شیوع کرونا در قالب یک شوک کوتاهمدت، افزون بر چین اقتصاد اروپا و آمریکا را تحت تاثیر قرار خواهد داد و از این منظر حدود ۱.۱ هزار میلیارد دلار خسارت به اقتصاد جهان وارد خواهد شد.
به گزارش جماران به نقل از یورونیوز، همزمان با عبور شمار مبتلایان جهانی ویروس کرونا از مرز ۸۰ هزار نفر و افزایش تعداد مرگ و میر ناشی از ابتلا به بیماری کووید-۱۹ از دو هزار و ۷۰۰ تن، نهادهای اقتصادی جهان برآورد هزینه این بیماری نوظهور را آغاز کردهاند.
هر چند صندوق بینالمللی پول اعلام کرده بود که رشد اقتصادی جهان میتواند ۰۱ درصد در سال ۲۰۲۰ کاهش یابد و به ۳.۳ درصد برسد ولی ابراز نگرانی روز دوشنبه سازمان جهانی بهداشت از فراگیر شدن بیماری کووید-۱۹ در دو اقتصاد عمده جهان یعنی کره جنوبی و ایتالیا، ارزیابیهای جهانی از تبعات این بیماری را افزایش داد.
چنان که در جریان معاملات روز دوشنبه بازارهای جهانی، نه تنها سقوط شاخص بازارهای سهام بار دیگر از مرزهای چین عبور کرد و آمریکا، اروپا و سایر کشورهای آسیایی را فرا گرفت، قیمت جهانی نفت نیز بار دیگر به پایین ترین حد در ۱۲ روز گذشته رسید. در چنین شرایطی بازار طلا به مامن امن سرمایهگذاریها بدل شده، به طوری که بهای جهانی هر اونس طلا پس از صعود ۴۳ دلاری روز دوشنبه، طی مبادلات روز سهشنبه نیز با ادامه نزول قیمتها در بازارهای نفت و سهام، ۳۳ دلار دیگر افزایش یافت و تا هزار و ۶۸۸ دلار بالا رفت. بدین ترتیب قیمت جهانی طلا به بالاترین حد از فوریه ۲۰۱۳ تاکنون یعنی طی ۷ سال گذشته رسید.
همزمان با این که نمایندگان کشورهای عضو گروه بیست در نشست اخیر خود در ریاض از تاثیر منفی شیوع ویروس کرونا در اقتصادهای برتر جهان ابراز نگرانی کردند، بانک سرمایهگذاری یوبیاس برآورد کرده که رشد اقتصادی جهان بر خلاف خوشبینی صندوق بینالمللی پول به ۰.۵ درصد کاهش خواهد یافت و اقتصاد چین در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۰ دچار رکود خواهد شد.
با این حال یک مطالعه بانک جهانی نشان میدهد که اگر در نتیجه یک بیماری واگیردار حدود ۱ میلیون نفر در جهان کشته شوند، در نتیجه آن رشد اقتصادی جهان تنها ۱ درصد کاهش کاهش خواهد یافت. همچنین مطالعه انجام شده توسط وزارت خزانهداری آمریکا در سال ۲۰۱۶ نیز حاکی است که اگر در نتیجه تغییرات اقلیمی ۷۰۰ هزار نفر جان خود را از دست بدهند، رشد اقتصادی جهان ۰.۷ درصد کاهش خواهد یافت.
اما موسسه پیشبینی اقتصادی آکسفورد تاکید دارد که شیوع کرونا در قالب یک شوک کوتاهمدت، افزون بر چین اقتصاد اروپا و آمریکا را تحت تاثیر قرار خواهد داد و از این منظر حدود ۱.۱ هزار میلیارد دلار خسارت به اقتصاد جهان وارد خواهد شد. موسسه آکسفورد این خسارت را ناشی از زنجیرهای از رخدادهای اقتصادی از جمله کاهش تولید، سرمایهگذاری، تجارت، سفر و تخریب موقتی زنجیره توزیع کالا در جهان میداند.
البته موسسه مشاور سرمایهگذاری مِتلایف ابراز امیدواری کرده که بر خلاف برآوردهایی که طی روزهای منتشر شده، بانکهای مرکزی و دولتهای جهان با اتخاذ سیاستهای همساز پولی و مالی موافق خواهند شد تا بخش قابل توجهی از تبعات اقتصادی شیوع ویروس کرونا را کاهش دهند.