خانواده« هدی مثنی» زن داعشی تبعه آمریکا در اعتراض به لغو ملیت دخترشان و مخالفت با بازگشت وی به ایالات متحده آمریکا بدون صدور هر گونه حکم قضایی، از «دونالد ترامپ» رئیس جمهور این کشور شکایت می کنند.
به گزارش جماران به نقل از خبرگزاری آناتولی، خانواده« هدی مثنی» زن داعشی تبعه آمریکا در اعتراض به لغو ملیت دخترشان و مخالفت با بازگشت وی به ایالات متحده آمریکا بدون صدور هر گونه حکم قضایی، از «دونالد ترامپ» رئیس جمهور این کشور شکایت می کنند.
رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا در واکنش به درخواست بازگشت زن آمریکایی عضو داعش اعلام کرد که هدی مثنی نباید به کشور برگردد.
وی در توییتی نوشت: «به مایک پمپئو وزیر امور خارجه دستور دادهام و او کاملا موافق است که نباید به هدی مثنی اجازه داد که به کشور برگردد.»
«مایک پمپئو» هم اعلام کرد که زن متولد ایالات متحده آمریکا که به گروه داعش پیوسته بود، برای شهروندی آمریکا واجد شرایط نیست و اجازه بازگشت به کشور را ندارد.
«هدی مثنی» ۲۴ سال سن دارد و چهار سال پیش به سوریه سفر کرد تا به داعش بپیوندد. او سه بار در سوریه با اعضای داعش ازدواج کرد و از یکی از آنها پسری ۱۸ ماهه دارد. وی در توییتر فعال بود و برای تبلیغ به نفع داعش از این شبکه اجتماعی استفاده میکرد و بارها در توییتهای مختلف خواستار کشتن شهروندان آمریکا و اروپا شده بود.
مثنی هم اکنون در اردوگاهی در سوریه در بازداشت است به رسانهها گفته بود که از اقدامش متاسف است و میخواهد با پسر ۱۸ ماههاش پیش خانواده خود در «آلاباما» برگردد.
او در این گفتوگو تاکید کرد که نگران آیندهی پسرش است و افزود: «هیچ دوستی برایم نمانده است چرا که هر چه بیشتر درباره ظلم داعش صحبت میکنم بیشتر دوستانم را از دست میدهم.» او اعتقاد دارد که توسط داعش شستشوی مغزی شده بود.
مایک پمپئو در بیانیهای تاکید کرد که مثنی شهروند ایالات متحده آمریکا نیست و پاسپورت معتبر آمریکا را ندارد، اجازه داشتن پاسپورت هم ندارد و اجازه داشتن ویزا برای سفر کردن به آمریکا هم ندارد.
بیانیه وزارت امور خارجه آمریکا توضیحی نداده است که چرا شهروندی آمریکایی مثنی انکار شده است.
این اقدام آمریکا، بلافاصله بعد از اقدام وزارت کشور انگلیس در سلب تابعیت نوجوان بریتانیایی عضو داعش صورت گرفت.
بهنظر میرسد این اقدام طبق موارد استثنا در متمم چهاردهم قانون اساسی ایالات متحده آمریکا صورت گرفته باشد. در اصلاحیه چهاردهم قانون اساسی آمریکا آمده است که تمام کسانی که در این کشور متولد شدهاند تبعه ایالات متحده و ایالت محل اقامت شان محسوب میشوند.
پدر مثنی دیپلمات یمنی بوده که در ایالات متحده آمریکا کار میکرد. هدی مثنی در آن دوران یعنی در اکتبر ۱۹۹۴ در «نیوجرسی» به دنیا آمد. طبق قوانین شهروندی آمریکا، فرزندان دیپلماتها شامل متمم چهاردهم قانون اساسی آمریکا نمیشوند اما وکیل خانواده مثنی میگوید، فرزند این خانواده چند ماه بعد از اینکه پدرش به دولت آمریکا اطلاع داد که دیگر دیپلمات نیست، در خاک آمریکا متولد شده است. به نظر میرسد اگر این موضوع اثبات شود، طبق قانون آمریکا، هدی مثنی شهروند آمریکا محسوب میشود و لغو تابعیت از وی به راحتی انجام نخواهد شد.
«حسن شبلی» وکیل مدافع مثی روز جمعه در واکنش به سخنان پمپئو گفت که موکل اش در سال 1994 در ایالت نیوجرسی به دنیا آمد و همچنان ملیت آمریکایی دارد.
شبلی به خبرنگاران گفت که دولت ترامپ همچنان به سلب حقوق شهروندان به شکل غیرقانونی ادامه می دهد.
وی افزود که مثنی در طول زندگی اش به عنوان شهروند آمریکایی زندگی کرد و همچنان گذرنامه آمریکایی دارد.
شبلی در ادامه گفت که ترامپ خواستار بازگشت شهروندان اروپایی عضو داعش پس از عملیات نظامی علیه داعش شد این در حالی است که وی یک زن شهروند آمریکایی را نادیده گرفته است.
ترامپ و دولتش در حالی از پذیرش این عضو گروه تروریستی داعش امتناع کردند که رئیس جمهور آمریکا متحدان اروپایی خود را در زمینه عناصر اروپایی گروه تروریستی داعش به شدت تهدید کرد.
ترامپ روز شنبه گذشته در حساب شخصی خود در توئیتر نوشت: آمریکا از همپیمانان اروپایی خود می خواهد که بیش از 800 عنصر گروه داعش که در سوریه بازداشت شده اند را به کشورهای شان بازگردانند.
ترامپ افزود: خلافتی که گروه داعش آن را اعلام کرد در آستانه سقوط است و از اروپایی ها می خواهیم که عناصر این گروه را محاکمه کنند.
ترامپ تأکید کرد که اجازه ندادن به بازگشت صدها داعشی اروپایی به کشورهای شان دارای تبعات خطرناکی است و واشنگتن مجبور می شود آنها را آزاد کند.
رئیس جمهور آمریکا همچنین نوشت که آمریکا نمی خواهد در موضع تماشگر قرار گیرد در حالی که عناصر داعش به اروپا نفوذ می کنند.
دونالد ترامپ در ادامه نوشت: آمریکا پس از پیروزی صد درصدی بر داعش از سوریه خارج می شود.
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا دسامبر گذشته اعلام کرد که نیروهای آمریکا از سوریه خارج خواهند شد. پنتاگون نیز جهت تسهیل عقبنشینی این امر، 600 نظامی دیگر به سوریه اعزام کرد. مقامات نظامی آمریکا اعلام کرده اند که نیروهایشان تا پایان آوریل از سوریه خارج خواهند شد.آمریکا بیش از دو هزار نظامی در سوریه دارد که به شکل غیرقانونی در این کشور حضور دارند.
در واکنش به این تهدید ترامپ کشورهای اروپایی با پذیرش فوری عناصر اروپایی گروه تروریستی داعش مخالفت کردند.
آخرین مخالفت را بلژیک اعلام کرد و«شارل میشل» نخستوزیر بلژیک تاکید کرد تروریست های خارجی باید در سوریه باقی بمانند و درصورت امکان همان جا محاکمه شوند.
شارل میشل، نخستوزیر بلژیک در واکنش به سخنان «دونالد ترامپ» مبنی بر اینکه «کشورهای اروپایی اعضای زندانی گروه تروریستی داعش در سوریه را تحویل بگیرند»گفت: تروریست های خارجی باید در سوریه باقی بمانند و درصورت امکان همان جا محاکمه شوند.
میشل با بیان اینکه در قبال تروریست های خارجی رویکرد بین المللی داشته باشیم، اعلام کرد: ایجاد یک دادگاه ویژه برای افراد مذکور نیز یک گزینه است.
بر اساس گزارشها، حدود 500 بلژیکی به گروه تروریستی داعش در سوریه و عراق پیوسته اند.
پیش از این دولت های فرانسه و آلمان نیز با خواسته ترامپ مخالفت کردند و تهدید ترامپ برای پذیرش فوری عناصر داعش توسط کشورهای اروپایی را رد کردند.
«نیکول پیلوبی» وزیر دادگستری فرانسه در پاسخ به توئیت «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا و درخواست اش از اروپایی برای بازگرداندن فوری عناصر اروپایی داعش که در سوریه در بازداشت هستند، گفت که دولت فرانسه جا به جایی عناصر فرانسوی داعش از سوریه به فرانسه را دنبال می کند و این کار را به شکل تدریجی انجام می دهد.
وزیر دادگستری فرانسه در گفت و گو با شبکه فرانس2 گفت که سیاست انتقال عناصر داعش از سوریه به فرانسه تا کنون از طریق رسیدگی به هر مورد به شکل جداگانه دنبال می شود.
وی در پاسخ به درخواست ترامپ تأکید کرد که فرانسه هیچ گونه اقدام فوری بنابر درخواست ترامپ انجام نمی دهد بلکه سیاست هایش برای بازگرداندن داعشی های فرانسوی را به شکل تدریج و بر اساس اصل هر مورد به شکل جداگانه را دنبال می کند.
وزیر دادگستری فرانسه تأکید کرد که اوضاع ژئو سیاسی جدید روی زمین پس از خروج آمریکایی از سوریه به وجود آمده است و تا کنون فرانسه هیچ گونه تغییری در سیاست هایش نداده است.
وی تصریح کرد: برای تغییرات جدید آماده شده ایم اما تا این لحظه فرانسه به دخالت ها تن نداده و سیاست اش را حفظ کرده است.
وزارت کشور آلمان نیز اعلام کرد که آلمان نمی تواند عناصر گروه تروریستی داعش در سوریه را بپذیرد مگر آن که به این کشور اجازه داده شود که دیدارهای کنسولی داشته باشد؛ این امر به معنای کاهش احتمال پاسخ مثبت برلین به درخواست«دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا از همپیمانان اروپایی اش در این زمینه است.
سخنگوی وزارت کشور آلمان گفت:« در اصل همه شهروندان آلمانی و همه کسانی که مظنون به جنگیدن در کنار گروه داعش است حق بازگشت به کشور را دارد.»
ولی این سخنگو افزود:اما بازگشت این افراد مشروط به این است که مسئولان در کنسولگری اجازه داشته باشند با مظنونان دیدار کنند.
این سخنگو افزود که عراق برخی از عناصر آلمانی گروه تروریستی داعش را محاکمه کرده است اما در سوریه دولت آلمان نمی تواند به وظایف حقوقی و کنسولی خود درباره شهروندان آلمانی زندانی شده به دلیل نزاع مسلحانه در این کشور، عمل کند.
ساعاتی پس از واکنش وزارت کشور آلمان «هایکو ماس» وزیر خارجه آلمان نیز گفت که بازگرداندن تندروهای اروپایی بازداشت شده در سوریه به شکلی که ترامپ می خواهد کار« بسیار دشواری » است.
ماس به شبکه تلویزیونی«ای آر دی» گفت که سازماندهی بازگشت تندروها تا زمانی که آلمان مطمئن نشود این افراد پس از بازگشت فورا محاکمه و زندانی می شوند، امکان پذیر نیست.
وی تصریح کرد که به همین دلیل آلمان نیاز به اطلاعات قضایی دارد و چنین اطلاعاتی در دسترس قرار ندارد.
هایکو ماس تأکید کرد که بازگرداندن عناصر تروریستی داعش در شرایط کنونی کار بسیار دشواری است.
وزیر خارجه آلمان در ادامه گفت که برلین می خواهد درباره شیوه انجام این کار با فرانسه، انگلیس و دیگر کشورها رایزنی کند.
دولت آلمان می گوید که نزدیک به 1050 نفر از آلمان به منطقه درگیری در سوریه و عراق از سال 2013 سفر کردند و تقریبا یک سوم آنها در عمل به آلمان بازگشته اند.
بنابراین گزارش، بازگشت عناصر داعش و خانواده های آنها به کشورهای زادگاه و تحت تابعیت از جمله دردسرهای جدی کنونی برای دولت های اروپایی است. بر اساس گزارشی که پیشتر کمیسیون اروپا آن را منتشر کرده است، در میان ۴۲ هزار نفری که بین سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۶ به داعش پیوسته بودند نزدیک به پنج هزار شهروند کشورهای اروپایی دیده می شود.