محموله مرگبار نیترات آمونیاک که روز گذشته در بیروت منفجر شد و باعث مرگ بیش از 100 نفر و زخمی شدن 4هزار نفر شد از گرجستان راهی موزامبیک بود اما در بندر بیروت و به دلیل مشکلاتی که برای آن به وجود آمد معلق ماند.

 

به گزارش جماران، رسانه ها روایتی را درباره منبع محموله نیترات آمونیاک که باعث وقوع فاجعه در بندر بیروت شد و پژواک انفجار مهیب تا جزیره قبرس رسید را منتشر کردند.

بر اساس این روایت محموله نیترات آمونیاک با یک کشتی به نام Rhosus با پرچم مولدوای به انبارهای بندر بیروت رسید. این کشتی حامل 2750 تن نیترات آمونیاک بود.

کشتیRhosus در 23 دسامبر 2013 از بندر«باتومی» در گرجستان با محموله خود به مقصد موزامبیک حرکت کرده بود و در بندر بیروت معلق ماند زیرا در معرض بررسی فنی توسط مسئولین بندر گرفت و گفته شد که کارشناسان ایرادهایی در کشتی پیدا کردند به همین دلیل تصمیم گرفتند که از ادامه سفر این کشتی جلوگیری کنند.

گفته شد که بیشتر کادر کشتی باربری به کشورهای خود بازگشتند و ناخدای کشتی به همراه سه تن از کادر کشتی مجبور به ماندن در کشتی شدند.

پس از آن که همه تماس با مالک کشتی شکست خورد مشکل آن حل نشد.

علاوه بر آن اشاره شده است که قوانین مهاجرت مساله را پیچیده کرد زیرا سرنشینان کشتی حق ورود به لبنان را نداشتند.

علاوه بر اینها، مشکل و نرساندن امداد یا کمک به کشتی بود که اوضاع سرنشینان آن را به «مساله انسانی» تبدیل کرد و تلاش های دیپلماتیک برای حل آن نیز شکست خورد.

در نهایت افراد کادر باقی مانده کشتی با حقوقدانان متخصص تماس گرفتند و اعلام کردند که دریانوردان در پی قطع شدن همه راه ها به روی شان در معرض خطر مرگ هستند این علاوه بر خود بار خطرناک کشتی بود.

در نهایت تلاش ها به ثمر نشست و یک قاضی حکمی فوری صادر کرد و مدت کوتاهی بعد از آن دریانوردان بیروت را ترک کردند.

در پی آن باز هم سکوت مالک کشتی ادامه یافت و مسئولیت محموله ای که قدرت انفجاری آن شدید بود بر گردن مسئولان بندر افتاد.

احتمال مشکلات و گیر و بندهای قانونی از فروش محموله نیترات آمونیاک در مزایده علنی به عنوان تنها راه راحت شدن از شر پیامدهای خطرناک آن جلوگیری کرد.

بر اساس این روایت این چنین شد که مقادیر زیادی ماده انفجاری بین جولای 2014 و اکتبر 2015 به انباری در بندر بیروت منتقل شد و در آن ماند تا آن که شد آن چه نباید بشود.

 

انفجار مهیب و ویرانگر بیروت

روز سه شنبه منابع خبری گزارش دادند که انفجار مهیبی ناشی از آتش‌ سوزی در انبارهای مواد محترقه در بندر بیروت، پایتخت لبنان به وقوع پیوست و ابعاد گسترده‌ ای در پی داشته است. این انفجار جان ده ها نفر را گرفت و بیش از چهارهزار نفر را زخمی کرد و ده ها تن نیز همچنان در شمار مفقودها هستند.

تیم های آتش نشانی و دفاع شهری از ساعت اولیه صبح امروز چهارشنبه عملیات آواربرداری را در بندر بیروت و پیرامون آن آغاز کردند و در جستجوی قربانیان انفجار مهیبی هستند که روز گذشته این شهر را به لرزه در آورد.

بر اساس آمار اولیه ده ها نفر همچنان زیر آوار ساختمان هایی که برخی از آن ها به طور کامل ویران شده مفقود شده اند این در حالی است که مسئولان بهداشتی لبنان تا کنون کشته شدن100 نفر و زخمی شدن 4هزار نفر را ثبت کرده اند.

بیمارستان های بیرون پایتخت لبنان نیز پر از زخمی هایی است، که اوضاع آنها وخیم گزارش شده است.

رئیس صلیب سرخ لبنان امروز چهارشنبه اعلام کرد که تعداد کشته های انفجار مهیب روز سه شنبه در بیرون به 100 نفر رسید و هنوز بسیاری از قربانیان زیر آوار هستند.

«جورج الکتانی»  تلفنی به تلویزیون «ال. بی.سی.آی» گفت که صلیب سرخ با وزارت بهداشت این کشور هماهنگ می کند تا کالبدشکافی ها جنازه ها را جای دهند زیرا بیمارستان ها دیگر قادر به پذیرش بیشتر نیستند.

مسئولان لبنانی همزمان با جستجوی قربانیان  توسط تیم های امداد و نجات زیر مساحت بزرگی از آوار و نجات کسانی که کرفتار شده اند  پیش بینی می کنند که تعداد قربانیان افزایش یابد.

شورای عالی دفاع لبنان در جلسه فوق ‌العاده ‌ای که بامداد چهارشنبه برگزار کرد، تصمیماتی از جمله اعلام سه روز عزای عمومی و تعطیلی عمومی در لبنان اتخاذ کرد.

در جلسه شورای عالی دفاع لبنان همچنین تصمیم گرفته شد که نیروهای ارتش، مسئولیت امنیت بیروت را برعهده بگیرند و نیز حالت فوق‌ العاده تا دو هفته در بیروت ادامه یابد.

همچنین بنا به تصمیم اعضای این شورا، کمیته تحقیق درباره فاجعه بندر بیروت تشکیل می ‌شود و گزارش خود را ظرف مدت 5 روز آماده خواهد کرد.

شورای عالی دفاع لبنان تاکید کرده است که مسئول انفجار بیروت به شدت مجازات خواهد شد.

وزیر اقتصاد لبنان در پایان این جلسه گفت: آسیب زیادی وارد شده و سیلوهای نگهداری گندم به دلیل این انفجار از بین رفته است.

خبرنگار شبکه سی ان ان به نقل از رسانه های لبنان گزارش داد این انفجار بخش هایی از کاخ ریاست جمهوری لبنان را نیز تخریب کرده است.

در همین راستا منابع لبنانی گزارش داده اند که همسر، دختر و شماری از مشاوران نخست وزیر لبنان بر اثر انفجار در بیروت، مصدوم شدند.

«نزار نجاریان» دبیرکل «حزب الکتائب اللبنانیه» هم در پی انفجار بندر بیروت جان باخت.

در پی وقوع این انفجار مهیب  حزب‌الله لبنان بیانیه ای صادر کرد و تأکید کرد «این فاجعه دردآور که ویرانی بی‌سابقه‌ای را در پی داشته و پیامدهای انسانی، بهداشتی، اجتماعی و اقتصادی خطرناکی را به دنبال خواهد داشت، همبستگی و یکپارچگی همه لبنانی‌ها، گروه‌های سیاسی را ایجاب می‌کند تا از آثار این مصیبت دردناک عبور کنیم.»

 در این بیانیه آمده است که «از همه کادرهای پزشکی، هیات‌های کمک‌های انسانی و نیروهای دفاع مدنی و آتش‌نشانان شجاع به خاطر تلاش‌های بی‌دریغ‌شان تشکر می‌کنیم. همه امکانات خود را هرچه مقدار که ضرورت ایجاب کند در خدمت مردم شریف خود و هموطنانمان قرار می‌دهیم.»

 در ادامه این بیانیه همچنین آمده است:«از خداوند متعال برای شهدا خواستار مغفرت الهی و برای مجروحان طلب شفای عاجل داریم. همچنین امیدواریم خدا ملت ما را در عبور از سختی‌ها صبور و مستحکم قرار دهد.»

استاندار بیروت نیز اعلام کرد که بازگشت هزاران نفر به منازل خود تا ۲ یا ۳ ماه آینده ممکن نیست.

وی افزود: نگهداری این حجم مواد قابل انفجار در یک انبار در بندر بیروت مانند «بمب اتمی» است.این اقدام با تصمیم دستگاه قضایی انجام شده و نیمی از کشور به خاطر آن قربانی شده است.

وی تأکید کرد که 3 تا 5 میلیارد دلار، حجم خسارت ناشی از انفجار بیروت است.

 

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
15 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.