نطق تلویزیونی امانوئل ماکرون برای بسیاری از فرانسوی ها حکم «عیدی بابانوئل» را داشت. اما آیا معترضان موسوم به «جلیقه زردها» آرام می شوند؟
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، خبرگزاری بلومبرگ در گزارشی نوشت: رئیس جمهور فرانسه برای آنکه هزاران معترض معروف به «جلیقه زردها» را آرام کرده و به تظاهرات چهار هفته ای آنها پایان دهد، قول داد خواسته های آنها را برآورده کند.
نطق تلویزیونی امانوئل ماکرون برای بسیاری از فرانسوی ها حکم «عیدی بابانوئل» را داشت. آنها حالا می توانند با اتکا به وعده های رئیس جمهور فرانسه پس انداز خوبی داشته باشند و با خیالی آسوده به تعطیلات سال نو بروند.
ماکرون گفت:«مسئولیتم را می پذیرم. شاید این احساس را ایجاد کرده باشم که اهمیتی به شما نمی دهم و اولویت های دیگری دارم».
او شب گذشته اعلام کرد حداقل حقوق کارگران و مستمری بازنشستگان را افزایش می دهد. بر این اساس، حقوق و دستمزد اقشار کم درآمد ماهیانه 100 یورو افزایش می یابد؛ بدون آنکه بابت آن هزینه ای به کارفرمایان تحمیل شود. علاوه بر این، قرار است دولت فرانسه حق بیمه و مالیات از اضافه کاری کسر نکند.
رئیس جمهور فرانسه همچنین وعده داد برنامه افزایش مالیات بازنشستگان کم درآمد لغو می شود و کارفرماها موظف می شوند در پایان سال پاداشی معاف از مالیات به کارمندان خود بپردازند.
این در حالی است که این اقدامات ممکن است به بالا رفتن کسری بودجه، افزایش بدهی عمومی و عدول از برنامه های انضباط مالی مورد نظر اتحادیه اروپا منجر شود.
دولت فرانسه پول انجام قول و قرارهای ماکرون را از جیب خود می دهد. «اولیویه دوسوپ» وزیر حساب های عمومی به شبکه BFM فرانسه گفت: «اجرای طرح های ماکرون برای آرام کردن معترضان 8 تا 10 میلیارد یورو هزینه خواهد داشت. ما در حال بررسی و تطبیق هزینه ها و نحوه تامین آنها هستیم».
ماکرون در سال 2017 بر اجرای طرح مالیات بر دارایی اصرار ورزید و توانست از این محل 4 میلیارد یورو به خزانه دولت سرازیر کند. سرمایه گذاران از این نوع مالیات بیزارند و آن را مانع اشتغالزایی می دانند.
شدیدترین فشار اقتصادی زمانی وارد شد که جاذبه های مهم گردشگری از جمله برج ایفل و موزه لوور تعطیل شد. خرده فروش ها در مجموع یک میلیارد یورو معادل 1.14 میلیارد دلار آمریکا ضرر کرده اند.
هنوز نمی توان در مورد هزینه کلی این اعتراضات برای اقتصاد فرانسه اظهار نظر کرد اما تصور می شود این خسارات شدید باشد. روزنامه لوپاریزین گزارش داد که در پایتخت 50 وسیله نقلیه سوزانده شده و ده ها کسب و کار تخریب شده است و بعضی هم غارت شده اند.
مقام ها در پاریس می گویند که ناآرامی ها میلیون ها یورو خسارات وارد کرده است.
روز جمعه فدراسیون خرده فروشان فرانسه به خبرگزاری رویترز گفت که این گروه از زمان شروع اعتراضات در روز 17 نوامبر حدود 900 میلیون یورو (1.1 میلیارد دلار) ضرر کرده اند. وزیر دارایی فرانسه هفته پیش، قبل از تازه ترین دور اعتراضات، گفت که کسب و کار رستوران ها 20 تا 50 درصد افت کرده است.
«فرانسوا آسیلین» سرپرست فدراسیون کسب و کارهای کوچک و متوسط، به روزنامه «دومیناش» گفت که اعتراضات برای این گروه 10 میلیارد یورو هزینه داشته است.
معترضان، به ویژه احزاب مخالف مصمم هستند از تمام ظرفیت هایی که اعتراضات اخیر ایجاد کرده است به سود خود استفاده کنند. «جلیقه زردها» در اصل جنبشی رنگارنگ است که گروه ها و هواداران طیف های سیاسی مختلفی از جمله سوسیالیست ها، کمونیست ها، محافظه کاران، راستگرایان افراطی، آنارشیست ها و حتی میانه روهایی که خود را طرفدار ماکرون می دانند، تشکیل شده است.
چهار هفته است که فرانسه درگیر اعتراضات خشونت آمیز به افزایش مالیات سوخت، هزینه های زندگی و موارد دیگر است.