سناتورها از اینکه دولت ترامپ هیچ اطلاعات جدیدی درباره قتل خاشقچی ارائه نکرده و قصدی برای مسئول شناختن دولت ریاض در ارتباط با این پرونده ندارد، ابراز ناخرسندی کردند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، شبکه الجزیره گزارش داد شماری از سناتورهای جمهوری خواه و دموکرات آمریکا از رویکرد دولت دونالد ترامپ در عدم ارائه اطلاعات بیشتر در خصوص پرونده «قتل» «جمال خاشقچی» روزنامه نگار منتقد ولیعهد عربستان ابراز نارضایتی کرده اند.
مقام های وزارت خارجه و وزارت خزانه داری آمریکا با حضور در کمیسیون روابط خارجی سنا ضمن ارائه گزارشی در خصوص پرونده قتل جمال خاشقجی، به پرسش های اعضای این کمیسیون پاسخ دادند.
سناتور «لیندسی گراهام» از اعضای جمهوری خواه کمیته روابط خارجی مجلس سنا پس از این نشست گفته بود: «کاملا اتلاف وقت بود. من بیشتر از آنها میدانستم.»
گراهام تاکید کرد که «اکنون زمان اقدام فرا رسیده است». وی توضیح بیشتری در این خصوص ارائه نکرده است.
«مارکو روبیو» دیگر نماینده سنا هم بعد از خروج از این جلسه گفت که هیچ اطلاعات جدیدی از آن به دست نیاورده است. او گفت: «سنا بایستی خودش درباره تحریم حکومت عربستان سعودی تصمیم بگیرد.»
سناتور جمهوری خواه «میت رامنی» نیز در این زمینه گفته است: این نشست مفید نبود و این عدم پیشرفت برای ما مایوس کننده بود.
«کریس مورفی» نماینده ایالت «کانکتیکات» بعد از خروج از جلسه گفت که در این جلسه «هیچ اطلاعات جدیدی» ارائه نشد. او از اینکه در میان مقام های شرکت کننده در جلسه هیچ فردی از دستگاه های اطلاعاتی آمریکا حاضر نبوده ابراز تاسف کرد و آن را «تعمدی» دانست.
«باب منندز» سناتور دموکرات نیز گفته است: «من فکر می کنم که سنا باید اقدام کند، در غیر این صورت باید مرگ یک روزنامه نگار مقیم آمریکا را به عنوان یک امری قابل قبول در ازای رابطه گسترده تر پذیرفت. من چنین چیزی را نخواهم پذیرفت.»
برخی از قانونگذاران به رئیس جمهور توصیه کردند با توسل به قانون جهانی «ماگینسکی» دستور تحقیقات درباره قتل خاشقجی را صادر کند. این درخواست در ماه اکتبر مطرح شد و به رئیس جمهور 120 روز مهلت داده شد تا به آن پاسخ دهد. اما کاخ سفید از ارائه گزارش در این زمینه تا پایان این ضرب الاجل خودداری کرد و خشم اعضای کمیته روابط خارجی سنا را برانگیخت.
بر اساس قانون جهانی ماگینسکی 2016، آمریکا می تواند ناقضان حقوق بشر یا عاملان فساد را از ورود به این کشور منع و تحریم کند.
قرار بود که دولت آمریکا در ماه فوریه گزارشی به کنگره آمریکا ارائه کند و در آن عوامل مسئول در قتل جمال خاشقجی را معرفی کند.
جمال خاشقجی روزنامه نگار عربستانی و ستون نویس روزنامه واشنگتن پست روز 2 اکتبر به کنسولگری عربستان در شهر استانبول ترکیه رفت ولی از آنجا خارج نشد.
عربستان ابتدا انجام جنایت را شدیدا تکذیب می کرد، اما سرانجام بعد از 17 روز، با اذعان به کشته شدن او، قتل را کار «یک تیم خودسر» و بر اثر «یک مشاجره ناخواسته» نامید.
پادشاه و ولیعهد سعودی تاکنون چند بار رسما اعلام کرده اند که از وقوع این جنایت بی خبر بوده اند، امری که از سوی چندین شخصیت و سازمان از جمله سیا رد شده است.
اختلاف نظر درباره قتل خاشقجی در حالی بالا گرفته که تنش ها میان کاخ سفید و کنگره بر سر روابط آمریکا و عربستان افزایش یافته است و یکی از علل آن نیز مداخله دولت ترامپ در جنگ یمن بوده است. عربستان سعودی با استفاده از تسلیحات و حمایت لجستیکی آمریکا در این کشور می جنگد و بدترین بحران انسانی در جهان را ایجاد کرده است.