ابر دزدی و اعلام آدرس سرورهای تلگرام طلایی و هاتگرام در وزارت ارتباطات، از این دست اظهارات است. اینها اظهارنظرهای جنجالی اخیر رئیس سازمان پدافند غیرعامل است که هر دو، بلافاصله تکذیب شد.
به گزارش جماران؛ اظهارنظرهای عجولانه و غیرکارشناسی شده، این روزها نه فقط از تریبونهای خاص بلکه از زبان مسئولان برخی سازمانهای تخصصی حساس هم شنیده میشود.
اظهارنظرهایی که خیلی زود تکذیب و اسناد معتبری در رد آن منتشر میشود و آنچه به ارث میماند، بیاعتباری سخنان گوینده و کم کردن اعتماد مردم به نظام است.
ابر دزدی و اعلام آدرس سرورهای تلگرام طلایی و هاتگرام در وزارت ارتباطات، از این دست اظهارات است. اینها اظهارنظرهای جنجالی اخیر رئیس سازمان پدافند غیرعامل است که هر دو، بلافاصله تکذیب شد. اولی از سوی مدیر کل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی و دومی با فراخوان خبرنگاران به طبقه نهم ساختمان وزارت ارتباطات.
**سرورهایی که یافت نشد
در ساعت های اولیه روز دوشنبه خبری با این مضمون روی خروجی رسانهها قرار گرفت: «سرورهای تلگرام، در اختیار هاتگرام و طلاگرام قرار گرفته است و این سرورها در طبقه نهم ساختمان مرکز امام(ره) وزارت ارتباطات قرار دارند.» منبع این خبر محمدحسین جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل بود که بعد از فیلتر تلگرام، همواره نسبت به آنچه «عدم حمایت کافی از پیامرسانهای داخلی» می نامد، گلایه دارد.
او در حالی که از وزارت ارتباطات دولت دوازدهم نسبت به عدم حمایت کافی از پیامرسانهای داخلی انتقاد میکرد، گفت: «متأسفانه کمترین حمایت از شبکههای داخلی نشده و سرورهای تلگرام در اختیار هاتگرام و طلاگرام قرار گرفته است. در صورتی که میتوانستند آنها را به پیامرسانهای داخلی بدهند.» تا اینجای صحبتهای رئیس سازمان پدافند غیرعامل، همان گلایههای قبلی بود، اما جلالی در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگاری که از او میخواست بگوید «دقیقاً» دولت چه کمکهایی میتوانست انجام دهد که انجام نداده، ادعای وجود سرورهای تلگرام طلایی و هاتگرام در طبقه نهم ساختمان وزارت ارتباطات را مطرح کرد.
بلافاصله بعد از انتشار این مصاحبه، محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباط، واکنش نشان داد. او برای پاسخ دادن به این ادعا، خبرنگاران رسانههای مختلف را به ضلع جنوبی میدان امام خمینی (ره) فراخواند تا از طبقه نهم ساختمان بازدید کنند. نتیجه این بازدید، چیزی جز تکذیب ادعای رئیس سازمان پدافند غیرعامل نبود. بعد از این بازدید، رسانههای همسو با سازمان پدافند غیرعامل، ادعای دیگری مطرح کردند و گفتند این سرورها در ساختمان دیگر وزارت ارتباطات است. اما جلالی پیش از این صراحتا در مصاحبه خود، نشانی طبقه نهم ساختمان امام(ره) وزارت ارتباطات را داده بود؛ طبقهای که خبرنگاران از آن بازدید کردند و اثری از سرورهای ادعایی در آن نیافتند.
**فتوا برای حرام دانستن تلگرام
جلالی برای مخالفت با تلگرام از دین هم مایه گذاشت و در یکی از سخنرانیهایش با استناد به فتوای مراجع تقلید، اینگونه استدلال کرد که چون ازدواج زن مسلمان با مرد غیرمسلمان حرام است، استفاده از تلگرام نیز حرام است.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل سال گذشته در جلسه بصیرتی حوزه علمیه حقشناس گفته بود: «در حوادث سال گذشته و همچنین حوادث کازرون با استفاده از دادهها و اشراف اطلاعاتی توانستند مردم را رودر روی هم قرار دهند. حال اگر این اِشراف اطلاعاتی به دست بیگانگان بیفتد، حکم شرعی حکومتی حاکمیت اجتماعی بر مردم چیست؟ اگر براساس فتوای فقها، اِشراف یک مرد کافر بر یک زن مسلمان حرام است، اشراف یک شبکه بر کل مردم چه حکمی دارد؟ حتما حرام است».
**روایت جلالی از ماهیت کاربران اینستاگرام
اظهارات جنجالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل تنها در محدوده تلگرام نیست. جلالی چندی پیش در جمع طلاب حوزه علمیه سراسر کشور با بیان اینکه «دشمنان با استفاده از شبکههای اجتماعی تلاش دارند فکر مردم را جهتدهی کنند» گفته بود: «همه منافقین و صهیونیستها از اینستاگرام استفاده میکنند.» همین اظهارنظر کافی بود تا کاربران شبکههای مجازی با انتشار تصاویر صفحههای اینستاگرام مسئولان کشور به این اظهارنظر رئیس سازمان پدافند غیرعامل انتقاد و اعتراض کنند.
**ابر دزدی!
اما جنجالیترین اظهارنظر جلالی که در فضای مجازی به «ابر دزدی» شهرت یافت، مربوط به ادعای او درباره تغییرات مشکوک در آب و هوای کشور است.
جلالی در افتتاحیه سومین کنفرانس ملی پدافند غیرعامل در بخش کشاورزی، ادعای دزدیده شدن ابرهای کشور را مطرح کرد. او با بیان اینکه «تغییرات اقلیمی کشور ما مشکوک به دخالت خارجیها است» با استناد به مطالعات مراکز علمی سازمان پدافند غیرعامل گفته بود: «تیمهای مشترکی از اسرائیل و یکی از کشورهای همسایه، ابرهای در حال ورود به ایران را غیربارور میکنند. علاوه بر این ما با بحث ابردزدی و برف دزدی نیز مواجه هستیم».
این ادعا هم بی پاسخ نماند. مدیر کل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی، بلافاصله بعد از انتشار خبر ابردزدی، اعلام کرد که بر اساس اطلاعات هواشناسی، امکان این که کشوری برف یا ابری را بدزدد، وجود ندارد. موضع رئیس مرکز ملی تحقیقات و مطالعات باروری ابرها (وابسته به وزارت نیرو)، گرچه کمی محافظهکارانهتر بود، اما او نیز تأکید داشت درباره این ادعا مستندات علمی و قوی وجود ندارد.
دو روز پس از انتشار خبر ابردزدی، سازمان پدافند غیرعامل سعی کرد با انتشار اطلاعیهای با عنوان «ابردزدی تکذیب شد» این ادعای عجیب را رفع و رجوع کند.
**تکرار نظرات غیرکارشناسی و بیاعتمادی افکار عمومی
اظهاراتی از این دست در کشور بیسابقه نیست. روزگاری رئیس دولت وقت مدعی شده بود دختربچه 16 سالهای در زیرزمین خانه خود اورانیوم غنیسازی میکند و همین منجر به ایجاد فضایی تمسخرآمیز علیه ایران شد.
جدیدترین نمونه از اظهارات عجیب و غیرکارشناسی، سخنان سرلشکر حسین فیروزآبادی، رئیس پیشین ستادکل نیروهای مسلح بود. او بعد از انتقادها به دلیل بازداشت کاووس سیدامامی، فعال محیطزیست به جرم جاسوسی مدعی شده بود «غربیها با استفاده از مارمولک، سوسمار و آفتابپرست قصد داشتهاند از فعالیتهای اتمی ایران جاسوسی کنند».
اظهارات رئیس پیشین ستادکل نیروهای مسلح به قدری عجیب بود که حتی وبسایت علمی LiveScience در مطلبی با عنوان «نه ایران! سوسمارهای جاسوس نمیتوانند اورانیوم کشف کنند» به نقد سخنان سرلشکر فیروزآبادی پرداخت.
اظهارنظرهای عجیبی چون «خشک شدن زاینده رود معلول عکس گرفتن به شیوه اروپاییها در کنار آن است»، که گاهی از برخی تریبونهای رسمی شنیده میشود جای تامل بسیار دارد. سازمانها و افرادی که وظایف آنها ایجاب میکند با سند و مدرک علمی معتبر سخن بگویند، با اظهارنظرهای غیرکارشناسی نه تنها اعتبار خود را زیر سوال میبرند، به اعتماد افکار عمومی به تحقیقات و سخنان خود نیز آسیب وارد میکنند.