پس از انفجار مهیب بندر بیروت فرانسه به شکل های مختلف حضور خود را در لبنان پر رنگ و گسترده کرده است.
به گزارش جماران ، پس از سفر«امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه به بیروت و وعده های کمک به لبنان این کشور پل هوایی و دریایی برای انتقال کمک های مختلف به لبنان ایجاد کرده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، قرار است این پل هوایی بیش از 18 تن کمک های پزشکی و نزدیک به 700 تن مواد غذایی به بیروت منتقل کند تا در کاهش مشکلاتی که انفجار مهیب پایتخت به وجود آورده است، کمک کند.
وزارت خارجه فرانسه با صدور بیانیه ای اعلام کرد که برنامه کمک ها به لبنان در حال حاضر شامل هشت پرواز می شود که نخستین آنها روز چهارشنبه و یک روز بعد از وقوع انفجار به پرواز در آمد و نیز شامل دو خط دریایی می شود.
در همین زمینه یک هواپیمای باربری نیروی هوایی فرانسه از نوع «ای 400 ام» صبح روز شنبه به مقصد بیروت به پرواز در آمد.
بر اساس بیانیه یاد شده دو پرواز نظامی دیگر امروز یکشنبه یا فردا دوشنبه انجام می شود تا 13 تن مواد غذایی و سه تن مواد دارویی به لبنان منتقل کنند.
چهارشنبه گذشته دو هواپیمای فرانسوی از فروگاه «رواسی» در نزدیکی پاریس به مقصد لبنان پرواز کردند. این دو هواپیما حامل 55 نیروی امنیت مدنی و 15 تن تجهیزات واکنش پزشکی سریع و یک مرکز بهداشتی اضطراری هستند که قادر به نگهداری از 500 مریض و 5.5 تن داروست.
در همان روز یک هواپیما که گروه« سی ام آ سی جی ام» که در حمل و نقل دریایی پیشتاز است، اجاره کرده بود 9 نیروی آتش نشان دریایی و 500 کیلوگرم از تجهیزات واکنش سریع پزشکی از «مارسی» در جنوب فرانسه را منتقل کرد.
پرواز چهارمی نیز روز پنجشنبه 60 نیروی وزارت کشور فرانسه را به لبنان منتقل کرد. هواپیمای پنجم نیز روز جمعه از فرودگاه نظامی«اورلئان» در مرکز این کشور 11 تن دارو برای درمان بیش از هزار زخمی علاوه بر ده هزار واکسن را به لبنان منتقل کرد.
همچنین انتظار می رود که ناو «تونیر» که دارای یک بیمارستان مجهز است از بندر«تولون» به سمت لبنان حرکت کند.و پس از آن یک کشتی دیگر که وزارت ارتش های فرانسه اجاره کرده است اوایل هفته آینده به لبنان برود.
تونیر قرار است تیم ها و تجهیزات مهندسی و دویست تن آرد و محصولات لبنی و غذایی برای کودکان و 134 تن بسته های غذایی و 75 لیتر آب نوشیدنی و مواد بازسازی را به بیروت منتقل کند.
بر اساس بیانیه وزارت خارجه فرانسه علاوه بر این کمک های غذایی قرار است بیست هزار تن گندم و ده هزار تن آرد در روزهای آینده به لبنان منتقل شود.
این کمک ها توسط دولت فرانسه و جمعیت ها و موسسات کشاورزی فرانسه برای مردم لبنان ارسال می شود.
و اما به لحاظ میدانی امدادگران فرانسوی در عملیات جستجو و آواربرداری مشارکت دارند و نیروهایی از پلیس و ژاندارمری نیز در شناسایی قربانیان و دلایل انفجار کمک می کنند.
از سوی دیگر، متخصصان فرانسوی در ارزیابی خطرات شیمیایی نیز مشارکت دارند.
جدای از این کمک ها فرانسه تلاش می کند که نقش میانجی را برای کاهش تحریم های آمریکا علیه لبنان و حضور بیشتر آمریکایی ها در این کشور را بازی کند در عین حال برخی مقامات لبنان را نیز به تحریم تهدید می کند.
یک مقام ارشد کاخ الیزه مدعی شد رئیسجمهور فرانسه در گفتوگو با رئیسجمهور آمریکا مخاطرات تحریم حزبالله را به او گوشزد کرده است.
یک مقام کاخ الیزه مدعی شده «امانوئل ماکرون»، رئیسجمهور فرانسه مخاطرات تحریمهای واشنگتن علیه حزبالله لبنان را به «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا گوشزد کرده است.
این مقام فرانسوی به رویترز گفته ماکرون در گفتوگوی تلفنی با ترامپ مدعی شد که تحریمهای آمریکا علیه حزبالله لبنان به ابزار دست طرفهایی مانند ایران تبدیل شده که او خواستار تضعیف آنها است.
مقام کاخ الیزه اضافه کرده ماکرون به ترامپ گفته که ایالات متحده باید بار دیگر در لبنان سرمایهگذاری کرده و به بازسازی آن کمک کند.
او گفت: «ماکرون به ترامپ گفت که در مورد لبنان واقعیت این است که سیاست فشار یا بیتفاوتی از جانب ایالات متحده و برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس میتواند به ابزار دست کسانی نظیر ایران و حزبالله تبدیل شود که او خواستار تضعیف آنها است».
پیش از این گزارش شده بود ماکرون در سفر به لبنان برخی مقامهای این کشور را به تحریم تهدید کرده است.
«جورج مالبورنو» روزنامهنگار فرانسوی روز 17 مرداد به نقل از یک منبع حاضر در نشستهای رئیسجمهور فرانسه در بیروت خبر داد که او برخی مقامات لبنانی را تهدید به تحریم کرده است.
به گزارش پایگاه خبری شبکه «المیادین»، این منبع در این خصوص گفت که ماکرون «تهدید کرد در صورتی که اصلاحات اجرایی نشوند، برخی مقامات را تحریم میکند».
مالبورنو همچنین به نقل از این منبع که در نشست ماکرون با گروههای «14 مارس» حاضر شده بود، گزارش داد که ماکرون در این نشست گفته «تمام شما پول گرفتید خودتان این را میدانید و من هم این را میدانم».
رئیسجمهور فرانسه ظهر روز 16 مرداد وارد بیروت شد و پس از بازدید از مناطق خسارت دیده در پی انفجار بندر بیروت، با مقامات لبنانی از جمله «میشل عون» رئیسجمهور، «حسان دیاب» نخستوزیر و «نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان دیدار کرد.
یک مقام کاخ الیزه فرانسه گفت پاریس معتقد است شواهد کافی وجود دارد تا پذیرفته شود که انفجار بیروت یک حادثه بوده است.
این مقام کاخ الیزه فرانسه گفت که پاریس اعتقاد دارد شواهد کافی وجود دارد تا فرض کنیم که انفجار بیروت یک حادثه بوده است.
وی که با رویترز مصاحبه میکرد، گفت: «کمکها به لبنان از طریق سازمان ملل و اتحادیه اروپا صورت خواهد گرفت.»
این مقام فرانسوی درباره کنفرانس کمک به لبنان نیز گفت که نخست در این کنفرانس اموالی برای بازسازی بیروت، فراهم کردن کمکهای غذایی، ساخت مدارس، بیمارستانها و تامین تجهیزات پزشکی جمعآوری خواهد شد.
انفجار مهیب روز سهشنبه هفته گذشته در بندر بیروت، باعث تلفات و ویرانیهای گستردهای در این شهر شده است.
بر اساس آخرین آمار، تعداد تلفات این انفجار تا کنون به 158 کشته و بیش از 6 هزار مجروح رسیده است.
فرانسه همچنین قصد دارد کنفرانسی را برای کمک به بازسازی شهر بیروت برگزار کند که طی آن کشورهایی که قصد کمک به لبنان دارند در آن مشارکت کنند.
شایان ذکر است که فرانسه از سال ۱۹۲۳ تا ۱۹۴۶ بر لبنان قیمومیت داشت، سیستم استعماری پاریس در بیروت، ساری و جاری بود و پاریس وانمود میکرد که برای استقلال لبنان تلاش میکند. در روز اول سپتامبر سال ۱۹۲۰ میلادی – سال ایجاد قیمومیت فرانسه بر لبنان و سوریه – ژنرال «گورو»، کمیسر عالی فرانسه بهظاهر استقلال لبنان را اعلام کرد. ماکرون گرچه مدعی است لبنان یک کشور مستقل است اما سفر پنجشنبه او به لبنان یادآور اعلامیه گورو بود، چراکه پسازآن، این کشور ۲۶ سال تحت سلطه استعماری پاریس قرار گرفت.
اگرچه لبنان در ۲۲ نوامبر ۱۹۴۳ میلادی رسما استقلال خود را اعلام کرد اما تا زمان تخلیه کامل نیروهای انگلیسی و فرانسوی از این کشور یعنی تا سال ۱۹۴۶ میلادی عملا مستقل نبود.
برخی بر این باورند که سخنرانی تحقیرآمیز ماکرون و تعیین ضربالاجل برای اصلاحات سیاسی تا اول سپتامبر (۱۱ شهریور) را نمیتوان یک دلسوزی دیپلماتیک برشمرد بلکه نشاندهنده نقشه راه فرانسه برای تکرار قیمومیت بر این کشور تلقی میشود. او با سوءاستفاده از استیصال و شرایط نابسامان اقتصادی-سیاسی این کشور، نقش منجی را بازی کرد، وعده داد که کمکهای غذایی و مالی به لبنان در راه است و خبر از تشکیل کنفرانسی بینالمللی در این خصوص خبر داد.
این تحولات و تلاش گسترده فرانسه برای کمک به لبنان در حالی صورت می گیرد که سیاستمداران و نمایندگان مجلس لبنان معتقدند، اظهارات دبیرکل حزبالله که انفجار بندر بیروت را «فاجعهای» بزرگ و فراطایفهای و فرامنطقهای خواند، راه را برای طرفهایی که به دنبال سیاسی کردن این انفجار هستند، بست.
سیاستمداران لبنانی خاطرنشان کردند، توصیف این فاجعه به فاجعه ای فراطایفه ای بر ضرورت همبستگی و اتحاد ملت لبنان بعد از این حادثه تأکید میکند که تمامی شئون سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و معیشتی در لبنان را متاثر کرده است.
این سیاستمداران اضافه کردند، برخی تلاش کردند که با سبقت کردن از نتایج تحقیقات، حزبالله را در این حادثه متهم کنند ولی با توجه به موضع «سیدحسن نصرالله» دبیرکل و شناخت او از حساسیت اوضاع و حفظ خونسردی و آرامش در جریان سخنرانیاش، بیاساس بودن این ادعاها ثابت شد.
نمایندگان مجلس لبنان میگویند، انفجار بندر بیروت فاجعهای برای تمامی لبنانیها است و انتظار میرفت که تمامی احزاب و طوایف با این مصیبت با نگاهی فراطایفهای تعامل کنند و قبل از اتمام تحقیقات، اتهامزنی نکنند.
این نمایندگان با انتقاد از طرفهایی که حزبالله را در این حادثه متهم میکنند، به بخشی از سخنان سیدحسن نصرالله اشاره کردند که طی آن گفته است: «ما بیشتر از آنکه از بیروت خبر داشته باشیم از بندر حیفا خبر داریم چراکه این مسئله بخشی از معادله بازدارندگی است.»
نمایندگان لبنانی خاطرنشان کردند، مجموعه ای که در سال 2014 بر کشور حکومت میکرد برای همگان شناختهشده است؛ نیترات آمونیوم در آن سال در بندر بیروت انبار شد. افزون بر این، افرادی که از آنها تحقیقات انجام شده، از مسئولان گمرکها هستند نه از اعضای حزبالله. لذا لازم است که منتظر تحقیقات دستگاه قضایی و ارتش لبنان ماند.
نمایندگان لبنانی ایده تحقیقات بینالمللی برای شناسایی حقیقت انفجار بیروت را ردّ و تأکید کردهاند که تحقیق درباره ترور «رفیق الحریری» به دادگاه بینالمللی ویژه سپرده شد، 13 سال از فرآیند آغاز این پرونده میگذرد ولی تاکنون نتایج آن به مردم لبنان اعلام نشده است. لبنانیها دیگر نمیتوانند 13 سال منتظر نتایج تحقیقات درباره انفجار بندر بیروت باشند؛ لذا همگان باید به دستگاه قضا و ارتش لبنان جهت کشف واقعیت این انفجار اعتماد کنند.
نمایندگان لبنانی با اشاره به اینکه ملت لبنان مشغول دفن شهدای انفجار هستند، از طرفهای لبنانی که اقدام به اتهامزنی میکنند، انتقاد کردهاند.
نمایندگان لبنانی ضمن انتقاد از برخی طرفها در لبنان که خواستار قیمومیت فرانسه شدهاند نیز خاطرنشان کردهاند که این طرفها در حالی خواستار قیمومیت خارجی هستند، که دم از تشکیل دولت مستقل در لبنان میزنند.
دو روز پیش شماری از لبنانی ها با امضای طوماری خواستار آن شدند که لبنان بار دیگر و دستکم برای ۱۰ سال آینده تحت حاکمیت فرانسه قرار بگیرد.
در این طومار اعلام شده است که «ناتوانی کامل دولت لبنان در مدیریت کشور و تامین امنیت آن» مردم را کاملا خسته و ناامید کرده است.
در متن این طومار ادعا شده است: «لبنان با داشتن سیستمی ناکارآمد و فاسد، آخرین نفسهای خود را میکشد. ما معتقدیم برای ایجاد یک حکومت سالم و بادوام، ضروری است که لبنان بار دیگر به کنترل فرانسه درآید.»
در همن حال سیاستمداران لبنانی یاد شده در اشاره به سفر امانوئل ماکرون رئیسجمهور فرانسه به بیروت، تأکید کردهاند که در شرایط کنونی لبنان به کسانی نیاز دارد که به آن کمک کنند؛ لذا موضع سیدحسن نصرالله درباره این سفر مثبت بود.