به رغم آن که ایران توانست بیش از سه دهه در برابر تحریم های آمریکا ایستادگی کند و به لحاظ اقتصادی و نظامی و نیز علمی پیشرفت کند حالا این پرسش مطرح می شود که ایالات متحده آمریکا از ایران چه می خواهد و ایران چگونه با تحریم های جدید مقابله می کند؟
به گزارش جماران، روزنامه تونسی المغرب در تحلیلی به قلم خیام الزعبی نوشت: امروزه جنگ های اقتصادی بر اساس اعمال تحریم هایی است که کشورها را خسته و فرسوده کرده و آنها را تضعیف و تبدیل به شکاری ساده برای معامله و دیکته های خارجی می کند.
هیچ اختلافی در این مساله وجود ندارد که تحریم هایی که دولت آمریکا علیه ایران در این زمان اعمال کرده هدفش انتقال اشاره هایی است که درون خود چندین پیام را دارد که مهمترین آنها فشار بر ایران و همپیمانانش است که طرحی تروریستی را از بین بردند که هدفش اجرا و به نتیجه رساندن طرح آمریکایی-صهیونیستی در منطقه است.
علاوه بر آن هدف دیگر تحریم ها شکستن اراده ملت ایران است تا به خواسته های همپیمانان آمریکا تن دهد. با این استراتژی آمریکا تصمیم گرفت که با ایران یعنی دشمن سرسختش مقابله کند؛ دشمنی که از سال هایی که واشنگتن سرگرم جنگ هایش در منطقه خاورمیانه بود برای تقویت جایگاه خود بهره برد.
به رغم آن که ایران توانست بیش از سه دهه در برابر تحریم های آمریکا ایستادگی کند و به لحاظ اقتصادی و نظامی و نیز علمی پیشرفت کند حالا این پرسش مطرح می شود که ایالات متحده آمریکا از ایران چه می خواهد و ایران چگونه با تحریم های جدید مقابله می کند؟
در همین زمینه باید گفت که نمی توان فشارها و محدویت های آمریکا علیه ایران را از جنگ بزرگی که میان واشنگتن و تهران در جریان است جدا کرد؛ زیرا دولت آمریکا قصد دارد از طریق مجموعه ای از تحریم های هدفمند منابع مالی دولت ایران را خشک کند و به همین دلیل به تروریسم اقتصادی از طریق محاصره و ایجاد تنگنا علیه ملتی روی آورد که ایستادگی را در برابر تروریسم آمریکایی مورد حمایت کشورهای منطقه و خارج از منطقه است را انتخاب کرد. آمریکا در پی سرنگونی پهپادش توسط ایران تحریم های اقتصادی شدیدی را علیه ایران اعمال کرد و این بار در رأس فهرست تحریم هایش رهبر معظم انقلاب قرار دارد و این به منظور تضعیف ایران صورت گرفت که در میدان نظامی در سوریه پیروز شد و آمریکا می خواست با این تحریم ها نبرد را به عرصه اقتصادی بکشاند و و ایران را مجبور کند که اهداف سیاسی و نظامی اش را در منطقه خاورمیانه تغییر دهد.
درباره دلایل اصلی دشمنی آمریکا باید گفت که آمریکا می خواهد ایران را محدود کند و نفوذش در منطقه را کاهش داده و برنامه موشک های بالستیکش که همپیمانان واشنگتن را تهدید می کند را با مانع مواجه کند تا بتواند تصمیم گیران در ایران را وادار کند بار دیگر به میز مذاکره برگردند.
این تحریم ها همچنین بیان کننده موضع تروریستی اسرائیل علیه ایران است؛ چیزی که هزینه های آن توسط کشورهای حاشیه خلیج فارس از قبل پرداخت شده است؛ کشورهایی که نه فقط از آمریکا می خواهند که تحریم های اقتصادی اعمال کند بلکه آرزو دارند که به ایران نیز حمله کند. دلیل خواسته این نظام ها و به همراه شان اسرائیل، این است که ایران از مقاومت در منطقه علیه تجاوز آمریکا و علیه اشغالگری و تروریسم اسرائیل در اراضی عربی حمایت کرد و در کنار ارتش عربی سوریه که با گروه های تندرو در سراسر اراضی سوریه جنگید، ایستاد.
در اینجا بد نیست یاد آوری کنیم که ایران از دور آن تحریم های آمریکا را احساس کرد، زیرا مجموعه ای از گزینه ها را در این زمینه دارد. به طوری که بر سیاست خودکفایی تکیه کرد و دارای تجربه بزرگی در دهه هشتاد قرن گذشته است که می تواند از آن استفاده کند و این تجربه نقش بسیار مهمی در حمایت و تقویت ایستادگی ایران داشت. از همین خاستگاه، ملت ایران مرکز ثقل سیاسی مقاوم به شمار می رود که به ایستادگی اش در رویارویی با این جنگ سخت ادامه می دهد و شکست را نمی پذیرد و ایران همچنان قادر به مقابله با همه چالش های پیش رو به مانند گذشته خواهد بود. همچنین بی تردید تهران در برابر تحریم های آمریکا کت بسته باقی نمی ماند و مجموعه ای از استراتژی ها و گزینه ها را به منظور خنثی کردن اثرات تحریم های خطرناک را اتخاذ می کند؛ به ویژه در زمینه تجارت و مبادله های مالی با جهان خارج.
همچنین باید سخنان «حسن روحانی» رئیس جمهوری ایران را یادآوری کرد که گفت، «تحمیل انزوا علیه ملت ایران که هدف از اقدامات جدید آمریکایی هاست برای شان بسیار گران تمام می شود و ملت ایران بیش از گذشته در برابر این اقدامات مقاومت خواهد کرد». مجید تخت روانچی نماینده ایران در سازمان ملل نیز گفت که «تحریم های جدیدی که واشنگتن اعمال کرده بی احترامی به قوانین بین المللی است» و تأکید کرد که تا زمانی که تهدید به تحریم ها وجود داشته باشد فرصت مذاکره میان ایالات متحده آمریکا و ایران وجود ندارد.
خلاصه آن که این تحریم ها زیاد بر ایران تأثیر نمی گذارد به همین دلیل من بر این باورم که تحریم ها پیامدهای جدی بر اقتصاد ایران ندارند بلکه بر عکس باعث می شود ایران به سمت پیشرفت صنایع خود و کاهش واردات پیش برود. به همین دلیل امکان اعمال تحریم های واقعی بر ایران را بعید می دانم، زیرا چنین چیزی به دلیل آن که ایران منابع طبیعی گسترده و مساحت وسیعی دارد به شکل کلی بر اقتصاد جهان تأثیر می گذارد.
همچنین روسیه می تواند نقش مهمی را ایفا کند زیرا از همان ابتدا در کنار حقوق مشروع ایران و اقدامات ایران در دفاع از حقوق و منافع و حق مشروعش در داشتن انرژی هسته ای مسالمت آمیز ایستاد و در صورت اعمال تحریم ها علیه تهران معنایش این است که اقتصاد جهان متحمل ضررهای مختلف می شود و در نهایت نیز تأثیر هر گونه تحریم احتمالی بر ایران اندک خواهد بود.