ترکیه تهدید کرد که در صورتی که پرونده قتل«جمال خاشقجی» روزنامه نگار عربستانی به بن بست برسد، تحقیقات را بین المللی می کند.
به گزارش جماران به نقل از الجزیره،دولت ترکیه تهدید کرد که در صورتی که در پرونده قتل«جمال خاشقجی» روزنامه نگار عربستانی به بن بست برسد، تحقیقات را بین المللی می کند.
«مولود چاووش اوغلو» وزیر خارجه ترکیه اظهار داشت: در مورد قتل خاشقجی تحقیقات ادامه دارد و تا آخر پیگیری خواهیم کرد. در صورتی که روند پرونده به بن بست برسد، ابایی از آغاز تحقیقات بین المللی در این مورد نداریم.
اوغلو افزود: فرد محلی ( که با جوخه مرگ همکاری کرد) از خیابان نیامده است و لذا نام و اطلاعات مربوط به تماس با وی در اختیار عربستان قرار دارد.
وزیر خارجه ترکیه تأکید کرد که عربستان سعودی باید اطلاعاتی که در زمینه تحقیقات در پرونده خاشقجی به آن می رسد را در اختیار ترکیه قرار دهد.
این در حالی است که امروز برخی مسئولان ترکیه اعلام کردند که دادستان کل استانبول حکم بازداشت دو مسئول عربستانی بلندپایه نزدیک به ولیعهد عربستان سعودی به اتهام دست داشتن در قتل« جمال خاشقجی» روزنامه نگار عربستانی در کنسولگر ی ریاض در استانبول را صادر کرد.
دادستانی استانبول برای ژنرال «احمد العسیری» معاون سابق سازمان اطلاعات و همچنین «سعود القحطانی» از مشاوران نزدیک «محمد بنسلمان» ولیعهد سعودی حکم بازداشت صادر کرد. این دو مقام سابق عربستانی متهم به مشارکت در قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار عربستانی و سردبیر سابق روزنامه الوطن و ستوننویس واشنگتنپست هستند.
دو مسئول ترکیه ای در این زمینه گفتند که دادستانی استانبول به این نتیجه رسیده است که القحطانی و عسیری « قویا مظنون» به مشارکت در برنامه ریزی برای قتل خاشقجی داخل کنسولگری عربستان در استانبول در دوم ماه اکتبر گذشته هستند.
عربستان سعودی القحطانی و عسیری را در ماه اکتبر از پست های شان برکنار کرد.
یکی از مسئولان ترکیه ای گفت که « اقدام دادستانی استانبول برای صدور حکم بازداشت القحطانی و عسیری بازتاب دهنده این است که ترکیه به این نتیجه رسیده که حکومت عربستان سعودی تدابیری رسمی علیه این دو مظنون اتخاذ نمی کند.»
در تحولی دیگر، «میشل باشله» کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل امروز چهارشنبه تأکید کرد که نیاز به انجام تحقیقات بین المللی برای مشخص کردن مسئول قتل« جمال خاشقجی» روزنامه نگار عربستانی در کنسولگر ی ریاض در استانبول در اول اکتبر گذشته، وجود دارد.
باشله در کنفرانسی مطبوعاتی در ژنو در پاسخ به پرسشی درباره نیاز به انجام تحقیقات بین المللی درباره قتل خاشقجی گفت:« بر این باروم که برای مشخص شدن آن چه اتفاق افتاد و اشخاصی که مسئول این جنایت شنیع هستند، چنین نیازی وجود دارد.»
بنابراین گزارش، جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد عربستان سعودی و سردبیر سابق روزنامه «الوطن» و ستوننویس «واشنگتنپست» روز دوم ماه اکتبر جاری به منظور انجام امور رسمی وارد کنسولگری این کشور در استانبول شده و از آن خارج نشد.
خاشقجی 59 ساله، بعد از انتخاب بن سلمان به عنوان ولیعهد عربستان، این کشور را ترک کرده و به آمریکا رفته بود و پیش از ناپدید شدنش قصد ازدواج با یک زن تبعه ترکیه را داشت و برای طی کردن مراحل ثبت ازدواج خود اوایل ماه جاری میلادی مجبور به مراجعه به کنسولگری عربستان در استانبول شد و دیگر خارج نشد.
پلیس ترکیه ضمن تایید عدم خروج او از کنسولگری عربستان سعودی در استانبول اعلام کرده که همزمان با ورود او به این محل 15 مقام امنیتی عربستان نیز با دو پرواز وارد این شهر شده و پس از مدت کوتاهی ترکیه را ترک کردهاند.
در پی فشارهای بین المللی گسترده عربستان به قتل خاشقی در کنسولگری این کشور در استانبول اعتراف کرد. عربستان سعودی در بیانیهای رسما کشته شدن جمال خاشقجی در داخل کنسولگری این کشور در استانبول را تأیید کرد. دادستان کل عربستان سعودی در این بیانیه مدعی شد خاشقجی بعد از «درگیری» با چند نفر داخل ساختمان کنسولگری جان خود را از دست داد و 18 شهروند سعودی در ارتباط با این حادثه بازداشت شدهاند.
اگرچه عربستان در نهایت موضوع مرگ آقای خاشقجی در داخل ساختمان کنسولگری را پذیرفت، اما مقامات این کشور از سرنوشت جسد اظهار بیاطلاعی میکنند.
در پی این حادثه آمریکا 17 تبعه عربستان سعودی از جمله مشاور سابق ولیعهد عربستان را به دلیل نقش شان در قتل «جمال خاشقجی» تحریم کرد.
در پی آن دولت آلمان نیز 18 شهروند عربستان مرتبط با قتل خاشقجی را تحریم کرد و اعلام کرد که ورود آنها به آلمان و کشورهای عضو اتحادیه اروپا ممنوع شده است.
دولت فرانسه نیز اعلام کرد که کرد که در پی قتل خاشقجی عربستان را تحریم کرده است. این تحریم شامل ممنوعیت ورود 18 عربستانی به فرانسه به دلیل دست داشتن در قتل خاشقجی می شود.
دولت کانادا نیز اعلام کرد که عربستان را به دلیل قتل«جمال خاشقجی» روزنامه نگار منتقد عربستانی تحریم کرده است.
دولت کانادا اعلام کرد که 17 تبعه عربستانی را به دلیل دست داشتن در قتل جمال خاشقجی تحریم کرده است.
وزارت خارجه کانادا با صدور بیانیه ای تأکید کرد که این تحریم ها شامل ممنوعیت سفر و مصادره کردن دارایی ها می شود.