحلیل های کارشناسان و رسانه ها، به نظرسنجی های این دوره بی اعتمادند. بسیاری از مردم جهان هم همینطور.
دونالد ترامپ در کارزارش برای انتخابات پیش رو بر شعار «نظم و قانون» متمرکز شده و تلاش می کند دموکرات ها را شریک جرم ناآرامی های متعاقب مرگ «جرج فلوید» در ماه مه گذشته معرفی کند. اگر او در پیشبرد این کارزار موفق نباشد، مسلما اکثریت شهروندان آمریکا او را مسئول شورش هایی می شناسند و خواهند شناخت که عملا کشور را برای چند ماه به لرزه درآورده است.
چرا دونالد ترامپ می تواند پیروز انتخابات باشد؟
یورونیوز برای شناخت دقیق تر تمایل صاحبان رأی و فراتر رفتن از نتایج نظرسنجی ها، با چندین کارشناس، تحلیلگر سیاسی و پژوهشگر دانشگاهی آمریکا گفت وگو کرده است. هدف اصلی این بوده که دلایل، و به ویژه دلایل نادیده گرفته شده ای، که براساس آنها دونالد ترامپ می تواند برخلاف نتایج نظرسنجی ها پیروز و در کاخ سفید ماندگار شود را بهتر بشناسیم.
1) ریزشی در هسته سخت هواداران ترامپ روی نداده است
«ماری ای.استاکی» استاد ارتباطات کالج هنرهای آزاد پنسیلوانیا در دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا می گوید: «ترامپ حمایت هسته سخت رأی دهندگانش را با خود دارد.»
استاکی که نحوه بیان و جنگ های لفظی ترامپ را تحلیل کرده است با اشاره به کارزاهای سیاسی می گوید: «یک موقع انتخابات اقناعی است و موقع دیگر بسیجی. به این معنی که اقناع ناظر است به قبولاندن یک کاندیدا به افرادی که هنوز تصمیم نگرفتهاند و بسیج، مساله متحد کردن و به حرکت درآوردن هواداران یک کاندیدا است. انتخابات 2020، انتخابات بسیجی است.»
اما پایگاه انتخاباتی دونالد ترامپ کجا است؟ «جوزف بیکر» استاد جامعه شناسی مذاهب در دانشگاه ایالتی تنسی می گوید: «هسته سخت هواداران ترامپ ترکیبی است از مسیحیان محافظه کار، و به طور روشن تر ملی گرایان مسیحی و همچنین افرادی که نگرشی بسته در قبال مهاجرت دارند. میان هر دو گروه، نکات مشترک بسیاری وجود دارد. این دو گروه، بزرگ ترین هواداران ترامپ به شمار می روند. این دو سوژه در واقع نمایانگر وحشت بسیاری از آمریکایی های سفید در قبال تنوع [گوناگونی و چند رنگی] جامعه است.»
«کَز مود» استاد هلندی دانشگاه جورجیا می گوید: «من در جورجیا زندگی می کنم و میتوانم ببینم که این پایگاه تا چه اندازه قابل مشاهده و مصمم است. طرفداری از ترامپ دیگر برای کسی خجالت ندارد؛ تا حدودی به این دلیل که آنهایی که واقعا با ابراز هواداری از ترامپ راحت نبودند، ماجرا را رها کرده اند.»
در انتخابات سال 2016، دونالد ترامپ در جورجیا با 5 امتیاز اختلاف هیلاری کلینتون را شکست داد. مود می گوید: «کسی اینجا آن چنان نیرویی صرف بایدن نمی کند.»
2) نظام انتخاباتی به نفع ترامپ است
جوزف بیکر با اشاره به نظام انتخاباتی (سیستم الکترال) آمریکا می گوید: «کالج الکترال به ناچار این گروه از صاحبان رأی را بیش از حد نمایندگی می کند؛ چرا که این سیستم به نفع ایالات روستایی [ایالات مذهبی تر] است. همین هم می تواند به ترامپ امکان دهد که با حمایت مردمی کمی، پیروز انتخابات شود.
استاکی با اشاره به نظام انتخاباتی آمریکا می گوید: «با توجه به اهمیت تلاش های جمهوری خواهان برای کاهش شمار رأی دهندگان، مخالفان ترامپ باید برای شکست او در مقیاس بزرگی جا به جا شوند.»
پوفسور کز مود هم با اشاره به همین واقعیت می گوید «این کار در زمان حاضر بسیار مهم تر از دورههای گذشته است و احتمالا می تواند کار را برای دموکرات ها بسیار دشوارتر کند.»
3) همه چیز به تصمیم ایالت های چرخشی بستگی دارد
«جان ای اوونس» استاد ارشد سیاست آمریکایی در مرکز مطالعات دموکراسی دانشگاه وستمینستر بریتانیا میگوید: «اگر ترامپ بتواند در ۶ ایالت کلیدی پیشرفت کند، با وجود عقب بودن در نتایج نظرسنجیهای سراسری احتمالا پیروز انتخابات خواهد بود».
وی تاکید میکند که اگرچه بایدن در حال حاضر در نظرسنجیهای این شش ایالت چرخشی [ایالتهایی که پیروزی دموکراتها یا جمهوریخواهان در آن بطور سنتی مشخص نیست و در هر دوره به سوی یکی از دو حزب متمایل میشوند] صدرنشین است و تنها به پیروزی در سه تا از این ایالات تعیین کننده نیاز دارد، «اما از یاد نباید برد که رقابت در کارولینای شمالی همواره بسیار نزدیک است. [در این دوره] به نظر میرسد با آنکه بایدن صدرنشین است، رقابت میان دو حزب در پنسیلوانیا و ویسکانسین هم شدت میگیرد.
وی میافزاید: «بهعلاوه فلوریدا، ایالتی که رقابت همواره در آن تنگاتنگ بوده است، در این دوره نمیدانیم که آیا بایدن میتواند آرای لاتینها [مهاجران اسپانیایی زبان] را به خود جلب کند یا نه؟» این عدم قطعیت از نگاه منفی بخشی از مهاجران کوباییتبار نسبت به کاندیدای دموکراتها نشات میگیرد».
4) نقش عنصر زمان
ترامپ تلاش میکند رأی دهندگان سفید را از حاشیه نشینان پرشمار و فرودست بترساند تا آنها به حمایت از او ادامه دهند. برای همین است که کارزار انتخاباتی وی بر شعار «نظم عمومی» استوار شده است.
پروفسور کز مود در اینباره میگوید: «اینها پیامهای روشن با ویژگیهای نژادی و علیه تهدید سوسیالیسم هستند. اما این حربه خیلی در برابر بایدنی که بهعنوان یک فرد میانهرو شناخته میشود، کارگر نمیافتد».
با این همه و به عقیده همین پژوهشگر، «عامل زمان به نفع جمهوریخواهان عمل میکند...استیصال در برابر کووید-۱۹ و از سرگیری آهنگ رشد اقتصادی نسبت به تابستان ۲۰۲۰ و نه زمستان ۲۰۱۹، میتواند به جمهوریخواهان برای پیروزی در این انتخابات کمک کند.»
دکتر رودریک پی.هارت، صاحب کرسی ارتباطات و استاد علوم سیاسی کالج علوم ارتباطات مودی وابسته به دانشگاه اوستین در تگزاس با تاکید بر فاکتور زمان میگوید: «دشمن اصلی ترامپ در این انتخابات جو بایدن نیست، بلکه زمان است. برای انتخاب دوباره، ترامپ باید کاری کند که زمان برعکس و گذشته تبدیل به حال شود. این یک تاکتیک جدید نیست. بسیاری از دموکراتها و جمهوریخواهان در انتخابات گذشته برای رویارویی با رسواییها، همین کار را کرده اند». وی تاکید میکند اگر ترامپ پیروز شود، به این معنا است که او توانسته کاری کند که رای دهندگان وضعیت کنونی را فراموش کنند.»
براساس این نظریه، کنوانسیون ملی جمهوریخواهان هم در همین راستا گام برداشت. آقای هارت میگوید: «کنوانسیون جمهوریخواهان کوشید گذشته را به بوته فراموشی بسپارد. برای مثال آنها تاکید میکردند که ترامپ همیشه با سیاهان مهربان بوده، با بینزاکتی با متحدان جهانی آمریکا صحبت نکرده و همیشه به زنان و اسپانیتبارها احترام گذاشته است. منطق بنیادین ترامپ در این انتخابات این است که از آنجایی که آمریکا روزگاری سالم و ثروتمند بوده، او باید بار دیگر رئیس جمهوری شود. این در حالی است که واقعیت سخت این است که بخش بزرگی از ملت هماکنون به خاک سیاه نشسته و بیمار هستند.»
5) ترامپ رئیس جمهور آمریکا است
انتخابات امسال برای ترامپ، به یک معنی مثل مسابقه در زمین خودی است و بایدن به زمین حریف رفته است. پروفسور اوونس میگوید: «این ماجرا را در استفاده [ابزاری] از کاخ سفید برای کنوانسیون جمهوریخواهان دیدیم. ترامپ از منافع جایگاه رئیس جمهوری کنونی استفاده میکند و از دسترسی به رسانهها بهره میبرد».
وی میافزاید: «بنا به تعریف بایدن یک تماشاگر است و نمیتواند از امکانات دولتی استفاده کند... بهعلاوه اگرچه زمان به سرعت میگذرد، اما ترامپ میتواند همچنان از امکاناتش برای مدیریت بحران کووید-۱۹ بهره ببرد، دقیقا همان فاکتوری که باعث کاهش محبوبیت او شده است».
6) شرایط بحرانی آمریکا بیش از آنکه به ضرر ترامپ باشد، به نفع اوست
شاید نکتهای که بیش از سایر موارد مغفول مانده این واقعیت باشد که ترامپ از وحشت [دیگران] تغذیه میکند. پروفسور بیکر از دانشگاه ایالتی تنسی میگوید: «همهگیری ویروس کرونا هم به او ضربه زد و هم به یاریاش آمد. واکنش دولت بهشکل وحشتناکی ناکارآمد است که باعث و بانیاش شخص ترامپ است. با این حال همین وضعیت خراب سلامت میتواند هدیهای برای اردوی جمهوریخوان باشد: به این ترتیب که میزان هراس مردم در حال حاضر از حد متوسط فراتر رفته است. با این وصف، اگر ترامپ بتواند وسیلهای برای بسیج نگرانیها و ترسهای مردم به نفع خودش پیدا کند، شانس پیروزی در انتخابات را دارد.» آخرین کتاب جوزف بیکر درباره «فرهنگ وحشت» در جامعه آمریکا است.
7) نتایج نظرسنجی ها احتمالا درست نیست
با توجه به انتخابات ریاست جمهوری سال 2016، احتمال غلط بودن نتایج نظرسنجیها دور از ذهن نیست. جان ای اوونس میگوید: «شاید به این دلیل که هواداران خجالتی ترامپ نمیخواهند مانند 4 سال قبل آشکارا از وی حمایت کنند».
این استاد ارشد دانشگاه وست مینستر با اشاره به نظرسنجی اخیر بلومبرگ میافزاید: «این پژوهش نشان میدهد که جمهوریخواهان و مستقلها کمتر از دموکراتها جهت سیاسی مقبول خود را نشان می دهند».
اما یک احتمال دیگر هم در این میان وجود دارد و آن اینکه «شاید نمونه جمعیت حاضر در نظرسنجیها، بهویژه در ایالتهای چرخشی اشتباه آمیز بوده و زیاده از حد از دموکراتها و یا مردان سفید تحصیل نکرده را شامل شود». در هر دو صورت، نتیجه نظرسنجی به اشتباه به نفع بایدن در می آید.
بررسی صحت و سقم فرضیه های این مطلب دست کم تا 4 نوامبر، یک روز پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، ممکن نیست.