پایگاه خبری جماران، سعید گیتی آرا: روز پنجشنبه هفته ای که گذشت، وزارت کشور آلمان اعلام کرد حزبالله لبنان و زیرمجموعههایش را در فهرست گروههای تروریستی قرار داده است. این وزارتخانه همچنین تأکید کرد که دولت فدرال عناصری را که مشکوک به همکاری و ارتباط با حزبالله باشند تحت تعقیب قرار میدهد.
در همین رابطه، یک تحلیلگر مسائل اروپا دلایل و تبعات این تصمیم را بازگو کرد.
لابی صهیونیست ها و ارتباطات میان آمریکا و آلمان از دلایل اصلی تصمیم علیه حزب الله بود
اردشیر سنایی در گفت و گو با خبرنگار جماران، درباره دلایل چنین تصمیمی از سوی دولت آلمان گفت: تصمیم دولت آلمان مبنی بر قراردادن نام حزب الله لبنان در فهرست گروه های تروریستی هم متاثر از شرایطی است که در منطقه وجود دارد هم به موقعیت و نفوذی برمی گردد که طرفداران صهیونیست ها در آلمان پیدا کرده اند. اما از سویی نمی توان ارتباطات میان آمریکا و آلمان را نیز نادیده گرفت و این اقدام را باید یکی از خواسته های دولت آمریکا دانست که از سوی دولت آلمان پذیرفته شده است.
وی افزود: این اقدامات در آلمان و حتی اتحادیه اروپا مسبوق به سابقه است و بنابر دلایل مختلف به ویژه به دلیل نفوذ لابی های صهیونیستی در کشورهای اروپایی هر چند وقت یکبار اتفاق می افتد. چند سال پیش هم این اتفاق افتاد ولی دولت آلمان تفکیکی میان شاخه سیاسی با شاخه نظامی حزب الله لبنان انجام داد و ارتباط خود را صرفا با شاخه نظامی این گروه قطع کرد. اما شاخه سیاسی حزب الله را به عنوان بخشی از دولت، قوه مقننه و نیروهای سیاسی فعال در لبنان پذیرفته بود و ارتباطاتی هم میان آنها وجود داشت. از جمله در تبادل زندانیان لبنانی و اسرائیل، آلمان می توانست نقش یک واسطه را ایفا کند.
لبنان در شرایط خاصی به سر می برد
این تحلیلگر مسائل اروپا ادامه داد: به نظر می رسد تلاش بیش از پیش طرفداران اسرائیل و لابی های صهیونیستی در آلمان برای تحت فشار گذاشتن حزب الله لبنان و از طرف دیگر تلاش هایی که آمریکا برای تحت فشار گذاشتن مخالفین اسرائیل به ویژه حزب الله لبنان بعد از به قدرت رسیدن ترامپ به کار بسته است. و تلاش هایی ویژه ای که از سوی سفیر آمریکا در آلمان انجام شده، در گرفتن چنین تصمیمی بی تاثیر نبوده است.
وی بیان کرد: لبنان در شرایط خاصی به سر می برد و از ماه ها قبل شاهد آشوب ها و بی ثباتی های مختلفی بوده و تنش های زیاد نهایتا منجر به استعفاء دولت این کشور شد. بعد از آن نیز تلاش ها برای تشکیل دولت موقت با فراز و نشیب های زیادی مواجه بود. اما چند وقتی است که دوباره بعد از کرونا به دلیل فشارهای اقتصادی، بی ثباتی جدیدی در جامعه لبنان دیده می شود. به نظر می رسد که بخشی از دلیل چنین تصمیمی از سوی آلمان به وضعیت داخلی لبنان بازمی گردد برای اینکه فشاری به دولت و مجلس لبنان وارد شود تا به حزب الله لبنان فشار بیاورند.
این تصمیم می تواند رابطه جامعه لبنانی مقیم آلمان را با حزب الله لبنان قطع کند
سنایی گفت: فراموش نکنیم دولت آلمان به عنوان شکست خورده جنگ جهانی دوم و به دلیل ماجرای هولوکاست همیشه یک دِین تاریخی نسبت به اسراییل و یهودی ها داشته و سعی می کند خاطره تلخی را که یهودی ها از جنگ جهانی دوم و ارتش نازی ها دارند، به نحوی کمرنگ کند. بنابراین همه این موارد را می توانیم به عنوان دلایل چنین تصمیمی از سوی آلمان مدنظر قرار دهیم.
وی درباره تبعات تصمیم اخیر آلمان در قبال حزب الله لبنان گفت: بخشی از لبنانی های مقیم آلمان دارای ارتباطات خاصی با حزب الله لبنان بودند و بازتاب این تصمیم را در همین یکی دوروز اخیر در حمله به مراکز فرهنگی، مساجد و موسساتی که احتمال همکاری مالی آنها با حزب الله لبنان وجود داشت، مشاهده کردیم. به نظر می رسد که این تصمیم تبعاتی خواهد داشت و می تواند رابطه جامعه لبنانی مقیم آلمان را با حزب الله لبنان قطع کند. که بی تردید در شرایط سیاسی لبنان نیز تاثیرگذار خواهد بود. از این رو اگر با همراهی سایر کشورهای اروپایی همراه شود امکان تأثیرگذاری اش بر شرایط سیاسی داخل لبنان بیشتر خواهد شد.
شرایط سیاسی داخل لبنان بسیار حائز اهمیت است
سنایی بیان کرد: به نظر می رسد که لابی صهیونیستی تقریبا در تمامی کشورهای اروپایی فعال باشند. آلمان سومین کشور بعد از هلند و انگلستان است که تفکیکی بین شاخه سیاسی و نظامی لبنان قائل نیست. شاید تلاش لابی های صهیونیستی در اروپا بتواند سایر کشورها را به این مسیر بکشاند. به نظر می رسد نفوذ و جایگاه سنتی ای که فرانسه در منطقه به ویژه لبنان دارد حائز اهمیت است و باید دید که فرانسه چه تصمیمی خواهد گرفت؟ اگر در آنجا هم چنین تصمیمی گرفته شود مشخص خواهد شد که یک هماهنگی میان کشورهای اروپایی شکل گرفته برای اینکه فشار سیاسی همه جانبه ای بر لبنان اعمال کنند و این اقدام شاید بتواند تاثیراتی در معادلات منطقه برجای بگذارد.
وی در پایان گفت: حزب الله لبنان برآمده از جوانان انقلابی لبنان است و محبوبیت خاصی در میان شیعیان لبنان و گروه های دیگر آن کشور داشته و دارد. مقاومت این گروه در برابر اسرائیلی ها نیز در سال های مختلف به ویژه در قرن بیست و یکم و مبارزه اش با گروه های تکفیری و تروریستی در منطقه زبانزد است و به دلیل ارتباطاتی که با سایر گروه های منطقه دارد به نظر نمی رسد که اقدامات این چنینی بتواند تاثیری محسوس روی فعالیت های این گروه بگذارد. اما شرایط سیاسی داخل لبنان بسیار حائز اهمیت است. آن شرایطی که قبل از کرونا وجود داشت و امروز دوباره در حال شکل گرفتن است را باید در هر تحلیلی که از اوضاع می شود مدنظر قرار داد. ولی بی تردید با این شرایطی که حزب الله لبنان از لحاظ محبوبیت در کشور خود دارد، به نظر نمی رسد که چنین تصیماتی بتواند آن را با چالشی جدی مواجه کند.