«ترامپ بازی خطرناکی کرده تا ایران را تحریک به نقض برجام کند و میکوشد تمام تحریمهای بینالمللی مجددا باز گردد.»
به گزارش جماران، حسین مرعشی، عضو شورای مرکزی حزب کارگزارانمیگوید که ایران نباید در مسیر دامی که ترامپ برای ما پهن کرده، قرار بگیرد و کارهایی کنیم که موضع ترامپ، نتانیاهو و بن سلمان را قویتر کند. این فعال سیاسی اصلاحطلب میگوید «همه کسانی که ایران و جمهوری اسلامی را دوست دارند باید به کمک یکپارچه به دولت و مقامات دولتی بشتابند که مسوولیت خطیر گفتوگوهای پیچیده با دنیا را دارند. موضع ما باید دفاع از یک تصمیم مهم جهانی توسط جمهوری اسلامی باشد.» این عضو ارشد حزب کارگزاران سازندگی در بخش دیگری با اشاره مواضع آمریکاییها درباره طرح تغییر رژیم چنین میگوید: دولت آمریکا از عهده تغییر حکومت بر نمیآید. به اعتقاد مرعشی ترامپ با خروج از برجام به دنبال مذاکره مستقیم با ایران است تا دستاوردهای دیپلماسی اوباما را به نام خودش سند بزند. مرعشی البته نگران به چالش کشیده شدن رای مردم در انتخابات است و این مساله را تهدیدی برای نظام میداند: آنچه برای نظام خطرناک است این است که رای مردم به چالش کشیده شده و بیاعتبار شود. مادامی که مردم در صحنه هستند و نظام را متعلق به خود میدانند و رای خود را موثر میدانند، نظام استحکام دارد. دلیلی ندارد که چون عدهای رای نداشتند و باز هم سبد رای شان در آینده خالی خواهد بود، بخواهند دولت را تضعیف کنند.
آیا جریانهایی که به دنبال مقابله با دولت روحانی هستند مفروض به استعفای روحانی و شکست دولتش میتوانند کشور را اداره کنند؟
فکر نمیکنم این جریانات بتوانند چنین پروژهای را به صورت موفق پیش ببرند یا در صورت موفقیت حمایتی از سوی مردم کسب کنند تا دولت تشکیل دهند. لذا به لحاظ سیاسی در موضع خوبی از استحکام هستیم. گروههای سیاسی اصولگرا و اصلاحطلب دارای مواضع روشنی هستند و نیروهای افراطی هیچگاه فرصت برای نقش آفرینی در نظام جمهوری اسلامی پیدا نمیکنند. ممکن است که بیانیهای بدهند یا سخنرانی کنند. در همه کشورها درصدی از نیروهای سیاسی تندرو هستند ولی هیچگاه فرصت نقش آفرینی پیدا نخواهند کرد.
شکست برجام دولت روحانی را زمین میزند؟
با وجود شیطنت ترامپ وبا تحریک نتانیاهو و بنسلمان، کشور وارد فاز جدیدی در سیاست خارجی و منطقهای خود شده است. اگر کسی دلسوز ایران، مردم و نظام جمهوری اسلامی باشد، به خوبی قابل تشخیص است. در مقابل مشخص است که چه کسانی دلسوز خودشان هستند. امروز ایران نیاز به وحدت و انسجام دارد. حتی اگر کسی منتقد آقای روحانی و روشها و سیاستهایش باشد، امروز زمان همکاری و پشتیبانی از دولت است. دوره حمایت قاطع از آقای ظریف است. وزیر خارجه در صحنه دیپلماسی جهانی و مذاکره با چین، روسیه و اروپاییها موضع ملی دارد و همه باید پشتیبانش باشیم. نباید در مسیر دامی که ترامپ برای ما پهن کرده، قرار بگیریم.
موضع ما در قبال برجام چه باید باشد؟
ترامپ بازی خطرناکی کرده تا ایران را تحریک به نقض برجام کند و میکوشد تمام تحریمهای بینالمللی مجددا باز گردد. برای اینکه اگر الان یا سالهای بعد بخواهیم مذاکرات را شروع کنیم، دیگر از موضع قدرت وارد نشویم و مجبور شویم تا از موضع ضعیفتری برخورد کنیم. ترامپ چنین علاقهای دارد. او تصور میکند که با نقض برجام میتواند ایران را در چاهی بیندازد که خودش پیش بینی کرده است. ما باید عکس این را عمل کنیم. ما باید با استحکام با دنیا مذاکره کنیم و دنیا را بسیج کنیم تا به ترامپ فشار آورده و از این کار غلطش منصرف شود یا از ابعادش را بکاهد. بخشی از آمریکا نیز باید با ما همراه شود. نباید این روزها کارهایی کنیم که موضع ترامپ، نتانیاهو و بن سلمان را قویتر کند. هر نوع حرکتی که ما را در مقابل مردم آمریکا و بخشی از نیروهای سیاسی این کشور قرار دهد، درست نیست. باید بکوشیم بخشی از آمریکا را با خود همراه کنیم. ترامپ نباید برایمان تعیین تکلیف کند. مسیر ما وحدت و عقلانیت همه نیروهاست. فعالان سیاسی پشت سر آقای روحانی و تحت نظارت مقام معظم رهبری باید حرکت خردمندانهای را شروع کنند تا بتوان کشور را در مسیر تعالی قرار داد. شاید زمانی لازم باشد از قدرت بازدارنده اتمیمان نیز استفاده کنیم. من نمیگویم الزاما با مدارا پیش برویم اما حتی اگر به نقطهای برسیم که لازم باشد از قدرت بازدارنده هستهایمان در غنیسازی استفاده کنیم باید به صورت اجماعی باشد. یعنی باید زمانی این کار را بکنیم که معلوم شود به نفع کشور بوده و همه بر سر آن توافق داشته باشند. این خیلی ناجوانمردانه است که به دلیل بازیای که ترامپ آغاز کرده، دولتمردان را تضعیف کنیم. این روزها، زمان تقویت دولت است. من انتقاداتی به آقای روحانی دارم از زمانی که این عصبانیت آقای ترامپ را از برجام دیدم، اتفاقا متوجه تواناییها و نقشآفرینی مثبت مذاکرهکنندگان هستهایمان شدم. همه کسانی که ایران و جمهوری اسلامی را دوست دارند باید به کمک یکپارچه به دولت و مقامات دولتی بشتابند که مسوولیت خطیر گفتوگوهای پیچیده با دنیا را دارند. موضع ما باید دفاع از یک تصمیم مهم جهانی توسط جمهوری اسلامی، توافق چندجانبه و قطعنامه شورای امنیت باشد و باید نشان دهیم که ترامپ تنهاست و عقلای دنیا با ما هستند.
ترامپ چه هدفی در مورد ایران دارد؟ تغییر حاکمیت، مذاکره مستقیم با ایران یا ایجاد انشقاق داخلی؟
دولت آمریکا از عهده تغییر حکومت برنمیآید. ترامپ میخواهد با ایران مذاکره کند. او میخواهد در هر حوزهای کارهای موفق اوباما را به نام خودش ثبت کند. در واقع این رفتارها را به خاطر رقابتهایی با اوباما انجام میدهد. او میخواهد که مساله ایران را خودش حل کند و ایران را پای میز مذاکره بکشاند. توجه ندارد که وقتی سندی را به هم میزند، اولین چیزی که از بین میرود، اعتبار دولتی است که در راس آن قرار گرفته است. ما نباید در این مرحله به مذاکره مستقیم با آمریکا فکر کنیم بلکه باید دنیای مهم صنعتی و اجماع جهانی را که پشت سر برجام وجود دارد، در مقابل تنهایی ترامپ بگذاریم.
چالش امروز نظام، اصولگرایان و اصلاحطلبان چیست؟
مهمترین چالش نظام از نظر من روندی است که باید به یک اجماعسازی در همه مسائل تبدیل شود و بعضا این اتفاق نمیافتد. به یک اتفاق مثبت اشاره میکنم. در موضوع ارز همه قوای کشور به یک جمعبندی رسیدند و پشت دولت آمدند و آثار موفقیت آن نیز ظاهر شد. رابطه بدنه اقتصاد ایران با موضوع تعیین نرخ ارز حل شد. بازار سیاه هم مجبور است خود را با این تصمیم دولت هماهنگ کند. مشابه این تصمیم را باید در همه مسائل کشور از جمله آب، محیط زیست و سیاست خارجی و منطقهای بگیریم. اجماعسازی به نظر من مهمترین چالش نظام است.
به نظر شما آیا مردم هنوز به رویه اصلاحی در امور اجرایی اعتقاد دارند یا نه؟
نظام خیلی فراتر از دولت است. دولتها میآیند و میروند اما نظام مستحکم است چرا که متکی به پایههای واقعی در متن مردم است. مردم حتی اگر انتقاد و نارضایتی هم داشته باشند به تغییر نظام فکر نمیکنند بلکه به اصلاح آن میاندیشند. همچنین دلیلی ندارد که دولت برآمده از رای مردم تضعیف شود. آنچه برای نظام خطرناک است این است که رای مردم به چالش کشیده شده و بیاعتبار شود. مادامی که مردم در صحنه هستند و نظام را متعلق به خود میدانند و رای خود را موثر میدانند، نظام استحکام دارد. دلیلی ندارد که چون عدهای رای نداشتند و باز هم سبد رایشان در آینده خالی خواهد بود، بخواهند دولت را تضعیف کنند.
مهمترین مشکل مردم در شرایط کنونی چیست؟
امید مردم آسیب دیده که همه باید کمک کنند تا بازسازی شود. مشکلات انباشته اقتصادی، سیاسی و فرهنگی دارند که باید بتوانیم آن را پاسخ دهیم. اگر ما در هر یک از موضوعاتی که مساله مردم است، بتوانیم به یک اجماع برسیم، آن مشکل را به راحتی میتوانیم حل کنیم.