سید احسان موسوی روز دوشنبه افزود: در اجرای این طرح با انجام ۲۷۰ نفر روز ماموریت و عملیات بیش از ۶۰ کوخه کشف و تخریب شد.
وی بیان کرد: همچنین در این عملیات ها ۸۰ رشته تور و طناب صید و صیادی، ۱۹ بهله دلیجه و ۴۰ قطعه قمری نیز کشف شد که پس از تیمارداری دردامان طبیعت رهاسازی میشود.
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان بوشهر یادآور شد: تلاشهای گسترده محیط بانان و یگان حفاظت محیط زیست استان بوشهر در قالب دورههای جدید همچنان با قدرت و هماهنگی بیشتری برای روزهای آینده تداوم مییابد.
موسوی تاکید کرد: در این زمینه از هماستانیها و بویژه دوستداران محیط زیست انتظار است تا با محیط بانان همکاری و مشارکت داشته و از این طریق در حفاظت از تنوع زیستی استان بوشهر سهیم شوند.
کوخهنشینی و زندهگیری پرندگان شکاری
کوخهنشینان در استان بوشهر از ۱۵ شهریور همه ساله به مدت یک ماه همزمان با کوچ پرندگان مهاجر ادوات و ابزارآلات خود را درمکانی که ازقبل تعیین شده برای کمین و شکار این پرندگان میگسترانند.
دو روش برای صید پرندگان شکاری وجود دارد یکی کوخهنشینی که به صورت ثابت انجام میشود و روش دیگر سیار است که صیاد با تجهیزات لازم سوار بر موتورسیکلت با گشت زنی دردشت ها به شکار میپردازد.
کوخهنشینی که از دوران باستان تاکنون در برخی نقاط کشور ایران رواج داشته اکنون به تهدیدی جدی برای پرندگان درحال انقراض در کشور تبدیل شده است.
این روش صید پرندگان اگر چه دردهههای اخیر به دلیل کاهش پرندگان شکاری کمیاب و رو به انقراض رفتن نسل آنها، با وضع قوانین و محدودیت های زیست محیطی ممنوع شده اما در برخی نقاط ایران بویژه استان بوشهر همچنان به صورت غیر مجاز وجود دارد.
کوخه که در اصطلاح محلی در استان بوشهر به آن ˈکوختˈ گفته میشود، گودالی است به عمق بیش از یک متر که در زمین حفر و سقف آن به صورت قوسی شکل با سوراخ هایی برای دیدن جلو و اطراف پوشانده میشود.
درجلوی کوخه سه رشته تورپهن میشود و شخص کوخه نشین با قرار گرفتن دراین گودال و طعمه قراردادن پرندگانی نظیر کبوتر و قمری اقدام به جلب پرندگان شکاری نظیر بالابان و بحری کرده و درنهایت پرنده گرفتار در تور را صید میکنند.
هم اکنون محیط بانان درصورت یافتن کوخت آن را خراب و فرد کوخه نشین را بازداشت کرده و به مقام قضایی تحویل میدهند و جزای محکومیت این متخلفان در قانون از ۱ تا ۶ سال حبس بسته به نوع و طبقهبندی زیستی جانواران متغیر تعیین شده است.
با شروع مهاجرت پرندگان شکاری به مناطق شمالی استان بوشهر ، افرادسودجو وفرصت طلب برای صید، خرید، انتقال وفروش این پرندگان نظیر بالابان (چرخ)، شاهین و بحری با تطمیع، اغفال و استخدام افراد به اهداف خود دست مییابند.
در زمان حاضر، متخلفان روش های مختلفی را برای صید پرندگان شکاری در منطقه بکار می گیرند که از جمله آن احداث کوخت است.
گرایش قاچاقچیان به شکار این پرندگان به خاطر سود کلانی است که با فروختن آن به دلالان و سپس به شیوخ ثروتمند کشورهای همسایه خلیج فارس به جیب میزنند.
شیوخ عرب با آموزش این پرندگان از آنان برای شکار، بویژه شکار هوبره استفاده میکنند.
شکار این پرندگان که تهدیدی جدی برای انقراض و نابودی این گونه پرندگان کمیاب و باارزش بوده، زنگ خطر و هشداری برای مسوولان و دوستداران محیط زیست و طبیعت است.
روش دیگر زندهگیری پرندگان شکاری که به صورت سیار اجرا میشود صیاد تور مخصوصی (شبچه) را به عنوان تله پشت کبوتر بسته و با یک طناب که از یک طرف همراه با یک وزنه به پای کبوترمتصل است، بسته میشود و از طرف دیگر دردست صیاد قرار میگیرد و شکارچی سوار بر موتورسیکلت دردشت ها به گشت زنی میپردازد.
دراین روش صیاد به محض دیدن پرنده شکاری کبوتر را رها میکند و پرنده شکاری با دیدن طعمه به طرف آن حمله ور میشود که در این حین پای پرنده در تور پشت کبوتر گیر کرده و به دام صیاد میافتد.
۷۲۱۲/۶۰۴۳