کردهای سوریه در سال های گذشته در ائتلافی با نیروهای آمریکایی علیه داعش جنگیدند با این حال اختلاف میان واشنگتن و آنکارا بر سر جزئیات برنامه استقرار یک منطقه امن در شمال سوریه و خروج نظامیان آمریکایی از منطقه مرزی با سوریه، کردهای شمال شرقی سوریه را در برابر حملات احتمالی ترکیه تنها گذاشته و عملا راه را برای آغاز حمله نیروهای ترکیه آماده کرده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، گاردین در گزارشی نوشت: کاخ سفید با تغییر ناگهانی سیاست خارجی خود که در عمل به معنای رها کردن کردها - متحدان دیرینه واشنگتن - است، به ترکیه چراغ سبز داده است به شمال سوریه حمله کند و نیروهای آمریکایی نیز از منطقه خارج شده اند.
تهدید ترکیه به ورود به مناطق بیشتری از شمال سوریه در حالی صورت می گیرد که چندی پیش «ولید المعلم» وزیر خارجه سوریه، حضور نیروهای ترکیه و آمریکا در خاک سوریه را غیر قانونی دانسته و خواستار خروج بیدرنگ آنها شده بود.
نیروهای کرد در مقابله با داعش در منطقه نقشی مهم و پیشتاز را ایفا کردند. اما تغییر این سیاست در پی گفت و گوی تلفنی دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا و رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در روز یکشنبه، به گفته کاخ سفید به این معنی است که ترکیه مسئولیت جنگجویان به اسارت گرفته شده داعش را به عهده می گیرد.
این تازه ترین اقدام از یک رشته اقدامات شتابزده ترامپ محسوب می شود که در داخل آمریکا با استیضاح خود مقابله می کند. ترامپ این تصمیم را بدون اطلاع قبلی و رایزنی با دیپلمات های آمریکایی که در خصوص سوریه مسئولیت دارند، اتخاذ کرده است.
ترامپ امروز در حساب توئیتری خود درباره خروج نیروها نوشت: «کردها همراه ما جنگیدند، اما برای این کار مبلغ هنگفتی از پول و تجهیزات به آنها داده شد. آنها چندین دهه است که با ترکیه می جنگند. من تقریبا 3 سال جلوی این نبرد را گرفتم، اما زمان آن فرا رسیده است که ما از این جنگ های مسخره بی پایان، که بسیاری از آنها قبیله ای هستند، خارج شویم و سربازانمان را به خانه برگردانیم.»
او افزود: «ما در جایی جنگ خواهیم کرد که به نفعمان باشد، و تنها وقتی مبارزه می کنیم که برنده بشویم.»
دونالد ترامپ بار دیگر خواستار تحویل گرفتن افراد داعشی دارای ملیت اروپایی توسط دولت های اروپایی شد و در پیامی نوشت: «ترکیه، اروپا، سوریه، ایران، عراق، روسیه و کردها اکنون باید به وضعیت رسیدگی کنند و اینکه می خواهند با جنگجویان اسیر شده داعش در منطقه خود چه کار بکنند. همه آنها از داعش متنفر هستند، سال ها دشمن بوده اند. ما 7000 مایل دورتر هستیم و اگر دوباره داعشی ها نزدیک ما بیایند آنها را خُرد خواهیم کرد!»
نیروهای دموکراتیک سوریه که رهبری آن در دست نیروهای کرد «یگان های مدافع خلق» است در بیانیه ای گفته اند: «علیرغم تلاش هایمان برای پرهیز از هرگونه تشدید تنش نظامی با ترکیه و انعطافی که برای ایجاد مکانیسمی برای تامین امنیت مرزی از خود نشان داده ایم، آمریکایی ها به تعهداتشان عمل نکرده و نیروهای خود را از مناطق مرزی با ترکیه خارج کرده اند.» نیروهای کرد همچنین در این بیانیه افزودهاند که ترکیه برای یک «عملیات تهاجمی» در شمال و شمال شرقی سوریه آماده می شود که میت واند تاثیر «به شدت منفی» بر جنگ با داعش داشته باشد.
«مصطفی بالی» سخنگوی نیروهای دموکراتیک سوریه با اشاره به اینکه تهدیدات ترکیه بسیار جدی است، می گوید: «می ترسیم اگر ترکیه بخشی از سوریه را اشغال کند دست به کشتار جمعی مردم ما بزند.» او همچنین افزود نیروهای آمریکایی به تعهداتشان عمل نکرده اند و با ترک این مناطق در حال تبدیل این محدوده به یک منطقه جنگی هستند.
سخنگوی نیروهای دموکراتیک سوریه همچنین گفت که نیروهای کرد مصممند که «به هر قیمتی» از شمال شرقی سوریه دفاع کنند.
«روبِن گالِگو» از کهنه سربازان جنگ عراق و سناتور دموکرات از ایالت «آریزونا» در توئیتر نوشت: اجازه دادن به ترکیه برای اینکه وارد شمال سوریه شود, یکی از بی ثبات کننده ترین اقداماتی است که ما می توانیم در خاورمیانه انجام دهیم. کردها هرگز دوباره به آمریکا اعتماد نمی کنند. کردها در صدد ایجاد اتحادهای تازه یا بدست آوردن استقلال برای محافظت از خود بر خواهند آمد.
آمریکا و ترکیه ماه اوت درباره ایجاد یک «منطقه امن» در شمال سوریه توافق کردند. بر اساس این توافق، نیروهای دموکراتیک سوریه که تحت رهبری کردها و مورد حمایت آمریکا بودند، از مرز عقب نشینی می کنند. ترکیه معتقد است نیروهای دموکراتیک سوریه همان شورشیان کرد در داخل ترکیه هستند و آنها را یک تهدید امنیتی جدی تلقی می کند. توافق مربوط به ایجاد این منطقه امن قرار بود مانع از تهاجم نظامی ارتش ترکیه شود.
با وجود این کاخ سفید در بیانیه ای که روز یکشنبه درست پیش از ساعت 11 شب منتشر کرد، به این توافق اشاره ای نکرد.
در این بیانیه غافلگیر کننده آمده است: ترامپ امروز تلفنی با رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه صحبت کرد. ترکیه به زودی عملیات خود را در شمال سوریه که از مدتها قبل برنامه ریزی شده، اجرا می کند. نیروهای مسلح آمریکا از این عملیات حمایت یا در آن مداخله نمی کنند.
بخش های دیگر این بیانیه از آن حکایت دارد که اردوغان در ازای موافقت آمریکا با تهاجم ترکیه، به ترامپ اطمینان خاطر داده است که ترکیه شبه نظامیان داعشی را که به اسارت نیروهای دموکراتیک سوریه درآمده اند، از آنها تحویل می گیرد. نگهداری اروپایی ها و دیگر جنگجویان خارجی، مدتی مدید یکی از دغدغه های ترامپ بوده است. ترامپ از دولت های اروپایی به سبب قبول نکردن مسئولیت پذیرش اتباع خود در میان اعضای داعش انتقاد کرده بود.
در حالی ترکیه اعلام کرده به زودی از زمین و هوا به مواضع کردها در شمال شرقی سوریه حمله می کند، هماهنگ کننده امور بشردوستانه سازمان ملل می گوید این نهاد برای بدترین وضعیت در منطقه آماده می شود. «پانوس مومتسیس» هماهنگ کننده امور بشردوستانه سازمان ملل می گوید سوالات بی پاسخ زیادی درباره عملیات قریب الوقوع ترکیه در شمال شرقی سوریه وجود دارد. او می گوید سازمان ملل یک برنامه احتمالی برای تهیه مواد غذایی و تجهیزات بهداشتی تدارک دیده تا در صورت در صورت آوارگی و جابه جایی گسترده جمعیت آن را به اجرا در آورد.
اتحادیه اروپا نیز هشدار داده است که در شمال سوریه «باری دیگر، این غیرنظامیان خواهند بود که ناچار می شود تاوان عملیات نظامی را پس بدهند.»
کارشناسان مسائل سوریه هشدار دادند اینکه آمریکا نیروهای دموکراتیک سوریه را رها می کند موجب به وجود آمدن جبهه تازه دیگری در جنگ 8 ساله سوریه می شود. این وضعیت ممکن است موجب شود کردها در صدد دستیابی به توافقی با بشار اسد در سوریه بر آیند.
نتیجه دیگر گفت و گوی ترامپ و اردوغان این است که پیش بینی می شود رئیس جمهور ترکیه ماه آینده به آمریکا سفر کند.