سناتورهای آمریکایی به دنبال ارائه قوانین بیشتری در مخالفت با سیاست های دونالد ترامپ رئیس جمهور این کشور در قبال عربستان سعودی هستند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، سی ان ان گزارش داد دو سناتور آمریکایی در نظر دارند امروز دوشنبه طرحی را با هدف الزام به رای گیری درباره فروش سلاح های کنونی و آتی آمریکا و دیگر حمایت های نظامی از عربستان سعودی ارائه کنند و معتقدند زمان آن رسیده است نمایندگان آمریکا تلاش های ترامپ را برای دور زدن کنگره در زمینه سیاست خارجی کنترل کنند.
این طرح با حمایت سناتور «تاد یانگ» نماینده جمهوری خواه ایالت «ایندیانا» و «کریس مورفی» نماینده دموکرات ایالت «کانکتیکات» ارائه می شود که هر دو آنها در کمیته روابط خارجی سنا آمریکا حضور دارند. این طرح تازه ترین تلاش نمایندگان آمریکا برای مخالفت جدی با فروش سلاح به عربستان و ابراز خشم از تصمیم اخیر دولت ترامپ در دور زدن کنگره برای فروش میلیاردها دلار سلاح به سعودی هاست.
این حرکت در پی ارائه 22 قطعنامه دو حزبی در هفته گذشته صورت می گیرد که هدف از آن مسدود کردن فروش 8.1 میلیارد دلار تسلیحات است.
مورفی در بیانیه ای اعلام کرد: «فرایندی که ما در این طرح در پیش گرفتیم به کنگره این امکان را می دهد تا روابط امنیتی ما را با عربستان سعودی به طور کلی و نه فقط در بحث فروش سلاح ارزیابی و نقش کنگره را در تصمیم گیری های سیاست خارجی احیا کند.»
بر اساس قانون آمریکا، فروش های تسلیحاتی نیازمند موافقت کنگره این کشور است اما دولت ترامپ با ادعای تهدید ایران و با اعلام وضع اضطراری امنیت ملی مانع از هرگونه بازبینی این توافق جنجالی توسط نمایندگان آمریکا می شود.
اکنون مورفی و یانگ قطعنامه جداگانه ای را پیشنهاد می کنند که به کنگره این امکان را می دهد نه تنها درباره توافق تسلیحاتی ماه گذشته رای گیری کند بلکه فروش های تسلیحاتی آتی و کمک های نظامی به عربستان را محدود یا ممنوع کند.
مورفی گفت: «دولت عملا یک چک سفید امضا به سعودی ها داده و چشم خود را به روی قتل وحشیانه جمال خاشقجی (روزنامه نگار منتقد سعودی) بسته و اجازه توسعه برنامه موشکی بالستیک آنها را داده است.»
وی افزود: «کنگره باید نحوه مناسبات ما را با این پادشاهی تغییر دهد.»
روزنامه نیوریوک تایمز اخیرا فاش کرد که دولت دونالد ترامپ، بدون اطلاع کنگره بمب های پیشرفته ای به عربستان سعودی فروخته است.
این روزنامه روز جمعه در گزارشی نوشت که ترامپ 24 مه (3 خرداد) با اعلام حالت فوق العاده در آمریکا توانست 22 قرارداد فروش سلاح را با اردن، امارات و عربستان سعودی به ارزش 8.1 میلیارد دلار منعقد کند.
نیویورک تایمز نوشت دولت آمریکا در توجیه این اقدام خود که مخالفت اعضای برخی از کنگره را در پی داشت، ادعا کرد فروش این سلاح ها به کشورهای مذکور با هدف «مقابله با ایران» صورت می گیرد.
بر اساس این گزارش، مطابق این قراردادها، آمریکا 120 بمب با دقت بالا که از تولیدات شرکت «ریتیون» است، به امارات و عربستان سعودی فروخته است.
علاوه بر این بمب ها، تعمیر و نگهداری جنگنده های «اف- 15» عربستان سعودی، صادرات توپ های جنگی «هویتزر» و سامانه های ضد تانک و سلاح های خودکار نیز جزو این قراردادها می شود.
نیویورک تایمز می نویسد کنگره آمریکا از بند پنجم که مربوط به تولید سیستم های کنترل و هدایت شونده بمب های نقطه زن در عربستان سعودی است، بی اطلاع بوده و چنین قراردادی به معنای انتقال فناوی بسیار مهم برای امنیت ملی آمریکا به کشوری دیگر است و این اقدام در تضاد با وعده های انتخاباتی ترامپ است.
ماه هاست که روابط نزدیک دولت ترامپ با سعودی ها خشم اعضای کنگره را تشدید کرده است. تنش ها زمانی شدت یافت که رئیس جمهور آمریکا به منظور فروش تسلیحات به عربستان سعودی که کنگره پیشتر آن را متوقف کرده بود، از اعلان وضع فوق العاده استفاده کرد.
حملات ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی به یمن و همچنین مساله قتل «جمال خاشقچی» روزنامه نگار سعودی در کنسولگری ریاض در استانبول انتقادات زیادی را در زمینه همکاری های تسلیحاتی و امنیتی میان کشورهای غربی با سعودی ها برانگیخته است.