زمان این سفر به نظر می رسد قابل تأمل است زیرا همزمان با فشارهایی صورت می گیرد که «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا بر عربستان سعودی و دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس به منظور افزایش تولید نفت شان وارد می کند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، «عبدالباری عطوان» نویسنده و تحلیلگر مشهور عرب در سرمقاله روزنامه رأی الیوم به سفر ناگهانی ولیعهد عربستان سعودی به کویت پرداخت و نوشت: «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی امروز شنبه برای سفری دو روز به کویت راهی این کشور می شود.این سفر نخستین سفر وی از زمان ولیعهد شدنش به شمار می رود؛ امری که اهتمام بسیاری از ناظرانی را برانگیخته است که تحولات حاشیه خلیح فارس و پرونده های اصلی که ممکن است در دستورالعمل رایزنی ها با مسئولان کویتی قرار گیرد را دنبال می کنند.

زمان این سفر به نظر می رسد قابل تأمل است زیرا همزمان با فشارهایی صورت می گیرد که «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا بر عربستان سعودی و دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس به منظور افزایش تولید نفت شان وارد می کند، به گونه ای که منجر به کاهش بهای نفت برای جلوگیری از وارد آمدن ضرر به اقتصاد آمریکا شود که در دو سال اول از دوران ریاست جمهوری رئیس جمهور آمریکا شاهد رونق بوده است. همچنین این سفر با تلاش های آمریکا برای تشکیل ائتلاف«ناتوی عربی» با مشارکت شش کشور حاشیه خلیج فارس بعلاوه مصر و اردن همزمان شده است.

دو پرونده وجود دارند که چه بسا در صدر رایزنی های ولیعهد عربستان سعودی طی سفرش به کویت قرار گیرند:

نخست: پرونده بحران قطر و چگونگی یافتن راه حل هایی برای آن تا پس از آن راه برای تسهیل اقدامات آمریکا برای ایجاد ائتلاف امنیتی،سیاسی،اقتصادی و نظامی ناتوی عربی و یکی شدن مواضع کشورهای حاشیه خلیج فارس برای مواجهه با ایران هموار شود.

دوم: رایزنی درباره اختلاف نفتی کویت و عربستان سعودی در منطقه مشترک و از سر گیری دوباره تولید نفت از میدان های نفتی«الوفره» و «الخفجی» است که از سال 2015 متوقف شده است زیرا مذاکرات برای رسیدن به راه حل رضایت بخش برای دو طرف شکست خورد و کویت خواستار داوری بین المللی شد که عربستان آن را رد کرد.

آقای«عبدالصمد العوضی» کارشناس کویتی و جهانی معروف در زمینه نفت به روزنامه رأی الیوم گفت که وی دلیل دوم را محتمل تر می داند یعنی تلاش برای یافتن راه حلی برای پایان دادن به اختلاف نفتی کویت و عربستان زیرا عربستان نمی تواند همه درخواست های رئیس جمهور آمریکا برای افزایش تولید نفت نزدیک به دومیلیون بشکه در روز را به منظور کاهش بهای نفت برآورده کند مگر آن که اختلافات خود با کویت را حل کند و تولید مشترک از میدان های نفتی الخفجی و الوفره که نزدیک به 500هزار بشکه در روز است از سر گرفته شود(توان تولید میدان نفتی الخفجی 300 هزار بشکه در روز و الوفره 200 هزار بشکه در روز است.)

مساله دیگر این است که عربستان سعودی برای از بین بردن کسری بودجه اش و پوشش هزینه های سنگین جنگ یمن که نزدیک به 5میلیارد دلار در ماه بر اساس برآوردهای مرکز پژوهشکده «بروکینگز» آمریکا است به پول بیشتری نیاز دارد.

محتمل بودن عامل نفتی این سفر به این معنا نیست که از اهمیت پرونده آشتی میان عربستان و سه همپیمانش (امارات، بحرین و مصر) با قطر کاسته شود زیرا بحران قطر مانعی اصلی و مهم است که شورای همکار خلیج فارس را چند پاره کرده و مشکلی اساسی برای تلاش های آمریکا برای ایجاد ناتوی عربی برای مواجهه با ایران به شمار می رود.

اقای «خالد الجار الله» معاون وزیر خارجه کویت روز جمعه گفت که بحران خلیج فارس یکی از پرونده های داغی است که ولیعهد عربستان سعودی درباره آن با«صباح الاحمد الجابر» امیر کویت رایزنی می کند. اما پرسش اساسی در این جا این است که آیا شاهزاده بن سلمان برای دادن جان دوباره به میانجی گری کویت با خود امتیازات و کاهش شروط و درخواست های تحمیل شده بر قطر دارد؟

این قابل توجه بود که شیخ«حمد بن عبدالرحمن» وزیر خارجه قطر روز گذشته در نشستی با همتاهای خلیج فارس خود در کنار وزرای خارجه مصر و اردن شرکت کرد که «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا به منظور بسترسازی جهت نشست سران در واشنگتن در اوایل سال جدید به منظور راه اندازی ائتلاف ناتوی عربی  برگزار کرد. همچنین رئیس ستاد مشترک ارتش قطر نیز در نشست رؤسای ستاد مشترک ارتش های شورای همکاری خلیج فارس در کویت در دو هفته پیش با مشارکت ژنرال های آمریکایی شرکت کرد.

این تأسف بار و دردناک است که همه این تحرکات کشورهای حاشیه خلیج فارس با درخواست آمریکا و به منظور خدمت به منافع آمریکا و از راه های گروکشی از کشورهای حاشیه خلیج فارس صورت می گیرد و هیچ گونه آشتی میان این کشورها را نمی توان جدای از این واقعیت دید چه مرتبط با بحران قطر باشد چه مرتبط با اختلاف نفتی میان کویت و قطر باشد. این سفر سفری مهم و سرنوشت ساز است و چه بسا منجر به تأثیرهای مهم بر پرونده های یاد شده و بر همه منطقه شود و چاره ای جز انتظار نداریم.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.