پاسخ اسپانیا به چند دلیل فوری صورت گرفت زیرا مادرید با انگلیس از قرن ها پیش بر سر حاکمیت بر تنگه جبل طارق نزاع دریایی دارد و حوادث زیادی طی سال های اخیر در همین زمینه رخ داده است که هر از چند گاهی روابط دو کشور را متشنج می کند.

به گزارش جماران،  روزنامه رأی الیوم درباره توقیف غیرقانونی نفت کش ایرانی در تنگه جبل الطارق گزارشی به قلم «البشیر محمد لحسن» نوشت: دولت جبل طارق اعلام کرد که توقیف نفتکش ایرانی «گریس1» که روز پنجشنبه توسط نیروی دریایی انگلیس در مقابل سواحل تنگه جبل طارق به شکل غیرقانونی صورت گرفت را به مدت 2هفته تمدید کرده است. ایران از دولت انگلیس خواست که کشتی و تیم آن را آزاد کند و این اقدام انگلیس را«راهزنی دریایی» توصیف کرد.

موضع گیری های طرف های مختلف دریاره این مساله متناقض است؛  انگلیس مدعی است که تصمیم به توقیف نفتکش پس از آن صورت گرفت که این کشتی وارد آب های منطقه ای انگلیس شده  است در حالی که بار آن نفتی است که به سوریه که تحت تحریم اتحادیه اروپا از سال 2011 است می رفت. این ادعاها را «فابیان بیکاردو» وزیر اول دولت جبل طارق به زبان آورد.

این مسئول انگلیسی افزود که به این دلیل توقیف شده است که مالکیت پالایشگاهی که قرار است نفت در آن تخلیه شود طرفی است که توسط اروپایی ها تحریم شده است. این نفتکش قرار است که نفت را در پالایشگاه «بانیاس» که در تملک دولت سوریه تخلیه کند. اتحادیه اروپا از سال 2011 تحریم های اقتصادی و مالی بر سوریه تحمیل کرده است و این تحریم ها تا ژوئن سال 2020 ادامه خواهد یافت. از جمله این تحریم های تحمیلی بر دمشق محموله های نفتی است که به سمت سوریه می روند.سرمایه گذاری های اروپایی بخش دیگر تحریم هاست اروپایی هاست. همچنین اروپایی ها دارایی های بانک مرکزی سوریه در همه اراضی اروپا را بلوکه کرده اند. از سوی دیگر، این نخستین باری است که یک محموله نفتی که به سوریه می رود توقیف شده است.

پاسخ اسپانیا به چند دلیل فوری صورت گرفت زیرا مادرید با انگلیس از قرن ها پیش بر سر حاکمیت بر تنگه جبل طارق نزاع دریایی دارد و حوادث زیادی طی سال های اخیر در همین زمینه رخ داده است که هر از چند گاهی روابط دو کشور را متشنج می کند.«جوزپ بورل» وزیر خارجه اسپانیا در واکنش به این حادثه گفت: لندن به دستور آمریکا در چارچوب جنگ نفتی اش علیه ایران اقدام کرد و اطلاعات دریانوردی نفتکش را سازمان اطلاعات آمریکا در اختیار همتای انگلیسی خود قرار داد و اطلاع داده است که بار این کشتی نفت ایران است که آمریکا صادرات آن را تحریم کرده است.»

وی افزود: به احتمال زیاد کشتی در آب های منطقه ای اسپانیا یا در بهترین حالت آب های مورد مناقشه  توقیف شده است.

اسپانیا روز گذشته-جمعه- اعلام کرد که به انگلیس به دلیل توقیف این نفتکش در آب های بین المللی مورد مناقشه اعتراض دیپلماتیک کرده است.

علاوه بر آن«محسن رضایی» دبیر کل تشخیص مصلحت نظام ایران خواستار آن شد که کشورش در صورتی که لندن به درخواست ایران برای آزادی کشتی ایرانی تن ندهد، مقابله به مثل کند.

وی در حساب توئیتری خود نوشت: «‌انقلاب اسلامی در طول تاریخ چهل ساله خود، در هیچ معرکه‌ای آغازگر تنش نبوده، اما در پاسخ به زورگویان و گردنکشان، تعلل نکرده و تردید به دل راه نداده است. انگلیس اگر ‎نفتکش ایرانی را رفع توقیف نکند، وظیفه دستگاه‌های مسئول، اقدام متقابل و توقیف یک نفتکش انگلیسی است.»

قدرت های بین المللی همچنان به مساله توقیف غیرقانونی نفتکش ایرانی واکنش نشان می دهند.  وزارت خارجه روسیه تأکید کرد که عواقب توقیف نفتکش ایرانی در تنگه جبل الطارق «وخیم» خواهد بود. وزارت خارجه روسیه توقیف کشتی و محموله آن را اقدامی دانست که به دنبال پیچیده تر کردن اوضاع درباره ایران و سوریه است.

وزارت خارجه روسیه تأکید کرد که واکنش های فوری مسئولان بلندپایه انگلیس و ایالات متحده آمریکا پس از این عملیات تأکیدی بر این است که این اقدام از مدتی قبل برنامه ریزی شده بود و عملیات توقیف با عزم کشورهای اروپایی برای حفظ توافق هسته ای با ایران در تضاد است.

دلیل دخالت اسپانیا در اصل به این بر می گردد که مادرید هیچ فرصتی را برای اثبات حاکمیتش بر آب های تنگه جبل طارق از دست نمی دهد و این نزاعی قدیمی است که هر از چند گاهی روابط دو کشور را متشنج و بحرانی می کند. به موجب توافقنامه «اوترشت» انگلیس از سال 1715 بر تنگه جبل طارق سیطره دارد و بر اساس آن توافقنامه آب های تحت حاکمیت انگلیس از بندر دریایی و آب های داخلی آن فراتر نمی رود این در حالی است که لندن اصرار می کند مرزهای دریایی اش تا سه مایل دریایی خارج از محدوده تنگه می رسد. بر اساس اطلاعات در دسترس کشتی ایرانی در مسافتی بیش از چهار کیلومتر از تنگه در منطقه استقرار کشتی هایی که از تنگه عبور می کنند، کشترانی می کرد.

مادرید این حادثه را فرصتی عالی برای آن می بیند که مخالفتش و نارضایتی عمومی اروپایی ها از دیکته های آمریکا بر آنها در زمینه سیاست خارجی را ابراز کند.اروپایی ها بر این باورند که انگلیس به طور مستقیم و بدون حتی مشاوره با شرکایش در منطقه به دیکته های آمریکا تن می دهد. جوزپ بورل وزیر خارجه دولت موقت اسپانیا از شدیدترین منتقدان سیاست خارجی آمریکا و از جمله کسانی است که به شدت خواستار استقلال در تصمیم گیری های خارجی اروپاست. بورل که اکنون برای پست مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا انتخاب شده است می خواهد در اولین آزمونش حتی قبل از آن که این پست را رسما به عهده بگیرد، اندکی قاطعیت از خود نشان دهد. واشنگتن از اروپایی ها می خواهد که حلقه محاصره بر ایران را تنگ تر کنند و به  سیاست تحریم های نفتی ملحق شوند که آمریکا بر ایران تحمیل کرده و می خواهد صادرات نفت ایران را به صفر برساند.

در همین حال، ایران برگه برنده های زیادی دارد که می تواند به وسیله آنها بر انگلیس فشار بیاورد تا نفتکش اش را آزاد کند و برخی از این برگه برنده ها را نیز رو کرده است به طوری که برخی از مسئولان در تهران خواستار مقابله به مثل شدند زیرا آب های خلیج فارس پر از نفتکش های انگلیسی است که به سمت انگلیس در حرکتند یا حتی پر از کشتی های تجاری است.

ناظران بر این باورند ایران که توانست یک هواپیمای جاسوسی آمریکا را در پی نقش حریم هوایی سرنگون کند می تواند یک کشتی انگلیسی را توقیف کند تا لندن را وادار به آزادی نفتکش اش کند.

انتظار می رود که این حادثه روابط  در اصل تیره ایران و آمریکا را تیره تر کند ولی در تقسیم اروپایی ها به هوادار و مخالف این اقدام نیز نقش خواهد داشت. اعتراض رسمی مادرید نشان دهنده نارضایتی کشورهای اروپایی از نادیده گرفتن آنها توسط واشنگتن و مخالفت شان با تبدیل شدن به نمایندگان آمریکا برای رهگیری و توقیف کشتی های نفتکش ایرانی است.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.